Paklileírás: Edralian UR nélkülire

Lássuk, hogy mire megyünk A halandóság átlépése nélkül.

Bár a tervben nem szerepelt, végül ezt a hetet is sikerült némileg tematikusra csinálni: beszéltünk már a legjobb dobatás elleni lapokról, beszámoltunk a dupla-Edralian pároson aratott győzelméről, interjúban kielemezve a paklit, most pedig ismételten ezt a követőt vesszük elő, csak éppen egy másik irányvonalat vizsgálva vele.

Bár a pakli korábban is komoly játékerőt képviselt (jómagam is sikeresen elcsíptem vele nem egy dobogós helyezést), az Edralian igazán a felújított A halandóság átlépése megjelenésével nyerte el igazán versenyerős formáját, amit aztán többek között Bakos Attila és Molnár Ferenc is győzelemre vitt a legrangosabb versenyeken. De vajon mi a helyzet akkor, ha nem használhatjuk a piros ultraritkát? Mai paklileírásunkban egy ilyen verziót fogunk bemutatni.

A lapok ismertetése

Ha Edralian, akkor természetesen dobatás, méghozzá nem csak a követővel, hanem más lapokkal is – leginkább azonnaliakkal, hogy a saját és az ellenfél körében is tudjuk üríteni az ellenfél kezét, hiszen ha a követő jelzőjét használjuk, akkor már nem játszhatunk ki lapot az adott körben. Erre a célra két kihagyhatatlan lapunk is van a Martian repertoárja és a Kiüresedés személyében. Mindkettőnek van ráadásul alternatív képessége: a repertoárnak nevéhez híven jó sok, melyek közül leginkább a laphúzás bizonyulhat hasznosnak, míg a Kiüresedés párbaja gyakran jöhet jól sebzésre és gyógyulásra is. Ugyan nem azonnali, de szintén remek dobatás az Őrült Szajonn is, ami mellé ugyebár egy lény is jár, így az ellenfélnek nem csak a kevesebb lap miatt fogunk tudni fejfájást okozni.

Látható, hogy a lila alap, kihagyhatatlan szín a pakliba – lássuk, hogy mik illenek még ide. A Kisebb káoszsújtás például szintén remek kártya: mindössze egy manáért előránt nekünk jónéhány lapot a pakliból (leginkább a Kiüresedést) – két darab minden esetre elég belőle, hiszen Halandóság híján itt kevésbé építünk rá. Igen ám, de ha az ellenfél gyorsan kiszórja a kezét, akkor nem lesz mit eldobatni tőle, így erre is érdemes megoldást találni: a Talbot szava meg is felel, hiszen teljesen ingyen beszakítja az ellenfél körét. Külön öröm, hogy még a gonosz Cselvetést is ügyesen kikerüli.

Ne hagyjuk ki a legjobb lila countert, a Tleikan enyészvarázst se, ami ugyan egy nagyon picit drágának tűnhet, ám látható, hogy paklink a közepesen gyors – lassú játékra van berendezkedve, így hosszú távon már sokkal jobbnak bizonyulhat, hiszen a használt lapok igen jelentős százalékát megfogja, az alternatív képességével pedig még semmizni is tudunk. A Kisebb káoszsújtás miatt érdemes 1-1 darabot használni néhány olyan lapból, ami nem mindig jó, de időnként rendkívül hasznosnak bizonyulhat. A Chara-din óhaja multifunkcionalitása (különösen az első három körben) akár több darabot is indokolhatna, ám általában egy darab is elegendő lehet a problémák megoldására. Az Irányított őrületből ellenben már semmiképp sem jöhet szóba egynél több a kissé borsos ára miatt, azt az egyet azonban érdemes berakni – nem csak azért, mert sosem tudni, hogy mikor jön jól egy tripla-dobatás (káoszsújtással akár az ellenfél körében is), hanem mert a sebzős képessége is jól jöhet kivégzésnek. Manát ritkán fogunk vele pusztítani.

Az Irányított őrület használatát indokolja A mágia létsíkja is, amely remekül illeszkedik a paklinkba. Mivel helyszín, ezért a követővel történő dobatás után is kirakhatjuk, hiszen nem játszunk dobatással, az olcsóbbítás, a varázslataink védelme és a két körönként biztosított plusz lap pedig mind-mind olyan dolgok, amelyek remekül harmonizálnak koncepciónkkal. Könnyen belátható, hogy egy sík mellett máris durván hatékony kivégzéssé válik az előbb emlegetett lila lap – márpedig Halandóság híján szükségünk lesz ilyen kártyákra.

És ha már nyerés: Chara-dinból egy darab Óriás pöfeteget mindenképpen érdemes a pakliba rakni ilyen célra – többet nem igazán, mert lesz nála jobb lényünk is ezen feladat ellátására, de bónusz (és meglehetősen masszív, kellemetlen) opciónak azért bőven nem rossz.

Van még három színünk – lássuk, hogy mi mellett érdemes dönteni. Miután a pakli összeállításánál az erős dobatásra rendezkedtünk be, ezért kellenek még olyan lapok, amelyek megakadályozzák az ellenfelet abban, hogy kipörögjön. Az egyik legjobb lap erre a célra immáron majd’ egy évtizede az Ősi béklyó, ami ugyan cseppet sem egyértelmű választás az Edralianba (hiszen saját körös lap), a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy kellemetlen meglepetésként tud szolgálni bármilyen pakli ellen. Ha kint van, azonnali dobatásaink még erősebbé válnak – egy béklyó mellett szinte garantáltan ki tudjuk üríteni az ellenfél kezét. Persze nem csak emiatt esett a választás Fairlightra: a Vérkeszeg személyében egy kontrollbarát, konfigurálható, és szükség esetén kegyetlenül gyors nyerés is lapul ebben a színben – használjunk is belőle hármat, ritkán fog rosszul jönni.

Következő színünk a fehér, ami szintén ritkán szokott kimaradni az Edralianokból – és ez nem csak a játék legerősebb ingyenes countere, Az erős erejemiatt van így. Sokkal inkább a Thu’zad utazása és a Thu’zad felismerése miatt, ami ugyan két általános lap – szembemennek tehát a pakli filozófiájával -, az ellenfelet érintő korlátozásuk mégis elképesztően hasznossá teszik őket, hiszen így dobatásaink nagyobb eséllyel fognak működni. Azt pedig talán mondani sem kell, hogy egy-egy top erőforrásról, illetve leszedésről van szó – ha kontrollozunk, talán épp ez a két lap a legjobb választás ezen kategóriákban. Raiától szóba jöhet még Az igazság pillanata is, ami igen kemény pusztítást tud véghez vinni a terülős pakliknál, de szinte minden deck játszik manatermeléssel, így egy darabot mindenképpen használjunk belőle – már csak azért is, mert a káoszsújtás őt is előkeresi nekünk.

Egy színünk maradt, aminek helyére több jelentkező is pályázik: Rhatt, Tharr, Dornodon és akár Elenios is szóba jöhetne. Az én választásom végül Rhattra esett, méghozzá a továbbra is csúcsspoiler Szikráció miatt, ami A mágia létsíkja mellett különösen kemény lap, és a mai napig a játék egyik leguniverzálisabb sztárja. A későbbiekben azért megemlítem, hogy a többi színből mi jöhetne szóba. Rhattból érdemes a Szikráció mellett néhány meglepetéskártyával is készülni: egy-egy Samantha, Brutálgeddon és Bomtar rendje is bekerült a pakliba. A végzetesen szépséges kalandozóleány lelkiismeretfurdallás nélkül fogja kiírtani a kellemetlenül elburjánzott asztalokat, a Brutigedi a nagybetűs Fordító Lap, az egy manás leszedés pedig azért került a deckbe, mert speciális esetekben előfordulhat, hogy semelyik másik lapunk nem tud jól kezelni egy bizonyos szituációt – ilyenkor jó lehet előszedni egy káoszsújtással.

A paklilista

Ezzel össze is állt paklink – vessünk egy pillantást az elkészült deckre.

követő: Edralian

Martian repertoárja
Kiüresedés
Őrült Szajonn
Kisebb káoszsújtás
Tleikan enyészvarázs
Talbot szava
Chara-din óhaja
Irányított őrület
Óriás pöfeteg
Az erős ereje
Thu’zad utazása
Thu’zad felismerése
Az igazság pillanata
Ősi béklyó
Vérkeszeg
Szikráció
Bomtar rendje
Brutálgeddon
Samantha
A mágia létsíkja

45 lap

Mi ellen készüljek?

Egy pörgős, erősen anti-mágiázó pakli keményen meg tudja szivatni varázslatokra építő deckünket, így ezek ellen mindenképpen érdemes készülni side-ból. Itt pedig máris felértékelődik a sárga szín szerepe, hiszen a Halászat és A mágia hajnala is olyan lapok, amiket szívesen elengedünk a kezünkből, és még jól is járunk így. Ugyanez mondható el A mélység felfedezéséről is, amit szintén nem érdemes kihagyni a kiegészítő pakliból. Thu’zados lapjaink és az Ősi béklyó remélhetőleg kellően fel tudja majd tartóztatni az ehhez hasonló paklikat, ám így is érdemes még 1-2 Samanthával készülni, ha esetleg rosszra fordulnának a dolgok.

Bizonyos paklik ellen emellett előfordulhat, hogy szükségünk lesz egy-két masszívabb nyerésre. Ilyen esetekben a Vérkeszegeket érdemes lehet lecserélni Zu’litokra, további Óriás pöfetegekre vagy Thegedis McWhagdallokra.

A többi szín

Mint említettem, akár Tharr, Dornodon vagy Elenios is szóba jöhet a pakliösszeállítás során. Barnából egyértelműen a Térszaggatás az, aki a legmeggyőzőbb lapnak számít, de vannak itt további spoilerek is a Zilak-din főkancellár és a Végképp eltörölni személyében. Hasznos lehet emellett Smack, a tisztogató, aki egyszerre nyerés és leszedés, illetve side-ból kellemetlen meglepetéseket okozhatunk Az erős gyengéjével, így látható, hogy bőven van potenciál ebben a színben is – kísérletező kedvűek leginkább őt próbálhatják betuszkolni Rhatt (esetleg Fairlight helyett).

A piros sokat veszít az erejéből A halandóság átlépése nélkül, a Dornodon mosolya és a Zajos léptek személyében azonban így is akadnak kemény kártyák a színben, így nem feltétlenül kell száz százalékig elvetnünk a használatát. A kék ellenben már jócskán veszített erejéből: inkább lényes paklikkal teli metagame esetében juthat szerephez lopásaival (Tömegbájolás, Szörnybűvölés, Szilánktündér), illetve egyediségre hajtó arcok is bepróbálkozhatnak vele egy Minőségi cserével és víziókkal (Nyomorult gyűjtögetés, Térfaló manaspórák, Tűnékeny csábítás) játszó verzióban.

Nem csak a halandóságot átlépve győzhetünk tehát Edralian segítségével – bízok benne, hogy sikerült némi segítséget nyújtani egy ultraritkák nélküli változat összeállításához. Jó játékot mindenkinek!

Csető Zsolt

5 thoughts on “Paklileírás: Edralian UR nélkülire

  1. ur nélkülin gyengus az edra (legutóbb azzal indultam) sok a terrgath és nagyon hiányzik a haler..

  2. Ugyan ez nem ide tartozik de ha már a sutor kragorun félbeszakadt akkor itt esetleg lehetne egy cikksorozatot elindítani, hogy milyen lapokat fogadnak el a fórumról.

    Ez csak egy ötlet lehet mérlegelni.

  3. Béklyó alapból edrába — +1!!

    Szerinem a jövő felejtése se rossz. Mágia sík mellett már kellemes áron jön és 3ért brutál erős, amit csinál. (bár kissé szerelemlap nekem)

  4. Amúgy a Lidércgömbök is jó lehet Edrába, kereshető, dobat és univerzális 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .