Trafó – Az Ősők városa

Az eheti Trafóban egy mára lassacskán a feledés homályába merülő decket elevenítünk fel, meglátjuk mennyi sikerrel.

A galetki pakliról van szó, ami ugyan viszonylag nagy pályafutásnak örvendett a múltban, a jelenben mégsem kerül a versenyasztalok közelébe. Galamb Dániel elégelte ezt meg, és küldött el egy kicsit soklaposra összerakott paklit e-mail címünkre (hkkblog@gmail.com), és mivel a Kívánságkosárba is érkezett ilyen jellegű kérdés, elég egyértelmű volt, mit veszek magamhoz javításra.  Nézzük, hogyan is festett a pakli első változata:

Az eredeti pakli

Követő: Az Ősök famulusa

2 Ősök városa
3 Az ősök kürtje
1 Gigantikus gyémántmancs
3 Manakorong
3 Cselvetés
3 Kronopók
3 Ölvefoltozó
3 Tolvaj klántag
3 Alba Regina
3 Galetki szanitéc
3 Dymas
3 Virág
2 Ragacsos bőr
2 Enzimfaló
3 Nyálkás ormány
2 Rúnacsáp
3 Mechanikus végtag
3 Manipuláló csáp
3 Mágneses szarv

51 lap

Mint látható, ez a pakli leginkább arra épül, hogy egy Mechanikus végtaggal kikukázott Gigantikus gyémántmancsot Ragacsos bőrrel visszahozzunk, így hamar pontot téve a meccs végére. Maradhattam volna a pakli ezen vonalánál is, de én inkább egy kicsit gyorsabb, hordásabb változatra tettem le a voksomat, miután ezt sokkal stabilabbnak találtam.

Akik túl gyengének bizonyultak

A galetkik helyszíne, a híres-neves Ősök városa egyéni képességgel bír: az egyetlen sík, amit fel lehet áldozni, méghozzá nem is gyenge képességnek. Kört szakítani ugyanis sose rossz, bár a mai játékkörnyezetben nem ér meg már 4 manát, még akkor sem, ha kereshető. Azért sideból használjuk bátran, bátrabbak egyet alapból is betehetnek.

A Kronopók annyit nem gyorsít a paklin, hiszen lényeink azért elég nagy része aktívan jön, helyette esetleg inkább játszunk 2 Úszóhártyával, az legalább cantrip. A Galetki szanitéc túl kicsi védelmet ad lényeinknek ahhoz, hogy megérje használni, az Enzimfaló pedig nem bír hasznos képességgel, de ezt elég drágán teszi. A Sheran lapok egy színcsere miatt kikerültek a pakliból,hiszen ha már nem a kombóra építünk, akkor nem tudnak semmi különlegeset.

A testrészek számát is megtizedeltem, a Rúnacsápnál tudunk jobb megoldásokat használni, a Manipuláló csáp túl kicsi erőforráselőnyhöz juttat bennünket borsos árához képest, míg a Mechanikus végtag szintén a kombó hiányában került ki. Így pedig már a Nyálkás ormány használata se a legjobb dolog, az esetek nagy részében túl drágán jönne ki. Mindenestere őt érdemes lehet még próbálgatni, ha több testrésszel játszunk, mindenképp megéri.

Akiket semmiképp ne hagyjunk ki

Ha már galetkik, az elmúlt évek két talán legmeghatározóbb darabja a remek counterknét funkcionáló Demizra, valamint a folytonos leszedést biztosító Chosuga voltak. Őket tehát saját paklijukból se hagyjuk ki, nem fogjuk megbánni ezt a lépésünket. A Zanszilánkok második testrésze a Lávaköpet, ami felesleges manáinkat sebzéssé alakítja, ráadásul még cantrip is (milyen jó is egy Mágneses szarvval).

Mint már említettem, a zöld színt lecseréltem, mégpedig a barnára. Innen további leszedést nyújt Smack barátunk, aki remekül együttműködik az Árnyékharcossal. Utóbbinak az esetek nagy részében lesz mit dobnunk, ha pedig lejön, akkor szinte körönkénti erőforrással fog minket megörvendeztetni. Varázslatokra építő paklik egyik rémálma az Antitalentum, 1-ért kettőt dobatni sose rossz, ha pedig sebezni kell, akkor párbajára is számíthatunk.

A paklit végül egy kis kombóval zárom: Varázslatos Mirellánk azon kívül, hogy lényeinket tápolja, egy Varkaudar merénylővel felhúzva elég nagy lockot tehetünk ellenfelünkre ahhoz, hogy miénk legyen a győzelem. Így tehát ki is alakult a pakli hordásabb változata, nézzük milyen lett:

Az új pakli

Követő: Az Ősök famulusa

3 Az ősök kürtje
2 Manakorong
3 Varázslatos Mirella
3 Cselvetés
3 Árnyékharcos
3 Smack, a tisztogató
2 Antitalentum
3 Ölvefoltozó
3 Tolvaj klántag
3 Lávaköpet
3 Varkaudar merénylő
3 Alba Regina
3 Chosuga
3 Demizra
3 Mágneses szarv
2 Úszóhártya

45 lap

Sideból készüljünk további antimágiával (Quwarg harcmágus és szamuráj), nem lény lapokra megoldásként a Molekulabitorló funkcionálhat. Ezen kívül még olyan általánosan jó lapokat rakjunk kiegészítő paklinkba, mint a Kronobogár, Zajos léptek vagy Az óriások földje, követőnk belövése ellen pedig egy-két masszívabb lénnyel készüljünk. Jó játékot kívánok a paklihoz!

Felizardo Dániel

21 thoughts on “Trafó – Az Ősők városa

 1. Keményen van benne 3 fél testrész. Én teljesen máshogy raknám össze 😀

 2. Hogy? szarul? A galetki dekk alapból gyenge, de ez az összeállítás egész rendben van:)

 3. Fasza trafó lett nem mondom, az Ősök városa úgy ahogy van kimaradt a deckből. Nem mintha megérné bennhagyni, de ez így már nem trafó, nem átalakítás.

 4. Épp egy galetki pakli összeállításába fogtam bele, ez jó alap lesz, hogy mi felé induljak el. Köszönöm! 🙂

 5. “Ez már nem trafó, hanem átalakítás:”:D:D:D
  Tudod mit jelent az, hogy transzformálni?

 6. S.R. szerint:
  június 19, 2012 – 17:03
  Nem “hanem”-et írtam, hanem “nem”-et. Legközelebb másold ki a kommentet, amibe bele szeretnél kötni, és nézd meg, hogy tényleg az-e, amire gondoltál. -.-.

 7. Am ez a pakli arról szól, hogy összeszedjük az összes ritka új és “drága” galetkit és beletuszkoljuk egy pakliba 😀

 8. Egész jó lett ez a trafó pakli. Grat!

  Még annó a galetkiket a máglyával teszteltem, vele elég erősek is voltak (ezért lett tiltva a máglya, minden deck csak miatta lett erős), de aztán mikor végül kijött a kieg és újra bepróbáltam őket már nem muzsikáltak jól, valahogy lassú vagy körülményes volt a kiépülés is, de a nyerés is kissé ingatag lábakon állt. Én mondjuk a Fan gor végtelenítésére hegyeztem ki a paklit, ez már elavult, hiába a sok aktivizáló testrész + mágneses szarvak kombó, túl sok mindennek kell összejönnie… A sima good stuff jellegű deck mint a fenti már jobbnak néz ki, de egy kombó deckkel + nagy pörgésekkel semmit nem tud kezdeni továbbra se, a galetki helytartó szinte az egyetlen, igazi galetki alapú olcsó ellenlap…

  Amúgy, aki igazán hordázni akar a Lépéselőnyös verziót mindenképp próbálja ki, néhány tárggyal + Kővéváltoztató csáppal kiegészítve.

 9. Cselvetésnek szerintem sincs helye alapból egy ilyen pakliban (ennyi erővel a Trok rakhon is bekerülhetne). Szájd után már véleményes, ha az ellen kikapta a kántereket a dekkből. Ősök kürtjét szintén blank lapnak tartom a pakliban – egyedül a Smacket gyorsítja – horda pakliba nem tenném bele. Chosuga is lassú, helyette molekulabitorlót választanám alapból. Antitalentum helyett inkább a mágusölőt tenném be (1-el drágább, de sokkal stabilabb lap). Kivenném még a manakorongot, alba reginát, mirellát és a merénylőt is. Helyettük Zöld menne be kővéváltoztató csáppal (esetleg agrabzin lebernyegével) és szabálylapnak szűk esztendőt választanék. Helyszínt pörgetném, mert 4-ért kánterelhetetlenül szakít (4. körtől 4 harci fázis lehet egymás után is akár). Rúnacsápot sem írnám le, mégis 1-ért vesz el lapot, és nehezen kánterelhető + védi a delikvenst.

  Alapvetően a mostani készletből inkább erdővel és halhatatlanok nagymesterével próbálnám meg. Sem az erőforrás, sem a horda rész nem elég átütő. A követő gyenge és instabillá teszi a paklit (ha nincs, akkor baj van).

  Sok lehetőség van a galetkikben, igazi erejük a kiépülésben van. Jó lenne ha megmaradna ez az irány és itt válna stabilabbá, nem pedig az önmagukban erős, testrészt nem igénylő vonal fejlődne. Nem jó dolog testrészt bontani (főleg ritkát és nagykiegben), ezért úgy csinálnám a helyetekben, hogy lenne pár koncepció építő galetki valamelyik nagykiegben és zénben csöpögnének be a testrészek.

 10. @Leinád
  Jelenleg én éppen egy Agrabzin lebernyege/Kővéváltoztató csáp + Csáphegy + Grimor kombópaklit tesztelgetek, több kevesebb sikerrel.
  A Szűk esztendős vonalra még nem gondoltam, de ez egy jó ötlet, ki fogom próbálni azt is. Itt a paklilista:

  Ősök famulusa
  (Szűk esztendők)

  1 Ősök városa
  3 A gyenge ereje
  3 Gáncsoló farok
  2 Ragacsos bőr
  3 Kővéváltoztató csáp
  3 Érzékelő csáp
  3 Grimor
  3 Agrabzin lebernyege
  3 Nyálkás ormány
  3 Mechanikus végtag
  3 Mágneses szarv
  3 Úszóhártya
  3 Demizra
  3 Chosuga
  3 Csáphegy
  3 Kamdemu

  45 lap

  1 helyszín
  3 varázslat
  15 galetki
  26 testrész

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.