Top 7 illusztráció a Zanszilánkokból

E heti ranglistánkon a legújabb nagykiegészítő, általunk legjobbnak vélt illusztrációit mutatjuk be nektek.

Elöljáróban fontosnak tartanám tisztázni azt a kérdést, mi mentén értékelhetünk jónak illetve felejthetőnek egy illusztrációt. A hangsúly szerintem mindenképpen az egyediségen van, eddig nem is lenne gond. Ez az összetevő azonban már rengeteg forrásból fakadhat, legyen az a lap nevének vagy képességének összhangja az ábrázolással, a színhasználat, a kép dinamikája, a részletek kidolgozottsága vagy éppen az illusztráció hangulata, amit felénk áraszt. Ezen dimenziók mentén gyűjtöttük össze nektek  e heti toplistánk felhozatalát, íme:

#7 – A magány őrülete : Berényi Szabolcs képei kaptak hideget-meleget a megjelenéskor, ez a kép azonban azt hiszem nem fogja megosztani a véleményezőket. Szépen kimunkált, éles körvonalak és részletgazdagság jellemzi, szinte alig találunk kihasználatlan felületet rajta. A toronyba zárt, magányos rab érzése egyből átjön az őrülettel határoz megszállottság ábrázolása pedig hibátlan. A kép egyetlen alakjának átható tekintete és az elvakultság dinamikája teszi igazán élvezhetővé a képet, külön kedvencem a kicsöppenő nyál, mint a koncentrálás megjelenése.

#6 – Aratás : A tesztversenyen ha ránéztem az üres tesztlapra és ez a szó jött szembe, parasztokat láttam magam előtt a földeken dolgozni. Aztán kijött a kiegészítő és annyira más megvilágításba (hozzáteszem teljes joggal) helyezte a rajzot, hogy azóta is a hatása alatt vagyok. A csata forgatagából kiemelkedő hősök (aratók) pengéi még az eget is véresre festették, mindenki fut előlük amerre lát, és tud. Érezhető némi isteni támogatottság is a kép szereplői felé a sötétség lényei ellen vívott harcban, hibátlan dinamika. Egy kicsit homályos, és nem túl éles kontúrokkal megalkotott illusztráció, de sajátos hangulata magával ragadó.

#5 – Zan-kulmináció : Akár tudjuk mi az a kulmináció akár nem, abban egyet érthetünk, nem egy agyonhasznált szó. Ennek megfelelően, és remek felismeréssel egy olyan illusztrációt kaptunk mellé, mely ugyan szimmetrikus és teljesen nonfiguratív, ám mégis izgalmas, érdekes, színkavalkádban úszik és grandiózus is egyben (a középen található parányi alakkal remekül érzékelteti ezt). Ösztönösen is a Trinigan energiapuffasztása szokott eszembe jutni róla, a hasonló képi megvalósítás miatt, csak ez klasszisokkal jobban tetszik.

#4 – Suttogó Végzet : Az új generációs motyogók szebbik képviselője már közel sem tűnik olyan ártatlannak és védtelennek mint elődei, melyeket mindennek bélyegezhettünk volna, csak harcias gyilkológépnek nem. A mostani vérben izzó szem és tüskés fej, valamint a háttérben felsejlő csontok azonban már óvatosságra int minket ha szembe jön egy ilyen teremtmény. Amiért a toplistán a helye, az igazából a suttogás megjelenítése. A szokásos két alakos megoldás ezúttal csak a kézmozdulat és a fejtartás enged erre következtetni, ami sejtelmesebbé ám hatásosabbá is teszi az egészet.

#3 – Óriások földje : Egy kivételes kártya, melynél a megjelent változat simán lemossa a színről az előzetesen megálmodott koncepciót. A kép ugyanis egy hangyányit sötétebbre sikerült a megjelenés után, mint azt az alkotó megtervezte, de minden démoni kisugárzása ennek köszönhető, nagyon jót tett neki. A hegyek rejtekében élő óriások minden magánya, fájdalma és kitaszítottsága benne van ebben a képben, és félelmetes módon némi bosszúvágy is leolvasható a kép egyetlen alakjának testtartásán. Ködös, kiismerhetetlen és félelmetes hangulatú kép, pont amilyennek az óriásokat képzeljük.

#2 – Zankígyó : Személyes kedvenc a kiegészítőből. A kékes háttérből egyből víz alatti látvány tárul elénk zátonyokkal és hasadozó földfelszínnel megbolondítva. Középen pedig a legfurcsább teremtmény amit ez a tengerfenék valaha is látott, egy lábakkal rendelkező, csuklyás-tarajos, négy szemű kígyó. A színekre itt sem lehet panasz, hiába nem lóg ki a háttérszínekből a kígyó, ez csak hitelesebbé teszi számunkra, hiszen a természetben az életben maradás egyik fő kitétele is lehet a jó mimikri. Alattomos egy jószág azt meg kell hagyni, és tépett külleméből ítélve a harctól sem riad vissza, valószínűleg saját territóriumán belül ő az csúcsragadozó.

#1 – Hok Rakon és Trok rakon : Az ork testvérpár igazi gyöngyszeme a kiegészítőnek, nem véletlenül került fel egyikük a kiegészítőre előlapjára is. A részletgazdagság ennél a képnél szinte már zavarba ejtően magas színvonalú, a dagadó izmoktól az utolsó hajszálig mindenre odafigyelt a művész, és hiába a statikus alakok, a környezeti elemekből simán el tudjuk képzelni, hogy egy csata kellős közepén találkozunk velük. A hatalmas, véres pallos és a mágiától izzó bot teszi egyértelművé a karakteres mesterségét, a háttérben zajló pusztulás és kín pedig elárulja, mennyire tehetségesek ebben. Közel annyira, mint Bodnár Balázs az illusztrálásban.

8 thoughts on “Top 7 illusztráció a Zanszilánkokból

 1. Az Óriások földje elemzés utolsó néhány sora szerintem a Suttogóhoz akart menni 😀

 2. Jó lista, nekem csak az Óriások földje és A magány őrülete az, ami nem jutott volna eszembe. Ellenben ezeket még érdemes megemlíteni:

  Hendiala familiárisa (legjobb a kiegből)
  A sötétség gyermeke (valaha volt legjobb Thargodan illusztráció)
  Ködlovas (a legnagyobb minőségi ugrás felújított lapban)
  Varázsköd (gyönyörű színkompozíció)

 3. Számomra a Hendiala familiárisa, a Vérnyelő és a Zoodroo Tint a legjobb illusztrációk a kiegből. Sajnos a több kép nem fogott meg annyira 😦
  (Annyit azért még hozzáfűznék, hogy ebben a kiegben újrahasznosítottak jópár korábbi illusztrációt is, melyek átlagminősége jócskán meghaladja az újonnan kiadott képekét)

 4. Tudnék vitatkozni a listátokkal de a szépség meglehetősen szubjektív ..:).
  Örültem volna ha a listán szereplő összes képet kirakjátok..

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.