Metagame-elemzés a májusi Dungeonös hagyományos versenyre

Ismételten főszerephez juthatnak az ultraritka lapok a Dungeon asztalain a jövő hétvégén esedékes megmérettetés alkalmával. Lássuk a favoritokat!

Az eddigi tapasztalatokat elnézve, valamint a józan eszünkre hallgatva valóban jó szereplésre van kilátás az ultraritka lapokra építő deckek esetében, amit alátámaszt az is, hogy a márciusi, hasonló formátumú versenyen a top 10 pakliből nem kevesebb, mint 8 (!) koncepció választotta ezt a receptet. Három Beszűkült látókörökre épülő, két Sokszínűséggel indító, illetve egy-egy Vulkáni energiákkal, Változó környezettel és Molluszk, az ócskással játszó pakli ért oda a legjobbak közé.

Ennek fényében a versenyesélyes paklik között naivitás lenne nem említeni a fent felsorolt paklik bármelyikét, bár talán a Molluszk fénye mára megkopott kicsit, és az univerzalitás felé tendáló paklik vették át a hatalmat. Például a Sokszínűség, melynek az utóbbi években rendre kapóra jönnek az új lapok irtózatosan erős képességei. Talán a Végzetúr kiegészítő megjelenése óta figyelhető meg a lapok egyértelmű és drasztikus erősödése a korábbi felhozatalhoz képest, ám annyi van belőlük, hogy idővel minden pakli megtalálta már a módját, hogy közel tökéletes módon variálja a maximálisan megengedett négy színt. A Sokszínűség előnye pont ebből fakad, hiszen a HKK legjobb lapjait foglalhatja magába, bármilyen színbeli megkötés nélkül. A közel (vagy éppen több mint) száz lapos pakli-rudakat elnézve pedig van elég erős kártya egy 5 lappal kezdő, 9 színű kontroll összeállításához is. Egy tapasztalt játékos kezében bárki ellen hatékony fegyvernek számít, a korlátozó szabálylapokkal viszont gyakran meggyűlik a baja.

Ha már a korlátozó szabálylapokat említettük, mindenképpen meg kell említenünk a sokadik generációját élő blokkolós Zarknod bilincse paklit is. Az elmélet nem változott az idők során, a bilincs hátráltatása mellett igyekezzünk minél előbb nullára blokkolni ellenfelünk maximális VP-jét, kezeljük az addig kipakolt lapjait, majd akár egyetlen lénnyel is kivégezhetjük. Az ölésre, leszedésre, counterelésre és gyógyulásra használt lapok az idő során sokat változtak, ám a pakli alapja mindvégig a Beszűkült látókör maradt. Közel megoldhatatlan jelenlétével nagy biztonságérzetet ad számunkra, ellenfelünknek pedig innentől szó szerint meg vannak számolva körei. Tegyünk mellé ízlés szerint kézből dobatást, még több blokkolást vagy permanens leszedéseket a várható játékkörnyezettől függően. A pakli ellen szól azonban, hogy mivel egy unalomig ismert játékstílust használó koncepcióról van szó, a rutinosabb játékosok már alapból is készülnek ellene néhány meglepetéssel, de side-ból egészen biztosan tudnak olyan lapot betenni, amik csökkentik a bilincs győzelmi esélyeit. Az akadályozó szabálylapok legnépszerűbbike újabban a több opciót is (közte a már említett Zarknod bilincsét) magába foglaló Változó környezet, melyet láthattunk már elől végezni sokféle kombinációval. A lényeg itt a jó érzékkel megválasztott szabálylap-használaton van, hiszen ha olyan helyzetet vagyunk képesek teremteni a variálással, mely ellenfelünket az adott körre visszaveti, mi pedig hasznosan eljátszunk mellette, akkor minden szituációban nálunk lesz az előny.

A klasszikus kontrollokról szinte minden hónapban elmondja valaki, hogy csillaguk leáldozóban van, és nem lehet már rendesen játszani velük, mint a régi szép időkben. Aztán jön egy kontroll pakli valamilyen váratlan ötlettel kiegészítve és rácáfol a károgókra. A Zanszilánkok megjelenésével újult erőre kapó Szúnyogirtásos kontroll is hasonló karriert futott be a HKK égisze alatt. A legújabb kiegészítő megjelenésekor ugyanis a sok anti-mágiának és korlátozó játékkörnyezeti fordulatoknak hála senki nem bízott ebben a koncepcióban. Pár versennyel később aztán a Trinigan manakonzervátorára épülő pakli már a versenygyőztesek táborát erősítette, és népszerűsége azóta is töretlen. A metagame jelenlegi állása szerint másra is felhasználható erőforrásokkal és sok counterrel felálló deckről beszélünk, jellemzően Terrgath-tal és olykor Vulkáni energiával kiegésztve. A kontrollok vonalát erősíti az Edralianos összeállítás is, melybe egy Zénes lap, a Martian repertoárja lehelt új életet.

Utolsó versenyesélyes kontroll deckünkként ismét egy univerzális paklit említenék, mely a szabálylapokat és követőket figyelmen kívül hagyó Semleges csatamező. Általában ide is be-beférnek az UR-ek amikor a formátum ezt megengedi, hiszen egy jó tempóban érkező Nyerő stratégia, vagy egy 15-öt húzató Motyogó rítus képes eldönteni az összecsapásokat. A pakli igazi erejét azonban a Sokszínűségnél már említett módon az univerzális problémamegoldó képesség adja, illetve ebben az esetben az erőforrások garantált működése is jobb esélyeket teremt.

A népszerű és már bizonyított paklikon túl természetesen nem feledkezhetünk meg a fokozatosan fejlődő trónkövetelőkről sem. Jó példa erre az orglingok jelenléte a HKK-ban, akikről már a megjelenés előtt lehetett sejteni, lesznek velük bajok. Az Orgling mágus aránytalanul erős képessége lényegében a hátán viszi a koncepciót, melyet az Orgling ősanya szokott megpecsételni. Tudvalevő, hogy a tárgy deck is képes mindig valami újjal előrukkolni, de a jelenlegi metagame-ben egy gyors hordát vagy egy váratlan kombót is képesnek tartok arra, hogy beleszóljon a végső küzdelembe.

Bíró Tamás

5 thoughts on “Metagame-elemzés a májusi Dungeonös hagyományos versenyre

  1. Jó azt látni, hogy nincs megemlítve se az, amivel indulni szeretnél? mert azt nem hiszem, hogy te ezekre rászorulsz 😀

  2. Nem szorulok rá, de mióta nem járok tesztelni verseny előtt, azért szívesen elolvasok 1-1 ilyen cikket. Amúgy az amatőrebb játékosoknak sztem nagyon sokat segít. Amivel indulni szeretnék, az természetesen rajta van a listán, talán még ki is lehet találni:)

  3. Visszajelzés: Beharangozó – ez lesz a héten « HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.