Olcsópakli: Pontaco deck

A Pontaco megjelenésével sokak fantáziáját megmozgatta a Főapáttal alkotott kombó. Lássunk most egy olcsó paklit rá…

Olcsó pakli lévén igyekeztem minél inkább mellőzni a ritka lapokat, azonban még így is bele kellett tuszkolnom 3 darabot, hogy egy kis védelmet is kapjon a dekk.

De vágjunk is bele a paklival való ismerkedésbe, kezdjük az alapokkal. A deck alapjául szolgáló Főapátból asználjunk bátran hármat, mivel ha hamar behúzzuk, gyorsan oda tudunk csavarni az ellenfélnek egy 13-ast ami csöpke két manáért nem rossz. Ha már Pontaco-ról beszélünk, akkor a Gemina könnyei is elég jól hangzik, tegyünk bele ebből is nyugodtan hármat. Két színt ezzel már le is foglaltam, de nem is volt szükségem többre, így a side-ból szinte bármire lehet készülni (persze ha szeretnénk, játszhatunk 3 Cselvetéssel alapból, de már azt a papír se mérik olyan olcsón).

Vissza a hordánkhoz, lássuk először a fehér felhozatalt. A Zanszilánkokban megjelent három hordalényt kár lenne kihagyni, Baltazár nagyon olcsón tud jönni és könnyen veszélyes érteket képes ölteni már a játék elején. Aztán ott a Kristálytündér, mely nagyon olcsó repülő lény, amit ha véletlenül leütnek se baj, mert vissza vehetünk általa egy Raia lényt (legtöbbször egy Főapát lesz az) a gyűjtőből. A Megrontott trikornis pedig igazi spoiler: leszed, semmiz, hízik, mindezt csupán 3 ZSZ-ért (Baltazár és társai vígan fogják építeni, ha kell). Ezekből szintén három-három darabot ajánlok.

Mivel csak két szín van a pakliban érdemes bepróbálni a Raia bűbáját. Olcsóbbít és erősíti a lényeinket, emellett a körvégi 3 max ÉP és a 3 ÉP-s gyógyulás is hasznos. Gyorsan elérhetjük a 40 ÉP-t és a Főapát máris 20-at lő, win! Egy másik nagyon erős lap a Fény oltára. Legrosszabb esetben is 1 nekronért kapok egy Kisebb angyalt, hát ha még az első körben kifér mellé egy Baltazár és egy Kristálytündér is, már is az őrposztban figyelhet a négy lény. A régi fehér horda alap lapjaiból elég 2-2-t használni. (Hógriff, Angyalgárda parancsnoka), és az új Ezüst sereg nevű bűbáj is elég hasznosra sikerült. Erősíti a lényeket és laphátrány nélkül kapunk egy Kisebb angyalt (Raia bűbája mellett pedig igazán erős). A kéz kiürülés ellen a Spektrális manipuláció a megfelelő eszköz, a gyors elinduláshoz pedig két Királyi főszakácsot illesszünk a pakliba. A manatermelés mellett jókorákat tud gyógyítani, esetlegesen zanszilánk építésben is jeleskedhet. Ha már zanszilánkok akkor egy Királyi adó is dukál a pakliba, plusz semmizés miatt egy Riananndi is elférhet.

Ha nem jön ki gyorsan a kombó érdemes lassítással játszani. A jó öreg Felfelé a lejtőn még mindig hasznosan csinálja amit tud, de kettő elég lesz belőle. A védelemre is gondolni kell, ezért ha már fehér horda, akkor három Elit búvárharcos mellett teszem le a voksom. Véd a Dobótőröktől, valamint láthatatlansága miatt, kézen fogva a Kisebb angyalokkal egyből képes az ellen ÉP-jét csökkenteni. A leszedések ellen Virág szimbólumot lehet használni, míg mivel nem használunk reakció varázslatokat, ezért három Földanya amulettet is betennék.

Lássuk a paklit:

Pontaco

3 Főapát
3 A fény oltára
3 Baltazár, a behemót
3 Kristálytündér
2 Hógriff
2 Angyalgárda parancsnoka
1 Királyi adó
2 Raia bűbája
2 Felfelé a lajtőn
3 Spektrális manipuláció
3 Megrontott trikornis
3 Ezüst sereg
3 Elit búvárharcos
2 Királyi főszakács
1 Riananndi
3 Gemina könnyei
3 Földanya amulettje
3 Virág szimbólum

45 lap

Fontos:

– Mivel sok anti-mágiával játszunk, vigyázni kell a Gemina könnyeivel. Előbb kell kijátszani mint pl. A fény oltárát.
– Igyekezzünk a zöld lapoktól megszabadulni, hogy a körvégi Raia bűbája gondtalanul működjön.
– Nem mindig érdemes A fény oltárát azonnal beváltani kisebb angyalra. Mivel olcsó lényekkel játszunk gyorsan összejöhet a megfelelő jelző szám, így egy plussz angyalhoz juthatunk.
– Ne felejtsük el a Virág szimbólum vissza vevős képességét. Mindig jó egy Főapátot vissza venni és kivégezni az ellenfelet. Egy Gemina könnyeit vissza véve is  már jól jártunk.
– A Főapát kijátszása előtt mindig Virág szibólummal nyissunk.
-Ne felejtsük el, hogy az olcsó repülő lényeinket használhatjuk a zanszilánkok építésére is.

Side-ból játszunk Átkozott gyógyítással, esetleg gyógyító köddel (anti-mágia miatt itt szintén vigyázni kell => inkább az Átkozott gyógyítás.) Ha telik rá át lehet alakítani kontrollosabb verzióra. Erős ereje, Szilánkcsapda elég erős papírok ilyenkor nincs szükség a Földanya amulettre. Ekkor már a Hópárduc is jó választásnak tűnik. Mindig élvezet elcsípni vele egy maxos Szikrációt.

Jó játékot!!

Varga Károly 

4 thoughts on “Olcsópakli: Pontaco deck

  1. Hát nem tudom, sztem ez az eddigi leggyengébb itt olvasott deck. Gyngy-n voltam fehér hordával és nagyon erős volt. Egyszer produkált első körös nyerést, de ha 3. körben nyert csak az lassú volt. Az ötlapos volt. Jó ez a pontacos, főapát kombó, de ha nem húzzuk be a főapátot, akkor fölöslegesen kezdtünk 4 lappal. A varázslataink meg elég védtelenek. Kell sztem alapból a hópárduc, manakorong és páncélos lovag. A felfelé a lajtőn nekem side szagú. Én még játszottam szilmil spórákkal is. Páncélossal is jó volt, de manát termeltek és zanszilánknak is remek volt.
    Mondom, én gyngy-re raktam össze, de így ez a pakli sehol sem versenyerős, az eddigi olcsópaklik azért erősebbek voltak. Esetleg egyszínűre át lehet alakítani. Földanya amulett helyett sztem jobb a manacsapda és az sem egy drága lap. Hópárducokkal, már sokkal kevésbé sebezhető a deck. Szerintem.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.