Kezdő-sarok #5

Hogyan kezdjünk paklit építeni?

Amikor először megláttam egy HKK lapot, ami egy vámpír (Sötét Árny – talán) volt, akkor döntöttem el, hogy vámpírokkal akarok játszani. Ez általánosságban jellemző, hogy kezdőknek érdemes etnikum (altípusos) paklit választani első paklijuknak, mivel könnyeben beszerezhető lapokból áll és játszani is könnyebb velük, mint egy kontroll* / kombó paklival.

Első tanács: válasszunk ki egy etnikumot – nem kell feltétlen versenyerős legyen, inkább olyan, ami közel áll hozzád esetleg! Én az első versenyemen teknősökkel voltam (közben rájöttem, hogy a vámpírok gyengék).

Mi kell egy jó pakliba?

Bármilyen paklival is játszol figyelni kell az arányokra. Több dolgot is kell tartalmazzon egy jó deck:

– Nyerés: Ez alatt az olyan kártyákat szokás érteni amik konkrétan az ölés végett kerülnek a pakliba. Ide értem az ölő lényeket vagy a nagyot sebző varázslatokat. Esetleg a valamilyen feltételhez kötődő azonnali nyerő kártyákat (A tizenegyedik, Préselés).

– Counter* / counterek drágítása: Két opciót lehet választani arra, hogy a lapjaink biztonságban legyenek. Vagy használunk countereket, amelyekkel bevédjük magunkat (Az erős ereje, A gyenge ereje), vagy nem engedjük az ellenfelet, hogy countereljen (anti-mágiás lapok, Földanya amulettje, Cselvetés).

– Leszedés: Itt az olyan lapokra kell gondolni, amikkel az ellenfél zavaró lapjait tudjuk leszedni / hatástalanítani.

Erre a három dologra mindig figyelni kell, hogy megfelelő arányban legyenek a pakliban. Nincs meghatározott arány szám rájuk, ezt mindenki saját maga dönti el, miből mennyit használ. A tesztelések közben fogjátok érezni, hogy miből kell több és miből kevesebb. Ezeket figyelembe kell venni a side építésben is (erről későbbi cikkben bővebben).

Az etnikumokhoz általában jár egy követő is. Ezt legtöbbször érdemes használni. A szabálylap kérdése egészen más. Több lehetőség is van. Most csak az Ősi rúnát említeném meg, aminek a használata akkor érdemes csak, ha valamilyen kombós* etnikum paklival próbálkozunk  (pl. quwarg).

Még egy fontos tanács: ha etnikummal játszunk, általában kötelező kellék a Hívó kürt. Ezt érdemes mielőbb beszerezni (kb. 300 – 500 Ft között ingadozik az ára).

Mérlegeljétek, melyik lapokat érzitek erősnek a pakliba. Legtöbbször van lehetőség választani. Játsszatok a paklival sokat és ott kiderül, hogy melyik az a lap amit ha felhúzol, csak szorongatod, sose jön jókor stb.

Hajrá!

*Counter: reakció lapot jelent.
*Kontroll pakli: a pakli az ellenfél lapjait úgy oldja meg, hogy közben nagy erőforrás-fölénybe kerül. Jellemzően sok counter és sok leszedés valamint csak néhány ölőlény, de azok nagyon nehezen megoldhatóak vagy nagyon erős képességűek.
*Kombó: két vagy több lap egymást erősíti, akár úgy, hogy egy körben a nyerés is sikerülhet.

Varga Károly

One thought on “Kezdő-sarok #5

  1. 2. ponthoz: vagy csak tosszuk mellé a jó öreg hegymélyi keltetőt, és már jók is vagyunk. majdnem teljesen 😉 (igen, azoknak, akik utálják a dekket: nem basztatásként, hanem a kánterektől való védelemként tekintünk rá mi, keltetősök elsősorban 😀 )

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.