Olcsópakli – Edralian

Ezúttal egy kontrollosabb összeállítást próbálunk meg összeállítani filléres lapokból.

Az Olcsópakli rovat keretein belül mindig olyan paklik összeállítására törekszünk, amelyek alig néhány ritka lapot tartalmaznak csak (és azok is az olcsóbb kategóriába tartoznak) – sokkal inkább gyaknemgyakokból épülnek fel. Eddig jellemzően lényes deckeket mutattunk be, ami nem véletlen, hiszen ezeket jellemzően sokkal könnyebb összerakni ilyen feltételekkel, mint a varázslatos paklikat (a legjobb spellek általában ritkák), ráadásul a játék is valamennyivel könnyebb velük.

Most azonban itt az ideje, hogy egy kontrollosabb pakli összeállításával is próbát tegyünk, méghozzá az egyik legnépszerűbb hordaparancsnok, Edralian köré építve.

A lapok ismertetése

Ha Edralian paklit építünk, akkor első sorban az alábbi típusú lapokra lesz szükségünk: leszedésekre és ellenvarázslatokra, laputánpótlást biztosító kártyákra, néhány masszív és / vagy hasznos beépített képességgel rendelkező, a nyerést is biztosító lényre, valamint – mind közül talán a legfontosabb – egy adag dobatásra. Végignézve a gyak-nemgyak kínálatot végül Chara-din, Dornodon, Fairlight és Raia négyesére esett a választás – ezt a négy színt fogjuk tehát használni. Lássuk a lapokat.

Pénztárcabarát pakliról lévén szó, mindössze 7 darab ritka kapott helyet a pakliban, melyek mindegyike olcsón beszerezhető. Az Edralian talán legerősebb lapja, a Martian repertoárja túlságosan is erős volt ahhoz, hogy az Olcsópakli-felfogás következtében kimaradjon, hiszen nem elég, hogy egy olyan dobatásról van szó, amely már az ellenfél első körében kifér (még Lassan járj! ellen is), de még három alternatív felhasználási módja is akad. Nem kizárt, hogy a második körünkben már le is tudjuk nullázni az ellenfél mancsát.

Bekerült még a deckbe emellett A gyenge ereje is: kellett legalább egy darab counter-spoiler a deckbe, hogy a varázslatos paklik ellen se induljunk akkora hátránnyal, ár-használhatóság arányban pedig a mai napig a gyenge számít talán a legjobbnak közülük. Az utolsó ritkánk A mágia létsíkja, amiből – miután kereshető – csak egyet raktunk a pakliba. Szinte minden varázslatunkat olcsóbbítani fogja, emellett bevéd bennünket a gonosz counterektől, és még egy extra lapot is ad nekünk két körönként – egyértelműen a játék egyik legerősebb helyszíne.

A többi lapot tehát kénytelenek leszünk a gyak-nemgyak stócból összekukázni, méghozzá szem előtt tartva a fentebb említett feltételeket. Jól sejtitek: a feladat nem egyszerű, de szerencsére nem is lehetetlen. Haladjunk színenként.

Lilából a repertoár elődje, a Kiüresedés, valamint a Vízióhalál segítik az ellenfél további dobatását: előbbi párbajával nyújthat alternatív lehetőségeket, utóbbi pedig első sorban az elhúzódó meccseken juthat szerephez. Az Arc Timera segítsége nélkül nem éppen fix kimenetelű kártya, ám szerencsére ez kisebb probléma, mint amekkorának elsőre hangzik, hiszen három rendkívül hasznos képessége van, melyek ráadásul egy bónusz választási lehetőséget is magukban foglalnak. A leghasznosabb persze a dobatás és a leszedés lesz.

Sok lapból egy-egy darabot használunk csupán: ezek többnyire speciálisabb kártyák, melyekből többet nem igen éri meg használni, jelenlétükkel azonban mégis biztosítják, hogy minél több szituációhoz tudjunk kényelmesen igazodni, illetve az ellenfél felé mutatott kiszámíthatatlanság sem utolsó dolog. Ilyen lap az Ősi rítus is, amely akár az egész asztalt ki tudja kapcsolni egy körre, de vészhelyzet esetén ingyen is bepasszivizálhat is egy lapot.

A legtöbb hasznos lapot a piros szín biztosítja számunkra. Első számú nyerésünk, a Quwarg széltáncos is innen került ki: nehezen megolható lény – épp ilyen kell nekünk -, aminek csupán a semmizésektől kell tartania. Hogy mit dobáljunk neki? Például Démoni bölcsességet, amivel remekül kombózik – a bölcsi persze önmagában is remek kártya, hiszen ha kell, kettőért két lapot biztosít számunkra, ami teljesen korrekt, és az ellenfél dobatásai ellen is szuper védelem. Szintén nyugodt szívvel fogjuk elhajigálni anti-mágiának és egyéb dolgoknak a Zajos lépteket, amely kézből kijátszva sem haszontalan: passzivizálós képessége rengeteg szituációban jól jöhet az első körökben, később pedig minden egyes ÉP számíthat, így az általa lőtt 2 is.

Leszedéssel is ellátott bennünket Dornodon alaposan. A Lélekenergia kinyerése a lények, a Robbantás pedig minden más ellenszere lesz – az esetek többségében ráadásul mindkettő biztosít számunkra egy kis tápot, tovább biztosítva a pakli fő célját, a lapelőny kiépítésének elérését. Ha pedig univerzális leszedésre van szükségünk, akkor ott van a Tűzfuvallat, amely rögtön két lapot is eltávolít az asztalról – már a második körtől nagyot szólhat, ha az ellenfél belefut.

A gyaknemgyakok között sajnos csak gyengébb counterek lapulnak, de muszáj volt ezekből is válogatni: végül a Pirofordításra esett a választás, méghozzá áramlása miatt, hiszen így akár a követőnk dobatása mellett is leszedhetünk egy kisebb lényt az ellenféltől. Két meglepetéslap került még be végül pirosból. Az egyik a Huraggin taktikája, amely egy érdekes erőforrás, és a középjátéktól kezdve szólhat nagyot – ha mi nem játszhatunk a legerősebb lapokkal, akkor használjuk az ellenfél kártyáit. Utolsó Dornodon lapként egy Rubintos aura is bekerült a pakliba, első sorban gyógyítása miatt, ám ezen túlmenően sok egyéb módon is felhasználhatjuk: tápolhatjuk és bevédhetjük egy lényünket, vagy éppen leszedhetjük az ellenfél egyik zavaró lapját.

Mint látható, lapjaink átlagköltsége nem túlságosan alacsony, így szükség van némi manatermelésre is, lehetőleg azonnali formában. A sárga szín ezt szerencsére biztosítja is számunkra a Manaregeneráció személyében – ha pedig épp nincs rá szükségünk, a kör végén már le is cserélhetjük valami másra. A korábban említett A gyenge ereje mellett egy darab Láncvillám került még be Fairlightból, amely akár kivégzés is lehet, de asztaltakarításnak is megteszi.

A fehér színre első sorban a Megrontott trikornis miatt esett a választás, amely a Zanszilánkok egyik legjobb gyak-nemgyakja. Nyerés, leszedés és semmizés, mindezt egyetlen kártyába összesűrítve – pontosan ilyen és ehhez hasonló lapokra van szükségünk, így őt semmiképp sem volt érdemes kihagyni. Legnagyobb ellenfeleink a bennünket villámgyorsan lesebző paklik lesznek, így ezek ellen muszáj használnunk még némi extra gyógyulást: ezt a feladatot látja el az Átkozott gyógyítás, amely ha kell, leszedésként és laphúzásként is tud funkcionálni.

A paklilista

követő: Edralian

3 Martian repertoárja
3 Kiüresedés
2 Arc
1 Ősi rítus
1 Vízióhalál
3 Quwarg széltáncos
3 Démoni bölcsesség
3 Zajos léptek
3 Lélekenergia kinyerése
3 Robbantás
3 Tűzfuvallat
2 Pirofordítás
1 Huraggin taktikája
1 Rubintos aura
3 A gyenge ereje
3 Manaregeneráció
1 Láncvillám
3 Megrontott trikornis
2 Átkozott gyógyítás
1 A mágia létsíkja

45 lap

A pakli összeállításánál fontos szempont volt az, hogy az elmúlt néhány kiegészítő gyak-nemgyakjaiból könnyedén össze lehessen állítani – nem igen találunk benne nehezen beszerezhető lapot.

Olcsópakli ide vagy oda, a fenti decket első sorban olyan kezdőknek ajánlanám, akik nem most ugrottak fejest a HKK világába, hanem egy-két hónap (és legalább egy pakli) tapasztalat van már a hátuk mögött, hiszen a deckkel történő játék nehezebb, mint a legtöbb lényes paklival. Ez részben abból fakad, hogy a cél az ellenfél kontrollálása, vagyis döntéseinkben az ő általa teremtett szituációk legalább akkora szerepet játszanak, mint a nálunk lévő lapok. De a sokféle használt kártya, valamint a számos lehetőség (többfunkciós lapok, áramlások) is tovább növelik az egyszerre fennálló lehetőségek számát.

Ez minden esetre ne rettentsen el senkit: minden kezdő játékosnak ajánjuk, hogy megtapasztalja, miként is működik egy ilyen (vagy éppen ehhez hasonló) pakli, milyen vele játszani. Ezáltal nem csak saját képességeiteket, tudásotokat és látókörötöket javíthatjátok, növelhetitek és bővíthetitek, de az ellenfelekkel és a paklikkal szembeni felkészülés és játék során is hatalmas segítséget nyújthat. Jó dobatást!

Csető Zsolt

 

 

 

6 thoughts on “Olcsópakli – Edralian

  1. Jópofa deck :). Az olcsó lapok közül még a Manacsapdát javaslom (van gy-ngy verziója is) egy kis counter még belefér, illetve aki teheti egészítse ki cselvetéssel/fényrobbanással, azok is kellemes (egyben beszerezhető) lapok ide.

  2. Nyilván teljesen használható (és ajánlott) lapok ez is bele, de valahol meg kellett húzni a határt a ritkák esetében, hogy megfeleljen az olcsópakli koncepciónak. 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.