A hét kérdése

Megújulva jelentkezik Hét kérdése rovatunk: mostantól heti egy alkalommal olvashatjátok a válaszokat a HKK legfontosabb témáit felölelő kérdésekre.

Állandó válaszolóink három helyről kerülnek ki: a Beholder és a tesztelők véleményét Makó Balázs és Tihor Miklós tollából, az üzleti szempontokat továbbra is a Dungeon fejétől, Abbas Krisztiántól, míg a mi véleményünket négyünktől: Bíró Tamástól, Csető Zsolttól, Egyed Dávidtól és Varga Károlytól olvashatjátok.

Első kérdésünk a blog megalakulásával szorosan összefüggő, az olvasók igényeit boncolgató darab lett, melyre mindenki közel hasonló válaszokkal reagált:

– – –

A HKK jelenében szerinted milyen feladatokat kell ellátnia egy erre specializálódott közösségi felületnek?

– – –

 • Makó Balázs: Egy ilyen felületnél az első és legfontosabb az, hogy napi rendszerességgel frissüljön, és minden játékos számára segítséget tudjon nyújtani, egészen a kezdőktől a profi játékosokig. Előbbiek számra például „Hogyan fogjunk hozzá” cikkek, melyben sok praktikus tanácsot adtok nekik, illetve olcsón összerakható, nem túl bonyolult, ám mégis jól játszható paklikat mutattok be. Ha már megvan a pakli, akkor nyugodtan el lehet kezdeni buzdítani az új HKK-s generációt a versenyre járásra, beharangozók, esélylatolgatások formájában, és persze a versenyt követő, elmaradhatatlan versenybeszámolókkal. Szintén fontos egy ilyen blognál az olvasók bevonása, ezt heti kérdések, illetve szavazások formájában lehetne megvalósítani, illetve HKK-s videókkal, és különböző nosztalgia cikkekkel új közönséget szerezni, népszerűsíteni a játékot.
 • Tihor Miklós: Egy közösségi felülettől (blog, weboldal, fórum, akármi) alapvetően azt várom el, hogy keresni tudjak az információk között, gyorsan meg tudjam találni, ami érdekel, az információk frissek legyenek, és egyszerűen hozzá tudjak szólni a dolgokhoz.
 • Abbas Krisztián: Röviden tudnám megfogalmazni, hogy mik az “elvárásaim” egy ilyen oldallal szemben: én azt várom el egy ilyen közösségi oldaltól, hogy fogja össze a HKK játékosait, legyen naprakész a játékkal kapcsolatban és rendszeresen érdekes, tartalmas írásokat közöljön.
 • Bíró Tamás: Az én meglátásom szerint a kérdésben benne is van a válasz, ez pedig a közösség egyben tartása. Az oldalon fellelhető tartalmak is azon túl, hogy kellemes perceket okoznak olvasásközben, tulajdonképpen vélemények és tanácsok egymás közti megosztását segíti elő a kommentek révén. Számomra ez az egy cél létezett mindig is, amikor a HKK-s blogokra gondoltam, a közösségi élet fellendítése. HKK-n kívül programokkal és egyéb kapcsolódási pontokkal próbáltuk elérni ezt, a visszajelzések során egész nagy hatásfokkal, így ez a vonal továbbra is iránymutató kell hogy maradjon. Az új játékosok bevonása is sokkal egyszerűbb egy összehangoltan működő, nyitott, baráti környezetbe, szeretném, ha a HKK-játékosokról ez a kép közvetítődne mások felé. Én személy szerint is sokat köszönhetek a játéknak, de nem amiatt, amire megtanított, hanem azért, akiket általa megismertem.
 • Csető Zsolt: Ha közösségi felületről beszélünk, akkor első körben mindenképpen a meglévő közösség igényeinek kielégítését, illetve a közösség további bővítését kell megcélozni. A formátum sokféle lehet: a mi esetünket, vagyis egy első sorban nem hír-alapú blogot vizsgálva leginkább arra érdemes törekedni, hogy a közölt információk értéke kellően magas legyen. Ez az érték sokféle lehet: mind közül talán a szórakoztató-érték a legfontosabb, hiszen egy blogra első sorban szórakozás céljából járnak az emberek olvasgatni – ennek megfelelően olyan tartalmat kell számukra kínálni, amire napról-napra hajlandóak rászánni a szabadidejüket. A fent vázolt célokra levetítve a leírtakat: egy HKK Blog-jellegű felület legfontosabb feladata szerintem az, hogy úgy tálaljon szórakoztató formában információkat a közösség számára, hogy azok – legalábbis egy részük – az új belépők és friss érdeklődők számára is könnyen emészthetőek legyenek. Ez persze az “újoncoknak” és a “veteránoknak” szánt tartalmak közötti jó egyensúly megtalálását is igényli – mi magunk is igyekszünk majd erre törekedni.
 • Egyed Dávid: Úgy gondolom, hogy a legfontosabb feladata egy ilyen közösségi felületnek a játékosok összekapcsolása. Nem feltétlenül azt tartom a legfontosabbnak, hogy mindig minden csak a HKK-ról, mint játékról szóljon, fontos az is, hogy érintse a határait is, illetve mutasson túl rajtuk. Fontosnak tartom, hogy aki HKK-zik soha ne érezze egyedül magát, tudjon kihez segítségért fordulni, és élvezze is azt.
 • Varga Károly: Egy blog fő célja nyilván az adott téma, jelen esetben a HKK terjesztése új érdeklődők, játékosok körében, valamint a már ezzel foglalkozók szórakoztatása. Én az előbbi vonalat szeretném kiemelni, nagyon fontosnak érzem, hogy a kezdő játékosok érdemi információkat szerezzenek a blogról. Amikor én kezdtem el játszani, nem nagyon tudtam mit hova tenni. Hiába olvastam el a játékszabályt, ott nem volt leírva például az, hogyan építsek paklit (csak annyi, hogy legyen a pakliba drágább és olcsóbb lap), melyik lapokat ne cseréljem el (mely lapok az értékes versenylapok), milyen stratégiával kell játszani egyes paklik ellen, a versenyekre hogyan készüljek, hogyan kell egy versenyen viselkedni, mi a side célja vagy egyáltalán minek az… stb. (Emlékszem, az első versenyemen azt kérdeztem meg a szervezőktől, hogy szabálylapot lehet-e side-ba rakni.) Én egyik elsődleges célunknak gondolom azt, hogy az egyes cikkeken belül a HKK szakzsargon a kezdők részére érthetően vagy megmagyarázva legyen. Szeretném azt elérni, hogy egy kezdő játékos hasznos tanácsokat találjon a blogon (a korábban felsorolt témákban), amiket a versenyeken kamatoztatni tud. Tehát ne csak a legújabb versenygyőztes paklik és kombók legyenek leírva és csonttá rágva, hanem kicsit egyszerűbb, az újoncoknak mégis érdekes ötletek, segítség is.

Jövő héten ismét jelentkezünk egy újabb téma boncolgatásával, addig is azonban kíváncsian várjuk, Ti milyen igényekkel rendelkeztek egy a HKK-ra specializálódott közösségi felülettel szemben.

One thought on “A hét kérdése

 1. Félreértés ne essék, ez nem közösségi felület, ez egy blog. Alacsony interaktivitást vált ki a látogatókból; valójában extra kötődést nem fog kialakítani a játék felé, a közösség építés feladatát nem látja el, nem láthatja el. (HKK-s közösségi oldalhoz sok ötletem lenne, de ahhoz meg sokat kellene programozni)
  Az érdeklődés fenntartásához és nagyobb aktivitásra sarkalláshoz viszont remek. Továbbá nagyon jó a kezdők / érdeklődők miatt, hiszen látják, hogy van egy komoly, rendszeresen frissülő szaksajtója a játéknak. Vagyis kézzel foghatóan élő játékról van szó.

  Illetve úgy gondolom, hogy kicsit sok a cikk az oldalon – sokan vannak úgy (pl. jómagam). akik 2-3-4 naponta kukkantanának ide és akkor már nagyon sok lehet a 4-8 cikk; csak a legérdekesebb 2-3 kerül elolvasásra.
  Továbbá minél több cikk jelenik meg, annál nagyobb eséllyel születnek összecsapott, vagy önismétlő irományok. (Ez természetesen egy kis extra odafigyeléssel kiküszöbölhető, eddig nem találkoztam ilyennel – ez inkább hosszútávon lehet probléma)

  Érdemes lenne felcímkézni a cikkeket “kezdőknek” “haladóknak” stb- vel és ezekhez linket kirakni menübe.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.