Top 7 dobatás elleni lap

A páros versenyen ismét ízelítőt kaptunk belőle, mennyire erős képesség a kézben lévő lapok dobatása a HKK-ban, lássuk, hogyan védekezhetünk ellene eredményesen!

Mostani listánk apropóját a mögöttünk hagyott páros verseny, és az ott jól szereplő dobatós koncepciók jelentik. Mint ismeretes, az első helyen egy dupla Edralian, a harmadikon pedig egy anti-mágiás lényekkel és egyéb dobatós lappal terrorkodó (pl.: Fagyúr) páros végzett. Mindkét koncepció megtalálható mellesleg a hagyományos versenyek metagame-jében, így nem árt, ha mindig van a tarsolyunkban valami a teknősök serege és Martian repertoárja ellen. Nézzük mivel érdemes készülnünk, ha ilyen ellenfelekre számítunk:

#7 – Időgyorsító: Nem egy klasszikus dobatás elleni lap, hiszen kijátszása után tud csak hasznot termelni. De azok közül, melyek az asztalról védekeznek ezzel a játékelemmel szemben, a legjobb. Úgy hozza vissza számunkra a laphátrányt, hogy közben ellenfelünket is gátolja, így dupla olyan gyorsan hoz minket vissza a játékba. Legyen bármilyen jó keze is például egy Edraliannak, ha nincs közte leszedés, vagy bízik az esetleg nála lévő erőforrásaiban, vagy elengedi a húzási fázisban a kezét. A nulláról is képesek lehetünk visszajönni a partiba eme kártya segítségével, akár még egy Bilincs ellen is!

#6 – Térszaggatás: Napjaink egyik legjobb lapcounterének gyenge szereplése ezen a listán pusztán annak köszönhető, hogy bár védekezhetünk vele dobatás ellen, nem ez az elsődleges funkciója. Sokkal jobban örülünk neki, mikor a  kezünkben marad, és megakasztjuk vele az ellen terveit. Dobatás esetén szimplán visszaadja saját magát, szóval előnyt nem termelt ugyan, de hátrányba sem kerülünk, ha őt engedjük el, Bilincs és Edralian ellen is működik, univerzalitása tehát megkérdőjelezhetetlen. A tesztlistán első változatában nem plusz lapot adott a következő húzásiban, hanem az alábbi képességgel bírt : Ha ellenfeled eldobatja a kezedből, a következő lapja amit kijátszik a kezéből, nem jön létre, csak a gyűjtőbe kerül. Abban a változatában jobban szerettük 😉 .

#5 – Démoni bölcsesség: Képessége hasonló a Térszaggatáséhoz, ám kiegészül egy plusz faktorral, azzal az egyébként gyakori esettel, amikor mi dobunk el egy lapot a kezünkből. Bűvös források és idézési költségek helyettesítésének ideális alanya tehát ez a lap, ami beszorulni se fog a kezünkbe, hiszen kijátszva is tovább pörgeti a paklinkat, rossz tempóban tehát sosem fogunk találkozni vele.

#4 – Zajos Léptek: Személyes kedvencem a listáról ez a kártya, hiszen lényegében azt a tudást képviseli, amivel a Térszaggatás első változata is bírt. Olyan kártyát engedünk el a személyében egy dobatás során, mellyel egyből egy olyan fegyvert kapunk a gyűjtőnkbe, mely szinte counterelhetetlenül végzi a dolgát. Olcsó lapokból mostanában pedig nincs hiány a HKK égisze alatt, és a csökkentett IK-jú lapokat is remekül kezeli. Teljesen akkor sem haszontalan, ha a kezünkbe marad, egy hátul tartott lény, vagy betappelt bűbáj a győzelmet is jelentheti adott esetben, csak úgy mint a csekélyke direktsebzése is. Igazából lehetetlen eldönteni, hogy támadó- vagy védekező kártya-e, és pont ettől erős.

#3 – Halászat: Régi klasszikus kártya, körülbelül az anti-mágia megjelenésével együtt került be a játékosok látókörébe, és azóta szüntelenül látjuk is a kiegészítő paklikban. Főleg lények ellen tudjuk eredményesen bevetni, de ha ott elcsattan, hihetetlen előnyt termelhet. A lényt, ami eldobatja kezünkből nagy valószínűséggel meg is oldja, így nem kerülünk laphátrányba, és amellett, hogy ellenfelünk feleslegesen költött némi manát a lényére, nekünk még plusz VP-t is szolgáltat a Halászat. Középjátékban egy borzasztó drága, de azonnali leszedésként funkciónál, besülni ezért nem fog, de jobban örülünk majd, ha alapból húzunk belőle.

#2 – A mélység felfedezése: A lista eleji lapok egybegyúrásaként is értelmezhetnénk ezt a lapot, hiszen kör eleji három lapról beszélünk, csakúgy, mint az Időgyorsítónál, Bilincs ellen is hasznos, mint mondjuk a Térszaggatás, de beragadni sem fog, a Démoni bölcsességhez hasonlóan. Ezek a képességek együttesen egy tökéletes fegyvert adnak a kezünkbe dobatás ellen, nem véletlen, hogy a játékosok előszeretettel használják a side-okban szinte minden formátumon.

#1 – Nyomorult gyűjtögetés: A legerősebb lapnak még mindig a kis vízió tűnik, melynek gyakorisága és „beszélő neve” ne tévesszen meg senkit, hiszen az egyik legdurvább speciális erőforrás-kártyája a játéknak. Speciális, ugyanis kijátszása feltételhez kötött, ellenfelünkben lapot kell húznia, VP-t kell termelnie, vagy a kezünkből kell lapot dobatnia ahhoz, hogy használhassuk. De lássuk be, ha ezek közül egyiket sem teszi, akkor olyan szűkös erőforrásokból fog játszani, hogy könnyedén legyőzhetjük, ha viszont bármelyiket is beveti, jöhet a felzárkózás a  nyomi-gyűjtivel. Ha dobatott minket, vagy lapot húzott, mi egy manáért visszavehetünk bármit, (akár a dobatott lapot, vagy egy további erőforrást) vagy termelhetünk 3 tiszta manát. Vízió lévén ezt a tápot minden körben adhatja, így ellenfelünknek kétszer meg kell majd gondolnia, akarja-e használni a lap feltételéül szolgáló képességek bármelyikét is a továbbiakban. Leginkább ezért tarthatjuk a legnagyobb dobatás elleni fegyvernek, hiszen úgy éri el, hogy ellenfelünk ne dobasson a kezünkből, hogy ha mégis megteszi, csak rosszabbul jár.

Természetesen ha side előtt kerülünk hasonló helyzetben és a listán említettek közül egyik lap sincs a kezünkben, bármilyen vízió megteszi, ezzel kerülünk a legkevésbé tempóhátrányba, de az okosan előkeresett Kurtz-okat is bátran hajigálhatjuk az Edra-jelzőknek. Alternatív megoldásként a dobatás ellen bevethetjük a „legjobb védekezés a támadás” örök igazságát is: pakoljuk ki a kezünket, vagy dobassuk el mi az ellenfelünk lapjait először, így neki már nem lesz rá módja 🙂 .

Bíró Tamás

11 thoughts on “Top 7 dobatás elleni lap

 1. Nekem is személyes kedvencem a Zajos léptek, bár nem merném felidézni hányszor feledkeztem el róla…. 🙂

 2. Jó kis lista lett, de ezek a lapok nem igazán védenek a dobatástól, inkább csak elveszik a kedvét az ellenfélnek, hogy dobasson tőlünk.
  Ha be akarjuk biztosítani magunkat dobatás ellen, akkor egy egyszerű “A készletek védelme” + “A bűvölet perce” kombó gyönyörűen megvéd minket a dobatásoktól, és meg is védi saját magát, ha bírjuk manával a reagálásokat. Az egyetlen nehézség csak az, hogy két lapból áll a védelem, amit nehezebb játékba hozni, mint egyet.

 3. Nekem is a ködfal ugrott be ami talán felférhetett volna a listára,de persze nem biztos,hogy jobb a többinél,de ha tudom keresni(vagyis akad még pár köd lap a pakliban) akkor mindenképp odavaló lenne.

 4. Szerintem az első 3-ban bent van, ha kijön egyáltalán nem tud dobatni az ellen, ha dobat akkor keresek valamit ami jó lenne abban a helyzetben 😀 Multifunkcionális

 5. @ Tudós teknős

  Azért azt vedd észre hogy a top7 listán egyedül az időgyorsító az ami asztalon maradó lap, mivel egészen egyszerűen a többi, automatikusan, a dobatáskor létrejövő bónusz sokkal jobb mint egy olyan tárgy/épület ami bármikor áldozatul eshet egy leszedésnek.

  Az meg hogy a Ködfal vagy az Időgyorsító jobb-e a 7. helyre egyéni ízlés kérdése szerintem.

 6. Amúgy nem akarok okoskodni, de az Edra a semmibe dobat, így a víziók nem sokat érnek ellene, és a Mélység se, mert Edra nem forrás.

 7. És ki / hol írta az ellenkezőjét? 🙂
  Nyilván az Edra sem csak a követővel dobat (sőt).

 8. A ködfal hatalmas hátránya, hogy olyan dekkbe van csak értelme a keresésének amiben játszunk a ködfalon kívül más köddel is.
  Ha pedig ilyen pakliról beszélünk nagy valószínűséggel már ködöltünk és akkor nem kereshetünk vele.

 9. Nos azt hiszem a páros után nekem személyesebb tapasztalatom is van a fenti lapokról…

  Időgyorsító: sztem sokan tudják, hogy nagy kedvencem, ennek ellenére nem kimondottan érzem hatékonynak ilyen védekezésben, erre sztem nagyon gyenge, de egy megfelelő kötnyezetben hihetetlen pőrgéseket képes biztosítani, miközben (gyenge hasonlat de ha már ez a téma) light-os dobatással is bír (hiszen ha nem húz, az kb olyan mintha dobattunk, ha húz, akkor is dobja az ellen a kezét, de minőségi/mennyiségi előnyhőz is juthat vele)

  Ködfal: kiröhögtük volna…, igaz mi speciálisabb dobatást használtunk dominánsan, de a sziránusz bűbáj a Dönciéknél nagyon keményen tudott dolgozni erre, azt simán a listára tenném, még ha csak az anti-mágiát fogja csak meg a témán belül.

  A nyomorultal ugyan nem találkoztunk, és jó eséllyel keveset is zavart volna mert -még alapból is- sok semmizéssel toltuk, de kétségtelenül őt érzem a legjobbnak én is (és talán még egy ok hogy sok semmizéssel toltuk), de a sok ópciósan semmiző lap könnyen hátrább szoríthatja szerintem (tleikan, szikráció kifejlett sárkánykígyó…)

  A pároson a dobatás erejéről meg sokat elárulhat: mindkét döntőző fél dobatásra épített…

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.