A hét kérdése

A hét végének eljöttével újra egy csokorra való választ gyűjtöttünk össze egy a HKK-s társadalmat izgató kérdésre.

A tiltott lapok listájáról mindannyian tudjuk, hogy a versenyekről túlzott erejük, eseteleges játékromboló hatásuk miatt kitiltott lapok szerepelnek. Azonban időről-időre a listára nem csak fölkerülnek, hanem onnan le is húznak lapokat (legutoljára például a Bahn szolgája lett újra legalizálva) . Most arról kérdeztük állandó válaszadóinkat, hogy eljött-e az idő egy újabb lista-ritkításara, vagy jó az így ahogy van.

Van-e olyan lapja a tiltott listának, ami visszaengedhető lenne a jelenlegi játékkörnyezetbe?

Makó Balázs: Szerintem nincs, hiszen azt már visszaengedtük volna 🙂 de kíváncsian várom a játékosok véleményét. Azt mindenesetre érdemes figyelembe venni, hogy csak olyan lapot szabad visszaengedni, amivel TELJESEN biztos, hogy nem lesz gond, mert eléggé gázosnak érezném, ha utána ismét a kitiltásán kéne gondolkozni…

Tihor Miklós: Vannak lapok, amelyek a saját idejükben egyszerűen túl erősek voltak, de mostanra a környezet erősödésével már talán visszaengedhetőek.
Sárkány kincse: még mindig nagyon erős lap, nemcsak azért, mert jó erőforrás, hanem a végtelenítés lehetősége miatt és mert drágítás mellett is “ingyen” kirakható. Ettől függetlenül szerintem már vissza lehetne engedni.
Méonech fürkész: ez is nyugodtan visszajöhet, vannak már ilyen erősségű lapok.
A többi lapról, nem érzem, hogy környezethez képest bármit gyengültek volna, azok az okok, amik miatt tiltani kellett őket, továbbra is fennállnak.

Abbas Krisztián: Véleményem szerint, a hagyományos versenyekre vissza lehet engedni a Méonech fürkészt. Egy próbát mindenképpen megér, aztán ha mégsem jönne be, akkor maradhat a listán. Az egyszínű és az isteni szövetség verseny tiltott lapjai felett is eléggé eljárt már az idő, A felső szférák angyala és az Asztrális behemót talán már nem jelent akkora „parát”, amióta van Repro is a játékban…  Ezeket törölni kell a listáról.

Bíró Tamás: Véleményem szerint rengeteg olyan lap porosodik a tiltott lapok listáján, melyek simán visszakerülhetnének a játék vérkeringésébe. A legutóbb visszaengedett Bahn szolga és a Zu’lit kísérlete is bizonyítja, hogy a régebben erősnek számító kártyák manapság csak közepes erősségű lapok a versenyeken. Ennek szellemében a Sárkány kincsét és a Méonech fürkészt megérteném, ha visszaengednék, bármilyen formátumról is legyen szó. A korlátozottabb versenyek közül számomra szembetűnő még többek között az egyszínűről kizárt Tiltott könyv és a sokszínűség jutalmáról tiltott Elenios követője. Egy délután alatt felülvizsgálható lenne az összes formátum listája, megérné rászánni ezt az időt.

Csető Zsolt: Én látok lehetőséget a tiltólista megnyirbálására. A sárkány kincse például ma már egyáltalán nem csinál komoly dolgot (főleg annak tükrében, hogy mire képes jelenleg egy tárgy pakli), így ezt véleményem szerint simán vissza lehetne engedni. Emellett úgy gondolom, hogy a pusztán technikai okokból tiltott lapok (A mágia létsíkja, Pszi szakértelem, Teológia) is felesleges vannak már a listán. Ma már sokkal erősebb kombók léteznek, mint amennyi előnyt ezen lapok a nullára olcsóbbításukkal teremteni tudnak – vélhetően visszaengedésük után sem lenne szerepük a versenyasztalokon.

Varga Károly: Én úgy gondolom hogy a tiltott lapok közül öt lap van amely valóban tiltásra szorul. Ezek pedig: Aranytojás, Elmerombolás, Bundás Yeti (lassan már őt se kell szerintem), Nekrofun máglya, Boadhun varázsital. A többi, ha vissza kerülne a játék környezetbe szerintem nem okozna nagy metagame változást. (Bár a Fürkész miatt a sárga szín lehet, hogy még dominánsabb lenne)

Felizardo Dániel: A listára került lapok persze nem véletlen kerültek oda, de manapság egy-egy lap tud jobbat is annál, mint tiltólistán szereplő társa. Leginkább a Meónech fürkész és A sárkány kincse visszaengedésén lehetne elgondolkodni. Esetleg úgy lehetne egy kis rálátást nyerni arra, hogy ez mennyire befolyásolná a játékkörnyezetet, ha egy-két alkalom erejéig a tesztelésre visszaengedni ezeket a lapokat. A korlátozottabb versenyek tiltott lapjai között pedig tényleg rengeteg mára már teljesen használhatatlan lap is található, aminek visszaengedése semmilyen hatással nem lenne a metagame-re.


16 thoughts on “A hét kérdése

 1. A sárkány kincse szerintem is visszajöhetne simán.
  A Méonech fürkész már érdekesebb kérdés még a korlátozásával is (annak ellenére, hogy szkritter, nem lehet kézbe venni), ezt lehet, hogy tényleg érdemesebb először tesztelésen megnézni és ezt nagyon jó ötletnek is tartom.

 2. A fürkész eredeti, kinyomtatott verzióján nincs rakta, hogy nem lehet visszavenni, korlátozás nélkül kell visszaengedni akkor 😀

 3. Talán egyszerűbb lenne nem visszaengedni a régi fürit,hanem az új nagykiegben kiadni újra,kapna egy csinos kis horgonyt és kész.

 4. Kincs visszaengedését mindenképp támogatnám.Imádtam azt a lapot és nem okoz valszeg óriási fennakadást a mai környezetben,de 1-2 helyre beférhet.

 5. Szerintem már nagyon időszerű lenne lenne rendbe tenni a tiltó listákat. Hagyományosra simán visszajöhetne a Sárkány kincse, Idegösszeomlás, Teológia és el lehet gondolkozni a Pszi szakértelmen a Bundás yetin és a Mágia síkján is. Sőt szerintem a máglyán is.. A fürkész egyértelmű broken minden deckben ott lenne 3, szerintem jobb kitiltva és akkor még nem beszéltünk arról melyik változatát
  akarjuk..(lehet használni de nem azt tudja ami rá van írva, ultra gáz). A korlátozott versenyek tiltó listái pedig kb. 1 évtizede kövesedtek meg, Asztrális behemót??? 🙂
  Visszajöhetne:
  1 színű: Balladák könyve, A felső szférák angyala, A tiltott könyv, Asztrális behemót
  2 színű: ugyan azok
  Ősök városa, Hatalom korlátozása: Őrjöngő szilmill
  A sokszínűség jutalma: Eleniosz követője

 6. A nekrofun máglya, az idegösszeomlás meg a yeti pont jó helyen van ott, ahol van. A teológia és a pszi szakértelem már semmilyen veszélyt nem jelent, a régi mágia létsíkját pedig a kutya se használná, úgy, hogy gyak. minden side-ban van helyszín. 6 Vp??? Annyi a világon nincs! Ha meg valaki megold rá egy kombót, hát legalább még színesebb lesz a mezőny.
  A szkritterről nincs ennyire kiforrott véleményem. A kecskeméti versenyeken mindig lehetett használni, mégse használta senki. Szerintem a fürkész egy erős lap, és ennyi. Ha a Cselvetés a használhatósága okán ott lehet a versenyeken, akkor a fürkész is simán visszatérhet, bár a horgony indokolt rá, valóban. (Érdemes lenne egy Zén-be betenni, horgonnyal, változatlan szöveggel, ritkaként.)

 7. Mindig lesznek legerősebb lapok, és a metagame felel azért, hogy az egyensúly fennmaradjon, nem pedig a tiltás. Kiváló tesztelői vannak a játéknak, és ha átcsúszik 1-1 bivaly lap a szűrőn, megengedhetjük magunknak, hiszen több ezer lapból válogathatunk a válaszcsapáshoz. Mit kezd a máglya egy demizra, vagy manaevő féreg ellen? Mit szól a yeti, ha rálép a trok rakhon, vagy egy tolvaj klántag megbeszéli vele a dolgokat? Valóban optimális lap a kezünkben egy szúnyog kontroll, járj vagy erdő ellen a fürkész?
  Viszont egy orgling sereg már vakarná a fejét a yeti láttán… nem hiszem, hogy van olyan tiltott lap most, ami mellett ne lehetne annyi érvet felsorolni, mint ellene.

 8. A 2. korben kvazi-ingyen (6 EP nem aggaszt), dragithatatlanul 2 VP + 2 csont szerintem erosen stabilizalna az amugy is konnyen kijovos targy-porgest…

 9. Mivel kb fél éve már felmerült egy-két lap visszaengedése, kipróbáltam Járjas tárgyba a Sárkány kincset és brutál volt… Sztem ezt azért alaposan át kell gondolni…
  A fürkészt mondjuk továbbra se engedném vissza, vagy hamár mindenképp jön, akkor olyan formában tudnám elképzelni mint amit János fentebb említett (Zén,ritka,horgony).

 10. Valamiért nemigen van a topon mostanság a járjas tárgy pakli úgy gondolom végignézve az elmúlt félév verseny eredményein. Tehát ha “kapna” 1 kis erősítést nem hinném, hogy felborítaná a metagamet max visszajönne egy újabb színfolt.

 11. Nem csak Járjas tárgyba lenne jó, még egy 3 erdős pakliba is kijön “ingyen” és ad tisztán 2 VP-t és 2 SZK-t amiből már vígabban pakolászhatunk. Vagy a most győztes Óriás pakliba is simán elfért volna 2-3 így akár már 2. körben is leröppenhetett egy nagyon dög vagy 2 kisebb vagy akár egy zanzultgigász 😀

 12. Igen erdőbe elég jó lesz,de pl az óriásba nemhiszem, hogy ez miatt befér a sárga viszont egy új típusú erdő alapját képezheti.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.