Kívánságkosár – A legjobb méreg

„Remegsz, ha pókot látsz? Sikoltozol, ha kígyó sziszegését hallod? Barátom, neked véged van.”

A mai kívánságkosárban egy korábban komolyabb karriert sosem futott, inkább móka-, mintsem versenypakliról fogok néhány sort írni. Mint ahogy kiderülhetett az idézetből, a méreg deckről lesz most szó. Annak rendkívül örültem, hogy a követőt felújították, és bizony nem sok minden változott rajta, de így lett jó. Az Ébredésben megjelent követőnek volt egy elég kiadós hátránya (főleg ha önmérgező decket szerettünk volna építeni): nem csak az ellenfél forrásait drágította, ami célozta a lapjainkat, hanem a mieinket is, így le kellett mondanunk korábban néhány lap használatáról.

Mielőtt hozzáfognánk a pakli építéséhez, el kell döntenünk, hogy melyik változattal szeretnénk játszani: az önmérgezést, a hordát vagy kontrollosabb vonat részesítjük előnyben. Én személy szerint az önmérgezést (amikor a lényeink attól erősödnek, hogy telerakjuk őket méregjelzővel, pl. Rothadó borzalom, Beloran méregdémon) azért nem szeretem annyira, mert ha véletlenül megakadunk a terjeszkedésben, akkor előfordulhat, hogy véletlenül leesik az asztalunk, és nulláról elég nehéz ügyünk lesz megnyerni a játékot, így én egy kontrollosabb vonalat választanék.

Nézzük, hogy mi az, amivel mindenképp érdemes játszanunk. Az első lap (paklitól függetlenül), ami eszünk be kell, hogy jusson az bizony a Földanya paradicsoma: counterelhetetlen lapkeresés, ráadásul olcsóbbít is, illetve megnőnek a lényeink kijátszásuk után (ami bizony nem árt, mert általában elég sérülékenyek). Kérdés az, hogy mi az, amit mindig szeretnénk az asztalon látni? Nos, egyik kedvencem a Rothadó borzalom, néhány paklit rendesen hazavág (persze egy Thu’zad felismerése simán helyre teszi), ne féljünk használni. Külön öröm, hogy nem kézből kijátszást néz, így kisül a Molluszk átalakítására, valamint a Tűz és Föld síkjaira is. Ahogy említettem, a klasszikus önmérgező vonalat nem szeretem, de ezt semmiképp se hagyjuk ki, főleg, hogy Zanpókkal elég jól összedolgoznak. Ha már fekete, elsők között jut eszembe a Végtelen formázás, amit természetesen ide is javasolnék (hogy legyen outunk szorult helyzetből akár visszahozni a játékot).

Kicsit visszakanyarodva a mérgező lényekhez: akit nagyon gyorsan szeretnénk az asztalon látni a ’borzi’ mellett az bizony a Földanya, olcsón kirakva gyorsan be tudja darálni az ellenfelet, ráadásul remek erőforrás is, hozzá viszont olcsó Sheran lényekre van szükség. Hogy mikből szemezgethetünk? 0-nál olcsóbb nincs, ráadásul korrekt védelme van, és még a nagyobb dögökkel is megbirkózik Sheran védősárkánya. Megmondom őszintén, másoknál láttam a Szilmill spórák – Földanya ligete vonalat, de valahogy ez nekem nem tetszik (nem védi meg a követő az amúgy is sérülékeny ’mini-kombót’), így ezt most kihagytam (de lehet, hogy érdemes vele próbálkozni, már csak Földanya miatt is).

Picit drágább (nála nem is szeretnék tulajdonképpen drágább lénnyel játszani majd) a Pókkirálynő, aki Fekete özvegyekkel árasztja el az asztalt, ráadásul a paraméterei sem túl rosszak. Két lappal is egész jól dolgozik: ha már felgyűltek a pókok, akkor igazán jól jöhet a Méreghullám (ő lesz a legjobb erőforrásunk, bár néha kicsit bizonytalan, de nehéz megakadályozni), illetve A Fehér Özveggyel körönként 1 VP-ért kikereshetünk egy lényt a pakliból. Szintén remek 1 VP-s keresés a Méregkutatás, belőle is rakjunk be 3-at bátran. Maradt még két szabadon felhasználható szín, és ha feketéből már játszunk Végtelen formázással, akkor igen nagy kár lenne kihagyni a sárga színt mellőle, Cselvetéssel elég jól be tudjuk így zárni az ellenfelünket, ráadásul ott van A gyenge ereje, mint örök klasszikus.

Sokat gondolkoztam a negyedik színen: végül a barna mellett döntöttem több okból is. Az egyik az volt, hogy az esetek nagy százalékában követő nélküli játékra számíthatunk, hiszen az lehetővé teszi beleszólás nélküli terülésünket, így kell valami az ölő szekcióba. Mivel sok apró lényünk lehet az asztalon, ezért kézenfekvő lehet a Moa fegyvergyár használata. A másik ok az volt, hogy kell valami, amivel meg tudjuk még lepni az ellenfelünket (gondolok itt pl. a szúnyog-kontrollra), ez pedig a Zilak-din főkancellár. Egy jókor elsütött ’kanci’ bizony erősen felénk billentheti a mérleg nyelvét. Az Apró kívánságról sem szívesen mondanék le, és ha már játszunk vele, használjunk egy Méregfélelmet is (gyorsítja a győzelmünket).

követő: Mérgező rakshallion

3 Földanya paradicsoma
3 Apró kívánság
3 Méregkutatás
3 A Fehér Özvegy
3 Méreghullám
2 Végtelen formázás
3 Földanya
3 Rothadó borzalom
3 Sheran védősárkánya
3 Zanpók
2 Pókkirálynő
2 Moa fegyvergyár
1 Méregsárkány
1 Méregfélelem
3 Cselvetés
3 A gyenge ereje
3 Zilak-din főkancellár
3 A túlvilág hívása

47 lap

Említettem a cikk elején, hogy nem versenypakliról beszélünk: ahhoz, hogy igazán jó deckké váljon bizony még kiegészítőknek kell eltelnie, inkább csak baráti játékokhoz ajánlom ezt a koncepciót, de ott elég jót lehet vele mókázni.

Továbbra is várjuk kéréseiteket a hkkblog@gmail.com címre: írjátok meg, hogy milyen pakliról szeretnétek olvasni a rovatban! Jó játékot és sok sikert!

Egyed Dávid

5 thoughts on “Kívánságkosár – A legjobb méreg

 1. El tudnék képzelni a deckben 2-3 Méreg sodrát is, ha már kontrollról van szó, és ha használjuk a követőt a 3 Méregdúsítást se hagynám ki. Személy szerint a Földanyát nagyon jónak tartom, de a terülősebb, egyszínű verzióba is gyakran soknak érzem a 2 darabot is, mert gyakran jön ütemtelenül. Ide is soknak érzem a 3-at. Amúgy érdekes megközelítése a mérgező decknek Dávid paklija.

 2. Amúgy a Molluszkos verzió is nagyon érdekes, és elég gyors is, bár kevésbé védett mint ez a pakli az ellenlapoktól. Ott a kedvenc “kombóm” agyontápolni egy Ördögpókot zanpókkal, sheran bűbájjal, földanya paradicsommal :).

 3. En sokat probalgattam a pakli minden variaciojat es szerintem a kombos-terulos verzio sokkal erosebb, ez tenyleg csak barati jatekra jo sajnos.

  Viszont ha mar a kontrolosabb verzioval jatszunk akkor szerintem is sok a 3 Foldanya, 1 eleg, viszont mehet be 1 Kifejlett sarkanykigyo, barmikor jol johet.
  Meglepeteslapnak es a Meregfelelem helyett a Gyilkos merget javaslom sokszor van, hogy hiaba sebzunk nagyot, az ellen gyogyul egy jot (vagy van nala Thaug) es megint sehol nem tartunk, de ezt mindenkeppen azonnal le kell vakarnia, mert ha besebzunk 1x-2x, mar nyertunk is. A Moa cucc is felesleges viszont Sheran konnyeit nagyon ajanlom, eleg meno dolog egy nagyobb eletszivas utan 3-4 lapot visszavenni a gyujtobol 🙂
  A tulvilag hivasa helyett meg a Virag szimbolum lehet jobb, nehezebb counterelni, foldanyat segiti es meglehetosen megnyugtato erzes az asztalon tudni.

  megjegyzes a teszteloknek: a feher ozvegyre nagyon raferne egy felujitas, mondjuk 1 vp-ert elettel nagyon sokat dobna a pakli hasznalhatosagan

 4. Helló!

  Nekem is tetszik a mérgező pakli. Játszogattam is vele. Szerintem ennél gyorsabb verzióban éri meg összerakni. Fekete özvegyet is használnék így valószínűbb hogy kijön egy zanpók , védősárkány/fekete özvegy kezdés. Ahol második körben megkapom érte a plusz vp-t így ingyen volt a zanpók, és a két izomért húzhatok vagy vp-t kaphatok. Használnék manaszövőt, tud adni plusz vp-t pláne ha a sík olcsóbbítja. A legnagyobb problémája a paklinak az erőforrás szerintem.
  Sheran ékköve se lenne rossz de szerencsétlen módon nem védi a követő, így ezt nem használnám.

  Ezek lennének az észrevételeim.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.