Top 7 életjelzős lény

Az új Zén megjelenése kapcsán egy csokorba gyűjtöttük az eddigi leghasznosabb életjelzős lényeket a HKK világából.

A most megjelenő kiskiegészítőről kiszivárgott információk alapján már tudhatjuk, amit a nevéből csak sejteni lehetett: az életjelzős lényekre építő koncepció feltámasztását hozza majd el a metagame-be. De a HKK változatosságát prezentálandó, mostani listánkba olyan életes lapokat válogattunk be, melyek más koncepciókban mutatják meg igazi erejüket, illetve más feladatokat látnak el a  szimpla ütőlények szerepénél. Erőforrások, side-lapok, leszedések és kombó paklik alapjai következnek – egy szóval minden, ami HKK.

Megjelenése óta szinte minden évben fel-felbukkannak a Tündérre épülő paklik, leginkább a páros versenyek asztalain. Egy Unaloműzővel vagy egy Rugharral, esetleg Chosugával ugyanis mindenkinek a  körében kisül a képessége, tetemes lapelőnyt eredményezve ezzel. Életjelzője tulajdonképpen a leszedésektől menti meg, mely az ellenfél egyetlen esélye, hogy megoldhassa, az őrposztba ugyanis csak végszükség esetén szabad feltolni. Tipikusan olyan lap, mely köré koncepciót kell építenünk, hogy megmutathassa igazi erejét, olyankor azonban a legerősebb lapunkként tekinthetünk rá.

A végzetúr-horda egyik létfontosságú lapjává nőtte ki magát megjelenése óta. Olcsóbbítása miatt az első lapok között szeretnénk kitenni, és terülni utána. A Crimson-Wildrose kombóhoz is jól illeszkedik, ha mindhármukból tanyázik egy az asztalon, minden végzeturunk ingyen érkezik az asztalra, és ugye egyből sebeznek is. Életjelzőjének a kezdeti védelmen kívül más funkciója is létezik, ha már kellően kiterültünk, és ütésre kerül a sor, plusz egy szinttel tudjuk erősíteni összes játékban lévő kalandozónkat. Gyakran ez pont elégnek bizonyul a kellő mennyiségű sebzés eléréséhez.

A lista egyetlen giga monstere, mely kategóriájában egyedülálló. Áramlása miatt a játék elején is hasznos lehet, ha pedig a középjátékban érkezik az asztalra, egymagában képes a fordításra és a mérkőzés eldöntésére. A lényeket leüti,  a nem lény lapokat pedig gyémántjelzőinek segítségével távolítja el az asztalról. Hasznos eleme még a lapnak, hogy nem csak egy lapot tud egy körben megoldani, ha felgyűlnek rajta a jelzők, akár egy kör alatt is képes nagytakarítást végezni. Nagyon szeretem ezt a lapot, még sosem hagyott cserben, de egynél többet semmilyen pakliba nem tudnék használni belőle, az Angyalhercegnőt felváltó kártyaként tekintek rá.

Tipikus side lap, melynek megoldása mindenféleképpen legalább 3 kártyába fog fájni ellenfelünknek. Egy lapért hármat beáldozni nem kis döntés, de az Őrző lord nem hagy más választást ellenfelünknek. Direkt sebző koncepciók és kombóval ölő deckek kedvelt védelme, illetve hordák ellen előszeretettel használják a játékosok a kiegészítő paklikban is. Hasonló, élettel rendelkező kártya még a Xenó bilincsmester, mely egy lerúnázott bilincs visszakapcsolására hivatott – hozzáteszem nagyon is eredményesen, már az első körtől is.

A már említett kombópaklik egyik legnépszerűbb változata a Fan Gorral nyerő koncepció, mely a folyamatos környeréssel éri el a győzelmet, ellenfelét a kezében és asztalán lévő kártyákra hagyatva. Életjelzője miatt nehezen megoldható, csakúgy, mint A fémek mestere, mely szintén egy mostanra kissé elfeledett kombódeck alapja. Itt az élet arra is elég lehet, hogy ellenfelünk leszedésére irányuló első próbálkozása után még cselekedhessünk, ezzel máris előnyhöz juttatva magunkat.

A modern kontrollény ideális példája a felújított Zu’lit. Aktívan jön, élete van, képes meghízni (ráadásul izmokkal, amiket később erőforrásként hasznosíthatunk), tud fújni és side-képessége is akad. Ha pedig azt nézzük, hogy a manapság divatos Szúnyog-kontrollba is remekül illeszkedik 3-as idézési költsége miatt, láthatjuk, miért az egyik legnépszerűbb ölőlény mostanában a versenyasztalokon. Korrekt védelem és tökéletes paraméterek!

Egy kissé elhanyagolt, de egyre inkább felértékelődő kártyának tartom ezt a kis színtelen kalandozót, hiszen bárhova befér a vele remekül kombózó, szintén egyik istenhez sem tartozó szakértelmekkel együtt. A Földharccal, Kivégzéssel és Páratlan affinitással működhet talán a leghatékonyabban, előbbit gyakran láthatjuk is a versenyasztalokon. Már az első körben be akarjuk húzni, és egyből tesszük is ki Peturt, hogy kereshessünk vele, a második körben tegyünk ugyanígy, a felsorolt szakértelmekből akármelyikből figyel is kint 3, szinte biztosnak tűnik a győzelem.

Bíró Tamás

12 thoughts on “Top 7 életjelzős lény

  1. Hát, az a kevés lap, ami jól megoldja a mágust (és az orglingokat) általában életestül oldja meg, úgyhogy én annyira nem érzem. 🙂

  2. Remélem a Dungeon-ös verseny után változik a lista és bekerül a Ködóriás 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.