A hét kérdése

Ismét válaszokat gyűjtöttünk a HKK világát foglalkoztató kérdésekre.

Sokszor előfordul egy meccsen, hogy miután felhúzzuk a kezdő lapjainkat, átsuhan az agyunkon, hogy milyen használhatatlan blank lapokat is húztunk. Hogy ezeket a szituációkat csökkenthessük, körbekérdeztünk, hogy miképp lehetne ez ellen valamilyen megoldást találni.

“Mit gondoltok, miként festene egy olyan  szabály a HKK-ban, amely lehetővé teszi minden meccs előtt, vagy minden fordulóban egyszer az újrakeverést és újrahúzást, esetleg valamilyen büntetés mellett?”

Makó Balázs:  Gondolkoztunk már ezen egyszer, ennek eredménye lett a Mulgan, a segítő nevű hordaparancsnok. Én úgy érzem, aki szeretne, bátran játszhat vele, szoktak is néha, de általános szabályt nem hoznék. Vannak olyan paklik, amikkel stabilabban jól fogsz húzni, és vannak kockázatosabbak, de általában ezek gyorsabbak is, ha jól húznak. Nem stabilizálnám ezt szívem szerint. Azonkívül a kezdőnek már így is jelentős előnye van, nem kéne ezt tovább segíteni.

Tihor Miklós: Ez egy hasznos szabály volt a Magicben, ahol a meccsek kb. fele már a lapok felhúzásakor eldől (vagyis elbukik) mert valakinek v túl sok manája van vagy túl kevés. A HKK azért ennyire nem lutri, mindig van manád, minden lapodat ki tudod játszani, legfeljebb bizonyos húzások nem annyira jók bizonyos paklik ellen, és egy gyors meccsnél ez ugyanúgy katasztrófa lehet mint az MTG-ben a manahiány. Sajnos a problémát az újrakeverés nem oldja meg, mert a hátrány sokszor már eleve esélytelenné tesz minket még jó húzással is. Ráadásul ellentétes hatást is elérhetünk vele, egy 2 lapos kombó paklit sokkal következetesebbé tud tenni, ami viszont nem cél. Szóval én nem tartok jó ötletnek egy ilyen szabályt.

Bíró Tamás: Mikor hallottam róla, hogy más játékokban ez bevett szabály, elsőre én is arra gondoltam, hogy ezt azonnal át kellene ültetni a HKK-ba is. Aztán árnyalódott a kép és beláttam, hogy egy az egyben nem lenne értelme meghonosítani ezt a szabályt. Ugyanis megismertem a működés pontos menetét, és úgy tűnt, ha a meccs elején felhúzott lapokat újrakeverjük és eggyel kevesebbet veszünk a kezünkbe behozhatatlan hátrányba kerülhetünk nagyon hamar, legyen akár a legoptimálisabb három kártya is a kezünkben ellenfelünk 4-5 kártyájával szemben. Maga a lehetőség azonban adja magát, valamilyen egyéb korlátozással teljesen reális ötlet lehetne a lapok újrakeverése fordulónként egyszer. Van benne kockázat bőven így nem vetném el egyből a megvalósítás ötletét, izgalmasabb meccsek sülhetnének ki például 1-1 es állásnál.

Csető Zsolt: A szabály más kártyajátékokban már működik, és különösebb akadályát nem látom annak, hogy a HKK-ban is bevezetésre kerüljön. A mulligan véleményem szerint még kiegyensúlyozottabbá tenné a játékot, egyben behozva egy érdekes új faktort, sőt, a paklik változatossága és a játszható paklik spektruma is tovább nőhetne, hiszen a mostanság bújkáló kombó-, illetve egy lapra építő paklik is bátrabban merészkednének elő. Laphátránnyal semmiképp sem vezetném be a szabályt.

Felizardo Dániel: Érdekes addicionális szabály lehetne, de talán túlságosan is stabilizálná az instabilabb gyors paklikat, amik egy kedvezőbb húzással akár két kör alatt véget vethetnek a játéknak. Esetleg úgy meg lehetne próbálni, hogy fordulónként egyszer lenne lehetőségük a játékosoknak az újrakeverésre, így egy plusz taktikai lehetősséggel bővítve a játékot. Egy próbát megérhet…

Papp Ádám: Szerintem semmi szükség egy ilyen szabályra, hiszen néhány pakli (főleg a gyors hordák és egyes kombó dekkek) túlságosan ki tudnának használni egy újra keverést, a laphúzás letiltásával operáló koncepciókat meg ellehetetlenítené az, hogy az ellenfél bármikor lecserélheti a blank papírjait.

15 thoughts on “A hét kérdése

 1. nem lene jó, a HKK-t rontaná ez a szabály ês sok lap kevésbé lene használható

 2. Én támogatnám az újra keverést. A hétvégén esett meg pont velem, 1-1es állásnál, hogy a második körömben az alábbi lapok voltak a kezemben: Tudós teknős, 2 hívókürt, 2 földanya. Eléggé elszomorodtam, tekintve hogy egy thuzad utazás is elcsattant ellenfelem részéről, majd jött egy cselvetés (és még a halászattól, vagy a trinigan bemutatótól is félnem kellett..

  Nyilván kicsit részre hajló vagyok most, de az esélytelen kezek tényleg nagyon bosszantóak tudnak lenni.

 3. És ha ezt egy bírónak kéne beítélnie? Azért valljuk be az én esetemben igen csak engedélyezhetőnek tartottam volna abban az esetben az újra keverést. Más esetekben nem feltétlenül, ebben igaza lehet Ádámnak is, és neked is.
  Ha a bíró engedélye kéne hozzá, akkor viszont meg van az, hogy nem engedi, és tádámm. Vagy ahogy Dani írta, az is nagyon jónak tűnik. 3 menetből, csak egyszer lehet. Így nincs az hogy újrakeveri mind a három menetben.

 4. Egy ötlet ugrott be: egy fordulóban egyszer újrakeverheted a kezdőhúzást (azonnal döntened kell miután megláttad a lapokat), viszont első vagy első két körben kapnál egy jó kis hálót. Ez gáz lenne? 😀

 5. Miért is merült fel egyáltalán ez a kérdés? Eddig megvolt a HKK ilyen újrakeverős dolog nélkül is, aki meg szarul húzott az így járt vagy, ha annyira nem bízik a lapjaiban használjon Mulgant.

 6. Bíró ítéljen be egy újrakeverést? Mi alapján? Ráadásul sok vidéki versenyen a bíró is játszik, akkor magának mindig engedni? Semmiképpen sem elfogadható ez a megoldást. Szerintem az egész ötlet elvetendő, Ádámmal értek egyet.

 7. Ennél jobb dolog is történhetne a HKK-val,pl visszahozhatnátok a kegy szabályt,az a fordulónkénti ingyen keresés egy nagy feltétel mellett szerintem sokkal játszhatóbb lenne.

 8. Nekem jobban tetszik úgy a játék, hogy van esélyem rosszul húzni, ez is növeli a rizikó faktort a játék elején.

 9. Mindenkinek megvan az esélye, hogy pofátlanul jól húzzon és arra is, hogy vállalhatatlanul szarul. Maradjon is így.

 10. Szerintem összességében többet árt a játéknak az hogyha 15 éve élő szabályok változnak meg mint amennyit használ. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy a lapkészlet azokhoz a szabályokhoz lett kialakítva nem pedig másokhoz.

  Ez a mostani javaslat még nem is okozna nagy felfordulást (bár azért a krigis+galetki helytartó+csata megfordítása kombó már csak azért is működne :), de például a korábbi “csak annyi manát lehet termelni mint ahanyadik kör van” javaslat olyan csúcsspoilereket avanzsálna sokkal értéktelenebb kártyákká mint pl.: Trinigan manakonzervátora (!!!), A pokol szeme, Ősi béklyó, Transzformáció (!!!), Szürkeállomány aktivizálás (!!!). Én már csak ezen lapok miatti tiszetelettől vezérelve sem húznék meg semmi ilyesmit, nem beszélve arról hogy a játék fejlesztésének eddigi stratégiája az volt, hogy a felmerülő problémákat “válasz” lapok kiadásával próbálta megoldani nem pedig valamilyen szabály lecserélésével.

  Általánosságban úgy gondolom hogy az új szabályok pozitívan hatnak a játékra, színesítik azt, azonban a régi szabályok radikális megvátoztatása sokkal inkább zavart kelt és eltorzítja a lapok relatív erejét a játékkörnyezettben illetve egy 10000 dbos lapkészletnél egy átgondolatlan módosítás beláthatatlan következményekkel is járhat.

  Én ezt a vonalat tényleg nem erőltetném, sokkal inkább a kreatív új szabályok alkotását vagy régiek visszahozását pl.: pulzálás.

  Sorry a hosszú kommentért.

  kicsithag

 11. Egyet értek kicsithagal, ês köszönöm neki, h kifejtete ilyen jól és pontosan az álláspontját… Nem baj, h hosszú lett a koment legalább vkinek volt türelme kiírni a teljes okfejtést 🙂

 12. A véleményem a kezdés és a kezdőkéz jelentőségéről korábban részletesen kifejtettem. Mulgan, a segítő használata mindenkinek adott, ennél többre nincs lehetőség a játék alapjainak megrengetése nélkül. Mivel az első (nulladik) kör jelentősége jelenleg hatványozott a mai versenykörnyezetben (lásd döntő meccs a tegnapi profi mezőnyben), inkább abban látom a fejlesztés lehetőségét, hogy a köd képességhez hasonló, ötletes, kéz-manipuláló újításokat vezessünk be. Plusz a szabálylapok/követők közé lehetne becsempészni még a kezdőkéz valamilyen további manipulálását.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.