Trafó – A jégbarlangok lakói

Ismét itt van a Trafó, ahol ezúttal egy etnikum pakli variációit leshetitek meg.

Eheti paklinkat Funcs Péter küldte be, aki egy a Zanszilánkokban ugyan sok erősítést kapó, mégis a versenyen való bevetésre továbbra is túl gyenge paklit küldött be e-mail címünkre (hkkblog@gmail.com). Akinek a címből ez nem derült volna ki, itt bizony a yetikről lesz szó. Nézzük is, hogyan festett a beküldött lista:

Az eredeti pakli

szabálylap: Tomboló csata

3 Yeti matróna
3 Őrjöngő yeti
3 Yeti mumifikátor
3 Elmefagyasztó yeti
3 Agyzúzott yeti
3 Jégdárda
3 A káosz egyhangú libái
2 Leah bűbája
2 A túlvilág hívása
3 Yeti nagymogul
3 Yeti mágus
3 Jégbarlang
3 Fehér glóbusz
3 Ködyeti
3 Morzsoló yeti
3 A fekete kos rituáléja
2 Manakorong

48 lap

A yetik hagyományos versenyre sajnos gyengék, de veszélyes fajon erejük sokszorosára nő a paklikban szereplő rengeteg lény miatt. Ezt szem előtt tartva alakítottam tovább a paklit. Elsőként is a narancs lapunk kiválasztásán kellett egy ideig gondolkodnom. Aki megteheti, használhat mellé Változó környezetet, ebben az esetben a Szűk esztendők, Zarknod bilincse, Ősi rúna, Birtoklás, Tomboló csata ötösből érdemes kiválasztani a nekünk tetsző négyet. Most viszont inkább maradjunk az UR nélküli változatnál. A Tomboló csata ugyan yetijeink ütését is növeli, azonban az ellenfél lényeit is tápolja, így egy gyors horda (orkok) hamarabb végeznek ki minket. Második képessége inkább jó, de ebben jobban a szolgálatunkra tud lenni a Hatásvadászat, ami mágusunk sebzését is növeli, ráadásul egy másik lapunkból igazi spoilert képez.

Akik túl gyengének bizonyultak

Jelenleg 33 yeti található a pakliban, ezt viszont nem árt csökkentenünk az alsó határig. Nem is nehéz döntés, hogy mi kerül ki: Morzsoló barátunk szabálylapunk mellett ugyanannyit sebez rajtunk, mint ellenfelünkön, ez pedig nem túl biznisz. A fekete kos rituáléja mára kicsit elavult, én inkább játszanék plusz egy manakoronggal helyette, de azért lehet a bűbájt is próbálgatni.

A Leah bűbája ugyan remekül leolcsóbbítja lényeink áldozós idézési költségét, valahogy mégsem éreztem elég jónak: 2 varázsopontért már túl drága, visszavenni nem mindig lesz mit, egy kósza leszedés pedig nagy tempóhátrányt okozhat számunkra. A túlvilág hívása ugyan jó lap, talán még be is férne, de szerintem inkább egy gyors, agresszív stílusra kell a paklit összerakni, ott pedig ez a lap jelenthet nagy tempóhátrányt számunkra. Mindenesetre sideba mindenképp tegyük be.

Akiket semmiképp ne hagyjunk ki

A lap, amiről szabálylapunk kapcsán beszéltem nem más, mint a Misztikus sötétségkő. Gyakorlatilag ingyen sebez hatot ellenfelünkön, gyógyít ugyanennyit rajtunk, utána pedig fel is áldozhatjuk. Kell ennél több egy ilyen agresszív pakliba? Persze arra vigyázzunk, hogy nehogy elfogyassza a paklinkat.

Ha már olcsó sebzésnél tartunk, próbáljuk ki az Ében kelyhet. Csontunk gyakran lesz, utána pedig vagy leszed egy lényt, vagy lő hatot ellenfelünkbe, esetleg négyet mindenkibe. Szabadidejében ellenfelünk Thauglorendonjait veheti kezelésbe. Ha már a csont költségnél tartunk, rakjuk is be utolsó lapnak Zarknod pecsenyéjét, vele biztosan ki tudjuk majd pakolászni áldozós lapjainkat. Bátrabbak Ködmangóval is próbálkozhatnak helyette.

Az új pakli #1

szabálylap: Hatásvadászat

3 Yeti matróna
3 Őrjöngő yeti
3 Yeti mumifikátor
3 Elmefagyasztó yeti
3 Agyzúzott yeti
3 Ködyeti
3 Yeti nagymogul
3 Yeti mágus
3 Jégbarlang
3 Jégdárda
3 Fehér glóbusz
3 Misztikus sötétségkő
3 Manakorong
3 A káosz egyhangú libái
3 Ében kehely
1 Zarknod pecsenyéje / Ködmangó

46 lap

Ez a pakli elég egyszerűen játszható, őszinte, viszont Veszélyes fajon kívül máshova nem vinném (esetleg Isteni szövetségre, amit az ehavi blogos verseny formátuma). Viszont ahogy a paklit csiszoltam, úgy formálódott ki egy kissé kontrollosabb jellegű verzió is a szemem előtt, amivel esetleg amatőr kategóriában hagyományoson is lehetne próbálkozni.

Követőmnek a Molluszkot választottam, ami megoldja az áldozós költségek gondját, valamint engedi a játék egyik legjobb manatermelésének, az Epikus emlékműnek a használatát.

Az előző verzióhoz képest egy kevésbé agró paklit akarok, így ki is került a deckből az Őrjöngő yeti, Ködyeti, Misztikus sötétségkő, Ében kehely négyes, helyüket néhány counter: Demizra, Az erős ereje, Szilánkcsapda, valamint egy köszakítás: Talbot szava vette át.

Az új pakli #2

Követő: Molluszk, az ócskás

3 Yeti matróna
3 Yeti mumifikátor
3 Elmefagyasztó yeti
3 Agyzúzott yeti
3 Yeti nagymogul
3 Yeti mágus
3 Jégbarlang
3 Jégdárda
3 Fehér glóbusz
3 A káosz egyhangú libái
3 Talbot szava
3 Epikus emlékmű
3 Demizra
3 Az erős ereje
3 Szilánkcsapda

45 lap

Ezzel a paklival bátrabbak próbálkozhatnak Hagyományos versenyen is, de egy kis alakítással Veszélyes fajon is bevethető (ekkor Szilánkcsapda helyett még yetik). Remélem tetszett nektek ez a kissé hosszúra nyúlt Trafó, továbbra is várom e-mailjeiteket átalakítandó paklikkal. Jó játékot mindenkinek!

Felizardo Dániel

13 thoughts on “Trafó – A jégbarlangok lakói

 1. Tetszik, hogy kétféle változatot írtál le. Szerintem a tesztelés eredményeként megfogalmazódott pakli irányvonala nagyságrendekkel jobb mint a “buta” sok yeti=horda vonalnál.

 2. A ködmangót semmiképpen nem hagynám ki, kis túlzással két dologra találták ki ezt a lapot. Arra, hogy ködözzünk vele (Ködyeti) illetve arra, hogy az asztalról áldozva a gyűjtőbe kerüljön (szinte akármelyik yeti).

 3. Az 1. verzióba mint látod nincs benne a KŐ, mert a csata nem növeli a nekronos sebzést, (gondolom a Bundás miatt).
  Egész jók lettek a paklik, majd egyszer kipróbálom mind 2 őt.
  Tegnap az 1 színű Veszélyes faj versenyt egy Molluszkos 1 Yeti nyerte meg.

 4. Nem értem ki lehet olyan elvetemült, hogy forgassa őket! 😛 ……itt jön a Yeti!

 5. Áldozós költséget lehetőleg ne olcsóbbítsunk Leah bűbájjal! Az ellenfél csúnyán fog nézni!

 6. Áldozós költséget csak olyan speciális lapokkal lehet olcsóbbítani, mint az Aranytojás volt. Illetve az Áldozómester vagy a Szerencsétlen manóval lehetett 3 áldozást helyettesíteni. Normál olcsóbbító lapok nem csökkenthetnek áldozós költéget (pl. Ultraspec sem, amit használnak még).

 7. Ennyi év HKK után ezt is jó tudni 😀
  Azért lehetne róla valami szem előtt is mert szerintem a HKK-sok 70%-a nem ismeri ezt a szabályt.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.