Trafó – A szerencse forgandó…

Ismét itt van pakli-átalakító rovatunk, ahol ezúttal megtudjuk, milyen is, ha egy meccsen velünk van a szerencse.

Mielőtt bárki is arra gondolna, hogy ez a cikk arról fog szólni hogyan „mákoljuk” le ellenfeleinket éles szituációkban, el kell keserítenem titeket, hogy bizony ez csak egy sima Timerás paklileírás lesz ma terítéken. Hiszen mennyire is jó, ha minden kockadobás nekünk kedvez a játék folyamán (persze a kezdést eldöntőn kívül), így például az ellenfél Káoszteknősét egy buta ütőlénnyé redukálva. Az alapul szolgáló paklit Ficsor János küldte be, nézzük hogyan festett az ő verziója.

Az eredeti pakli

Szabálylap: Ősi rúna
Követő: Timera, a szerencse asszonya (új)

3 Timera gondolata
3 Timera kacsintása
3 Timera varázsitala
3 Szerencsesárkány
3 Timera frissítője
2 Timera döntése
2 Szerencsecsapda
3 Arc (új)
3 Véletlenszerű kiválasztódás
2 Energiaital
2 Kreátor
2 A hatalom szava
3 A gyenge ereje
1 Nyomorult gyűjtögetés
1 Térfaló manaspórák
2 Alba Regina
1 Mágia létsíkja
2 Kurtz
2 Csipkerózsika álma (új)
2 A furfang temploma
2 Zu’lit (új)
2 Örökmozgó
2 Morin tigris

51 lap

Mint látható, ez egy kontrollosabb összeállításra sikeredett, így én is most efelé alakítom tovább a paklit, bár Timerára egy gyors, Kivégzésre építő hordát is össze lehetne rakni. A szabálylap használhatósága kicsit megkérdőjelezhető mostanában, ha tehetjük, használjunk Változó környezetet, de mivel ezt nem mindenki teheti meg, ezért inkább a négylapos kezdésre építő verziót választottam. Igazából viszonylag jóra sikeredett egy pakli ez, egyetlen hibája csupán, hogy egy-két mára már kicsit fölöslegessé vált lapot is használ. Lássuk milyen változtatásokat éreztem szükségszerűnek:

Akik túl gyengének bizonyultak

Először néhány a követőnkkel kombózó lapot néztem át, és végül úgy döntöttem, ezek túl marginálisak ahhoz, hogy helyet pazaroljunk rájuk. Timera frissítője ugyan jobb esetben 18 ÉP-t is tud gyógyítani rajtunk, mindenesetre még így is egy kicsit semmilyen lapot kapunk. Ugyan védekezés céljából egy kelleni fog, hogy előránthassuk kereséseinkkel, a másik két darabot inkább sideba rakjuk. Timera döntés már túl elavult, két varázspontért varázslatot counterelni még akkor is rossz, ha a befektetett lapot visszakapjuk.

A szerencsesárkány használatán elgondolkoztam, de igazából annyira nem eget rengető, amit csinál, hiszen nagy lények híján inkább csak bukhatunk az üzleten. Még ha cantrip lenne, megfontolnám a használatát. A Szerencsecsapda is hasonló, csak lényes deckek ellen működik igazán jól, mondjuk ellenük tényleg kiváló, egyedül nyerheti meg a meccset, ezért sideunkba természetesen rakjuk be.
A véletlenszerű kiválasztódás már ennek egy gyengébb verziója, gyakran minket is rosszul érint, amit tud, (Kreátorral különösen hatékony fegyver magunk szívatására) ezért inkább hagyjuk is ki.

Az Alba Regina, Zu’lit, Morin tigris trió kicsit érdekes a pakliban, ugyan jól kezelhetik a követőnk belövését, mégis én inkább előbbit egyáltalán nem, utóbbi kettőt pedig inkább sideba használnám, akár lassabb paklik ellen is, mint erdő, bilincs. Az Örökmozgó, a Csipkerózsika álma és A furfang temploma ugyan a pakli kontrollosabb vonalát erősíti, mégis kicsit lassúnak érzem. A két erőforrással mindenesetre lehet még próbálkozni, nem vagyok benne biztos, hogy elég erősek.

Akiket semmiképp ne hagyjunk ki

Itt is a kockadobálgatós lapokkal kezdeném, amik közül manabuktatása, illetve termelés miatt egy   mindenképp helyet követel magának a pakliban (Timera trükkje). A második körtől kezdve minimum 4 varázsponttal örvendeztethet meg minket, de ugyanennyit el is vehetünk ellenfelünktől, így egy extra kört nyerve magunknak. A pakliba kívánkozik még a Rizikó is, ami egy nekronért gyakorlatilag majdnem egy fix leszedést nyújt nekünk, hiszen követőnknek köszönhetően csak abban az esetben nem csinál semmit, ha mi 1-t, ellenfelünk pedig 6-t dob.

A jelenlegi metagame egyik legnagyobb spoilere, a Cselvetés természetesen ide is elengedhetetlen, ki ne szeretne egy zavartalan kört nyerni vele magának. Ellenfelünk kezének rontására, vagy a sajátunk javítására remek lap a Kreatív affinitás, bilincs ellen még külön hasznát is vehetjük használatának. Ha már sok jó gyűjtőből működő lappal játszunk, érdemes berakni a Minőségi cserét a pakliba, gyakran fog jó szolgálatot tenni.

Szemfülesebbeknek feltűnt, hogy a pakli eddig csak három színből áll, ezt én a pirossal tettem teljessé: a Zajos léptek remek counterként funkcionál (Minőségi cserével különösen hatékony), a Trok Rakon pedig hatalmas spoiler mostanában, hiszen lop egy tárgyat nekünk, megoldja az ellenfél kis lényeit, valamint a követő belövéséből keletkezett gondjainkat is megoldja. Figyeljünk rá, hogy zavarja a kereséseinket, így kijátszása előtt érdemes Kurtzot keresni, valamint az esetlegesen később behúzottakat elhajigálni neki.

Az új pakli

Követő: Timera, a szerencse asszonya

3 Timera varázsitala
3 Timera gondolata
3 Timera kacsintása
3 Timera trükkje
1 Timera frissítője
3 Rizikó
3 Kreátor
3 Arc (új)
3 Kreatív affinitás
3 A gyenge ereje
3 Cselvetés
3 Minőségi csere
3 Energiaital
1 Kurtz
1 Térfaló manaspórák
1 Nyomorult gyűjtögetés
3 Trok Rakon
3 Zajos léptek

46 lap

A paklival való játék igényel némi koncentrációt, de kis gyakorlással elsajátítható vele az optimális játék. Érdemes még kipróbálni bele a Manaevő férget, vele tovább erősítve a pakli gyűjtő-játékos vonalát. Kiegészítő paklinkból érdemes ugye készülni korlátozó szabálylapok ellen, így Zarknod bilincse ellen dobatással (Őrült Szajonn, Martian repertoárja), lényekkel (Zu’lit) valamint A mágia síkjával, drágítás ellen A furfang templomával, hordák ellen pedig Szerencsecsapdával és Az óriások földjével. Jó játékot, és élvezetes meccseket kívánok a deckkel.

Szeretnéd, hogy jobbá varázsoljuk paklidat vagy ötletedet? Küldj egy paklilistát a hkkblog@gmail.com címre, ahol mi továbbra is várjuk ötleteiteket.

Felizardo Dániel

Hírdetés

4 thoughts on “Trafó – A szerencse forgandó…

  1. Jól indult a csatamező pakli, de Timera lett belőle. 🙂 Nem véletlenül történt ez, mert nem bővelkedik a követő használható lapokban, remélem ez változni fog, mert játéktudást igénylő követőről van szó.

  2. Kösz a javítást mindenképp ki fogom próbálni. Az Alba Regina, Zu’lit, Morin tigris trió beismerem csak tölteléknek került be 😀

  3. Jo kis pakli lett, viszont en mindenkepp beraknam a Dupla vagy semmi (uj) -at (tapasztalat: iszonyat lapelony!) es megfontolnam az Energiafolyam (uj)-at.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.