Paklileírás: Rambó bogár deck párosra

Ezen a héten kivételesen egy páros versenyre készült pakli leírásával készültünk számotokra.

Azt hiszem a blog jelenlegi tartalmából is látszik, hogy ezen a héten minden a szombati Beholderes páros versenyről szól: nem véletlen, hogy már nem az első rovat számára választjuk ezt a formátumot témaként, hiszen évről-évre hatalmas érdeklődéssel és izgalommal várják a játékosok ezt a különleges megmérettetést. Szokásos csütörtöki paklileírásunk ennek megfelelően szintén a páros verseny tudatában állt össze.

Ugyan az alant ismertetett pakli hagyományos versenyre is összerakható – már csak azért is, mert nem asszimetrikus koncepcióról van szó, vagyis a két játékos paklija 90-100 százalékban megegyezik -, mégis ezen a formátumon mutatja meg az igazi erejét. Hogy miért? Azért, mert egy olyan lapra épül, amelynek képessége ezen a formátumon felértékelődik, ez a lap pedig nem más, mint a Rambó bogár.

A lapok ismertetése

A páros versenyt nyugodtan nevezhetnénk a kiskapuk formátumának is, hiszen azok, akik megtalálják a hagyományos versenyen nem előjövő előnyöket az egyes lapok fogalmazásában, azok nagy előnyre tehetnek szert. A Rambó bogár lényegét is akkor értjük meg, ha figyelmesen elolvassuk a lapot: a sebzés meghatározásakor nem csak a saját bogarainkat nézi, hanem azt, hogy ÖSSZESEN hány páncélos katona sorakozik az asztalon, legyen az bárkinél. A pakli célja tehát egyszerű lesz: minél több rovart kiszórni az asztalra mindkét játékos részéről, hiszen minden egyes újabb jövevény exponenciálisan növeli az ellenfelek feje felett lebegő potenciális sebzést – egy ilyen függvénynek 40 ÉP sem különösebben nagy falat.

Elsőként minden esetre azt kellene eldönteni, hogy milyen narancssárga lapokat akarunk használni. Elgondolkodhatunk ugyan egy kontrollosabb, counterekkel, keresésekkel (leginkább Elözönléssel) és Esszenciakapoccsal játszó verzión, hamar rá kell jönnünk azonban arra, hogy a fél-egy éve nagy népszerűségnek örvendő Hegymélyi keltető + Tokozó rakshallion párosítás lesz a nyerő.

A Tokozó persze önmagában is szóba jöhetne – nem csak azért, mert tökéletesen illeszkedik a passzív lényekkel operáló hordához, hanem mert a páros formátumnak köszönhetően egyetlen lénnyel is össze tudjuk hozni a kör végi laphúzáshoz szükséges két álomjelzőt. A Keltető azonban mégis egy olyan védelmet nyújt számunkra drágításával, ami miatt megéri lemondani a varázslatokról – kevés koncepció van, amit nem zavar a korlátozása.

A paklit ennek megfelelően a tokozós keltető két kihagyhatatlan sztárjával, a Harci békával és Targantulával fogjuk folytatni. A 40 ÉP-nek köszönhetően ugyan itt nem alkotnak két lapos, második körös kombót (a plusz harci fázisnak és az újból kiosztott extra sebzéseknek köszönhetően 22-at csavarnak az ellenfélre), egy első körös Rambó bogárral kiegészülve viszont már itt is extrém gyorsan pontot tehetnek a meccs végére. Nem fog tehát sokáig fejjel lefelé nézelődni a követőnk – ez persze nem is baj, hiszen éppen azért játszunk vele, hogy felállítsuk passzív harcosainkat.

Miután őrposztból, lényekkel harcolva és nagyokat ütve szeretnénk nyerni, ezért érdemes berakni még néhány olyan lapot, ami lényeinket erősíti. A Földharc használata például magától értetődik: nem elég, hogy +1 sebzést és ÉP-t ad lényeinknek, de még olcsóbbítja is őket, és a követő megtartásával is megadja a lehetőséget arra, hogy aktivizálgassuk őket. Amiatt pedig ne aggódjunk, hogy a szabálylapunk drágítja: első körös lényeink nagy örömmel felépítik majd nekünk a második körben – a Rambó bogár és a Harci béka közel sem az utolsó ilyen a pakliban. Ott van például Petur is, aki szinte kihagyhatatlan a Földharc mellől: nem elég, hogy bármelyik lapunkat átvarázsolja az áhított szakértelemmé, de még fel is turbózza azt, ami ilyen olcsón azt hiszem több, mint hasznos. Mivel minden szakértelmet erősít, ezért mást is érdemes használni mellé: egy darab Hordázás például még a szabálylap drágítása mellett is elfér szerintem a pakliban, hiszen a Petur mellett nyújtott +4 sebzésnek esetenként bőven hasznát vehetjük.

Még több plusz sebzést sosem árt: használjunk bátran a Goblin füstkergetőt is, aki nem elég, hogy minden körben fel tudja tápolni lényeinket, de még láthatatlanságot is ad nekik, így az eltorlaszolt őrposzt sem jelent akadályt. A Szilmill kapitány szintén dob egyet lényeink önbizalmán, de akár az ellenfél varázspont-készleteit is képes megcsócsálni, ami a drágítással párosulva mondani sem kell, hogy mennyire kellemetlen tud lenni a másik párnak – pár lényünkkel különösen jól kombózik. Ha pedig már játszunk kékkel, akkor rakjuk be az ide önmagában is rendkívül hasznos Morq Fan Gort, akit a követővel vagy a Földharccal felállítva egy komplett kört nyerhetünk, ami egy ilyen paklinál az esetek többségében garantálni fogja a győzelmet.

Az tehát jól látható, hogy harcolni tudunk bőven, nem árt azonban odafigyelni a védelmi vonalra sem, hiszen a szabálylap önmagában még nem elég az ellenfelek feltartóztatására. Szerencsére van miből válogatni: remek lapok vannak az ellenfél varázspontjainak kordában tartására. Ott van például a Naso-thin nagyúr, aki az összes játékostól elvonja az utánpótlást egy körre, ami már önmagában is remek dolog, de ha kellően gonoszak (és szerencsések) vagyunk, akkor a Szilmill kapitánnyal kombózva azt is elintézhetjük, hogy mi ne maradjunk ki a manaáldásból. Kistestvére, Kelegish szintén kötelező – első körben érkezve durván lefojthatja az ellenfeleket. Növelhetünk a drágítás mértékén is – sőt, fogunk is, erre a célra pedig a Bánatos teknőst és Enkala szolgáját fogjuk használni. Előbbi az anti-mágiájával extra bosszantást jelent, utóbbi beépített lopásvédelme pedig biztosítja, hogy ne fordíthassák ellenünk. Végül – de cseppet sem utolsó sorban – néhány Manaevő féreg által az ellenfél legapróbb reményeit is szertefoszlathatjuk azt illetően, hogy ő bizony varázspontban fog dúskálni – gonosz módon elcsípi vagy meggátolja majd a manatermeléseket és a laphúzásokat.

A védelmi vonalunkat néhány leszedés teszi teljessé, hiszen hiába a sok drágítás és lefojtás, arra azért nem építhetünk, hogy ellenfeleinknek soha nem lesz semmilyen lapja az asztalon. Ezeket a problémákat a Molekulabitorló és az Arató csattanat fogják megoldani – előbbivel szó szerint fordíthatunk egyet a meccs állásán, utóbbi pedig laphúzásként is tud funkcionálni.

A paklilista

Ezzel össze is állt a paklink – nézzük át még egyszer, hogy milyen lapok kerültek bele.

szabálylap: Hegymélyi keltető
követő: Tokozó rakshallion

5 Rambó bogár
3 Enkala szolgája
2 Manaevő féreg
3 Harci béka
3 Targantula
3 Bánatos teknős
3 Naso-thin nagyúr
3 Kelegish
3 Goblin füstkergető
2 Molekulabitorló
2 Arató csattanat
3 Morq Fan Gor
3 Szilmill kapitány
3 Petur
3 Földharc
1 Hordázás

45 lap

Természetesen nem muszáj mindkét paklinak ugyanúgy kinéznie: leginkább a leszedések valamint a drágítások és lefojtások mennyiségén és arányán lehet alakítgatni a két pakli között, a magot azonban nem igazán érdemes bolygatni. Ha esetleg nem áll rendelkezésünkre két paklira való a fenti lapokból, akkor az olyan kártyákból is szemezgethetünk, mint a Zirri átokmacska, a Malekish, az Időgyorsító, a Türkiz sárhajító vagy Az idő tornya.

Mi ellen készüljünk?

Ami a kiegészítő paklit illeti: a Semleges csatamező és az Edralian mindenképpen komoly ellenfelek lesznek, akik ellen különösen érdemes készülni. Előbbivel szemben a Grobox fluxustörő bizonyulhat a leghasznosabb side lapnak, míg utóbbi ellen a sok anti-mágia, illetve néhány helyszín jelenthet megoldást, de extrém húzásként akár azt is megcsinálhatjuk, hogy a kéket lecseréljük lilára, és bevetjük a három új orgling-gyereket, akik alaposan el tudják látni a lassabb játékra berendezkedett paklik baját. A Zilak-din főkancellár leginkább a tárgyas- és a kombópaklikat bosszanthatja, míg a lényes deckek ellen néhány extra leszedéssel (például Chosugával vagy Minotaurusz specialistával) érdemes készülni.

Bízok benne, hogy a krónikus ötlethiányban szenvedők és a tartalékmegoldás után kutakodók számára tudtam nyújtani némi segítséget a fenti sorokkal. Találkozunk a szombati páros versenyen!

Csető Zsolt

26 thoughts on “Paklileírás: Rambó bogár deck párosra

 1. Csak zárójelben két rambo bogár, harcibéka, targantula sebzése 2+2+2+3. Mindenkinek ad +2, vagyis még 8 a targantula. majd a kövi harcifázisban ad még 16. Vagyis amit ütnek: 9+8 és 9+16. Ez összesen 32 és nem 23, de gondolom csak gépelési hiba.

 2. “minden egyes újabb jövevény exponenciálisan növeli az ellenfelek feje felett lebegő potenciális sebzést”
  n behúzott bogár csak (2n) négyzet sebzést okoz ez négyzetes növekedés
  2 az n-ediken sebzés lenne exponenciális

 3. Gondolom nem érdekel senkit, de azért leírom, a Rambó bogár (új) az én laptervem alapján lett felújítva 😀

 4. lenne pár kérdésem az eheti cikkekhez:
  miért fontos közzétenni verseny előtt a páros versenyen jól működő lapokat, hogy azt mindenki lássa, az is aki nem gondolt rájuk?
  miért fontos egy átfogó metagame elemzés verseny előtt, hogy mindenki képben legyen valamennyire akkor is, ha magától nem gondolta át az egészet?
  miért kell verseny előtt egy komplett paklilistát feltenni egy lehetséges pakliról úgy, hogy lehet valaki ilyen paklival indult volna?

  miért nem lehet verseny után írni egy összegzést a pároson tapasztalt jól működő lapokról?
  miért nem lehet verseny után leírni, hogy végülis milyennek bizonyult a metagame?
  és miért nem lehet verseny után leírni egy ott előfordult vagy nem előfordult érdekes koncepciót?

 5. @balage0620:

  “Ez összesen 32 és nem 23, de gondolom csak gépelési hiba.”

  A Harci béka plusz Targantula a 23, olvasd át még egyszer. 🙂
  A 2 Rambó bogár + Targantula + Harci béka pedig 42.

  @shiroix1st:

  A blog lényege a játékosok segítése és az őket érdeklő témák kivesézése lenne – egy páros verseny előtt szerintem a többség szívesen olvas ezekről a dolgokról. Arról nem is beszélve, hogy a metagame hála a jó égnek nem úgy működik, hogy valaki megmondja, hogy mi a legerősebb, és akkor az nyer, nagyon nem.

 6. oké.
  a harci béka + targantula amúgy 22 sebzés, nem 23 🙂
  zárójelben a targantula tápolása:
  2(+2) + 3(+2) újraütésnél 2(+2+2) + 3(+2+2)
  ez így 9 első ütésre és 13 második ütésre, ami 22 sebzés

 7. ja és igen, a metagame elemzésnél nem volt megmondva h mi a legerősebb, én sem azt mondtam ezt leírja és úgy is lenne.. simán annyit, hogy boncolgatva van a téma, amiből azért le lehet vonni dolgokat azoknak is, akik nem tennék meg maguktól 🙂
  nah, de nem akarom szétoffolni a bogaras cikket! értjük egymást, azt kész 😀

 8. Jópofa pakli, de én valami lénybe épített manatermelést betennék, hogy biztos ki tudjunk mindent szórni időben. Junioros energiakígyó talán, vagy biztos van még hasonló.

  Plusz nyálkacsiga tud még nagyon gonosz lenni.

 9. shiroix1st: gonosz dolog az informacio aramlas 🙂
  Ne viccelj mar, errol szol a blog!
  Ha kitalalsz egy igazan egyedi paklit, akkor ne szolj rola, csak indulj el vele (ugy persze nehez lesz tesztelni).
  Amugy meg: egyes lapok szamitanak sokat, metagem, jatektudas, szerencse, stb.

 10. @shiroix1st:

  Valóban, a 22-t sikerült nekem is elszámolni, bocsánatot kérek mindenkitől. 🙂

 11. @shiroix1st:

  A blog kérjen mindenkitől elnézést, hogy segíteni mer a kezdő játékosoknak a páros versenyen!Halatlan ez a felebaráti szeretet és kegyetlen azokkal szemben, akiknek van játéktapasztalata! Mindjárt összehányom magam, hogy vannak ilyen empatikus emberek a földön, el sem hiszem! Ezt 5 példányban minden volt és leendő HKK-snak küldjék el, kizárólag könyörgő hangstílusban, mert pofátlanság így segíteni az amatőröket, szinte emberellenes! Hogy merészelitek? 😀

  Ui.:(Apró iróniafalatkák előfordulhatnak a szövegben, de nem biztos)

 12. Ha egy metagame-elemzés során szembetalálkozol a saját kombinációddal/ötleteddel/pakliddal, az csak annyit jelent, hogy mások is eljutottak ugyanoda, ahová Te. Ennek egyrészt örülni kell, mert jól gondolkodtál, és megfelelő játékerőt láttál bele a saját elképzelésedbe, másrészt örülni kell, mert előre látod, hogy egyáltalán nem lesz túl nagy meglepi a paklid, valószínűleg lesznek mások is, akik hasonló összeállítással indulnak majd, illetve valószínűleg készülnek majd ellened. Harmadrészt pedig a saját ötletedre/paklitervedre vonatkozóan itt konstruktív kritikákat, észrevételeket kaphatsz, amit pofátlanul ki tudsz használni a tesztelés folyamán.
  Ne légy féltékeny az ötletedre! Úgysem az ötlet nyeri meg a versenyt, hanem a pakli(k) és a játékos(ok) közösen. Inkább figyelj oda az ilyen elemzésekre, mert egy csomó csapdára való ráfutást ki lehet velük kerülni.

 13. Semmi gond a minősítéssel, ugyanis te már úgyis lejárattad magad az elején… Csak sajnos valahogy le se szarom a véleményét egy olyannak, aki rinyálni kezd azon, hogy miért segít a blog a kezdőknek, mert az rontja az ő versenyesélyeit 0,1 ezrelékkel -.-” Szánalom

  Bocs, de mi majdnem ezzel a deckkel megyünk, mégsem zavarna minket, ha 1-1-be felraknák, (legalább nem lenne benne Enkala szolga és Bánatos alapból).

 14. Mondtam már, hogy nem akarom szétoffolni a témát, de hát ez így nem állapot.

  @Theraxin:
  Nem tudom mit vergődsz itt. Igazából nem értem mi a problémád azzal, hogy valaki más megközelítésből is néz valamit, és nem mindig birka módjára követ mindent, amit elé raknak. Mindenféle indulat, és hátsó szándék nélkül feltettem pár kérdést, amire igazából válaszokat sem vártam, csak annyit, hogy elgondolkodjon rajta aki akar, ugyanis a verseny az mégiscsak verseny, aminek tétje van, és nem a tartalma ami kérdéseket vet fel, hanem a felvetésének az időpontja. A kérdéseket nem azért raktam fel, mert meg lennék győződve a tartalmáról, sőt. Pusztán annyi az egész, hogy el lehet rajtuk gondolkodni. Az, hogy te az én mondandómba belegondolod a saját eszméidet, és puzzle módjára úgy rakod ki, ahogy neked tetszik, az megint más dolog. De hogy ezzel én lejáratom magam, az baromira nevetséges kijelentés, és inkább a te gyenge jellemedre utal, mint az enyémre. Meg főleg te NE akarj már engem minősíteni, mikor a randomlap cikkben még az élet burjánzását sem bírod értelmezni, el se várhatnám, hogy valami bonyolultabbat megérts.

 15. A személyeskedést vigyétek privát csatornára, ha lehet, semmilyen szinten nem szeretnénk ehhez felületet nyújtani.

 16. Nem is terveztem folytatni, nem tud eléggé érdekelni az, aki csak pattogni tud.

 17. Nem nagyon jatszanak mar Kurtszoval, de ha megis, anti-magia, varazslat-dragitas, esetleg countereles, pl. az Anti-magikus goblin tokeletes (bar ritka).
  Thauglorendon mar nagyobb problemakat okozhat, ellene Csonttu mehet pl.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.