Top 7 lap páros versenyre

Mai összeállításunkban olyan lapokat veszünk sorra, melyek igazából évente egyszer-kétszer, jellemzően páros versenyek esetén értékelődnek csak fel.

Toplistánk alapjául az a megfigyelés szolgált, miszerint minden formátumon megtalálhatóak azok a kártyák, melyek egyáltalán nem képezik szerves részét az aktuális metagame-nek, a körülmények azonban 10/10-essé teszik őket az adott versenyen. Lássuk tehát melyek azok a lapok, melyek a mappák rejtekéből a májusi beholderes verseny nyerő összetevőivé léphetnek elő. Fontos szempont volt a kiválasztásnál a minél olcsóbb ár, a potenciálisan termelt előny és a minél gyakoribb használhatóság.

#7 – Chosuga

Páros versenyen nem naív gondolat azt feltételezni, hogy a középjátékig még nem dőlt el a mérkőzés sorsa. Egy ekkor asztalra érkező Chos pedig jelentheti a mérleg nyelvét, hiszen minden játékos körében dolgozik, teljesen vállalható áron. Nem is oly csekély védelemmel is rendelkezik, igazi defenzív kártya egy ilyen környezetben. Hasonló profilú kártya ezen a versenyen a Méregsárkány, de a kék galetkit ár/érték arányban jobbnak érzem.

#6 – Ősi béklyó

A jó öreg béklyót még mindig sikerre kárhoztatja pofátlanul olcsó ára és brutális korlátozó képessége. Az Elmerombolás idején volt az igazi vele játszani, hiszen az ellenfél vagy elvesztette a manáját, vagy egy counter árán tartotta csak meg azt, lemondva az újabb lapkijátszásról. Amelyik pakli tudatosan épít erre a kártyára, halálos lockot képes az asztalra pakolni már az első körök egyikében. A mostani környezetben is igen hasznosnak érzem a használatát, sok pakli ellenszerét látom benne.

#5 – Káoszteknőc

Az anti-mágia dobatása, tekintve, hogy mindkét ellenfelünket sújtja, egy nyilvánvalóan erős képesség ezen a versenyen. Ha azonban egy olyan zavaró, és gyakran kisülő képességgel párosul, mint a Káoszteknőc esetében, az már több, mint táp. Minden varázslatra van egy 50%-os counterünk amellett, hogy jó esetben két laptól megszabadította az ellenfelet. Vállalkozó kedvűek megpróbálhatják a lapot egy dupla-Timerába is, hiszen csak a saját teknősünk dobását nem módosíthatjuk, társunkét lényegében bármikor, megszabadulva ezzel az összes érkező varázslattól. Csak bírjunk a sok módosítással!

#4 – Erőnyerő

Ha már a dobatásról esett szó, ez a lap a csúcs. Az óvatlan ellenfél akár egész kezét is elengedheti, nem hatja meg még az ősmágia se, és az, hogy random dobat csak hab a tortán! Tipikusan olyan kártya, melyre ha tudatosan építünk, behozhatatlan előnyt termelhet, de páros versenyen kívül nem tudom elképzelni a használatát. Megfelelő környezetben hasonló szerep juthat a Földanya amulettjének is, ha elég kontroll-paklival kerülünk össze, egymagában képes ellehetetleníteni ellenfelünk védelmét.

#3 – Kritanoid mágus

Személyes kedvencem ez a kártya a listára került lapok közül, hiszen nagyon hamar képes óriási előnyt termelni. Az első körben is kipattanhat, és utána már ingyenes countereinkkel nem csak ellenfelünket fogjuk az őrületbe kergetni, de hizlaljuk az ölésünkbe épített erőforrást is. Minden játékos körében dolgozik, mire újra ránk kerül a sor rá se fogunk ismerni az 1/1-esként kijátszott lapunkra. Néhány vízióval garantálhatjuk, hogy a mi körünkben stabilan nőjön egy keveset, de valószínűleg ellenfelünk is hozzájárul majd a mágus egy-két izmához. Egy fokkal defenzívebb kártyaként a Thegedist említeném még itt meg, mely szintén körönként +2/+2-vel képes hízni, de mindig kell rá hagynunk forrást, cserébe viszont korrekt védelemmel látja el magát és adott esetben társait.

#2 – Manafonál

Mióta felfedezték, töretlen a népszerűsége páros versenyeken. Szintén minden körben termeli az előnyt, hiszen bár minden játékos kapja a manát, a mi paklink vélhetően jobban fog majd gazdálkodni a felgyűlt erőforrással, mint erre alapból nem építő ellenfelünk. Varkaudar preventorral, a már említett Chosugával, Rugharral és egyéb kártyákkal termelhetjük a folyamatos előnyt, manából pedig garantáltan nem lesz hiány.

#1 – Vak végzet

A tavalyi év nagy felfedezettje, melyre szerintem idén is nagy dolgok várnak. Két manáért cantripben két lapot lopni a legdurvább dolog, amit valaha HKK-asztal mellett láttam, nagyon nincs is értelme ragozni. Ha befér a kék szín a pakliba, akkor ez a kártya is garantáltan ott lesz, és olyan is lesz, ahol emiatt a lap miatt fog beférni a kék szín a pakliba.

Bíró Tamás

9 thoughts on “Top 7 lap páros versenyre

  1. Kedvenc sosem kipróbált páros koncepcióm a Kritanoid mágusos, Szörnybűvöléses, Vak végzetes deck, ahol a két játékos egymástól lopkodja a felizmozott mágusokat.
    Két éve majdnem elindultunk vele, de aztán végül dupla-Edra lett – utólag mondjuk nem bántuk meg. 🙂

  2. Ez az, srácok, hiányoltam a kártyák hiperlinken elérhető képét, de Ti kitaláljátok a gondolataimat! 🙂

  3. Az biztos, hogy a Kritanoid mágus valóban nagy sztár volt a versenyen, és a többi felsorolt lap közül Chosuga, a Káoszteknőc és az Ősi béklyó is sokat szerepelt.
    Vak végzetet azonban mindösszesen kétszer láttam, hiába toltam (volna) jómagam is hárommal, mert vagy kiszedték a Csatamező miatt, vagy nem jött fel. Manafonalat ill. Erőnyerőt, vagy McWhagdall-t nem láttam senkinél. Viszont szinte mindenki használt side-ból A mágia hajnalát és A mélység felfedezését.
    Nálunk a nagy felfedezett, és akár a randomlap rovatba is lehetne elemezgetni az erejét: a Fizetett tehetség volt. Ha sikerült megvédeni, és asztalt ért, utána nagyon zavart minden kontrollt.

  4. Vak végzettel én is találkoztam kétszer a profi mezőnyben, és akkor mindkét játékosnál. Nagyon erős lap ide, azért ha úgy vesszük, ezek szerint ellenfeleink 50%-a használta. És lehet, van, aki csak nem húzta fel. De én találkoztam az általad említett Manafonállal is, Erőnyerőt meg pl. Egyed Dávidék használtak asszem. A hajnal és a felfedezés pedig adta magát, mivel ezen a formátumon az antimágia is adja magát, hisz mindenkitől dobat, ne beszélve az Edralianokról.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.