Top 7 idegen életforma

E heti összeállításunkban, mint az már a címből is sejthető a mostanában kicsit elhanyagolt Xenomorfokra koncentrálunk.

A Xenós toplista megírását valójában az olvasók meglepően magas érdeklődése indukálta, és azt kell mondjam igazat is adunk nekik. Egy teljesen játszható, erős koncepcióra (a kézből dobatásra) épülő faj, mely néha ugyan kap kisebb-nagyobb erősítéseket, de az átütő tuningolás (például egy új Xenós Zénből érkező, 3-4 használható lap) még várat magára. A grafikájukat imádják a játékosok, és a pakli eredménytelensége ellenére még mindig sokan forgatják őket, érdemes tehát foglalkozni velük. Mi ezen a héten a legjobb lapok bemutatásával és egy csütörtöki deck-leírással kedveskedünk ezen Chara-din teremtmények szerelmeseinek.

#7 – Xenó bilincsmester

Segítségével lényegében már az első körben egy Bilincset varázsolhatunk az asztalra, kiegészítve azzal a kivétellel, hogy Xenót továbbra is lehet keresni. Ha belegondolunk, számtalan módon tehetjük ezt meg (Hívó kürt, Agyszippantó, Fészekőr), így komolyan építhetünk a Bilincsmesterre, ha az ellenfél hátráltatása kerül szóba. Side-lapnak is ideális, de a középjátékban már kicsit gyengének hat, mind méreteivel, mind képességével. Ha dobatna is az ellenfél kezéből egy lapot a kijátszásakor, sokkal előrébb végzett volna a mi listánkon is.

#6 – Xenomorf mátriárka

Elsőre kicsit drágának tűnik, de ha már csak eggyel is olcsóbbá tudjuk tenni, az egyik legzavaróbb lappá növi ki magát. Ellenfelünk kezét egyből egy lap eldobatásával karcsúsítja, ami ugyan tetszetős, de a képessége az, ami miatt el lehet gondolkodni a Mátriárka használatán. Ellenfelünk xenóink dobatása miatt egyébként is kevesebb lapból gazdálkodik, gondoljunk csak bele mekkora előnyt tudunk kialakítani azáltal, ha eldobatott lapjait még harcba is hívjuk a saját oldalunkon.

#5 – Xenó fészekőr

Egyszerre erőforrás és counter, bár mindkét elem használata kicsit drágának hat. Három manáért kikereshetjük a felső három lapunk közül a Xenókat (figyelem, ez nem laphúzás!) és kézbe vehetjük őket. A középjátékban életet menthet, az első körökben viszont általában csak szorongatjuk majd a kezünkben. A counterlős képesség érdekében fel kell majd áldoznunk, forgatni kell egy másik xenót és még sebződünk is. Ha még hozzáteszem azt is, hogy csak nem-lény lapot akadályozhatunk vele, látható, miért tartom körülményesnek és drágának. Ennek ellenére (sajnos) elengedhetetlen lap még így is a pakliba.

#4 – Xenó agyszippantó

Permanens keresés, mely egy jól kitalált pakliba óriásit szólhat. A koreográfia ugyanis így néz ki: kijön egy Xenó, létrejönnek a kijátszáskori automatikus képességei, vagyis jó eséllyel dobat egy lapot az ellenféltől. Ekkor kisül az Agyszippantó képessége és ha maradt manánk akkor elbukunk egyet és kereshetünk, vagy visszavehetünk egy Xenót. Miután ez megtörtént, következnek azok az automatikus képességek, amik még az asztalról kisülhetnek, ilyenkor fog nekünk egy manát adni minden egyes Keltetőfészek, ami az asztalon tanyázik. Így tulajdonképpen ingyen történt a keresés, ezt minden körben megcsinálni nem gyenge lapelőnyt jelenthet.

#3 – Hyass, a degenerált

Kijön, dobatja az ellenfelünket, majd halálával többi lényünket erősíti. Akkor is rendben lenne ez a lap, ha ennyit tudna tenni a győzelmünk érdekében, de szerencsére ennél sokkal többről van szó. Az Agyszippantónál már láthattuk, hogy a gyűjtőből való visszavetetésre is képes, de a legutóbbi nagykiegben megjelent Törzsi dob is újra a kezünkbe képes varázsolni, ha arra van szükség, velük egyértelműen hasznosan működik együtt Hyass. Aztán itt van még a Savköpülő és az Iszonykeltő is, melyek az asztalról vetethetik vissza felizmozott lényeinket, van tehát bőven kombózási lehetőség benne.

#2 – Xenomorf keltetőfészek

Az előző lapoknál szinte minden helyen megemlítettük már a Xenók ingyen jövő épületét, nem meglepő tehát előkelő helyezése a listán. Passzívan jön ugyan, de ha elkezd működni óriási előnyt építhetünk vele. Minden Xenónk visszaad egy manát az idézési költségéből, gyógyít rajtunk és aktívan érkezik az asztalra. Ne felejtsük el továbbá, hogy a Keltetőfészek maga is Xenó altípussal bír (ez főként a már említett keresőlapoknál lehet még fontos), így egy aktív Fészek képes aktivizálni az utána érkezőket, megduplázva már abban a körben is saját hatásfokát. A pörgés mellett a nyerési esélyeinket is növeli, hiszen minden Xenónk sebzését eggyel megnöveli, egyszóval tud mindent, ami a paklinak esetleg hiányossága lehetne.

#1 – Xenó savköpülő

Az egyik legújabb és egyben legjobb lapnak is tekinthető a Savköpülő, aki egymaga iszonyatos dolgokra képes. Gondoljunk csak bele már az magában mekkora kombó, ha az első körben kiteszünk egy Keltetőfészket, ami a második körre aktivizálódik és kipattintunk egy Savköpülőt. Ellenfelünk sérül egyből hármat, hiszen a Fészek is xenó altípusú. A Savköpülő árát visszaadja az épület és aktivizálhatjuk is, a plusz sebzéssel együtt máris üthetünk egy újabb hármast. Ekkor visszavesszük, és a második fő fázisunkban újra kinyomjuk ingyen, és tulajdonképpen úgy sebeztünk kilencet, hogy nem költöttünk VP-t. Egyéb felhasználási módjáról a csütörtöki paklileírásban bővebben is olvashattok majd, ne lőjünk le minden kombót kedvenc xenónkkal kapcsolatban.

Nem fért fel listánkra a megjelenésekor kissé túlreagált Xenó kismester, mely a Kurtz tombolása ellenére sem váltotta be a hozzá fűzött nagy reményeket, és a Xenó báb sem, mely bár megakadályozta az UR bűbájokat is, már akkor sem fért be a side-okba, mostanra pedig mindekettő abszolút kikopott a metagame-ből, már ha egyáltalán benne volt bármikor is.

Bíró Tamás

10 thoughts on “Top 7 idegen életforma

 1. jó kis elemzés. állítólag az új kiegben iszonyat durva xenók fognak kijönni..;)

 2. Azért a Fészekőr alatt még mindig ez van:
  “(AK143) Húzásnak számít a Xenó fészekőr képessége.”

 3. Miért lenne egyáltalán kérdéses, hogy a Fészekőr húzása laphúzásnak számít? Nem értem.

 4. (AK149) Meg kell mutatnom a húzott lapokat, ha egy Manaevő férget használtam, amikor az ellenfelem Sakitával húzott lapot. A Manaevő féreg pontosan úgy húzatja a lapokat, vagy adja a varázspontot, mint ahogy azt az eredeti lap tenné. Ha Sakita húzását lopja el a féreg, akkor nem csak, hogy meg kell mutatni a húzott lapokat, hanem el is kell dobni a Chara-din, Fairlight és Elenios kártyákat.

  Igazából eszerint a logika szerint akkor ez a FAQ is hibás…

  Szerény véleményem szerint (és ezt azért sokan osztják), hogy azok a lapok, amikre az van írva, hogy húzz és aztán dobj el X lapot az húzás.

  Nem fér bele a keresés definíciójába, mert nem egy bizonyos szempont szerint vetted a kezedbe, hanem feltétel nélkül az ÖSSZES lapot TÉNYLEGESEN a kezedbe vetted, majd a szemponthoz nem illőket eldobtad. Pl. az Állati ösztönnel + lapot húznál, ha köztük volt egy Démoni bölcsesség, amíg ez a Minőségi cserére nem igaz…

 5. Szerintem csak a bilincsmester miatt számít keresésnek, de akkor is húzás van ráírva.

 6. A fészekőr a felső 3 lapból keres xenó altípusú lapokat, ez jó mert börtönben is működik. Amúgy én sem érzem őt annyira, mert a 3 manát soknak találom egy bizonytalan erőforrásért, a counter része is vacak. Az agyszippantó jobb ez nem kérdés, nem véletlen van előrébb.

  Amúgy én a bilincsmestert a No1-nak tenném, mert magasan a leguniverzálisabb példány.

 7. Nem tudom, hogy ki, hogy van ezzel de ami biztos az az, hogy Krisz ezt mindig is keresésnek ítélte be és annak is foglya.
  Mert szerinte állítólag van egy faq (én még sohasem láttam) ami újabb a többinél és azt mondja ki, hogy minden olyan lap amely húzat a pakli tetejéről és valamilyen feltétel szerint kezedbe veheted őket(és/vagy el kell dobnod) az keresésnek számít.
  Így van ez a Halafírral, a Fészekőrrel, az állati ösztönnel és még sok más lappal.
  Így hát aki börtönnel akar indulni annak nem árt ezt tudnia.

 8. Dejó ezt is így megtudni 😀 Lehetne már tényleg egy NAGY HKK szabály összevonás vagy valami hasonló ahol az ÖSSZES kis és nagy szabály FAQ stb le van írva.

 9. A fészekőr minden kapcsolódó FAQ szerint laphúzás. Volt egy FAQ ami nagyon jól leírta hogy mi számít keresésnek és mi húzásnak és azóta is az van érvényben:

  http://www.beholder.hu/?m=hkk&in=hkk.php&faq=h%FAz%E1s

  Tehát amire az van írva hogy “húzz” az húzás, amire az hogy “keress” az keresés. Ha pedig egyik sincs ráírva, csak pl. annyi hogy “nézd meg a paklid felső x lapját és vedd a kezedbe”, akkor kell megnézni, hogy valamilyen feltételhez köti-e a lap kézbevételét, hogy eldöntsük hogy ez most húzás vagy keresés. De ezt csak akkor kell vizsgálni, ha se a húz se a keres szó nincs rajta.

  Gondolom sokaknak csak a FAQ vége maradt meg az emlékezetében, hogy így vizsgálgatni kell, hogy most mikor minek számít, és minden lapra ezt alkamazzák. Pedig ezt szinte soha nem kell vizsgálni, talán csak a Teknősfészek az egyedüli lap amire ez vonatkozik. Az összes többi lapon egyértelműen rajta van, hogy húzás vagy keresés.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.