Trafó – Rántott gomba zan-körettel

Újabb vasárnap, újabb pakli alakul át. Ma egy versenydeck kisebb módosításait olvashatjátok el a Trafóban.

A paklit nem véletlenül választottam ki a beküldöttek közül, hiszen magam is indultam már ilyennel versenyen, és egészen megszerettem a koncepciót, tehát nem tartom kizártnak, hogy újra lássatok ilyennel indulni egy versenyen.  Ez a deck nem más, mint egy jó kis zanszilánkokra építő Molluszk.

Az eredeti pakli

Követő: Molluszk, az ócskás

3 Időzített gomba
3 Megfelelő alkalom
3 Őrült Szajonn
3 A káosz egyhangú libái
2 Káoszkapu
3 Zan-tágítás
3 Zan szertartás
3 Csuszpit
3 Zajos léptek
2 Tirranda batyuja
1 Szokatlan ceremónia
3 Minőségi csere
3 Csevetés
2 Zanarani
2 Manaevő féreg
3 Az erős ereje
3 Főnix herceg
1 Királyi adó

46 lap

Mint láthatjátok, ez egy egész profi darab a pakli Molluszkra építő változatából. Igazi módosításra nem is nagyon van szerintem ebben az esetben szükség, maximum a frissen megjelent Ősi legendákat kell a pakliba illesztenünk. Azt eldöntenünk, hogy mit vegyünk ki azonban nem könnyű. Én nagy valószínűséggel a Főnix hercegre szavaznék, mivel a pakli az Időzített gombával is elég hatékonyan tud ölni, meg amúgy se nagyon szívlelem a kis madarat. Persze a gombás vonal helyett nyugodtan használjatok főnixeket, ha úgy szeretitek a paklit forgatni.

Mivel ez eddig nem egy nagy munka, amit a paklin végeztem, ezért gondoltam, miért ne alakítsam át egy kicsit másmilyenre. Ezt pedig a narancssárga lap lecserélésével kezdtem: a Molluszkot felváltottam az új sztár-szabálylappal, a Változó környezettel. A mellé használt szabálylapok elég egyértelműnek tűnhetnek: a Szűk esztendő – Zarknod bilincse páros az ellenfél kezdeti hátráltatása miatt szükséges, az Ősi rúna pedig a pakli stabilizálásához elengedhetetlen. A negyedik narancssárga papírosként a Birtoklást választottam, ami mind Zanaranival, mind Szajonnal remekül működik. Arra azonban figyeljünk, nehogy ellenfelünknek nagyobb haszna legyen belőle, mint nekünk.

Akik túl gyengének bizonyultak

Ha már lecseréltük kedvenc Molluszkunkat, nehogy bennhagyjuk a vele együttműködő lapokat. A Káoszkapuk helyett rakjuk be a harmadik Zanaranit a pakliba, hasonlóan pörget, és néha megjutalmaz minket egy kósza tárgyal az ellenféltől.

Tirranda batyujának a használatán mindenképp megéri elgondolkozni. Hiszen egy remek lapról van szó, counter és visszavetetés egyben, ennél riktán kell több. Valószínűleg a később előkerülő Ősi legendák miatt egyet használnék, hogy tudjam keresni megfelelő helyzetben, de a kettő túl sok lehet kezdeti tokenünk nélkül. Mindenesetre sideba mindenképp rakjuk be.

A főnix herceg. Megint itt lyukadtunk ki. Nekem valamiért ez a lap soha nem tűnt elég erősnek, lehet persze csak velem van a baj. Az odáig rendben van, hogy egyet kivarázsoltunk az asztalra, egyet a gyűjtőbe, és onnan megfelelő mennyiségű áldozás után jók vagyunk. Ez gyakorlatban kábé csak a Minőségi csere segítségével valósul meg, ott is csak viszonylag ritkán. Odáig pedig csupán kettőért egy körönként hármat lövő lény, ami nem egy nagy szám, sokszor tud rossz ütemben érkezni. Ettől függetlenül lehet továbbra is próbálgatni a pakliban, nekem valahogy nem jött be.

Akiket semmiképp ne hagyjunk ki

Már említést tettem az új sztárról, az Ősi legendákról. Ebben a pakliban nagyon olcsón jutunk egy újabb kereséshez, ami segíthet minél előbb 30 ÉP-t sebezni ellenfelünkön. Akik véletlenül még nem ismernék a kombót: a kirakott Időzített gombáról Megfelelő alkalommal rántjuk le a jelzőket, hogy minél hamarabb érezhesse meg ellenfelünk a robbanás erejét. Ezt persze minél több kereséssel kell támogatnunk, erre lesz segítség az Ősi legendák is. Tartsuk azért szem előtt, hogy nem feltétlen mindig a kombót keressük vele, van, hogy más lapunkkal jobban jövünk ki az adott helyzetből.

A pakliba védelemként még nem árthat egy kevés counter. Használhatunk A gyenge erejét is, de a Szikánkcsapda is megfelelően látja el a feladatot, szinte ugyanúgy ingyen. Ugyan nincsen alternatív felhasználási módja lényes paklik ellen, azonban nem hal meg a harmadik kör után, és akár egy kis minőségi lapelőnyhöz is juttathat bennünket. Érdemes mindkettőt kipróbálni a pakliba.

Az új pakli

Nézzük, milyen is lett ezek után a pakli:

Szabálylap: Változó környezet (Birtoklás, Ősi rúna, Szűk esztendők, Zarknod bilincse)

3 Időzített gomba
3 Megfelelő alkalom
3 Őrült Szajonn
3 A káosz egyhangú libái
3 Zan-tágítás
3 Zan szertartás
3 Csuszpit
3 Zajos léptek
1 Szokatlan ceremónia
3 Zanarani
3 Minőségi csere
3 Csevetés
2 Manaevő féreg
3 Szilánkcsapda
3 Az erős ereje
1 Királyi adó
3 Ősi legendák

46 lap

A paklival való játék nem túl bonyolult, kis gyakorlás alatt elsajátítható. Side-ba mindenképp használjunk alternatív ölést, ha a Gomba nem elegendő. Erre a feladatra a Trok Rakon, Óriás pöffeteg, Megrontott trikornis trió a leghasznosabb, mindegyiknek megvannak a maga előnyei. Az ellenfél Thauglorendonjainak megoldására használjunk Kreatív affinításokat, valamint ne hagyjuk ki a terülést megakasztó Varkaudar merénylőt se, aki különösen hatékonyan működik kedvenc batyujával felszerelve. Gonosz orglingok és Arochosok kezelésére pedig az Óriás földet tudom bátran ajánlani. Jó játékot a paklival!

Szeretnéd, hogy jobbá varázsoljuk paklidat vagy ötletedet? Küldj egy paklilistát a hkkblog@gmail.com címre, és mi megtesszük neked!

Felizardo Dániel

4 thoughts on “Trafó – Rántott gomba zan-körettel

 1. Hm, nem tudom szerintem a zanszilánkok legerősebb képességét pont nem használod ki ezzel a paklival, vagyishogy építőből is ki lehet rakni őket. Szilmill spórákat vagy az új Láthatatlan segítőket valahogy beleerőltetném.
  Esetleg Ködmangó is mehetne bele, akár misztikussal megoldva.

 2. Egyed Dávid indult el ilyen deckel és ért el vele jó eredményt először. A mostani Behós pörgősön pedig volt szerencsém 2. helyezést megcsípnem hasonlóval. Most rá pár hétre leírod a decket kicserélve pár lapot és beletéve a 3db új ősi legendákat… szerintem ennél lehetett volna érdekesebb és kreatívabb is a választásod…

  Észrevételként megemlíteném, hogy a szilánkcsapda sosem lesz olyan jó, mint a gyenge ereje. 3. körre nyerned kell! Gyakorlati tapasztalatból mondom, hogy a zanaraninál (sideba elférhet) pedig a mogokok őrülete sokkal hasznosabbnak bizonyult. Több meccset is hozott már mindkét képessége. A királyi adóval én is próbálkoztam. Összességében többször volt felesleges, mint hasznos.
  Főnix herceg kérdése nekem is vitatott. Volt mikor aranyat ért (arochos ellen), volt mikor semmi szükség sem volt rájuk. Így az ősi legendák megjelenésével én is csak sideba szerepeltetném őket, de oda mindenképp betenném.

  Javasolnám a hasonló cikkekhez a side teljes kidolgozását. Véleményem szerint ha lehagyod a sideot, akkor olyan, mintha csak egy félkész decket írnál le.

 3. Kis comment! Hasonló deckel – nyilván van, aki emlékszik rá – már Én is indultam nem egyszer már rögtön a megjelenés után Dungeon-os és Behos versenyen is, annyi különbséggel, hogy Én Lépéselőnyt használtam mellé és nem volt rossz…
  Jelenleg félretettem, bár Ősiben a Jellemek harcán ennek “jellemesített” verziójával próbálkoztam. Sajnos csak két döntetlenre volt elég…

 4. Mivel a Megfelelő alkalmat Csuszpit mellett most már Ősi legendákkal is (sőt, így közvetett módon Zan-szertartással is) kereshetjük, nem feltétlenül játszanék 3-mal, elég lehet a 2.
  Én a Zanaraniról nem vagyok túl jó véleménnyel, ha én kezdtem, nem tudom egyből kirakni, ez elég nagy hátrány szerintem. Mások szerint meg pont a zanszilánk pakli alapja, bár feljebb Csabi is velem ért egyet.
  Királyi adó ügyben viszont nem értek egyet Csabival, 1 már csak azért is elfér, hogy a Minőségi cseréknek nagyobb eséllyel tudjunk olyan lapot dobni, ami működik a gyűjtőből is.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.