Top 7 metagame lap

Avagy a legjobbnak ítélt paklik csak addig tanyáznak a csúcson, amíg nem jönnek az erős ellenlapok.

A statisztikák alapján legerősebbnek talált deckek listájának élmezőnye a mostani trendeknek megfelelően varázslatokkal operáló koncepcióktól hemzseg. Kontrollok Sokszínűséggel, Semleges csatamezővel, Terrgath-tal, Edraliannal vagy Zarknod bilincsével kiegészítve. Erőforrásokkal, valamint leszedések és ellenvarázslatok kombinációjával teremtenek előnyt, szinte megfojtják az ellenfél játékát. Aggodalomra azonban semmi okunk, hiszen a HKK változatos lapkészletében temérdek lap akad, mellyel készülhetünk ellenük. Lássunk egy egész erős merítést a potenciális fegyvereinkről, ha kontrollra vadászunk.

#7 – Bánatos teknős

A kis teknős már jó pár éve keseríti a varázslattal játszó paklik életét, és ereje vajmi keveset gyengült az újabb és újabb kiegészítők óta. Sőt! Drágítani manapság az egyik legkeményebb játékelem a HKK-ban, a Bánatos teki pedig már az első körtől tudja nekünk nyújtani, amellett hogy egy lapot még el is dobat ellenfelünktől. Ha ezzel tudunk kezdeni, jókora tempóhátrányt okozhatunk egy varázslatokkal teletűzdelt paklinak, ami bőven elég ahhoz, hogy pár kör alatt ellehetetlenítsük bedrágult ellenfelünket.

#6 – Telkarid agyszívó

Megjelenésekor spoilernek kiáltották ki a szintén első körös dobatózsenit, ám a metagame átalakulását ő is megsínylette és ereje megkopott. A szúnyog deck erősödésével párhuzamosan néha lehetett látni egy-egy sideban, de nem váltotta meg a világot. Ám a mostani helyzetben valószínűleg minden lilával játszó pakli egyik legstabilabb lapja lesz a kiegészítőpakli összeállításakor, hiszen a X-es lapok előretörésével jó eséllyel fog 2 lapot dobatni a kontrollok ellen.

#5 – Manaevő féreg

Az egyik leghatékonyabb erőforráscounter a játékban, csak a semmibe küldés és a lopás járható út ellene, amivel nincsenek azért kitömve a kontrollok. El lehet persze játszani mellette, meg lehet próbálni kisebb erőforrásokkal csőbe húzni az ellenfelet és utána elsütni az igazi nagyágyúkat, de állandó stresszt rak az ellenfélre az biztos. Akár az asztalon, akár a gyűjtőben figyel, képes befolyásolni a játék menetét – kevés olyan lap van a játékban, mely úgy akadályozza meg ellenfelünk lapjait és hatásait, hogy minket legalább akkora előnyben is részesít.

#4 – Xenó bilincsmester

Az erőforrások semlegesítésének egyik másik módja lehet, ha szimplán érvényüket veszítik a kijátszásuk után. A bilincsmester ezt a szegmenst fedi le, a laphúzásokra koncentrálva, méghozzá igen eredményesen. Erejéről többször tettünk már említést itt a blog hasábjain, hiszen az első körtől kezdve, életjelzővel tiltja le a húzást és keresést, a kevés leszedéssel játszó kontrollok számára közel megoldhatatlan feladat. De mindenképp időigényes, főleg hogy csak kör eleji lapjaira koncentrálhat.

#3 – Káoszteknőc

Újabb teknős, újabb fejtörés a varázslatban bízó pakliknak. Ez a termetes lényt igen hasznos képességekkel ruházták fel tervezői. Kijátszásakor egy varázslatot eldobat ellenfelünktől, és az összes jövőbeni spellt 50% eséllyel meg is akadályozza. Naívan azt is gondolhatnánk, hogy ha szerencsések vagyunk, ellenfelünk innentől egyetlen varázslatot sem fog sikeresen kijátszani, de ne tegyük! Készüljünk alternatív védelemmel is, ha a teknőc néha kudarcot vall, de egy biztos: állandó kételyt okoz majd ellenfelünk számára, hogy egyáltalán megkísérelje-e majd kijátszani varázslatait, hiszen a teknőc permanensen és automatikusan dolgozik.

#2 – Quwarg harcmágus

A harcmágusról már megjelenésekor látni lehetett, hogy irtózatosan erős amit csinál, lényegében egy manáért eldobatja ellenfelünk egyik varázslatát, és vagy kicsal belőle egy leszedést, vagy elcsíp egy másik varázslatot a kézből. Ha az első körben ki tudjuk rakni, az ellenfél erőforrásai blokkolva vannak, de tömegirtásaitól és fájó ponton érkező ellenvarázslatairól sem kell annyira tartanunk. Több quwarggal játszva éri el persze maximumát a lap, hiszen ilyenkor fajtársai árán képes counterelni, minden nagy körben egyszer.

#1 – Grobox fluxustörő

A bilincsmesternél már megemlítettük, mekkora fegyvertény lehet az erőforrások letiltása: itt van hát egy lap, ami a laphúzás mellett az extra varázspontokat is akadályozza. Hatalmas plusz a Grobox mellett a kijátszáskori dobatás és a folyamatos növekedés a jelzőknek köszönhetően. Oda kell ugyan figyelni, hogy a mi erőforrásainkat is benyelni, de tudatos pakliépítéssel ez könnyen kiküszöbölhető, ellenfelünket pedig remélhetőleg olyan mértékben hátráltatja majd, hogy bőven meg fogja érni ez az áldozat.

Bíró Tamás

10 thoughts on “Top 7 metagame lap

 1. Én a manaevő férget rakám az első helyre és az antimágikus goblinnak is helyet szorítanék

 2. A Grobox jobb mint a féreg! egyrészről mert permanensen csinálja, és nem csak egyszer, másrészről mert ölésnek is kiváló tud lenni, ha már meghízott a drága!
  + még dobat is egy lapot.

 3. A Bánatos teknős és a Telkaridnak nincs sok érdeme, hogy szerepeljen ezen a listán. Ellenben a Zilak-din és a Antimág. goblinnak annál inkább…

 4. A Zilak-din mostanában rengeteg pakliban fix lap alapból, ezért nem tettük a listára. Inkább a side lapokra koncentráltunk.

 5. elég szomorú hogy amíg 10lappal készülsz egy kontroll ellen azt ő 1 chosugával megoldja…

 6. Most már értem miért volt a Side-odban :). Amúgy az sajnos nem elég, ha az ellen játszik életjelzős követővel vagy az új életjelzős lapokkal, mint életadó, élet és halál ura.

  A legjobb a Feledés korszak, meg a Leprás goblin :), + szellembéklyó, sors fintora, viszont utóbbi kettő csak 1-et old meg, viszont életest is.

 7. káoszteknöc játékos : megdibom ( totál idióta vigyor ) és megdobja 5 ből 6x…idiota vigyor az arcán : de ügyes vagyok,és kiröhög…..( no comment )

 8. Szerintem azért a fintor sem rossz :DD aki nemhasználja a barnát akkor aurafaló 😀 de a bánatos lehet jobb 😀 az első körbe má ki ficcen :DDD

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.