Paklileírás – Keltetős xenó deck

A héten egyszer már foglalkoztunk az idegen létformákkal – most egy paklileírást is olvashattok róluk.

Miután az elmúlt években kevés érdemi fejlesztést kaptak, a xenó pakli sajnos nem tartozik az aktuális sztáretnikumok közé, mi azonban úgy döntöttünk, hogy mégis csak teszünk velük egy próbát, méghozzá egy kissé talán szokatlan környezetben. Börtön, Bilincs, Molluszk: mindegyiket láthattuk már a xenomorfok kísérőjeként, mi azonban most arra fogunk építeni, hogy egyikük sem repül, így egy Hegymélyi keltetős koncepció kerül bemutatásra.

A lapok ismertetése

Xenóink tehát mind passzívan jönnek, így szabálylapunk csak az ellenfél számára fog gondokat okozni. Főleg akkor, ha mindeközben mi meggyorsítjuk egy kicsit a dolgokat: a Keltetős paklikba remekül illeszkedő Petur – Földharc párost innen sem szívesen hagyjuk ki. A kalandozó és a szakértelem által xenóink nem csak kvázi repülni tanulnak meg, hanem olcsóbbá és jelentősen nagyobbá is válnak.

Szerencsére maguknak a xenóknak is van egy remek lapja a pörgés biztosítására: a Xenomorf keltetőfészekről van szó, amely egyértelműen az etnikum egyik legnagyobb tápja. Sebzést ad, aktivizál, manát ad és gyógyít – ingyen ez bizony első osztályú csemegének mondható. Az pedig, hogy passzívan jön a szabálylapunk miatt most külön előny is egyben. Egy dupla-Földharc és egy fészek mellett pillanatok alatt ki tudjuk szórni a kezünket.

Lássuk, hogy a xenók közül kik fértek be a pakliba. A Xenó savköpülő a banda legerősebb tagja: egy fészek mellett lényegében ingyen odacsavar egy kilencest az ellenfélnek, de ha kell, akkor a lényállományt is meg tudja ritkítani valamelyest. Nem véletlen, hogy a pakli permanens keresésével, a Xenó agyszippantóval is őt fogjuk keresni a legtöbbször, de ha más kell – például dobatás – akkor persze egyebet is előtúrhatunk vele a pakliból vagy a gyűjtőnkből. A keresés költségére minden esetre alaposan figyeljünk oda: jól számoljuk ki a dolgokat, hogy az elvesztett varázspont miatt ne akadjunk be.

A Xenó fészekőr kezünk feltöltését biztosítja, de miután leérkezett sem marad haszontalan, hiszen counterként funkcionál varázslatok, tárgyak és épületek ellen. De hogy a xenók fő képessége, a dobatás se maradjon kihasználatlanul, nem marad ki természetesen a buliból a két legolcsóbb ilyen példány, a Xenó atka és Hyass, a degenerált sem. Utóbbi már csak azért sem, mert remek extra képessége van: ha kell tápot, ha kell védelmet nyújt, savköpülővel pedig különösen jó kombót alkot, hiszen visszavételkor máris húzhatunk a rárakott izmokra.

A drágább xenók közül a Xenomorf mátriárka és a Xenomorf exterminátor fért még be a pakliba. Előbbi a sok asztalon maradó lappal játszó paklik ellen nagyon erősnek bizonyulhat, hiszen a jobb lapok ellopásáért általában bőven megéri elhajítani egy lapot, utóbbi pedig elsőre kissé talán drága lehet, ám Földharcok és keltetőfészkek mellett már egy olcsó, masszív és optimálisan dobató szörnyeteget kapunk.

A drágítás amúgyis kedvez a dobatásainknak, hiszen így nagyobb eséllyel fognak ezek a képességek kisülni, ha pedig használunk néhány Kölyökteknőst, akkor még hatékonyabban tudjuk fogyasztani az ellenfél kezét. A varázslatok kiürítésével már csak a lényekről kell gondoskodni, amire xenóink éppen tökéletesek, a tekibe fektetett életpontokat pedig könnyedén visszagyógyulhatjuk a keltetőfészek segítségével. És ha még ennyi dobatás sem lenne elég: a Káoszkaput sem érdemes kihagyni a pakliból – igaz, őt első sorban manatermelésként fogjuk használni, hiszen optimális esetben megadja a szükséges kezdőlöketet a második körben. Az 1 VP-ért jövő lények és az aktivizálós lapjaink mellett ez könnyedén össze is jöhet.

A Keltető már önmagában rengeteg paklit zavar, ám nem árt, ha készülünk némi extra drágítással és varázspont-szívással. Ezen feladatokat az Orgling tanácsadó, a Zirri átokmacska és a Naso-thin nagyúr látják el a pakliban – látható, hogy mindegyik kicsit másképp terrorizálja az ellenfél készleteit, ami számunkra is több választási lehetőséget jelent, ami mindig jó, hiszen így rugalmasabban tudunk igazodni az egyes szituációkhoz. Naso-thin fészkek és Káoszkapuk mellett különösen kegyetlennek bizonyulhat, az átokmacska pedig kijátszva és áramolva is terrorkodhat – előbbit szintén nagyban segíti a Petur – Földharc vonal.

Védelmi vonalunk végső megerősítésére körmegszakításokat és leszedéseket használunk. A Keltetős paklikban gyakori vendégnek számító Az idő tornya ide is nyugodtan beilleszthető, míg a zavaró lapokat szintén klasszikus Keltetős lapok, az Arató csattanat és a Molekulabitorló fogják eltávolítani.

A paklilista

szabálylap: Hegymélyi keltető

3 Petur
3 Földharc
3 Xenomorf keltetőfészek
3 Xenó savköpülő
3 Xenó agyszippantó
3 Xenó fészekőr
3 Xenó atka
3 Hyass, a degenerált
2 Xenomorf mátriárka
2 Xenomorf exterminátor
2 Kölyökteknős
2 Káoszkapu
3 Orgling tanácsadó
3 Zirri átokmacska
2 Naso-thin nagyúr
2 Az idő tornya
2 Arató csattanat
1 Molekulabitorló

45 lap

Jól látszik, hogy egy első körös Petur vagy Xenomorf keltetőfészek esetén nagyon gyorsan felőrölhetjük ellenfelünk védelmét, de a gyors hordázás mellett a lassítás és a dobatás kombinációja is győzelmi receptté válhat. Maga a pakli különösebben nem drága mulatság: maga a xenó-részleg kifejezetten olcsó, hiszen még a ritkák is filléresnek számítanak benne, a körítés ritka lapjai pedig helyettesíthetőek néhány a pakliba illeszkedő gyaknemgyakkal (pl. Szilmill kapitány, Türkiz sárhajító, Virágoskert, Bánatos teknős).

Tanácsok a paklihoz

 • Figyeljünk arra, hogy a Xenomorf keltetőfészek is xenó altípusú, így a második már aktívan érkezik, valamint az agyszippantó és a fészekőr is keresi.
 • A Xenó agyszippantó keresésének költségét több módon is ki lehet játszani. A legegyszerűbb nyilván az, ha nulla varázspontot hagyunk, hiszen így nem fogunk veszíteni. A legjobb azonban az, ha van mellé keltetőfészkünk is, hiszen a sorrendet mi választjuk meg, vagyis előbb bukunk (nulla VP mellett nullát), és utána kapunk egyet.
 • Naso-thin nagyurat az ellenfél körében beáldozhatjuk az Arató csattanat képességének, így nekünk nem kell lemondanunk a varázspontokról.
 • Side-ból érdemes készülni lényes paklik ellen (még több a fenti leszedésekből, de például a Minotaurusz specialista is ajánlott), valamint arra az esetre, ha megszüntetik a szabálylapunkat, vagy mellette is tudnak pörögni (Xenó bilincsmester, Xenó báb, Hívó kürt, Grobox fluxustörő, Zilak-din főkancellár).

Nincs más hátra, mint hogy jó játékot kívánjak a deckhez, és egyben bátorítok mindenkit a kísérletezésre: ahogyan az a bevezetőben is elhangzott, egy rendkívül sokféleképpen összerakható pakliról van szó.

Csető Zsolt

8 thoughts on “Paklileírás – Keltetős xenó deck

 1. “…őt első sorban manatermelésként fogjuk használni, hiszen optimális esetben megadja a szükséges kezdőlöketet a második körben.”

  Ha így tervezek a Káoszkapuval, akkor szerintem érdemes lehet hármat használni belőle, hogy jobb esélye legyen megadni azt a bizonyos “kezdőlöketet.”

 2. Ezzel a leírással s ugyanaz a baj mint az itt feltűnő összes fajpakli leírásával. Fajos versenyre túl kevés benne a xeno. Illetve a fészekőr képessége sem az igazi ha a pakli fele sem olyan lap amit felvehetünk vele. Iszonykeltő mehetne bele nagyon hasznos lap. És a savköpülővel is jól kombozik. 1 helyszin se lenne rósz bele elvégre manapság szinte minden dekk játszik helyszinnel és a xenoké nagyon erős.

 3. @Crull: A Káoszkapu szerepe a Földharc-vonal mellett annyira nem fontos, így szerintem nem éri meg hármat használni belőle – már csak azért sem, mert tipikusan olyan lap, amiből egynél többet nem szívesen húzok be az elején.

  @pitta: Csak azért nem fogunk gyengébb paklikat írni, hogy jó legyen fajos versenyre (amiből egyébként nagyon-nagyon kevés van).
  Már csak azért sem tartom jó ötletnek a kifejezetten ilyen paklik bemutatását, mert a Veszélyes faj metagame-je gyökeresen más mint például egy hagyományosé.

 4. Igaz 🙂 bar legtobb esetben inkabb koltenek +1 VP-t az asztalon marado lapjaimra, csak ne legyenek passzivak – a nem asztalon maradokra meg nem hat

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.