HKK Online – Feri vagy nem Feri?

A héten vendég-cikkírónk, Molnár Ferenc osztja meg veletek észrevételeit a netes HKK-val kapcsolatban.

A kezdeményezés nagyszerű, igyekszik élethűen utánozni a játék minden egyes elemét, többek között a lapok adás-vételét és cseréjét is. Utóbbi még közvetlen módon nem lehetséges, viszont nyugodtan licitálhatunk kedvencünkre, legyen szó ritka vagy éppen gyakori lapról.

Az alap lapkészletet, mely bővülni fog, a nyolcadik alapkiadás adja, és tekintve, hogy mindösszesen egy kiegészítő lapjai használhatóak, egy egészen egyedi és érdekes metagameről beszélhetünk. Mivel sem szabálylap, sem követő nem jelent meg, így az ötlapos kezdés minden előnyét kihasználhatjuk.

Láthatunk hordákat, épület és tárgy deckeket, kontrollokat. A legerősebb, mind a játékosok, mind a készítők szerint a blokkoló pakli, melynek minden kelléke megvan, hogy erős legyen, gondolok itt az Akarat erejére, a Nyugalom pillanatára vagy a Bölcsesség dalára, melyek egy pillanat alatt megeszik az ellenfél max. varázspontját.

Ebben a cikkben a kontroll paklit vennénk most alaposabban szemügyre.

Ha pörögni szeretnénk, szükségünk lesz varázspontra is, és aki játszott, az bizton állíthatja, hogy a leggyakoribb második kör az egy Bűvös tavacska volt, mely ha bejött, hatalmas előnyhöz jutatta kijátszóját, de a kevésbé brutál erőforrások közé tartozik az Energiaital és a már említett Nyugalom pillanata is. Ide sorolnám még a megjelenésükkor két agyonhasznált spoiler kontroll lényt is, a Szmoggyert és a Rhatt papját, illetve egy tárgyat, ami az Energiaital és az Egyet mondok miatt fér be, a Balladák könyvét.

A nyolcadik alapkiadás egyik nagy pozitívuma volt, hogy a régi idők nagy kántereit ismét kiadták,  többek között Az erős erejét, A sors fintorát, A hatalom szavát, Diána kívánságát és az Ewgbert megszakítását is.

A Cselvetés a mai, nem korlátozott metagameben is domináns szerepet tölt be, egy korlátozott, pörgésbarát mezőnyben tehát megsokszorozódik az ereje.

Ha szeretnénk megakasztani ellenfelünk, akkor szükségünk lesz leszedésekre is, amikben viszont a Végzetúr nem bővelkedik, így ha lapleszedéseink nem, vagy csak igen korlátozottan lesznek, akkor speciális megoldásokat kell keresnünk.

A lényeket remekül megoldja egy A lélek súlya, ha a képességük okoz problémát, esetleg egy Sziklarepesz, ami a kis HP-s lények nagy nemezise, vagy egy Tornádó, ha egy monsztert kell letépni.

A nem lény lapok leszedésére is remek papírosok vannak, gondolok itt a Gigaökölre, az Egyet mondokra (amely szintén jó a lények ellen), az Őrült mágusra, vagy a Víztisztító teknősre.

Ha egy egész asztalt szeretnénk letakarítani, akkor is van hova fordulnunk, hisz van egy lap, ami fix árért mindent visz. Be kell valljam, hosszú időn keresztül ez volt a kedvenc lapom, amikor lilával játszottam mindig pörgettem, bár az idő kegyetlenül eljárt felette, olyannyira, hogy még itt, a korlátozott mezőnyben sem számít kiemelkedő lapnak. Gondolom mostanra kitaláltátok, hogy a Csáp-istenségről beszélek. Amennyiben besül a kezünkbe, illusztrációja akkor is kárpótol minket, ha éppen legszívesebben összetépnénk.

Hogy a végső győzelem a miénk lehessen, szükségünk lesz nyerésre is. Ha blokkoló deckkel játszunk, akkor ugye egy bármilyen legalább egyet ütő lény hibátlanul elvégzi a piszkos munkát, azonban ha simán kontrollozunk, akkor szükségünk lesz valami átütőbbre.

A régi kontrollok nagy sztárja, az Óriás denevér ebben a környezetben ismét régi fényében csillog, hisz hatalmas előnyt képes termelni, hátránya pedig szinte nevetséges.

A szerencsésebbek, akik bontottak ölhetnek Uwallával, amiből kettőt kirakni már meglehetősen pofátlan dolog, míg adott deckben akár egy Ewgbert, a mágus is beállhat rendbe tenni a dolgokat.

Zárásképp annyit mondanék még, hogy mivel zsangtiger nagy rajongója vagyok, így nem léphetünk el a mester kedvenc csele mellett szótlanul, hisz Lávasárkány, Bűvös tavacska, T. Vlagyimir, fókuszkristályok és tűzvarázslatok is találhatóak a kiadásban, így arra ösztönöznék mindenkit, hogy próbálja ki a „Jó védelem és a halál” verhetetlen pakliját. Vagy ha nem is, a fórumon olvassa el a cikket még egyszer. Érdemes.

Molnár Ferenc

21 thoughts on “HKK Online – Feri vagy nem Feri?

 1. Bocs, de a cikkben az első pár mondaton kívül mi szólt az online hkk-ról? Kaptunk egy viszonylag általános ismertetőt a 8.alappakliról. Talán többeket érdekelne az, hogy milyen a játék felület, hogyan műkszik pl. a saját lapomra való reagálás vagy éppen milyen tapasztalata volt egy béta-tesztelőnek a versenyek menünél. Kicsit lehetne jobban csigázni a népet apró de “bizalmas denfentes” információk csepegtetésével!

 2. egyetértek Abiondival, ha nincs miről írni, akkor inkább ne írjatok semmit, de ez így nem hírértékű.

 3. ha már egy online hkk-s paklit láttunk boncolgatni, akkor nem kell meglepődni, h 8. kiadás is benne lesz a cikkben, és aki képes belekötni egy blogon egy ilyen dologba, az no comment kategória.. jó h számon nem kéred tőlük h miről írjanak (egyébként abszolút volt köze az online hkk-hoz)
  a cikk korrekt, és meg is jött a kedvem egy kis jó védelem és a halál felelevenítéshez 🙂

 4. Odáig rendben van, hogy ez blog és a blogger azt ír amit akar. Legfeljebb nem olvassa el senki. :-)De, és én itt érzek egy kis különbséget, ez egy speckó blog speciális közönséggel. Akik egy része már benne van a HKK körforgásában vagy csak most ismerkedik vele. Szerintem amellett,hogy szubjektív ( már mint a blogger), információt is ad(adhat), és ha valami úgy van hirdetve,hogy egy készülő játékról kaphatok egy kis infót és ehhez képest magáról a gameról alig szól valami, hadd legyek már kicsit csalódott. Félretéve a tesztelői szemüveget és úgy elolvasva a cikket, ha én most kezdeném a HKK-t nem biztos, hogy érdekelne az online változata! Viszont a zsangtigernek lehet,hogy én is rajongója leszek! 🙂

 5. Mondjuk jobb lett volna az onlinehkkban a kontrollom ha a fent említett Uwallát nem vitte volna a Tornádó és a Ruyku átokvarázs, és hiába írtam a készítőknek, megmagyarázták hogy miért tudják leszedni az Uwallát :\
  Plusz Sommerthaug átka is elvette Uwalla képességét, ami pedig le is van FAQ-ozva hogy nem így működik, ezt se javították sokadszori kérésemre.

  Remélem az ilyen dolgok majd élesben nem lesznek, ha az ember pénzt költ a játékra akkor talán elvárhatja majd.

 6. Hát végül is volt valamennyi köze a paklileírásnak az onlinehkk-hoz, mert bétában majdnem mindenki ilyennel ment… Viszont jó lenne ha indulna már az éles, vagy legalább lenne valami hivatalos hír bármiről, mert a fejlesztők április eleje óta köddé váltak és semmi infó nem jött azóta… Akkor azt mondták, hogy május közepén indul az éles és előtte lesz 1 hét béta az utolsó simítások letesztelésére… Erre lassan június, ami nem lenne gond, ha kommunikálnának a fejlesztők a jó néppel.

 7. kicsit kötelezőnek érzem, ezt az írjunk róla vmit ha már azt mondtuk, h írunk. tény, h egy szem új info nincs az online részről, csupán a spec metagameről ami nem egyenlő a hkk online-al.

  én személy szerint vmi belső infot vártam a cikktől, esetleg indulási dátumot, nehézségek, mi várható, visszajelzések.

  ez kicsit velvet-index jellegű hangzatos cím nulla tartalom bejegyzés lett.

  igen, egy ez egy blog, csakhogy ez nekünk szól, nekünk kéne szóljon.

 8. @Abiondi, mayersz: úgy gondolom egy meta-elemző cikk belefér az amúgy is tág HKK-online témakörébe (pontos indulási dátumot mi sem tudunk)
  @Juhász Ferenc: milyen Feri? :OOOO

  Dév

 9. Abiondi, mayers… ennyire azért ne legyetek hálásak… (Y)
  Szerencsések lehettek hogy a nyolcadik kiadás metagameje így áramlik az ereitekben hogy ezek az információk ennyire zavaróak legyenek. Feltételezem az online hkk-s verenyeken rangos helyeket fogtok elérni. Lehet ezért van az is hogy ti írtátok ezt a cikket, tekintve hogy szakértők vagytok… ööö… ja, NEM?!
  (mellesleg ha segítségre lesz szükségetek a játék kezeléséhez akkor lehet hogy apró gondok vannak agyi tájékon :D)

 10. nincs szükség segítségre, játszottam a betaval, szuper, h kaptunk elemzést a nyolcadik kiadásról, aminek örülnék is egy elemzés a nyolcadik kiadás című bejegyzésben.

  az, hogy nem érted az olvasott szöveget apró gondokra utal agyi tájékon…

 11. köszi mayersz! 🙂

  dév álláspontját elfogadom, de a hiányérzetem megmaradt. :-/

  @Failfej ! Kár, hogy csak prüszkölni tudsz ugyan, de a takony már eltömte az agyad! Esetleg a magyar nyelv rejtelmeibe merülnél el jobban, mert úgy látszik a Hkk-hoz nem értesz.

 12. mivel a beharangozó szerint nem lesz téma a héten a hkk online, ezért vmi azt súgja, h ez a májusi indulás június lesz.

  amivel nincs gond, jó munkához idő kell, de azért tolhatnának vmi kommunikációt ha már nekünk készítik és tőlünk remélnek bevételt.

  csak egy gondolat volt.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.