Készüljünk a Nemzeti Bajnokságra! (1. rész)

Néhány cikken keresztül most a Nemzeti Bajnokságra készülünk, illetve tanácsokat adunk a most először bejutott játékosoknak. 

Maga a Nemzeti Bajnokság az év legnagyobb HKK-s eseménye, minden játékos álma, hogy egyszer megnyerje, vagy legalább dobogós helyen, kupával a kezében térjen haza.

Magát a versenyt lázas készülődés előzi meg a játékosok részéről, bizony már hetekkel előre mindenki lázasan tesztel mindkét napra. Az első napon egy hagyományos, a második napon egy sokszínűség jutalma, míg a harmadik napon az első két nap összesített eredménye alapján egy válogatós verseny kerül megrendezésre. A második nap végén mindenki lázasan számolgat, hogy van-e esélye bejutni a draftra, ehhez általában 7,5 győzelem elég szokott lenni, így ez szokott a kitűzött cél lenni.

Milyen paklival induljak a versenyeken?

A hagyományos paklival úgy gondolom, hogy nincs olyan nehéz dolgunk, hiszen nagyon sok hagyományos verseny van az első félévben, érdemes megnézni, hogy milyen paklik dominálták a mezőnyt, és vagy azok közül eggyel, vagy egy ellendeckkel indulni. A második napos deckünk megválasztásánál vegyük figyelembe, hogy nem mindig jön be az előzetes számítás (én általában mindkét nap 6/4-et lövök be célnak), így van, hogy alakítani kell a paklinkon. Ha mondjuk csak 2 kört nyertünk az első nap, akkor érdemes all-in módba váltani, egy közepes-stabil koncepcióval bizony nem fogunk bejutni a legjobb 16-ba.

Egyáltalán nem gond az, ha az első, akár a második fordulót is elbukjuk, hiszen így könnyebb ellenfeleket (vagy hasonlóan peches sorsolásúakat) fogunk kapni, így könnyebb lehet a négy győzelmet összehozni.

Mit ne csináljunk verseny előtt?

Ha teljesítettük az elvárt szintet, akkor a már kitalált és tesztelt paklinkon ne változtassunk, mint ahogy én tettem ezt tavaly. Megvolt a 6/4, kész volt a pakli, reggel 7-kor mégis beállítottam Tomihoz, hogy kéne egy új pakli. Sikerült is egy jó 6/3-at kihozni belőle, és éppen lecsúszni a 16-ról.

Ti készültök már a Nemzeti bajnokságra?

                                                                                                                                                             Egyed Dávid

9 thoughts on “Készüljünk a Nemzeti Bajnokságra! (1. rész)

 1. Amit én mindenkinek javaslok Nemzetire: aludd ki magad! Minden egyes versenynap előtt! Alapvető elvárásnak érzi mindenki, hogy a Nemzetin a következőkkel dicsekedhessen: “hajnali 4-ig fent voltam!” “Nyolc liter sört megittam!” “Szétbuliztuk magunkat!” “Nem csináltam paklit majd itt összedobok valamit!” Aki ilyenekkel dicsekszik (és nem tódít) abból nem lesz bajnok.

  A másik hasonló nagy divat, a drafton: “Nem gyakoroltam semmit” “Most látom először ezeket a lapokat” és hasonló büszke állítások. Srácok, egy nemzetire nem szégyen készülni 🙂 Hiába tolja valaki 100%-kosan az első nap, a bajnoki cím a 3. napi teljesítményen múlik. A 3. napot az nyeri, aki a legtöbbet draftolja előtte a megadott formátumot, és van konkrét elképzelése arról, hogy milyen paklikat lehet összerakni. A gyakorláshoz nem kell mindig új paklit bontani, lehet “csinálni” is boostereket a meglévő lapokból.

  Egy kis lazítás gyanánt, írtam egy történeti összefoglalót az eddigi hkk nemzeti bajnokságokról:
  http://www.beholder.hu/?m=hkk&cikk=18753

 2. Nem értem a sokszínűség jutalmánál a versenykiírásnál az van, hogy csak 4 színből lehet rakni a paklit itt a cikkben pedig ez van leírva az 5. mondatban: “Például az idei versenyen a Sokszínűség Jutalma lesz, a pakliban bárhány színt lehet használni, de egyféle lapból csak egyet.”

 3. sesi: a cikkbeli csak 1 tevedes, Miklos majd javitja

  Miklos: ez csak ugyanaz a duma, mint vizsgan a ‘nem tanultam semmit’ (talan emlekszel 🙂 )
  Ha megbuksz, kesz a magyarazat (jobb, mintha siman buta lennel 🙂 ), ha 5-ost kapsz, mekkora sztar vagy 🙂

 4. Hallottam már olyat, hogy a 3.napra is készültek bizonyos játékosok, meg hű milyen koncepciót találtak ki…
  Nos el árulok egy titkot: felesleges. Teljesen random, hogy ki ül melletted, és az meg főleg, hogy a szomszéd mit talált ki. Lényeg, hogy be kell oda jutni, aztán lesz ami lesz… Abban, viszont egyetéretek, hogy a 3. napon nagyon frissen és felpörögve érdemes nekiülni, mert bizony, olykor másodpercek allatt kell teljesen új koncepciót kitalálni, amihez, már bizony IQ és gyors gondolkodás kell!
  Sok szerencsét az összes versenyzőnek!

 5. Névtelen: Pont hogy ezen faktorok miatt kell nagyon is sokat készülni draftra, hogy gyorsan (és tudatosan) tudj reagálni arra, hogy mit szednek körülötted.

 6. Egyetértek az előttem szólókkal, abban, hogy kell készülni, meg kell a tapasztalat. Tavaly tűl későn reagáltam le azt, hogy az általam tervezett koncepciót más is válogatja, addigra meg már nagyon nehéz volt menteni a menthetőt. Idén eddig ilyen problémákba nem ütköztem. A draft azért nem teljesen random.

  Abban mondjuk nem értek egyet a Dáviddal, hogy feltétlen kockáztatni kell, ha az első nap nem jött be. Sőt, én kimondottan azt vallom, hogy a kitesztelt, eredetileg tervezett pakli (ha van ilyen), általában jobb, mintha az ember reszkírozik és azzal is lehet 4/6 helyett 5/6-ot csinálni.

 7. Kialvás? Kam… 4-ig fent voltam? Nincs is alvás…
  Ha tutti dekked van az első két napra, akkor a harmadikra majd magadhoztérsz:))) És ha ott iszonyatot draftolsz (anno én orglinggal) már lehet is melegíteni az estére :)))

  Ez szórakozás vazze, nem atomháború.
  Annyi számít, hogy jól érezd magad.

 8. @nevtelen:jaja fölösleges koncepciót kitalálni; a jó játékosoknak csak úgy a kezébe kerülnek a lapok amik véletlenül egy életképes dekké állnak össze 😀 (többnyire kész draft tervvel érkezek a versenyre…)

  egyébként aludni teljesen felesleges – mi máskor készüljön az ember az aznapi versenyre, ha nem előző este? 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.