A hét kérdése

Kibővülve jelentkezik Hét kérdése rovatunk, most egy nemrég felvetődött problémáról olvashatjátok véleményeinket.

A legutóbbi Beholderes verseny után felmerült egy esetleges felső lapkorlát bevezetése a versenyeken, ami mellett és ellen is szól több érv is. A kérdés körül kisebb vita robbant ki a fórumokon, lássuk, nekünk mi a véleményünk ezzel kapcsolatban.

Szerintetek szükséges-e bevezetni a felső lapkorlátot, és ha igen, mi az a lapszám, amely fölé már nem nőhet a pakli mérete?

Makó Balázs: Én úgy látom, volna értelme a felső lapkorlátnak, de nagyon fontos, hogy ez úgy történjen, hogy az ezt kihasználó paklik (Csatamező elsősorban), ne gyengüljenek számottevően. Erre talán a 120-as korlát lenne alkalmas. Indokok:

– Egy extrém, akár 666 lapos pakli elsőre vicces, de gyakorlatilag a keresések, keverések miatt ellehetetleníti a játékot.
– Még egy 150-180 lapos paklinál is nagyon sokáig tart a keresgélés, a játékból véve el az időt.
– Csatamező esetében már a kezdeti 7 lap kiválasztása is igen sok időt kellene, hogy igénybe vegyen. Erre jelenleg 5 percet adunk, de egy kezdőbb játékosnak egy igazán vastag pakli esetében ez biztos, hogy kevés.
– A versenyeken az idő lejártakor többször előfordult, hogy 10-15 percet kellett várni 1 db. vaskos paklira (sőt, akár többet is kellett volna, de nem engedtük – csak így meg a másik játékos hiányolja joggal a saját körét). Ez valamelyest mérséklődne. A 120-as korlát nyilván csak csökkenti, meg nem oldja ezeket a gondokat, de jól levágná az extrémitásokat, sokat segítene, cserébe 1-2%-kal gyengülnének csak egyes paklik.

Tihor Miklós: Akármennyire sok hasonló erősségű lap van a HKK-ban, és akármekkora erő is a nekron, azért az az axióma még mindig áll, hogy minél több lapból áll a paklid, annál kiszámíthatatlanabb a húzásod. A túlzottan vaskos pakli inkább olyan problémákat szül, hogy nehézkes a keverése, a Semleges csatamezőnél az ellenfélnek túlzottan sok idő a paklit átnézni és kiválasztani belőle a problémás lapot stb. Ennek ellenére én ilyen korlátozást csak akkor vezetnék be, ha visszatérő probléma lesz abból, hogy ezek a dolgok túl sok időt emésztenek fel.

Abbas Krisztián: A játék korai éveiben még jókat derültünk, ha valakinél egy nagy tornyot láttunk verseny- pakli címén. Tudtuk, hogy teljesen esélytelen, nemhogy a verseny megnyerésére, de talán még partit sem fog hozni senki ellen. Mára nagyot fordult a világ ezekkel a paklikkal. Én magam is tapasztalom, hogy a Dungeon-ös versenyeken nagyon gyakran, amikor lejár az idő, még 5-10 percig megy a játék a nagy mezős-paklik, a „Sokszínes hokis körök” miatt – a többiek meg addig várnak… Ráadásul az ilyen nagy Csatamezős-paklik körönkénti kevergetése és a játék előtti átnézése sok időt elvesz magától a játéktól. Valamit mindenképpen ki kell találni a probléma orvoslására, mert ez a jelenség „megöli a játékot.” A februári Dungeonös versenyen, pl. majd egy órás csúszás lett a sok apró 5-10 percekből!

Véleményem szerint, a pakli maximális méretének a korlátozása nem szerencsés megoldás erre. A játék alapjait „venné semmibe” egy ilyen szabály bevezetése, hiszen mindenki annyi és olyan lappal játszik, amennyivel csak akar – ez a kezdetek óta így van,- az alapszabályok adta lehetőségeken belül maradva persze. Számos példa volt a korábbi években arra, hogy kiteszteltünk egy lapot, ami jónak tűnt. Hamar (néha csak később…) kiderült, hogy mégsem az, mert valamilyen módon elrontotta a játékot, felborította a játékegyensúlyt. A Pszí – és Teológia szakértelem, A mágia létsíkja, A sárkány kincse, a Bundás Yeti, az Aranytojás – és még folytathatnám a sort – olyan lapok voltak, amik menthetetlenek lettek a versenyekről való kitiltás alól. De voltak olyanok is, amik szintén nagyon nagy hatással voltak egy-egy HKK-s korszak metagame-ére, szinte tönkre is tették a játékélményt, de megúszták a tiltást és inkább lapok garmadája jött ki ellenük. Ezen lapok a teljesség igénye nélkül: Ördögi mentor, Molgan, Pszi elementál, Notermanthi, „a gyűjtőgenerálós horda-pakli,” Molluszk az ócskás. (A Semleges csatamezőt én ezek közé a lapok közé sorolnám, hiszen a pakli mérete miatt valamilyen módon ez is elveszi az ellenféltől a játékélményt, az állandó kereséssel-keveréssel.) Az ellenlapok és új képességek sokat segítettek: Fekete lyuk, Hiábavaló áldozat, Az ősök bilincse, horgony ikon és a semmi fogalmának bevezetése, Átkozott követő.

Az alapszabály helyett, sokkal inkább kellene koncentrálni megfelelő ellen-lapok kitalálására, a pörgést, a „hokit” kellően lassító (pl. A természet rendje) kártyákra, a pakli méretét büntető lapokra (pl. mint a Suttogó végzet) és egyéb korlátozásokra (pl. Ősi béklyó képessége egy kikapcsolhatatlan szabálylapban.) Ezen kívül a kör vége szabály módosításán is el kell gondolkodni: ha lejár az idő, akkor az éppen aktuális kör befejezése után, még 1-1 olyan köre jön mindkét játékosnak, amikben már nem működnek a plusz kört adó lapok. Véleményem szerint ezek a megoldások a Csatamezős és egyéb soklapos problémára.

Bíró Tamás: Amikor először hallottam az ötlettől, egy rossz viccnek gondoltam az egészet. Aztán belegondoltam, hogy vajon milyen érvek vezethettek el egyáltalán ennek az ötletnek a megfogalmazásáig, és ahogy egyre jobban törtem rajta a fejem rájöttem: egy tényleg csak vicc lehet. Adott két pakli, a Sokszínűség és a Csatamező, mely a szokottnál bővebb lapkészletből gazdálkodhat, mert megteheti. A lapok folyamatosan erősödnek ezek felváltják egymást egy idő után, valamint a metagame is állandó mozgásban van, így adott körülmények között mindig más-más lapra lesz szükség. Egy ilyen paklit ezerszer nehezebb optimálisra összeállítani egy versenyre, mint a 45-50 lap közötti, egy adott koncepcióra épülő deckeket. Ennek megfelelően jót húzni is nehezebb vele, hiszen gyakran előfordul, hogy hiába húztunk erőforrásokat, nem tudjuk bevédeni őket, és viszont. A dolog hátterében ismét a counter-ellenes beállítódást érzem felfedezni az ellenzők részéről. Tényleg van olyan, hogy órákig tart egy kör annyi mindent csinál benne a rúd-deck, de lássuk be, egy counterrel és egy leszedéssel az esetek többségében ezt meg lehetne akadályozni. Nem tartom hasznos megoldásnak, hogy ezeket a paklikat korlátozzuk, inkább gondolkodjanak egy kicsit a játékosok, alakítsanak a paklijukon, hiszen nem verhetetlen paklikról beszélünk. Nem túl távoli emlék, amikor a 3 lapos Legendás-keltető deck kezdett, és a harmadik körben nyert is a bőven lapelőnyből induló mező ellen. Szóval korlátozás helyett próbálkozzanak ellenszert találni, végül is erről is szól ez a játék, ne a szabályok nyerjenek már meg egy versenyt, ha lehet…

Csető Zsolt: Ha mindenképpen felső korlátban kell, hogy gondolkozzunk, akkor én semmiképp sem mennék 120 lap alá: a legvastagabb pakli, a Semleges csatamező egy ilyen felső határral még nem gyengülne olyan mértékben, hogy a változtatásnak lényeges negatív hatása is legyen. Ennél komolyabb mértékben azonban véleményem szerint hiba lenne bolygatni ezt a metagame szempontjából oly fontos szabálylapot. Ugyanakkor úgy vélem, hogy az ennél vastagabb paklik olyan ritkák, hogy ezek miatt kár lenne plusz egy szabályt hozni: a játékstílusnak szerintem sokkal nagyobb hatása van a játékidőre, mint a pakli méretének.

Egyed Dávid:  Nem hiszem, hogy a pakliméret maximalizálása megoldaná az időcsúszás problémáját. Egy 110 lapos Sokszínűséggel vagy Semleges csatamezővel ugyanúgy el lehet játszani +5 percet minden fordulóban, mint egy 150 lapossal. A probléma ott van, hogy egyre több a játékban a plusz kört adó lapok. A legjobb megoldás az lenne, hogy ezek “Az idő lejárt…” után nem fejtik ki hatásukat, mindkét játékosnak 1-1 tiszta köre van, nem csinálhat semmivel újabbat. Érdekes lesz azt is figyelni, hogy a most megjelenő Enciklopedia Fantasia milyen brutális hokikat fog majd beindítani…

Varga Károly: Saját meccseimből kiindulva azon a véleményen vagyok, hogy a Csatamező úgy jó, ahogy van. Persze kicsit zavaró a sok lapos deck, főleg a kevergetéseknél, de nálam nem ment még a játék rovására. Persze biztos vannak olyan játékosok, akik el tudják húzni vele a meccset, hogy ide-oda kevergetik, de nem jelentős. Én kifejezetten szerek „rúd” deck ellen játszani, mert biztos, hogy nem lesz két meccs egyforma. Tehát a véleményem, hogy egyelőre ne korlátozzuk.

Felizardo Dániel: Szerintem ez a probléma merőben szubjektív megítélésű. Egy sok lapos pakli ugyan valóban több időt vesz igénybe például keverésnél, mint kisebb lapszámú társai, azonban eredmény nélküli, csakis időhúzásra irányuló játékra egy 45 lapos, kioptimalizált deck is képes. Maga az időhúzás mint jelenség sokkal inkább játékosfüggő, vannak akik a vezető pozíció tudatában ráülnek unfair módon az eredményre, és megpróbálják kihúzni vele a győzelmet. Maga a korlátozás, még ha az csak 120 lap lenne, befolyásolná egy kicsit a metagamet, ami nem feltétlen szükséges, főleg, hogy a sok lappal összerakott paklik nem most élik fénykorukat.

Papp Ádám: Véleményem szerint a felső lapkorlát bevezetése nem oldana meg semmit sem. Mert ugye miért is akarnák ezt bevezetni? Azért, mert a sok lapos paklik úgymond túl hosszú ideig passziánzoznak, sokáig keverik a lapokat, stb. Azonban ha belegondolunk egy tárgy dekk a maga 45 lapjával képes ugyanerre. Nemrég például több mint 10 percig figyeltem, ahogy a rúna körében terül a tárgy, én pedig csak  egy darab Thau-t tartottam a kezemben. Ezt elnézve egyáltalán nem tartom jogosnak a felső lapkorlátot.

Ezek voltak a mi válaszaink, ti is nyugodtan fejtsétek ki a véleményeteket kommentben a korlátozás szükségességével kapcsolatban.

2 thoughts on “A hét kérdése

  1. Sok véleménnyel egyetértek, de Tomi válasza a legeltaláltabb……sideoljunk a mezőre, vagy alapból legyenek olyan lapjaink, melyek megfogják a mókázását, én is ezt teszem, ha odanyomsz egy groboxot neki az elején, akkor máris megvan oldva a hoki, ennyi, megvan rá a megoldás, csak használni kell, aki meg nem használ, az megérdemli, hogy ne nyerjen mező ellen!

  2. Én is alapból használok 3 grobit és 3 bilincsmestert, szájdba meg további kedvességeket, néha elég a mező ellen, néha nem, de szerintem nincs annál több baj a mezővel, mint mondjuk a tárgyakkal vagy valami kombóval: unalmas ellene ülni és nézni. Ez pedig benne van a játékban

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.