Beszámoló a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozóról

Az idei bajnokság történései Szabó András tollából.

A hónap közepén került megrendezésre az idei Nyugat-Magyarországi HKK Találkozó – erről olvashattok most egy hosszú beszámolót, melyet a szervező, Szabó András készített.

Idén a babonás emberek valószínűleg nem voltak jelen Nyugat-Magyarország egyik legnagyobb HKK-s rendezvényén. Ugyanis a kezdőnapja ezúttal július 13. volt, ami egy péntek 13-i nap. Talán sok HKK-s babonás, vagy valami egészen más oka volt, de sajnos csak 20 ember jelent meg a rendezvényen. Ezzel együtt azonban mind a versenyek, mind pedig a verseny utáni programok remekre sikeredtek. Sajnos fényképek nem készültek, de egy szöveges beszámolót írok, amiben a versenyek és a külsős programok eredményeit foglalom össze.

Az első nap

Az első napon, ahogy az lenni szokott, hagyományos versenyt tartottunk. A paklik meglehetősen változatosak voltak, bár nekem egy kisebbfajta hiányérzetem maradt. Ugyanis senki nem próbálkozott a drágító szabálylapokkal, sem Hegymélyi keltető, sem Lassan járj!, sem Bűvös erdő nem szerepelt az indulók között. Szabálylapok ennek ellenére voltak, legtöbben Zarknod bilincsével, Ősi rúnával és Változó környezettel próbálkoztak, ezek mindegyikéből legalább 3 db volt, de Semleges csatamező és Sokszínűség is megjelent a versenyasztalokon. Követők terén is változatosságot lehetett tapasztalni, láthattunk Terrgathot, Krigist, Qwikreksont, Morgan tanítványát, de Timera és Molluszk is megjelent az asztalokon. Az alábbi paklikat láttam:

 • Blokkoló pakli
 • Gyógyulós deck
 • Ködpakli
 • Molluszkos áldozós-épületes pakli
 • Morgan tanítványás pakliégető deck
 • Morq Fan Gor deckek Kumulatív szimmetria vagy Végtelen formázás – Kísérteties bajnok köré építve
 • Quwarg deck
 • Semleges csatamező
 • Sokszínűség pakli kevés- és soklapos változatban egyaránt.
 • Szúnyog-kontroll
 • Tárgy pakli Változó környezettel és Ősi rúnával egyaránt
 • Teknős pakli
 • Timera pakli
 • Zarknod bilincsés blokkolós, illetve auto-pakli

A hatfordulós összecsapást végül Valler Krisztián nyerte meg, kedvenc Terrgathos szúnyog-kontrolljával (paklilistákat nem írok, nem tartom szerencsésnek a Nemzeti bajnokság előtt). A második helyet Bognár Bálint szerezte meg egy áldozós-épületes Molluszk paklival. A dobogó harmadik fokára Aranyi Ákos ért, sajátos, 45 lapos Sokszínűségével, amelyben a ködös lapok töltöttek be kulcsszerepet. A negyedik helyen Szabó András végzett Kísérteties bajnok – Végtelen formázás köré épülő Morq Fan Gor deckjével, mely mellé Terrgathot használt. Ötödik helyen pedig Tács Miklós ért célba, auto-Bilincsével. Persze itt a helyezés másodlagos volt (kivéve a győztest, aki ultraritkát kapott), inkább az elért pontok számítottak.

– Érdekességek a versenyről:

 • Aranyi Ákos és Szabó András meccsén a fair-play nem volt kifizetődő. Ákos ugyanis nem hozott magával Nekromanta csontvázakat, holott Túlvilág nagykövetével termelt volna. András megengedte neki, hogy becinkelje, és végülis ezen a csontvázon múlott, hogy a második meccsen nem tudott Fan Goros kombójával nyerni. A fordulót pedig Ákos nyerte 2-1-re.
 • Simon Richárd és Várfalvi Tamás meccsén a Thauglorendon volt a győztes lap. Tamás jobb híján lényként rakta ki, amit Richárd azonnal lelőtt, de nem vette észre, hogy a sárkánynak 9 ÉP-s büntetése volt, ami elég volt a halálhoz.

A verseny után műveltségi vetélkedőn lehetett indulni, amire 4 db 3 fős csapat s jelentkezett. Négy fordulón keresztül kellett a csapatoknak pontokat gyűjteni. Az első körben olyan kérdéseket kaptak a csapatok, amikre a helyes válasz egy háromelemes felsorolás, a 3 elemből kellett minél többet kitalálni. Második körben nehéz kérdéseket kaptak a csapatok, amelyekre 10 válaszlehetőség volt. Egyesével kellett kihúzogatni a csapattagoknak a rossz válaszokat, ha valaki kihúzta a jót, akkor a csapata pontlevonással bűnhődött. Majd logikai feladatokat kellett a csapatoknak megoldani, végül pedig egy sajátos feladat várt a versenyzőkre. A 3-fős csapatból a kapitányokat kiküldtük beszélgetni, a többi csapattag egy 20-kérdéses feladatsort töltött ki. Majd a csapatkapitányok visszajöttek és szóban kellett válaszolniuk a kérdésekre. Csakhogy minden kapitány megkapta egy másik csapat már kitöltött, de még nem ellenőrzött feladatsorát, így ha nem tudták a kérdésre a választ, segítségként belenézhettek a rivális feladatsorba, csakhogy lehet, a segítség valójában egy átverés volt (személyes kedvencem volt, amikor az egyik csapat arra a kérdésre, hogy ’ki játszotta Sandokant a filmsorozatban?’, azt írt válaszul, hogy Matthew Parry, és ezt a másik csapatkapitány el is hitte). És mivel a rossz válaszokért pontlevonás járt, de a passzokért nem, el kellett gondolkodni, megbíznak-e a másik csapatban… az összetett vetélkedőt végül a Tács Miklós – Valler Krisztián – Véber Richárd trió nyerte, ők örülhettek a fejenkénti egy Zanszilánkoknak és a vele járó doboz édességnek.

A második nap

A második nap leszállt a köd Pécsre. No, nem az időjárásra gondolok, az továbbra is gyönyörű derült volt. Sokkal inkább a versenyre.

A Sokszínűség jutalma formátumon, ahol az ultraritka lapok természetesen tiltottak voltak, rengetegen találták meg maguknak ezt az újfajta vonalat, kb. a paklik egynegyede ilyen volt. A követők közül kettő volt, amit használtak, egyesek Krigis, a lélekkufárral, mások Edraliannal próbálkoztak. Persze ezek között a paklik között is jelentős volt a különbség, volt, aki több mint 25 ködös lapot használt, mások 11-12-nél megálltak. A követők között láthattuk még Sárkány úrnőt, Építő rakshalliont, Átkozott követőt, Timera, a szerencse asszonyát, Ősök famulusát és a frissiben visszaengedett Manafamiliárist. Ami számomra meglepetés volt, hogy a Terrgathot senki sem használta, pedig azért az Edralian dominanciára lehetett számítani. A szabálylapok között most domináns nem volt, de Lassan járj!, Ősi bölcsesség, Ősi rúna és Zarknod bilincse azért szerepelt a repertoárban. Nézzük meg akkor felsorolva, hogy milyen paklik voltak:

 • Dobató pakli Edraliannal
 • Épületpakli Építő rakshallionnal
 • Galetki pakli
 • Kombópaklik Átkozott követővel
 • Ködpakli Edraliannal vagy Krigissel
 • Kontroll pakli ötlaposan vagy Manafamiliárissal
 • Ősi bölcsességes vízió-deck
 • Sárkánypakli Lassan járjjal
 • Timera pakli
 • Zarnod bilincsés deck

Látható, a változatosság itt kevésbé volt érezhető, de azért sok érdekes koncepció volt. A hatfordulós összecsapáson végül senki sem volt, aki vereség nélkül zárta volna a küzdelmet, ez is a mezőny kiegyensúlyozottságát mutatja. Az első helyet végül Moschnitzka Ádám szerezte meg, Edralianos ködpaklijával, amelynek legfontosabb célja az volt, hogy minél előbb hatalmas erőforrás-fölénybe kerüljön az ellenféllel szemben, amit húzásokkal és dobatásokkal egyaránt igyekezett elérni. Második helyen Palotai Bálint végzett egy klasszikusnak mondható Zarknod bilincsés kontrollos összeállítással. Harmadik helyet Szabó András szerezte meg, szintén Edralianos ködpaklival, de ez a pakli sokkal jobban épült a dobatásokra, mint a húzásokra. Negyedik helyet Valler Krisztián szerezte meg, szintén ködös deckkel, amit Krigissel támogatott. Ötödik pedig Török Péter lett, 100 lapos Zarknod bilincse köré épülő paklijával, amiben többek között olyan lapok is megjelentek, mint a Tehetetlen monstrum, a Ködfal vagy a Szentségtelen kapu.

Ezek után jött az izgalmas pontszámlálás, amiben elég nagy tülekedés volt, számos pontegyenlőséggel. Végül az alábbi sorrend született:

 • 1. Valler Krisztián – 28 pont
 • 2. Bognár Bálint – 25 pont
 • 3. Szabó András – 25 pont
 • 4. Palotai Bálint – 24 pont
 • 5. Aranyi Ákos – 24 pont
 • 6. Moschnitzka Ádám – 24 pont
 • 7. Tamási Viktor – 22 pont
 • 8. Török Péter – 22 pont
 • 9. Tács Miklós – 20 pont
 • 10. Simon Richárd – 19 pont
 • 11. Ehrbár Antal – 18 pont
 • 12. Schróth Dániel – 18 pont

A két tartalék-játékos Vasvári István és Béres Gergely lett. Valler Krisztián korábban jelezte, hogy a Balaton Sound miatt nem tud maradni a 3. napra, ezért végülis, a díjazási rendszert kicsit átalakítva egy kisebb ajándékcsomagot kapva távozhatott. Helyére Vasvári István ért be.

A nap utolsó óráiban egy Activity-verseny színesítette a programot, amelyben HKK lapok és személyek elmutogatására került sor. Néhány feladvány a teljesség igénye nélkül: Az élet íze, Tengerrengés, Mágneses szarv, Opál kalmár, Sírásó, Áldozat az ősi isteneknek, Élőholt pegazus, Bájital, Virág szimbólum, Tudati égetés, Démoni sziget, Török Péter, Bástya elvtárs, XIV. Lajos, Petr Cech, Kozsó. Utóbbi kimondottan viccesre sikerült, a teremben mindenki tudta a helyes megfejtést, kivéve, akinek ki kellett találnia. Az izgalmas játékban végül a főnyereményt, 1-1 Zanszilánkot a Moschnitzka Ádám – Béres Gergely kettős nyerte meg. Természetesen emellett minden csapat más nyereményeket, édességet, bort (csak a 18. életévét betöltöttek), kártyacsomagok és könyvek is gazdára találtak.

A harmadik nap

A harmadik nap a HKK kvízek eredményhirdetésével kezdődött. A klasszikus kvízfeladatok (a jó válasz kiválasztása, sorrendbe tevés) mellett 2 új feladattípus került be. Az egyik a képfelismerés, kép alapján kellett rájönni, melyik lapról van szó és annak a paramétereit (IK, szín, képesség, laptípus), a másik pedig egy kis számolás, hogy mennyit tudunk ütni vagy gyógyulni egy körben meghatározott, asztalon lévő lapokkal. Utóbbiakat végül kivettem az értékelésből, utólag azt mondom, túl nehéz feladat volt, Tács Miklós és Valler Krisztián azonban különdíjat kapott egy jó megfejtésért. A kvízt egyébként Moschnitzka Ádám nyerte meg, díjazott lett még Bognár Bálint, Schróth Dániel és Béres Gergely. Ezután kezdődhetett a draft. A 12 főből úgy ítéltem meg, hogy lehet még 2-asztalos játékot csinálni, csupán a plusz pontok száma változott meg a Nemzetihez képest, hogy ezek a pontok is egyenlően legyenek elosztva az asztalok között. A két asztal és a plusz pontok így néztek ki:

’A’ asztal:

Aranyi Ákos (+3 pont)
Bognár Bálint (+2 pont)
Moschnitzka Ádám (+1 pont)
Tács Miklós
Simon Richárd
Vasvári István

’B’ asztal:

Szabó András (+3 pont)
Palotai Bálint (+2 pont)
Tamási Viktor (+1 pont)
Török Péter
Ehrbár Antal
Schróth Dániel

A játék 2 csomag Zanszilánkokból és egy csomag Elözönlésből állt. Arra előzetesen számítani lehetett, hogy Zanszilánkos, ködös, és sima good stuff deck lesz a tervezett paklik között, ám a játékosok kreativitása ezúttal nem ismert határokat, ugyanis blokkoló, csapda, mérgező, thargodan-tárgyas és varkaudar deck is szerepelt a kiválogatott paklik között. A Homályúr tiltása miatt a legtöbb játékos öt lappal, követő nélkül indult, de 1-1 Beldian és Thormedor, a vadászmester megjelent. A játék szabályai kicsit eltértek a Nemzetitől, a csoportelső mindkét csoportban automatikusan elődöntős volt, a 2-3. helyezettek keresztbe játszottak az elődöntős pozíciókért, a 4-6. helyezettek kiestek.

Végülis a két asztal 3 forduló után így nézett ki:

’A’ asztal:

 • 1. Aranyi Ákos – 11 pont
 • 2. Bognár Bálint – 9 pont
 • 3. Moschnitzka Ádám – 7 pont

’B’ asztal:

 • 1. Török Péter – 9 pont
 • 2. Szabó András – 9 pont
 • 3. Palotai Bálint – 8 pont

Pár szó a 6 pakliról:

Ákos a Zanszilánkok mellett a blokkolásra is komolyan operáló lényes paklit tett össze. A paklijában a 4 Halafir és 5 Elvetemült burkinátor igen komoly fegyvertényt jelentett.

Török Peti deckjében jó néhány Zanszilánkos leszedés, Orgling ősanyák és egy erőteljes izmos-kombós vonal is helyet kapott. Rengeteg lapból volt neki 3-4 db, többek között Ködamulettből, Minotaurusz főszakácsból, Harci zenéből, Átkozott gyógyításból, de a két trend ellen készülve kiszedett 5 Zantalanítást és 3 Friss szellőt is.

Bognár Bálint írását nem tudom elolvasni, így a deckjéről is nehezen tudok beszélni :). Amit láttam, az alapján ő is zanszilánkokra, Ködamulettekre és olcsó, erős lényekre épített.

Moschnitzka Ádám más irányba indult el az asztalánál, sok tárgyat draftolt ki, majd erős thargodanokkal együtt használta őket, mindezt megfűszerezte pár erősebb zanszilánkkal. A pakliban nagyon sok különböző lap kapott helyet, de az állandóságot is biztosította 4 Átkozott gyógyítás, 3 Ősmatéria és 3 Fekélyes thargodan.

András paklija szintén tárgyakra épített, ám egy speciálisabb változatra, ugyanis Thormedoros csapdadecket rakott össze. 4-4 Halálcsapdája és Tüskecsapdája mellett pár erősebb tárggyal és egy kisebb yetis vonallal erősítette meg a pakliját.

Palotai Bálint szintén a Zanszilánkokra építette játékát. Terülős pakliját öt Halafirral igyekezett pörgetni, leszedései között pedig 3 Elemekre bontás is szerepelt.

A helyosztó meccseken Moschnitzka Ádám 3-0-ra verte Szabó Andrást, a ’Bálintok csatáján’ pedig Bognár Bálint diadalmaskodott 2-1-re.

Az elődöntők előtt még a laptervező verseny eredményhirdetésére is sor került. 2 éve a laptervező versenyt teljesen elkomolytalankodták a jelenlévők, féltem, hogy idén is erre kerül sor, de szerencsére rám cáfoltak, komoly laptervek születtek, jó néhány igen ötletes és figyelemre méltó volt, nehezen hoztam döntést. A harmadik helyre végül Palotai Bálint ért fel (a továbbküldött lapok közül az övé volt az egyetlen, amin semmit nem módosítottam) egy remek védőlappal, amit a Lassan járjas tárgypaklik tudnak a leghatékonyabban kihasználni. Második helyet Tamási Viktor szerezte meg egy érdekesen működő, ám erős bűbájjal, a győztes pedig Véber Roland lett, egy leheletét akár megtriplázni is képes mágikus védelmű sárkánnyal. A lapötleteket elolvashatják a http://www.sutorkragoru.blogspot.com oldalon a márciusi lapötletek között, a dőlt betűvel jelöltek a laptervező verseny ötletei. A helyezetteknek és minden indulónak ezúton is gratulálok!

Az elődöntőkben Török Péter Bognár Bálintot verte 3-1-re, míg Moschnitzka Ádám Aranyi Ákost győzte le 3-0-ra. Utóbbi eredmény annak tükrében meglepetés volt, hogy a csoportmeccsek során ők már játszottak egymás ellen, és ott Ákos 2-1-re nyert, vagy a szerencse fordult meg, vagy Ádám alakította át kissé a pakliját, és jobban rákészült Ákos deckjére. Ám ez a bravúr kevés volt neki, ugyanis a döntőben 3-0-ra alulmaradt Török Péterrel szemben, aki ezzel megnyerte a III. Nyugat-Magyarországi HKK Találkozót, és az ezzel járó Apokalipszist, 10.000 Ft-ot és egy üveg bort. A bronzmérkőzésen Aranyi Ákos 3-0-ra győzte e Bognár Bálintot.

A végeredmény

1. Török Péter
2. Moschnitzka Ádám
3. Aranyi Ákos
4. Bognár Bálint

Az első 4-ből három ráadásul a Nemzeti bajnokságon is érdekelt, így biztosak lehetünk abban, hogy számukra ez egy remek teszt is volt. A rendezvény a csekélyebb létszám ellenére jól sikerült, köszönöm azoknak, akik ebben a segítségemre voltak, köszönet a Sárkánytűz Szaküzletnek az ingyenes hely biztosításáért, köszönet a Dungeon Szerepjáték Szaküzletnek, a Beholder Kft.-nek és a Fiatal Értelmiségi Klubnak a támogatásokért. És őszintén remélem, hogy jövőre újra találkozok mindenkivel, aki itt volt, sőt, többen is eljönnek!

Szabó András

8 thoughts on “Beszámoló a Nyugat-Magyarországi HKK Találkozóról

 1. jó beszámoló lett. Azt azért tegyük hozzá a Thauglorendonos szituhoz, hogy már 2-0ra vezettem így nem is olvastam el alapot, csak lelőttem. 1-1nél valószínűleg nem tettem volna ilyet:D

 2. Ettől függetlenül vicces jelent volt. Mondjuk én is csak akkor vettem észre, hogy van büntetése, mikor lelőtted. Ha nem nézem meg újra, hogy valami előnyt kovácsoljak a leesésével, akkor biztos, hogy elmaradt volna a büntetése. 😀

 3. De, Tamás, ezért mondom neked is mindig, olvasd el figyelmesen a lapjaidat! 🙂

  Egyébként köszi, hogy feltettétek a cikket!

 4. hát igen, Antitól vicces ötletünk volt Matthew Parry de álmunkban nem gondoltuk volna hogy akkorát fog csattanni mint rambóbogár a légycsapón. B) de a Tamás kozso-s esete is vitte a prímet…:) 😀

 5. Grat a szervezéshez! Ha lett volna rá lehetőségem, biztosan elmegyek! 🙂

  Köszi a beszámolót. Jobb lett volna a NB draftját tesztelni, nem?

 6. A Draft kiegészítőinek egyszerű üzleti megfontolása volt. Mivel a bolt gyűjtődobozokat rendel, ezért biztos volt, hogy a kiegészítőkből valamennyi maradni fog, nem fogy el az összes. És főleg a Tengermélynél úgy éreztük, hogy ha azokból mondjuk 8 a nyakunkon marad, akkor azt vagy megpróbálja eladni a bolt, ami egyáltalán nem biztos, hogy összejön, vagy én használom fel a későbbi pécsi versenyeken, de annak meg a játékosok és az ideérkezők nem örülnének és a pécsi versenyen díjazását rontaná. Ezért inkább maradtunk a legfrissebb kiegnél, mint fő paklinál, az Elözönléseket meg a Behos támogatásból szereztem meg, így abból sem kellett gyűjtődobozt rendelni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.