Tárgytalan elemzés – Metagame áttekintő a hétvégi páros verseny előtt

Lássuk, milyen paklik előtt nyílhat meg a nagy lehetőség a közös csontra vonatkozó szabály szüneteltetésével.

Szinte biztosan új kedvencet avatunk majd szombaton, a Beholderes páros verseny eredményhirdetésekor. Megfigyelhető tendencia ugyanis, hogy a játékosok ekkora tartogatják a legjobb ötleteiket, így amelyik koncepció itt nyerni tud, az utána hónapokig uralja majd a páros versenyeket országszerte. Így volt ez anno a Manafonállal és A hatodik nap kombópaklival, két éve az Edraliannal és tavaly is a Lépéselőnyös tárgy deckkel. A Bomtar könyvvel terrorizáló paklik azonban olyan mértékben uralták a versenyasztalokat ezen a formátumon, hogy idén a szervezők próba jelleggel kitiltották a közös szörnykomponensre vonatkozó szabályt a versenyről. A pakli így jelentősen veszített erejéből, szinte már ellehetetlenedett, és vélhetően át is adja majd trónját egy meglepő új, vagy egy leporolt, már ismert koncepciónak. A jelenlegi metagame rengeteg opciót kínál a kilátogatóknak, hiszen jelenleg nincs olyan deck, ami verhetetlennek tűnne, mindenre megvan az ellenszer.

Az Edralian létjogosultsága felerősödött véleményem szerint a mostani versenyre, hiszen kijött hozzá a Martian repertoárja, melynek köszönhetően az ellenfél egyik tagját már akár az első körben megszabadíthatjuk az összes lapjától. Három és négy lapos kezdésekből pedig nem lesz hiány, és az Edrák a sok olcsó azonnalival igazán életveszélyesnek bizonyulhatnak szinte bármi ellen.

A Lassan járj! az Edralianhoz hasonlóan egy lassabb játékmenetet diktáló koncepció, mely a dobatás helyett a drágítással éri el, hogy az ellenfél kevés lappal számolhasson a játék során. Helyettesíthető idézési költségű lapokkal, extra drágításokkal és olcsóbbításokkal tartja fent előnyét szinte végig. Az előbb felsorolt három tulajdonságot tökéletesen ötvözi az Eldüeni vándor, mely igazából egymaga képes eldönteni a meccseket.

A lassan építkező paklik következő mintapéldája lehetne a tavaly már bizonyító dupla Csatamező is. A zavaró szabálylapokat és követőket kiiktatva uralja az asztalt a két rúd-kontroll, miközben folyamatosan építik ki az erőforráselőnyt. Különösebb kombókkal nem él, egyszerűen csak felemészti az ellenállást és szép lassan kivégzi a másik félt. Két pakliról lévén szó a színösszeállítással is variálhatunk, a 2-3 alapszínhez rengetegféleképpen illeszthetjük a megmaradó színeket, annak megfelelően, hogy milyen játékstílust várunk a paklitól. A rengetegféle hátráltató követő és szabálylap miatt a Sokszínűséget idén közel sem érzem olyan jónak, mint a mező-kontrollt, döntsünk bátran a letiltás mellett.

A kontrollnál maradva, a jelenlegi játékkörnyezetbe totálisan beleillik szerintem egy Manafonál köré épített erőforrás-kontroll is. Counterekkel és leszedésekkel operál, miközben minden körben dolgozó lapjai (Vízitündér, Unaloműző, Rughar, Chosuga) termelik az előnyt.

Ha a lapelőnyre akarunk gyúrni, akkor szigorúan Terrgath-tal pakoljuk össze. A több lapnak hála jó eséllyel nyerni fogjuk a counter-csatákat, van valamink a többi hordaparancsnok ellen, és minimális ÉP-hátrányba kerülünk csak. A stabilitás kedvelőinek pedig az új sztár-szabálylap, a Változó környezet lehet a megoldás, a korlátozó lehetőségek mellett a Rúna és a Válogatás is beleillik a deck profiljába.

Ha pedig már a változó környezetnél tartunk, ne higgyük azt, hogy csak egy alternatív kontroll támogatására képes. Sőt! Talán ez az egyetlen olyan lap, ami még a tárgy paklinak is jelenthet némi kiutat annak sanyarú sorsából. Jól megválogatott körökkel a közös csont hiánya is kiküszöbölhető, nem lennék meglepve, ha elindulna valaki ezzel a koncepcióval. Mint ahogy azon sem akadnánk fel, ha napjain divatjának megfelelően valakik az orglingokat illesztenék emellé a csodalap mellé, esetleg a quwarg kombót is bepróbálnák.

Végül, de nem utolsó sorban szólnunk kell pár szót az előbb megemlített kombó paklik univerzumáról is, hiszen elképzelhető, hogy újra régi fényükben ragyognak majd az asztaloknál. A klasszikus A hatodik nap + Megfelelő alkalom koncepcióval minden évben próbálkozik valaki, vélhetően idén sem lesz ez másként. A deck már az első körben győzhet megfelelő húzással, iszonyatosan gyors tempót diktál tehát a láthatóan lassabb játékra berendezkedett paklik között. A tavalyi évben kezdték pároson is alkalmazni a játékosok a Kókadt motyogó + Sorvasztó érintés kombót is, nem is kis sikerrel. Azóta már versenyeket is nyertek ezzel a páros felállással, így a kombópaklik közül méltán tekinthetjük esélyesnek ezt a változatot. Hallani azonban egy újféle kombóról is a HKK-sok között, ami nem más, mint a dupla Pontacoval felálló, Főapáttal terrorkodó deck. Akár be is válhat a versenyen – ellene szól, hogy éles helyzetben még nem láttuk, képes-e valamire.

A páros versenyen általában egy-egy kiskapu kiszúrása, vagy a jól kigondolt stratégia dönti el a meccseket. Idén is vannak nagy potenciállal kecsegtető lapok – ki tudja mi sülhet ki, ha valaki optimálisan össze tud állítani egy Moa kommunikátorokra, esetleg egy Rambó bogarakra építő paklit? Kíváncsian várom, mik lesznek az idei év nagy felfedezettjei, és hogy milyen résekre bukkannak ezúttal a játékosok, a tökéletes pakli keresése közben.

Köszönet Abonyi Attilának a cikk összeállításához nyújtott ötletekért!

Bíró Tamás

One thought on “Tárgytalan elemzés – Metagame áttekintő a hétvégi páros verseny előtt

  1. Én azért nem becsülném alá a tárgyat… Azért még mindig veszettül erős, nem gyengítették agyon. Nagyon is esélyes, hogy előforduljon versenyen.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.