Tíz év – Az erős ereje

Immáron tíz éve, hogy a HKK legjobbjai között tanyázik a fehér szín csúcscountere.

Új, többé-kevésbé állandónak tervezett rovat indul a HKK Blog hasábjain, melyben legendás lapok és örök klasszikusok kerülnek a fókuszba – olyan lapok, amelyek emlékeinkben és a versenyasztalokon a leginkább kiállták az idő próbáját. Tíz éves Az erős ereje.

2002 júniusában, a Sötét kor kiegészítő megjelenésével bezárult a kör, már ami az erős-gyenge countervonulatot illeti: megjelent Az erős ereje, amely nevéhez híven az említett kvartettből a legnagyobb játékerőt képviselte. Hiába működik mindössze az első három körben, ingyen bármilyen lapot megfogni olyan dolog, amit kevésbé szigorú feltétellel a mai napig nem tudunk megtenni más lappal. Sőt, Az erős ereje a játék fejlődését szem előtt tartva valójában egy tökéletes kreálmány: egy olyan lap, ami nem csak ma, vagy éppen 10 évvel ezelőtt volt erős, hanem 10 év múlva is garantáltan az lesz.

A metagame és a pakliépítés egyik örök formálójáról és megkerülhetetlen darabjáról beszélünk, aminek rendkívül fontos szerep jut a játék kordában tartásában. Nem igen van ugyanis olyan deck, amely az építgetés korai szakaszában ne tenné fel a kérdést: mit fogok tenni egy Az erős ereje ellen?

“…egy tökéletes kreálmány: egy olyan lap, ami nem csak ma, vagy éppen 10 évvel ezelőtt volt erős, hanem 10 év múlva is garantáltan az lesz.”

Hogy a fehér szín legjobb lapjáról van-e szó? Ebben szinte biztosak lehetünk: egy soha el nem avuló, szinte bármi ellen jó ellenvarázslat – ahogyan azt a megjelenése óta már több ízben is láthattuk – akkor is képes a használható tartományban tartani a saját istenét, amikor az utánpótlás kissé legyengül, hogy a színek közötti balansz rendeződjön valamelyest. Jöjjenek tehát bármilyen Raia lapok a jövőben, azt nehezen tudjuk elképzelni, hogy a szín ne kerüljön majd újból és újból elő, mint lehetséges opció a különfélébbnél különfélébb paklik számára. Ezt pedig egyértelműen Az erős erejének köszönheti.

Mert hogy Az erős ereje nem csupán egy örök spoiler, hanem a játék egyik leguniverzálisabb sztárja is egyben, amely volt már kontrollok kötelező kelléke, kombó deckek megbízható védelme és Lassan járj! meglepetésszerű gyomrosa is – talán utóbbi mutatja azt a leginkább, hogy mekkora játékerőt is képvisel.

Kevés olyan lap van a HKK-ban, amely olyannyira hosszú időre betonozta be magát a játék elitjébe, mint Az erős ereje – jó eséllyel ki sem kerül majd onnan, amíg a HKK létezik. Tiszta szívből reméljük, hogy megér még néhány újrarajzolást.

Csető Zsolt

5 thoughts on “Tíz év – Az erős ereje

  1. Az utolsó mondat nem kellett volna… maradjon csak a sötét koros illusztráció! nem szabad elfelejteni,hogy honnan jött!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.