Paklileírás: vérfarkas deck

Az év legrövidebb éjszakája jön, és még csak telihold sincs – mi mégis adunk egy esélyt a vérfarkasoknak.

Nem véletlen, hogy a paklileírások számára a megszokott csütörtöki írás mellett két külön rovatot is fenntartunk a Kívánságkosár és a Trafó személyében: szeretnénk ilyen szempontból a legszélesebben és a legváltozatosabban lefedni a HKK sokoldalú palettáját. Csütörtöki paklileírásunk ennek megfelelően ezúttal sem valamelyik top deck lesz a versenyek első asztalairól: egy olyan pakliról fog most szó esni, amely ugyan kapott némi erősítést a közelmúltban, különösebben mégsem látni a játékosok kezében.

Ahogyan az a címből és a képekből már kiderült: a vérfarkasokról van szó, melyek két remek lapot is kaptak a Zanszilánkokban A hold ragyogása és a Vérfarkas preventor személyében. Előbbi némi stabilitást ad a paklinknak, meggyorsítva egyben a nyerésünket is, utóbbi pedig kiváló ellenszer a decket leginkább zavaró lapokra (pl. Thu’zad felismerése, Eltörlés, Bufa segítsége, Szikráció, Thauglorendon) – rakjuk melléjük a legjobb vérfarkasokat és a mostanság kijött nekronos tápokat, és máris kapunk egy kellemesen gonosz kis összeállítást.

A lapok ismertetése

Ha vérfarkasok és nekronos lapok, akkor azt hiszem nem lehet sokáig kérdéses, hogy milyen narancssárga lapokat használjunk. A Lassan járj! az a szabálylap, ami miatt egyáltalán megéri foglalkozni a koncepcióval: miután a vegyes idézési költségű, valamint a legalább két nekronért jövő lapokat nem drágítja, ezért mi nyugodtan tudunk majd játszogatni mellette, míg az ellenfél rendre idegesen méregetheti majd szűkös manakészletét. A követőn egy fokkal többet lehet morfondírozni: a jelenlegi, követőkre erősen építő környezetben akár az Átkozott követő is szóba jöhetne, én azonban inkább a klasszikus megoldás, A Semmi mestere mellett döntöttem, így a rengeteg nekronos lap ellenére is viszonylag alacsonyan tudjuk tartani a pakli méretét.

A Vérfarkas preventor és A hold ragyogása korábban tehát már szóba került – utóbbi mellé rakjunk be még egy nagyobb adag vérfarkast, hogy lehetőleg minél nagyobb eséllyel működjön. A kínálat viszonylag bőséges, a nagy része azonban sajnos már elavult: én végül öt további vérfarkast találtam kellően erősnek ahhoz, hogy bekerülhessen a pakliba.

A deck egyik legjobb ölése, a jó öreg Vonyító vérfarkas szerencsére a mai napig remek lap: könnyedén odacsavarhat 9-et az ellenfélnek, ami drágítós környezetben három varázspontért mindenképpen jónak számít. Akad egy remek kontroll lényünk is a Sötét nagyúr személyében, akit ha a második körben ki tudunk rakni A hold ragyogása segítségével, akkor igen komoly fejtörést okozhatunk az ellenfélnek – főleg akkor, ha még egy életet is pakolunk rá. Dobat, lényt lő, kikapcsol – szinte mindent tud, ami csak kellhet. Az ellenfél nehezen kiszenvedett lapjait Krausos nagyúrral pusztíthatjuk még el. Az agresszívabb vonalat a Rémeb és a Pokolfarkas képviselik: előbbi korán megérkezhet, és még a beléfektetett lapot is visszaadja, ami három lapos kezdés mellett remek, utóbbi pedig szépen tuningolja gonosz lényeinket, de akár egy győzelmet jelentő Vonyítót is előkereshet nekünk a deckből.

A vérfarkasok közül tehát én őket éreztem kellően erősnek, ez azonban még nem jelenti azt persze, hogy ennyi lénnyel fogunk csak játszani, hiszen jónéhány remek lap illeszkedik még a pakliba. Kihagyhatatlannak számít például a hasonló koncepciókból a Nekron mágus és a Halálgömb, melyek bármelyike megérkezhet első körben, segítségükkel pedig még agresszívebben csócsálhatják lényeink az ellenfél életpontjait. A Zanszilánkok felhozatalából a Rémeb repülő változata, a Vámpírbébi, a csúnya gyógyulások hatékony ellenszere, az Árnylord, valamint a bármit elpusztító és csontváz-halommal lövöldöző A túlvilág nagykövete került be a pakliba. Használjuk még Az enyészet porladó lovasát is, hogy ellenfelünk garantáltan megérezze minden egyes kijátszott lapját, a lény-szekciót pedig érdemes egy darab Robbanó birkákkal zárni, amit ugyan drágít a szabálylapunk, de még két varázspontért is remek kivégzés – főleg úgy, hogy néhány feltámadós lénnyel is játszunk. A legjobb kombót a Vonyítóval alkotja, amit bedobva, majd feltámasztva ismét lőhetünk.

Miután az összes lényünk fekete, ezért érdemes néhány Jégszívvel is játszani, hiszen ez a lap is kikerüli a szabálylapunk hátrányát, egyért négyet lőni mindenkibe pedig ritkán számít haszontalan dolognak – követőlövés ellen különösen jó. És ha már tárgyak: semmiképp se hagyjuk ki a nekronos felhozatal egyik legjobb ilyen lapját, a Kifordított varázsdobozt, ami több módon is biztosíthatja az extra lapokat a kissé szűkös kezdés mellé – feltámadós lapjainkat ingyen a gyűjtőnkbe helyezi, egyébként meg plusz egy mana befektetéssel ad egy lapnyi előnyt. Kissé hagyományosabb erőforrás az Előny a Semmiből, ami nekron-költségét tekintve a legdrágább lapja a paklinknak, de talán még így is érdemes belőle hármat használni, hiszen egyedüliként ez a lapunk képes varázspontot termelni, amire azért szükségünk lesz még a drágítás kikerülése mellett is. Na jó, nagy ritkán a Martian repertoárja is biztosíthat egy extra manát, ám főleg többi képessége fog hasznosnak bizonyulni – mind a dobatás, mind a laphúzás, mind pedig a manapusztítás sokszor fog jól jönni, egy remek univerzális lapot kapunk tehát általa. Végül, de cseppet sem utolsó sorban rakjunk be egyet a HKK igazi all-in lapjából, a Most vagy sohából, ami kivégző kártyaként és a követőlövés ellenszereként is okozhat némi meglepetést. Túlságosan nagy kockázatot azért ne vállaljunk vele – a legjobb, ha egy preventorral előkészítjük neki a terepet.

A paklilista

Ezzel össze is állt a paklink, ami a sok nekronos lapra való tekintettel a megszokottnál kicsit ducibb, 52 lapos lett.

szabálylap: Lassan járj!
követő: A Semmi mestere

3 A hold ragyogása
3 Vérfarkas preventor
3 Sötét nagyúr
3 Rémeb
3 Vonyító vérfarkas
3 Krausos nagyúr
3 Pokolfarkas
3 Nekron mágus
3 Az enyészet porladó lovasa
3 Árnylord
3 Vámpírbébi
3 Halálgömb
3 A túlvilág nagykövete
1 Robbanó birkák
2 Jégszív
3 Kifordított varázsdoboz
3 Előny a Semmiből
3 Martian repertoárja
1 Most vagy soha

52 lap

Jól látható, hogy két üres színünk is maradt, vagyis leginkább kétszínű versenyen számít ütőképesnek a koncepció. Szóba jöhet persze néhány lap a többi színből is: ha például még több leszedésre van szükségünk, akkor A Semmi hívása lehet segítségünkre.

Mindenképpen szót kell ejteni emellett az Éjfatty sóhajról, ami egy időben remek kiegészítő lapja volt a koncepciónak, hiszen a feltámadó vérfarkasok miatt mi szinte semmit sem veszítettünk miatta, míg az ellenfél lényegében csomagolhatott. Az újonnan megjelent remek asztalon maradó lapok (A hold ragyogása, Halálgömb, A túlvilág nagykövete) és a régebbi, még feltámadó vérfarkasok nagy részének kiszorulása miatt azonban most már nem igazán éri meg sóhajjal játszani.

Side-ból mindenképpen készüljünk szabálylap- és követőszüntetés, vagyis első sorban Semleges csatamező, Ősi rúna és Átkozott követő ellen. Az üres színeknek hála bárhonnan berakhatjuk a legjobb olcsó lapokat, így Cselvetéseinket például semmiképp se hagyjuk otthon, míg farkasaink olcsóbbításában a Farkasgazda és a Hívó kürt segédkezhetnek. Egy kis extra manatermelés sem árt: a Sötétségszellem mellé egy nekronos lényt is kapunk, így ő mindenképpen hasznos tagja lehet a csapatnak side után.

A drágítás mellett is olcsó és kellemetlen lényekkel teli paklival garantáltan meg fogjuk nehezíteni legtöbb ellenfelünk dolgát – jó játékot kívánok mindenkinek, aki úgy dönt, tesz egy próbát a vérfarkasokkal!

Csető Zsolt

2 thoughts on “Paklileírás: vérfarkas deck

  1. nagyon jó a pakli, habár sztem 3 kelegish vagy Naso-thin beleférne… hisz őket nem drágítja a lassan járj ês mêg az ellenek is akadozik a mamája. Igaz nekünk is, de nekünk már van ez az a pályán. 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.