Olcsópakli: Végzetúr deck kezdőknek

Első paklileírásunk egy rendkívül pénztárcabarát, könnyen beszerezhető lapokból álló végzeturas pakli, amely ideális lehet kezdő játékosok számára.

Ahogyan azt blogunk beköszönő írásában már jeleztük, paklileírásainkkal széles skálát szeretnénk majd lefedni: az igazán komoly, versenyerős összeállítások mellett különleges alapötletre építkező valamint olcsó, kezdők számára ideális deckekkel is jelentkezni fogunk. A sort az utóbb említett kategóriával nyitjuk: a HKK Blogon elsőként egy olyan végzetúr paklit fogunk bemutatni, melynek összeállítása a kezdők számára sem okozhat különösebben komoly gondot.

A lapok ismertetése

Hogy miért pont a végzeturak? Leginkább azért, mert egy olyan pakliról beszélünk, amely szinte kizárólag gyakori és nem gyakori lapokból is meglepően erősre összerakható. Hagyományos versenyt ugyan nem fogunk velük nyerni – ahhoz igen méreteset kellene áldozni Fortuna istennő oltárán -, szégyenkeznünk sem kell majd azonban paklival, ha esetleg megmérettetjük magunkat, hiszen ügyesen forgatva a lapokat szinte bármit megszorongathatunk.

Etnikum pakliról lévén szó – így nevezzük a kifejezetten egy-egy altípusra fókuszáló deckeket – első sorban lényeket használva fogunk harcolni a győzelemért. Méghozzá jó sokkal, kalandozóinkra ugyanis különösen igaz, hogy leginkább csapatban, összefogva erősek, így arra fogunk törekedni, hogy minél többet ki tudjunk szórni belőlük az asztalra. Ennek megfelelően akkor járunk a legjobban, ha öt lappal kezdjük a játékot – a szabálylapok és a követők közül egyedül a zavaró szabálylapokat eltávolító Ősi rúna, a plusz erőt és védelmet biztosító A kalandozók védőszentje és a lényeinknek plusz életet osztó A halhatatlanok nagymestere jöhetne szóba, ám igazán egyikük sem ér meg mínusz egy lapot. Három opciónk maradt ezáltal: a Terrgath, a Mulgan, a segítő és az, hogy nem használunk semmit. Ezek közül én Mulgant használnám, hiszen képessége jól illeszkedik paklink jellegéhez: újrakeverni ugyan csak extrém-rossz húzások esetében fogunk, a következő lappal történő variálás azonban már méretes segítség.

Végzetúrból fiatal koruk ellenére már most jó sok van a HKK palettáján, méghozzá minden színben – mi természetesen csak a legjobbakat és az egymással legügyesebben összedolgozó hölgyeket és legényeket fogjuk behívni a bandába. Paklink alapja Crimson – általában ő az, akit minél előbb az asztalon akarunk tudni. Nem csak azért, mert minden további cimborája után sebez az ellenfélen, hanem mert rengeteg kombó-lehetőség rejlik benne. Itt van például kedvenc társa, Danielle Wildrose, akivel csodás párost alkotnak: a végzetúr-hölgyemény amellett, hogy rögtön visszaad egy lapot még hasznos varázsponttermelésként is funkcionál. Fontos, hogy Wildrose nem csak a harcban okozott sebzésért ad nekünk manát, vagyis máris észrevehetünk egy remek kombót: a Crimson által okozott sebzésre is kisül. Az így visszakapott varázspontok még komolyabb pörgést biztosítanak.

Még költséghatékonyabbá válhat a hoki, ha némi olcsóbbítás is beugrik a buliba: ezt a szerepet a mi paklinkban Arkhon, a vezér tölti be. Rajta kívül mindegyik végzeturunk 2 VP-ért jön, így haszontalanul sosem fog jönni, ha pedig sikerül a fenti két lappal bekombóznunk, akkor kvázi ingyen pakolhatjuk a lényeket – az egyetlen rájuk öltött manát rögtön vissza is kapjuk. Életes lényként egy stabil olcsóbbítást kapunk Arkhon személyében, aki extra védelmét egy végzetes csapás érdekében akár plusz sebzésekre is beválthatja. Ha már plusz sebzés: hasonló feladatokat lát el az őrposztba mindenkit bezavaró Páncélos lovag, a plusz védelmet is nyújtó Palotaőr és a leginkább végzetes csapások bevitelére alkalmas Rubin végzetúr is.

Hiába tudunk nagyokat ütni és olcsón pakolászni, ha nincs elég lényünk ehhez – a paklinak szerencsére erre is van megoldása. Az egyik ilyen Cyron, aki a kör végén rendre fel tudja tölteni kezünket – ne feledjük, hogy ő is kombózik Crimsonnal. Kellhet azonban az azonnali utánpótlás is, ezen feladat ellátására pedig nehezen találhatnánk alkalmasabb lényt Halafírnál, aki nem elég, hogy két lappal is megajándékoz bennünket, de jó esetben még válogathatunk is egy kicsit. Emellett ez az első olyan lap, ahol komolyabban is észben kell tartanunk Crimson visszavevős képességét: ha valamit, hát egy azonnali laphúzást mindenképpen érdemes minél többször visszavenni. De vajon hogy kerül a gyűjtőbe? Nyilván ha leszedik, vagy esetleg leüttetjük. Még jobb azonban, ha beáldozzuk egy másik Halafírnek, hiszen zanszilánk: ha egy Crimson mellett két ilyen is hozzánk kerül, akkor vegyük észre, hogy mindössze egy varázspontért pörgethetjük a Halafíreket, mindig beáldozva az asztalon levőt. Ha van elég asztalon maradó lapunk vagy építő lényünk, akkor ezzel a kombóval akár a paklinkat is felhúzhatjuk – egy Arkhon vagy egy Wildrose mellett főleg.

Halafír mellé jó, ha a paklinknak nagyjából a kétharmada végzeturakból áll, így érdemes még használni belőlük – szerencsére maradt még egy-két jó példány. Itt van például Zokneenho, aki többfunkciós lap: leszedhet egy zavaró lényt, lyukat lőhet az őrposztba, de magába az ellenfélbe is sebezhet közvetlenül. Mondani sem kell, a Wildrose-Cyron párossal ő is csodásan kombózik. Végül, de cseppet sem utolsó sorban Riannandi az, akiről még szót kell ejteni: őt leginkább a zavaró lapok ledermesztésére fogjuk használni, de persze az izom-osztogatás sem egy rossz képesség – főleg úgy, hogy az ellenfél esetleges gyűjtőből is működő lapjait szépen ki tudjuk semmizni vele. A többiekkel ellentétben belőle azonban elég egy-két darab is a pakliba.

A végzeturak sorát ezzel letudtuk, a pakli azonban még koránt sincs kész: leginkább varázslatokkal fogjuk kiegészíteni és tovább erősíteni. Az egyetlen kivétel a Manakorong, amely a játék egyik legjobb ingyenes manatermelése, így innen sem hiányozhat – úgy meg pláne nem, hogy Halafír személyében egy olyan lapunk is akad mellé, akinek be tudjuk áldozni ha kell. Varázspont-gondjainkon egy másik ingyenes lap, a Manaregeneráció hivatott még segíteni, amely a győzelemig tartó második körös menetelések beindítója lesz általában, de ha épp nincs rá szükségünk, áramlását használva a kör végén lecserélhetjük egy másik lapra. Laphúzás dedikált formában is akad: a Spektrális manipuláció azonnal megajándékoz bennünket két-három lappal, méghozzá potom áron, és ha esetleg nem jönne létre, akkor ad nekünk némi vígaszdíjat.

Egy valami hiányzik még a paklinkból: a védelem – varázslatokkal szerencsére ez is orvosolható. A Cselvetés innen is kihagyhatatlan, hiszen úgy védi be ténykedésünket, hogy az ellenfelet is hátráltatja egy körrel, míg A gyenge ereje a gonosz varázslatok ellenszere, amely időnként egy-egy kisebb lényt (vagy épp egy már meggyengített nagyobbat) is elcsíphet. Az ellenfél hasonló akcióira nekünk is lesz válaszunk a Bátorságnak köszönhetően, amely a túléléshez szükséges bónusz életpontok mellett hasznos plusz sebzést is ad egy lényünknek a kör végéig – a visszakapott lap miatt totálisan ingyen. Crimsonnal mindegyik varázslatunk erős kombót alkot: különösen a Cselvetésre igaz ez, amit minden körben kijátszva sok paklit totálisan ellehetetleníthetünk.

Paklilista

Ezzel össze is állt paklink – íme ő, teljes pompájában:

követő: Mulgan, a segítő

3 Crimson
3 Cyron
3 Zokneenho
3 Páncélos lovag
3 Arkhon, a vezér
1 Riannandi
3 Danielle Wildrose
3 Halafír
3 Palotaőr
2 Rubin végzetúr
3 Manakorong
3 Spektrális manipuláció
3 Manaregeneráció
3 Cselvetés
3 A gyenge ereje
3 Bátorság

45 lap

Ahogyan az a cikk elején már elhangzott: egy rendkívül olcsó pakliról van szó, amely könnyen, kevés befektetéssel összeállítható. A deck legdrágább lapja a Cselvetés, melynek ára nem túl borsos: 300-400 forintért mérik darabját. Ráadásul a HKK egyik legerősebb és leguniverzálisabb lapjáról beszélünk, aminek minden játékos gyűjteményében ott van a helye. A gyenge ereje ennél is olcsóbban is beszerezhető (még az újrakiadott, ritka változat is), a pakli többi lapja pedig az egy szem Zénes Riannandit leszámítva csupa gyak-nemgyak, méghozzá mind az elmúlt három nagy kiegészítőből, így beszerzésük nem okozhat komoly gondot.

Tanácsok a paklihoz

 • Soha ne felejtsük el a végzetúr szabályt: az ellenfél lényeiből kinyert szörnykomponenseket mindig etessük meg valamelyik kalandozónkkal! Érdemes párhuzamosan több végzeturat is tápolni, hiszen ezzel megnehezíthetjük ellenfeleink döntéseit.
 • Crimson a paklink és a legtöbb kombónk alapja, így tartsuk szépen a tartalékban. Csak a legvégső esetben toljuk fel harcolni vagy védekezni!
 • Ha kell, Crimson rengeteget tud gyógyítani rajtunk: a gyűjtőnkben lévő kalandozókat visszavéve és a semmibe dobálva könnyen kétszámjegyűeket gyógyulhatunk.
 • Mulgant leginkább arra használjuk, hogy kellő egyensúlyt teremtsünk a kezünkben az egyes lapkategóriák között: legyen nálunk manatermelés, laphúzás és elég lény is. Ha ilyen szempontból jó a kezdőhúzásunk, akkor mindenképpen a Cselvetésért érdemes nézegetni.
 • Ha ugyanabban a körben akarunk kijátszani Rubin végzeturat és Páncélos lovagot, akkor figyeljünk arra, hogy előbb az utóbbit tegyük ki, így a rubin passzív marad. Ha kell, akkor a következő körben Halafír segítségével így is tarthatjuk, építéssel fizetve az idézési költséget.
 • Arkhon, a vezér képessége életmentő hatásként is használható, vagyis ha egy lényünk pont 0 ÉP-be kerülne, akkor vele még megmenthetjük, mielőtt meghalna!

Hogyan erősítsem?

A pakli jelen formájában sem gyenge, ám ha kicsit kevésbé fókuszálunk a költséghatékonyságra, akkor van lehetőség a további erősítésre. A Hívó kürt például hasznos és erős alternatívája lehet az Arkhonnak, nullás, alternatív képességgel rendelkező lapként egyszerre gyorsítva és stabilizálva a paklinkon. Emellett az ellenvarázslat-szekción is erősíthetünk komolyabb spoilerekkel: leginkább Az erős ereje és a Térszaggatás jöhetnek szóba.

Bízom benne, hogy elnyerte a kezdők szimpátiáját pakli, amely ráadásul nem csak kedvező ára miatt ajánlható számukra, hiszen a számtalan rugalmas kombinációs lehetőség egyben a játék mélységeinek elsajátításában is hatalmas segítséget nyújt. Jó játékot mindenkinek!

Csető Zsolt

Reklámok

11 thoughts on “Olcsópakli: Végzetúr deck kezdőknek

 1. Visszajelzés: Kezdő-sarok: gyűjteményépítés és tanácsok (1. rész) « HKK Blog

 2. Esetleg a lila felé is lehet gondolkodni mert Szajont is nagyon szereti démonölő meg Danielle Wieldrose.
  Továbbá az 1. körös Epikus is elgondolkodtató.

 3. Csak tippeket adtam, hogy akár ebbe az irányba is lehet fejleszteni, csak mert én így már kipróbáltam és azért nem volt annyira rossz : dungeonos hagyományoson 3,5.
  De persze ez tényleg nem olcsó megoldás.

 4. nagyon durva olyan kalandozó paklit olvasni amiben se borax király se khirr a barbár se egy közös tudat nincs benne
  félre értés ne essék tényleg jónak néz ki ez így. régen játszottam HKK-val akkor még ők voltak a kalandozóim alapjai de változnak az idők és szerintem sajnos túlságosan is gyorsak lettek a partik. ezért is hagytam abba.
  na mindegy nosztalgia off.

 5. Visszajelzés: Kezdő-sarok: gyűjteményépítés és tanácsok (2. rész) « HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s