Olcsópakli: Sötét kastplomos kombó deck

Egy pénztárcabarát deckkel folytatjuk paklileírásaink sorát: ezen a héten egy olcsó kombópakli leírásával készültünk nektek.

Ahogyan azt korábban már hangsúlyoztuk, csütörtöki paklileírás rovatunkban igyekszünk a kezdőbb játékosoknak is ötletekkel szolgálni, így terveink szerint felváltva követik majd egymást a kompromisszummentes versenypaklik, valamint a pénztárca- és kezdőbarát összeállítások. Olcsópakli-kollekciónk ezen a héten egy kombódeckkel bővül, amely két piros gyaknemgyak kártyára, az Akmalra és a Sötét kastplomra épít.

A lapok ismertetése

Első körben lássuk, hogy mit is tud a kombónk. Akmal egy -1 ÉP-s jelzőért cserébe megajándékoz bennünket 1 VP-vel, ezt a varázspontot pedig rögtön fel is használhatjuk a Sötét kastplom képességére, kiosztva egy izmot varkaudar barátunknak. Miután egyik képességen sincs korlát, ezért jól látható, hogy egy végtelen kombóról van szó: végtelen izmot pakolhatunk Akmalra, akivel aztán be is vihetjük a végzetes csapást, vagy éppen meg is ölhetjük a saját képességével, felhúzva a paklinkat az így kisülő izmokra.

A dolog persze nem ilyen egyszerű: a kastplom nem elég, hogy két építőt igényel, még passzívan is jön, így hiába alacsony a kombó varázspont-igénye, a két lap önmagában még nem garantálja a sikert. Szerencsére azonban erre is van megoldás A föld síkja személyében, ami nem csak azt oldja meg, hogy kapásból fel is tudjuk építeni a kastplomot, de egyben aktívvá is teszi azt.

Ezek után talán nem is kérdés, hogy milyen koncepciót érdemes építeni a kombó köré: egy épületes pakliba fogjuk beágyazni a halálos párost, ennek megfelelően pedig követőnek is az Építő rakshalliont érdemes használni, ami manaadós képességének köszönhetően a mai napig az egyik legerősebb narancssárga lapnak számít.

Ha épület pakli, akkor első körben szükségünk lesz néhány ingyen jövő darabra, amik a követő képességének köszönhetően megnyitják az utat a második körös A föld síkja előtt – ha egy ilyet ki tudunk rakni, akkor már meg is van a 4 VP-nk a helyszín kikeresésére és kirakására. Ha behúztuk, az persze még jobb, hiszen így akár már az első körben durva pörgésbe kezdhetünk. A legjobb nullás épület a Katalizátor, amely első sorban erőforrásként funkcionál, de néhány zavaró nullás lapot (Cselvetés, Az erős ereje, A gyenge ereje) is ki tud kapcsolni az ellenféltől, ami időnként szintén hasznosnak bizonyulhat. Az olcsóságot szem előtt tartva A fény oltárát választottam még be az ingyenes építmények közül, ami ebbe a pakliba is remekül illeszkedik: lényegében ad nekünk manát és egy aktív anti-mágiás lényt, ami akár az őrposztban is jól jöhet 2/2-es méretével – ingyen ennél többet nem igen kívánhatunk.

Lássuk, hogy melyek azok az épületek, amiket ténylegesen fel kell építenünk. A pakli legnagyobb sztárja egyértelműen a síkkal kiteljesedő Akadémia, amely akár önmagában képes biztosítani számunkra a győzelemhez szükséges erőforrásfölényt – leginkább azért, mert rendkívül nehéz levakarni az asztalról. Helyszín nélkül egy kicsit lassúcska, ám így is kötelező belőle hármat használni. A fény oltára mellett A tiszta lelkek városa is előszeretettel gyárt nekünk építő lényeket, amikből aztán raádásul életet vagy izmot is varázsolhatunk – utóbbit például nem rossz ötlet rádobálni Akmalra, ha esetleg még nincs nálunk a kombó, de tovább szeretnénk pörgetni a paklinkat. De akár a kombó nélkül is nyerhetünk: az épület pakli legjobb kivégzése, A fény citadellája is ezért került a deckbe, hiszen sosem árt, ha nem csak egy lábon áll a paklink, és több lehetőségünk is van a győzelem kicsikarására. Paklink utolsó épülete, a Nagyobb átokpiramis a zavaró lapok ellenszere lesz: nagy hatásfokkal kapcsolgatja majd ki az ellenfél kellemetlen kártyáit.

Ahogy minden pakliban, úgy itt is szükségünk lesz védelemre, hogy hátráltassuk ellenfelünket abban, hogy beleszóljon játékunkba. A jó öreg Cselvetés ide is tökéletesen illik, és mivel játszunk lilával, ezért egy másik gyakori védekező kártya, a Kreatív affinitás is befér a paklinkba, ami ráadásul saját kezünk javítására is alkalmas.

Akad még hely bőven a paklinkban – érdemes olyan lapokkal feltölteni, amik segítenek a kombó összehozásában. Az Abarrun segítsége egyébként is kihagyhatatlan az épület pakliból – 1 VP-ért kikeres nekünk bármilyen épületet, amit aztán a követő miatt úgyis visszakapunk -, így természetesen itt is kötelező a használata. Az alig pár napja megjelent új Zén kiegészítő legnagyobb sztárja, az Ősi legendák is remekül illeszkedik a koncepcióba. Ő sem kizárólag a kombó lapjait keresi, hanem konkrétan bármit, zanszilánk-költségnek köszönhetően pedig ráadásul felesleges építő lényeinkkel is ki tudjuk hozni, így hamar az asztalra érkezhet. Ha a legjobb keresésekről beszélünk, akkor a Minőségi cserét sem hagyhatjuk ki a buliból, ami mellé azonban érdemes néhány olyan lapot is használni, ami a gyűjtőbe hajítva is hasznos. Az egyik legjobb ilyen kártya a Zajos léptek, ami tovább erősíti a védelmi vonalunkat, de érdemes egy-egy Manakonstrukcióval és Víziósólyommal is játszani, amik egy asztalirtás után újból stabilizálhatnak bennünket, de akár a játék elején is jól jöhetnek.

Paklilista

Ezzel el is készült a paklink.

követő: Építő rakshallion

3 Akmal
3 Sötét kastplom
3 A föld síkja
3 Katalizátor
3 A fény oltára
3 A tiszta lelkek városa
2 A fény citadellája
2 Nagyobb átokpiramis
3 Akadémia
3 Cselvetés
3 Kreatív affinitás
3 Abarrun segítsége
3 Ősi legendák
3 Minőségi csere
3 Zajos léptek
1 Manakonstrukció
1 Víziósólyom

45 lap

Látható, hogy a pakli építése során többnyire gyakori és nem gyakori lapokra támaszkodtunk, egy-két Zénes kártyával kiegészítve, így viszonylag olcsón összecserélgethetjük vagy összevásárolgathatjuk a decket. Paklink legértékesebb darabja ezúttal is a párszáz forintos Cselvetés, ami kapcsán csak önmagunkat tudjuk ismételni: egy univerzális spoilerről van szó, aminek beszerezését a kezdőknek is ajánljuk, hiszen rengeteg pakliba befér. Rajta kívül csupán a 3 Minőségi csere, a 3 Ősi legendák, a 3 Akadémia, a 2 Nagyobb átokpiramis és a 2 A fény citadellája tartoznak a ritka kategóriába, ám mivel viszonylag új és Zénes lapokról beszélünk, ezért különösebben értékesnek egyikük sem mondható.

Tanácsok a paklihoz

 • Na hajtsunk minden áron a kombóra. A pakli úgy lett kialakítva, hogy adott esetben normál épület pakliként is lehessen vele játszani, így ha úgy ítéljük meg, hogy nem érdemes erőltetni a kastplomot, akkor induljunk más irányba.
 • Ne feledjük az Akadémia gyűjtőből visszavevős képességét: ha van elég építő lényünk, akkor Abarrun segítségével kombózva brutális asztalt húzhatunk fel pillanatok alatt. A körönként visszavett Cselvetés szintén rendkívül erős opció, rengeteg paklit önmagában képes ellehetetleníteni.
 • Miután játszunk néhány varázslattal, ezért mindenképpen figyeljünk oda A fény oltára anti-mágiájára. Mivel spelljeink többnyire 0-ért és 1-ért jönnek, ezért jó eséllyel ki tudjuk őket játszani őket az oltár előtt.
 • A fény citadellája leüthetetlenné teszi az épületeinket: ha az ellenfél figyelmetlen, és megtámadja egyik épületünket, akkor passzivizáljuk azt a citadella képességének, így nem tudja majd lerombolni.
 • Ha van kint Akadémiánk, és Minőségi cserét használunk, akkor annak tudatában válasszuk ki a felhúzott és dobott lapokat, hogy az épület képességével a gyűjtőből is visszavehetünk valamit.

Hogyan erősítsem?

Ha értékesebb lapokkal szeretnénk feltölteni a paklit, akkor természetesen elő lehett venni a sztár-countereket (A gyenge ereje, Az erős ereje) is. A nullás épületek közül ki lehet próbálni A pusztítás citadelláját, míg A káosz egyhangú libái egy építő lényeket is ajándékozó erőforrással biztosíthatja a még gyorsabb pörgést. Betuszkolhatjuk emellett a pakliba a piros szín talán legnagyobb spoilerét, a Tirranda batyuját is, míg a gyűjtőből működő lapok közül a Manaevő féreg jöhet még szóba, mint értékesebb alternatíva.

Jó kombózást mindenkinek – a jövő héten újabb paklileírással jelentkezünk!

Csető Zsolt

6 thoughts on “Olcsópakli: Sötét kastplomos kombó deck

 1. Amúgy, ha van kedvetek ezekre a “kombókra” is építhettek paklit:

  Ongóliant légiós + Molitárdob vagy Goblin nyílpuska
  Kókadt motyogó+Sorvasztó érintés+[Kronopók (új)]
  Sziturena+Kronopók (új)+Magzat
  Szaporaság jutalma + Asmael + Morgan könyve
  Tharr követője+Reznagol+Magzat
  Reznagol+Magzat+Az ősök szelleme (régi:)
  Goblin kürtös+Szent Kulacs (régi:)+A fémek mestere
  Reznagol+Magzat+Káoszkapu (új)+[A föld síkja (új)]
  Vezetőkészség+Reznagol+Élet és halál ura+Magzat
  Vezetőkészség+Földharc (új)+Reznagol+Életkutató+Magzat

 2. Egy, max kettő A férgek védelmezője is odaférhet szerintem. Akmallal kellemes izmos kombót alkot, amivel húzni is és tápolni is lehet. (a büntetésre ügyelni kell)
  Mellesleg a sok nyüminek is jól jöhet az izomcucc

 3. Nagyon jó koncepció, de a “Kastplom” szóvicc (?) meggátol abban, hogy ezt a kombót valaha is használjam.

 4. A Kastplom szerintem nem szovicc, hanem siman kastely-templom kepzodmeny, szerintem a TF-rol szarmazik.
  De ha Jancsar Janos erre jar, o biztos tudni fogja 🙂

 5. Ezt a szót nem én követtem el. A TF-en a helytartói városok egyik épületét hívják így. Sötét gnómok laknak ott, akik (ha jól rémlik), paktumot kötöttek Dornodon-nal, még a Tűzvihar előtt. Az elnevezés valóban a kastély és a templom szavak összevonásából jön, valszeg azért, mert a kastplom mindkét építményfajta főbb jellegzetességeit magán viseli. Kár emiatt ellenérzést táplálni. A TF-re annak indulásakor (és így a HKK-ba is) rengeteg ilyen, és ehhez hasonló mesterségesen képzett szó került be.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.