Beszámoló a Beholder májusi páros versenyéről

Lássuk mi történt a hétvégi versenyen – videóval.

A felhozatal egyik legkedveltebb formátumával, páros versennyel várta a játékosokat a Beholder május utolsó hétvégéjén, ahol ezúttal ugyan a vártnál kevesebb játékos indult – 16 profi és 12 amatőr pár mérettetett meg -, a hangulatra így sem lehetett panasz.

Aki esetleg még nem látott ilyen versenyt “belülről”: a páros formátumon két-két játékos ül le az asztalhoz, és a párok tagjai egymással átlósan helyezkednek el, vagyis az egyes párok és azon belül a játékosok is felváltva követik egymást, az óramutató járásának megegyezően haladva. A pakliknak nem kell ugyanolyannak lenniük: egyedül a szabálylap közös, ha a pár valamelyik használata mellett dönt, a követők, illetve maga a deck azonban akár teljesen különböző lehet. A formátum igazi különlegessége az, hogy a játékosok a meccs közben megbeszélhetik egymás között a stratégiájukat, így a blöffök jelentősége is jócskán felértékelődik.

A győzelemről persze továbbra is a lapok és a paklik döntenek, így nem csak a taktikai hazugságok értékelődnek fel, hanem azok a lapok is, amelyek ezen a formátumon valamilyen okból erősebbek, mint hagyományos körülmények között. Tipikusan ilyen lap az Ősi manifesztáció, amely idén is több helyen felbukkant a profi mezőnyben – olyannyira, hogy nem csak a rá építő kombópakliba fért be.

Az idei versenyre nagy metagame-változásokra lehetett számítani: felfüggesztették a közös szörnykomponens szabályt, így az elmúlt egy év kiemelkedő favoritja, a Lépéselőnyös tárgy pakli jócskán visszaesett. Leginkább népszerűségben, hiszen a profi mezőnyben például csak egy páros próbálkozott be vele (illetve egy másik duó Ősi rúnával), teljesen eredménytelennek azonban így sem mondható, hiszen Felizardo Dániel és Varga Róbert az ötödik helyre futott be a Lépéselőnyre továbbra is erősen építő összeállítással. Ezúttal azonban a kezdeti két csont helyett a két varázspont került a fókuszba, olyan lényekkel, mint a Fintor és az Aurafaló – a varázslatokkal teli metagame kedvezett is jócskán ezeknek a lapoknak.

A negyedik helyre az Egyed Dávid – Varga Károly páros ért be a profiknál, akik akárcsak tavaly, idén is egyedi Lassan járj! + Tokozó rakshallion paklijukkal indultak, idén azonban nem sikerült újból dobogóra állniuk. A teljesítmény minden esetre így is dícséretes: hasznos új lapok híján lényegében változatlan deckkel indultak el, melynek magját továbbra is az Elfeledett szingularitás által kirakott, és a követővel felállított Ősi manifesztáció alkotta.

A harmadik a Nedvesi Gábor – Szabó András duó lett asszimetrikus lényes Zarknod bilincsével. Schumi első sorban a kontroll lényekre és a zanszilánkokra épített (köztük olyan ritkán használt lapokkal, mint például a Gosan), míg Bubu paklijában a teknősök jutottak kiemelt szerephez. Egészen az utolsó fordulóig győzelemre álltak, ám végül meg kellett hogy elégedjenek a dobogó legalsó fokával.

A második helyen Aranyi Ákos és Molnár Ferenc végzett, méghozzá a versenyen meglehetősen népszerűnek számító Terrgath legjobban szereplő változatával. Az alapból használt Ősi béklyó sokat segített a gyors paklik ellen – a kontroll kereteit a Szúnyogírtásos vonal, a Vulkáni energia és a masszív lények (Trok Rakon, Zu’lit) alkották.

A győzelmet veretlenül, három győzelmet és egy döntetlent szerezve Abonyi Attila és Bakos Attila kaparintotta meg, méghozzá dupla-Edraliannal, 2010 után tehát ismételten ez a pakli jutott a csúcsra a Beholderes versenyen. A nyerést lények helyett A halandóság átlépésére bízták, amely számára olcsó leszedésekkel és dobatásokkal, na meg persze Samanthával pucolták ki a kezeket és az asztalt. Hiába indult öt Terrgathos pakli is a kategóriában, ők ügyesen ellavíroztak közöttük, sőt, egyet sikeresen le is győztek, így diadaluk mindenképpen megérdemeltnek mondható.

A profi kategória végeredménye:

 • 1. Abonyi Attila – Bakos Attila (Edralian)
 • 2. Aranyi Ákos – Molnár Ferenc (Terrgath)
 • 3. Nedvesi Gábor – Szabó András (Zarknod bilincse)
 • 4. Egyed Dávid – Varga Károly (Lassan járj! + Tokozó rakshallion)
 • 5. Felizardo Dániel – Varga Róbert (Lépéselőny)

A top helyezetteken és a már említetteken túl többek között Lépéselőnyös anti-mágiás KF-es hordát, Sokszínűségeket, Terrgathos bűbáj paklit, szintén Terrgathos Manafonalat és Hegymélyi keltetős – Tokozó rakshallionos Rambó bogár decket is láttunk a profik között, de egy érdekes asszimetrikus pakli is volt a mezőnyben, ahol egy egyik játékos orglingokat és anti-mágiás lényeket használt Legendák Völgyével, a másik pedig víziókat A legfőbb követővel, köztük A mindentudóval, amire több kombót is építettek.

Az amatőrök ezúttal kevesebben voltak, mint a profik, kreatív deckeket azonban így is lehetett találni: a harmadik helyen épp egy ilyen ért be, Fischer Zsolt és Nagy Balázs ugyanis egy Arochos + Tokozó rakshallion összeállítással menetelt a dobogóig. Az álomjelző miatt hátrakerülő arochos jelzők szinte sérthetetlenné tették az egyik játékost.

A második helyre Jancsár János és Jancsár Zoltán futott be Semleges csatamezővel, a közös szabálylap ellenére azonban itt is asszimetrikus volt a felállás. János deckjének felét lények alkották, az ölés egyértelműen az ő feladata volt, míg Zoli szinte kizárólag counterekkel, erőforrásokkal és leszedésekkel játszott. Hiába volt csupán 60, illetve 80 lapos a két deck, így nem igen érezte meg a kiszedett 7 lapot egyik sem, bármi is legyen az.

A győzelmet egy hagyományoson nagyon népszerű pakli rendkívül egyedi változata szerezte meg az amatőröknél: Földi Viktor és Holtzinger Dániel a jó öreg Triniganos szúnyog-kontrollt vezették diadalra, méghozzá A bőség zavarával kiegészítve. A masszív kezdeti lapmennyiséget nem csak rengeteg counterrel használták ki: arra építettek, hogy így nagyobb eséllyel jön fel a Trinigan manakonzervátora, ami megadja a szükséges csontokat a pakli szokatlan, pároson mégis rendkívül hatékony nyerésének, az Orzag managömbjének. Az ötlet abszolút bejött.

Az amatőr kategória végeredménye:

 • 1. Földi Viktor – Holtzinger Dániel (A bőség zavara)
 • 2. Jancsár János – Jancsár Zoltán (Semleges csatamező)
 • 3. Fischer Zsolt – Nagy Balázs (Arochos + Tokozó rakshallion)

Érdekességek a versenyről

 • Az Egyed Dávid – Varga Károly páros Kövér Attila – Simon Dániel duó elleni meccsén két második körös Erőnyerő összesen nem kevesebb mint 16 lapot dobatott a játékosoktól, benullázva ezzel Attiláék dupla-Sokszínűségének kezét.
 • Szintén ezen a meccsen történt, hogy Attila megpróbálta ellopni Molekulabitorlóval a Dávid asztalán pihenő A furfang temploma képességét, beindítva ezzel egy vicces eseményláncolatot. Karesz ugyanis Esszenciakapcsolta a Bitorlót, keresztülhúzva ezzel Attila számításait, hiszen a reakcióként létrejövő galetki előbb lopja el a Templom képességét, mint az övé. Egy Dornodon mosolyával még megpróbálta a maga oldalára billenteni a mérleg nyelvét, ám Dávid négy varázspontja épp elegendő volt ahhoz, hogy megfogja azt a Templom képességével.
 • Erdős Viktor és Fotta Pál még a Sokszínűségbe is berakta az Ősi manifesztációt – 54 ÉP-ről kezdve igencsak hatékony ölésnek bizonyult, többször is ő tett pontot a meccsek végére.
 • Az Ongóliant légiós + Molitár dob kombó több párosnál is visszaköszönt – hol kisebb, hol nagyobb mértékben építettek rá a játékosok.
 • Bakos Attila a döntő második meccsén a 10. kör után dobatott először az Edraliannal – hamar kiürültek a kezek az elején.
 • Egyed Dávid és Varga Károly a Dárday Gergely – Szolcsánszki Balázs páros ellen nyeregben érezhette magát: 1-1-es állásnál igencsak masszív védelmet alakítottak ki, és a győzelem sem volt messze. Az asztalon összesen négy Eldüeni vándor pihent, Balázsnak nem volt varázspontja, Gicének pedig lapja, és még két Elfeledett szingularitás és egy Thu’zad hazaérkezése jelző is hátráltatta. Mégis majdnem sikerült egy lapból fordítania: a 13 varázspontjából a kör elején felhúzott Agydöbbentő benő még kifért volna, a sok asztalon levő lénynek és A mindentudónak köszönhetően pedig végtelen mana, lap és ÉP lett volna a jutalom. Az az egy szem Thu’zad jelző azonban megmentette Dávidékat.

A verseny végén videóinterjút is készítettünk a profi kategória győzteseivel, Abonyi Attilával és Bakos Attilával – a négy perces beszélgetést lent találjátok. Jó szórakozást hozzá!

Végül, de cseppet sem utolsó sorban jöjjön a profi kategória dobogósainak, illetve az amatőr kategória győzteseinek paklilistája.

Abonyi Attila és Bakos Attila (profi I. helyezett)

 • Abonyi Attila paklija

követő: Edralian

1 Mardakor misztikus
3 Martian repertoárja
3 Zilak-din főkancellár
3 Térszaggatás
3 Az erős ereje
3 Thu’zad felismerése
3 Kiüresedés
3 Zajos léptek
2 Tleikan enyészvarázs
1 Samantha
2 Szikráció
1 A mágia létsíkja
2 Manacsapda
2 Repro
3 A halandóság átlépése
3 Thu’zad utazása
3 Kisebb káoszsújtás
1 Majd legközelebb
1 Chara-din óhaja
3 Dornodon mosolya
1 Az igazság pillanata

 • Bakos Attila paklija

követő: Edralian

3 Eltörlés
3 A halandóság átlépése
3 Manacsapda
2 Repro
2 Tleikan enyészvarázs
1 Zilak-din főkancellár
3 Az erős ereje
3 Szikráció
3 Thu’zad utazása
3 Samantha
3 Őrült Szajonn
3 Zajos léptek
3 Martian repertoárja
2 Dornodon mosolya
1 Az igazság pillanata
2 Kiüresedés
2 Térszaggatás
2 Kisebb káoszsújtás
1 Majd legközelebb
1 Mardakor misztikus

Aranyi Ákos és Molnár Ferenc (profi II. helyezett)

 • Aranyi Ákos paklija

követő: Terrgath

3 Trok Rakon
3 Zu’lit
1 A mágia létsíkja
3 Trinigan manakonzervátora
3 Thu’zad utazása
3 Trinigan energiapuffasztása
2 Isteni kegy
3 Zilak-din főkancellár
3 Az erős ereje
3 Cselvetés
3 A gyenge ereje
3 Trinigan paradoxona
3 Szúnyogirtás
3 Trinigan bemutatója
3 Térszaggatás
3 Ősi béklyó

 • Molnár Ferenc paklija

követő: Terrgath

3 Vulkáni energia
3 Isteni kegy
3 Zu’lit
3 Az erős ereje
3 Thu’zad utazása
1 Mardakor misztikus
3 Manaregeneráció
3 A gyenge ereje
3 Ősi béklyó
3 Cselvetés
3 Kritanoid mágus
3 Zilak-din főkancellár
3 Térszaggatás
2 Kurtz
2 Vak végzet
3 Chosuga
1 A mágia létsíkja

Nedvesi Gábor és Szabó András (profi III. helyezett)

szabálylap: Zarknod bilincse

 • Nedvesi Gábor paklija

3 Zanarani
3 Megrontott trikornis
3 Gosan
3 Fagyúr
3 Alba Regina
3 A lelkek démona
3 Gyémántsárkány
3 Chosuga
3 Kreátor
2 Bűvös tigris
2 Sötét nagyúr
2 Szerelemsárkány
2 Varázslatos Mirella
1 A mágia hajnala
3 Demizra
3 A túlvilág nagykövete

 • Szabó András paklija

3 Quwarg harcmágus
3 Antimágikus goblin
3 Mágiagyilkos
5 Ifjú teknős
3 Bánatos teknős
2 Kölyökteknős
3 Teknős hálótolvaj
3 Targantula
3 Eszement teknős
3 Haragos teknős
3 Teknős szellem
2 Földanya
3 Belethiel úrnő
2 Sheran könnyei
2 Virág szimbólum
2 Vén Doemon
1 Kifejlett sárkánykígyó

Földi Viktor és Holtzinger Dániel (amatőr I. helyezett)

szabálylap: A bőség zavara

 • Földi Viktor paklija

3 Orzag managömbje
4 Trinigan manakonzervátora
3 Zirri átokmacska
3 Szúnyogirtás
3 Trinigan paradoxona
3 Cselvetés
3 Az erős ereje
3 Trinigan bemutatója
3 Isteni kegy
3 Ragacsos iszappolip
3 Lohd Haven hikoltása
3 Térszaggatás
3 Manacsapda
2 Zilak-din főkancellár
1 Thu’zad utazása
1 Isteni szózat
1 Mardakor bölcs

 • Holtzinger Dániel paklija

1 Mardakor bölcs
3 Szúnyogirtás
3 Trinigan bemutatója
3 Zirri átokmacska
3 Az erős ereje
3 Ragacsos iszappolip
3 Cselvetés
3 Isteni kegy
3 Térszaggatás
3 Trinigan paradoxona
3 Lohd Haven hikoltása
4 Tringan manakonzervátora
3 Manacsapda
3 Orzag managömbje
2 Zilak-din főkancellár
2 Isteni szózat

Bízunk benne, hogy ti is élveztétek a hétvégi versenyt – aki nem volt ott, sok érdekes szituációt és izgalmas meccset hagyott ki. Találkozunk júniusban a Dungeon, a HKK Blog és a Beholder versenyein!

Csető Zsolt

5 thoughts on “Beszámoló a Beholder májusi páros versenyéről

 1. Az interjúhoz…

  Igen a halandóság és a rúnás(mezős és változós) Hiki-hoki kipörgös deckek voltak a parák

  A side-ot is e szerint próbáltuk felépíteni, de a halandóra nem volt elegendő őtletünk, és -igy utólag- rossz elvet találtunk rá (bár lehet hogy csak a lapok minőségében volt a hiba, illetve nem sok lapot láttunk ezek közül ellenetek…)

  De jővőre már ezt a csorbát is kijavítjuk 😉 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.