Olcsópakli – Toborzós horda

Avagy hogyan tapossunk bele ellenfelünk arcába húszfilléres token-lapokkal.

Újabb pénztárcabarát deckkel jelentkezik az Olcsópakli rovat, melyben szokás szerint többnyire gyak-nemgyakokra építve próbálunk meg összeállítani egy ütőképes koncepciót. Mai paklinkra különösen igaz, hogy ilyen kártyákkal nyer: miután követőnek a Toborzót fogjuk használni, ezért ellenfelünk fejét leginkább gyakori token-lapokkal fogjuk csépelni.

A lapok ismertetése

Paklink alapja tehát egy viszonylag új, ám igencsak elhanyagolt követő, a Toborzó lesz, amely extraként kapott lapjainkat erősíti. Legjobb képessége egyértelműen a körönként biztosított plusz egy lap, de a sebzés, a büntetés és különösen a lénytápolás mind-mind hasznos bónuszok.

Első sorban szükségünk lesz tehát olyan lapokra, amelyek további kártyákat biztosítanak nekünk, kihasználva ezzel követőnket. A gyak-nemgyakok közül az Irtóztató fatty, a Thargodan szolga, az Orgling ősanya, A fény oltára, a Rambó bogár és a Sötét Föld számítanak ilyen szempontból a legjobbnak, míg a Zénes repertoárból Niol, a csontsereg vezére került be a pakliba.

Nézzük meg, hogy miért is számítanak ők jónak. A Thargodan szolga és a Rambó bogár nagy előnye abban rejlik, hogy az első körben kirakva őket rögtön vissza is kapjuk a beléjük fektetett manát a következő körben, így a tempó szempontjából abszolút hasznos lapok. Az Irtóztató fatty szintén első körben elkezdhet termelni, ráadásul az ellenfél körében is kisüthetjük rá a követőnket, ha akkor hal meg, ami sok lapunkról nem mondható el.

Az Orgling ősanya első pillantásra kissé drágának tűnhet, ám az Orgling kártevőkkel telepakolt őrposzt és az így biztosított akár 6 ÉP sebzés már közel sem elhanyagolható. A tömegírtások elleni védelem és a max. ÉP csökkentése szintén jól jöhet esetenként. És ha már játszunk ősanyával, tegyük be az Áldozati orglingot is: az ő segítségével egy varázsponttal olcsóbban megúszhatjuk az ősanya kirakását.

Niol termeli a legnagyobbat ütő tokenjeinket a Nekromanta csontvázak személyében, méghozzá aktívan, így vele azonnal az őrposztba küldhetjük az utánpótlást. Hasonlóra képes A fény oltára is, amely lényegében egy nekronért ad nekünk egy anti-mágiázó Kisebb angyalt – a másik képességét nem igen fogjuk kihasználni. Angyalkáink nem elég, hogy láthatatlanok, de még csak helyet sem foglalnak az őrposztban, így nem lesz gond velük akkor sem, ha túl sok lény gyűlne fel az asztalon.

Utolsó említett tokentermelő lapunk a Sötét Föld: a síkok népszerűsége miatt manapság érdemes mindenhova használni belőlük egyet-kettőt, hogy tudjunk mivel válaszolni az ellenfél helyszínére. A Sötét Föld ráadásul remekül illik a koncepciónkba, hiszen körönként adja és tápolja az Irtóztató fatty és a Thargodan szolga által is gyártott Chara-din fattya lapokat – építő lényünk is lesz hozzá általában.

Felmerül persze a kérdés, hogy mit kezdünk ennyi lénnyel – háromnál többet úgysem tudunk belőlük az őrposztba tolni. Szerencsére erre is van megoldás, méghozzá több is. Az egyik a jó öreg Páncélos lovag, aki mindenkinek helyet szorít a csatatéren. Sőt, tápolja és aktivizálja a lényeinket, ami remek dolog, hiszen fattyaink és csontvázaink passzívan jönnek játékba. Szintén a sok lény miatt került a pakliba a Robbanó birkák, aminek bármikor bedobálhatjuk felesleges, vagy éppen meghalni készülő lényeinket, pillanatok alatt elfogyasztva ezzel az ellenfél életpontjait.

Követőnk képességének hála akár az első körben is komolyan be tudunk pörögni – feltéve, ha biztosítjuk a kellő varázspont-utánpótlást. Erre a célra az Energiadagasztást és a Sötétségszellemet fogjuk használni. Előbbi bármilyen tempóban érkezve hasznos lehet, így ebbe a pakliba jobban illik, mint sárga “testvére”, a Manaregeneráció, utóbbi pedig lénybe épített erőforrásként nem csak nehezebben csíphető el, de laphátrányba sem kerülünk általa.

A mana mellett persze lapjaink számát is érdemes külön erre a célra használt kártyákkal növelni, hiszen nem támaszkodhatunk kizárólag a követőnkre: ennyi lény mellé adja magát a Spektrális manipuláció, ami mellé szinte mindig lesz 2-3 lapunk.

Ahogy mindegyik paklinál, úgy itt sem szabad megfeledkezni a védelemről. Ezt a feladatot jelen esetben a legjobb ilyen célra alkalmas nullás varázslatok fogják ellátni: a szinte minden sárgával játszó pakliba kötelező Cselvetés, valamint a Kreatív affinitás. Utóbbi nem csak ellenfelünk legveszélyesebb lapját tudja (számunkra) jobb helyre rakni, de akár a mi kezünk javítására is alkalmas, ha úgy adódik.

A végére jöjjön egy kis áldozós móka: az egyik leguniverzálisabb és legjobb áldozós lapnak, az Ében kehelynek általában mindig találunk majd valami bedobnivalót. Sok képessége közül valamelyik szinte garantáltan hasznos lesz, legyen szó az ellenfél ÉP-jének további farigcsálásáról, a dobatásról, egy zavaró lény leszedéséről vagy éppen a kivégzés-értékű sebzésről.

A paklilista

követő: Toborzó

3 Irtóztató fatty
3 Thargodan szolga
3 Orgling ősanya
3 Áldozati orgling
3 Niol, a csontsereg vezére
3 A fény oltára
5 Rambó bogár
1 Sötét Föld
3 Páncélos lovag
2 Robbanó birkák
3 Energiadagasztás
3 Sötétségszellem
2 Spektrális manipuláció
3 Cselvetés
3 Kreatív affinitás
2 Ében kehely

45 lap

Paklink ezzel összeállt, és a követővel együtt mindössze hat Zénes lap (plusz a Cselvetések, de remélem ezeket már mindenki rég beszerezte) került bele, így az Olcsópakli-kritériumnak ezúttal is sikerült megfelelni. Ne feledjetek persze egy adag tokent is beszerezni a pakli mellé: nem csak az átláthatóbb jelölések miatt, hanem azért is, mert versenyen immáron kötelező a használatuk (legalább egy darab)!

Ha már verseny: ha úgy döntünk, hogy megmérettetjük magunkat, akkor mindenképpen készüljünk egy népszerű side-lap, az Óriások földje ellen, hiszen ez csúnyán elbánik egyet védő lényeinken – igaz, legalább büntetnek. Egy Földharccal például többségüket elláthatjuk a túléléshez szükséges plusz ÉP-vel.

Tanácsok a paklihoz

  • Mivel viszonylag sok módon tudunk nekronozni (a követő mellett A fény oltára és a Sötétségszellem is ebből jön), ezért nagyon figyeljünk oda a pakli méretére. A Toborzó képességét ha lehet, akkor varázspontból használjuk – a második körtől kezdve tényleg csak akkor nekronozzunk vele, ha muszáj, és nincs alternatíva.
  • Ne feledkezzünk meg az Áldozati orgling és az Energiadagasztás alternatív képességéről: mindkettő komolyat tud rajtunk gyógyítani, ha éppen erre van szükségünk.
  • A Páncélos lovag több lapunkkal is kombózik: leginkább Niolt érdemes vele felállítani, aki így rögtön gyárthat nekünk egy újabb csontvázat.
  • A fény oltára anti-mágiájára figyeljünk oda: ha van Cselvetésünk vagy Kreatív affinitásunk, akkor ezeket játsszuk ki előbb, nehogy pórul járjunk.

Nincs más hátra, mint hogy jó tokengyártást kívánjak mindenkinek!

Csető Zsolt

 

 

 

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.