Top 7 szövetségre született isten

A következő blogos verseny apropóján ismét egy szubjektív, rendhagyó listát tárunk elétek, melyben az általunk legfoglalkoztatottabbnak vélt Istenek sorrendjét állítottuk fel.

A felsorolás alapjául tehát a színek univerzalitása szolgált, vagyis aszerint rangsoroltuk a HKK Isteneit, hogy melyik lesz képes a legtöbb szövetséget kötni a szerdai kétszínű versenyen, lássuk az eredményt.

#7 – Tharr

A lista aljára éppen hogy becsúszott, amit legnagyobbrészt a legutóbbi két kiegészítőnek köszönhet. A Zanszilánkokban és Örökkévalóságban spoiler erősségű barna lapok (többségükben azonnalik) kerültek be a HKK vérkeringésébe, vélhetően lesz olyan pakli, mely élni fog a lehetőséggel, és akár egy Terrgath-szúnyog, akár egy Edra mellé bevállalja őket. Természetesen nem csak ez az egyetlen járható vonala a színnek, (bár a magam részéről ha mindenképpen  barnával kellene játszanom, kontrolloznék) a Moa kommunikátorok és a számos anti-mágiás lény miatt is lehet létjogosultsága a színnek, régebbi lapokból a Zilak-dint és az újrafelfedezett Sors fintorát tudom még elképzelni Tharr versenylapként.

#6 – Chara-din

A Molluszk hanyatlásával egy időben kezdődött a lila szín visszaesése is, tavaly ilyenkor még sokkal előkelőbb helyen tanyázott volna a káosz istene. Hasznos azonnalikkal és gyors terülésre, kegyetlen kombókra képes lényekkel felszerelt szín, mely okozhat komoly meglepetéseket a versenyen. A legvalószínűbbnek az orglingok felbukkanását tartom a versenyen, melyek mellé pusztán egy kis védelemre van szükség, hogy zavartalanul apríthassanak. Chara-din egyébként egyszínű paklik felállítására is alkalmas, sőt talán nagyobb erősségének is tűnik ez utóbbi változat, mint a szövetség. Egyetlen gyenge pontja a kevés counter, ezt nem-varázslat alapú kézből dobatásokkal tudjuk kompenzálni, vagy egy ellenvarázslatban gazdag szín bevonásával, ideális partnernek tűnik például a Rhatt.

#5 – Leah

A bombaként robbanó köddeck egyik alapszínéről beszélünk, ha Krigissel ül le velünk szembe az ellenfelünk, akkor erre a színre biztosan számíthatunk. Hasznos kiegészítőlapjainak köszönhetően sok Isten párjaként szerepel majd a versenyen, leginkább Bilincsbe és drágítások mellé tudnám elképzelni. A lassú játékmenet mellett egyébként a villámgyors hordázás is lehet a fekete szín sajátja, egy Magirox pakli például pirossal vagy fehérrel kiegészítve hamar dűlőre viheti a meccset, de nekronos lapokkal is harcba szállhatunk (a már említett drágító szabálylap ilyenkor automatikusan csapódik) ha lényekre alapozunk a pakliépítésnél. Látható, hogy nem túl sokféle pakliba illeszkednek a lapok, de a metagame alapján úgy gondolom, hogy a megjelenések száma magas lesz a versenyen.

#4 – Elenios

Tavaly még elképzelhetetlen volt nélküle egy versenygyőzelemre is esélyes pakli, mára azonban abszolút a középmezőnybe süllyedt. A víziós vonal nem annyira erős a mostani mezőnyben, hogy kihagyhatatlan legyen a kék egy kontrollból, és túl sok erősítés sem érkezett  a színnek az utóbbi időben. Lassan járj!-ba, Semleges csatamezőbe és a legutóbbi Zénnel megtáltosodó pegazus-deckhez kötődik legszorosabban a szín, azonban időtálló spoilerei (Nyerő Stratégia, Bűvös forrás, Demizra) miatt kiegészítőszínként sok pakli számolhat vele. Természetesen keresések és jó kombók is szerepelnek a repertoárban, ezért véleményünk szerint gyakran bukkan majd fel az első asztalokon Elenios is.

#3 – Raia

A három kontrollszín közül a fehér találtuk a legharmatosabbnak, azonban dobogós helye így is mutatja, milyen erőt képvisel a msotani metagame-be. Ha pusztán pár lapos védelemre és némi erőforrásra van szükségünk a koncepciónk mellé, ideális választás lehet Raia. Az erős ereje, a Szilánkcsapda és Thu’zad felismerése biztosítja a zavartalan játékunkat, az Utazással és a Keggyel pedig hamar, nagy előnyre tehetünk szert. A Repro-Thauglorendon páros is elképzelhető hogy felbukkan majd egy Bilincs védelmeként, mint ahogy arra is van esély, hogy a Spektrális manipulációt beerőltetik majd a sok lénnyel játszó paklikba, megjegyzem teljesen érthető okokból.

#2 – Rhatt

Sokáig csak egy-két lap miatt tudtak egyáltalán a játékosok a Rhatt szín létezéséről (Eltörlés, A rend ereje), az utóbbi években azonban az egyik legkomolyabb versenyszínné nőtte ki magát. A rengeteg spoiler mellett az is Rhatt  mellett szól, hogy a játék minden elemére tud egy, vagy több hasznos kártyát mutatni a dobatástól a leszedésen át az erőforrásig. Egy jól felépített erőforráspakli (legyen akár Lassan járj!-jal vagy Terrgath-tal összerakva) mellé bármikor el tudom képzelni a Szikráció, Eltörlés és a Bomtaros lapok által alkotott védelmet, egy tárgypakli mellé Bomtar varázskönyvét és a Mágikus órát, de a köddeckbe is ez a szín adja a lényegi részt. Egy szó mint száz, gyakran jön majd szembe ez a szín a holnapi kétszínű versenyen…

# 1 – Fairlight

… de nem annyiszor, mint a sárga, melyre várhatóan a legtöbbször felbukkanó színként tekintünk. A jó öreg Fairlight semmi különöset nem tud egyébként, apránként jönnek ki a lapok szárnyai alól, némelyik jobban, némelyik kevésbé kelti fel a játékosok érdeklődését. Egy azonban szemmel látható a jelenlegi metagameben: a Cselvetés és a Szúnyogirtás annyira jól sikerült kártyák, hogy korszakokon átível használhatóságuk, és népszerűségük is ezzel együtt. A Cselvetés egy olyan erős korlátozó lap, hogy akár ezért az egy kártyáért be lehet vállalni a szín használatát. Ha találunk még néhány erős kiegészítőlapot is a koncepciónkhoz, az már csak hab a tortán. A Szúnyog már más téma, itt ugye külön koncepciót igényel a lap használata, de a Trinigan manakonzervátora óta ismét régi fényében ragyog. A Manaregeneráció lehet talán a harmadik legnyomósabb érv a szín használatára, de a Minőségi csere és a Manaevő féreg is biztosan sok helyen felüti majd a fejét.

Látható, hogy a listából kimaradt Dornodon és Sheran, azonban azt szeretném leszögezni, hogy ezen a listán elfoglalt kevésbé előkelő pozíciójuk nem azt jelenti, hogy ne lennének esélyesek a végső győzelemre. Sőt! A két isten hasonló profillal rendelkezik, hiszen kiegészítőszínként nem tartom alkalmasnak őket szinte semmilyen koncepció mellé, egyszínű deckként azonban bőven van keresnivalójuk. Gondoljunk akár a Quwargokra, a teknősökre, a tűzpaklira vagy a mérgező deckre, simán dobogóesélyes koncepciókról beszélünk.

Bíró Tamás

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.