Trafó – Alanor kincsei

A Nemzeti bajnokságra készülve ma egy versenyerős pakli átalakulását követhetitek nyomon.

Ez pedig nem más, mint a Változó környezettel felálló tárgy pakli. Az alapot Kővári Dániel küldte be, azzal a kéréssel, hogy minél versenyképesebbé tegyük a decket. Nézzük, hogyan is festett az eredeti változat:

Az eredeti pakli

Szabálylap: Változó környezet (Szűk esztendők, Zarknod bilincse, Specializáció, Ősi rúna)

3 Aranymosó serpenyő
3 Ősi tekercsek
3 Ősmatéria
3 Manaevő féreg
3 Apró kincs
2 Aranydukát
1 Trinigan iszákja
1 Nihilum kulcs
2 A három kívánság gyűrűje
3 Cselvetés
3 Bomtar varázskönyve
2 Mágikus óra
2 Xed, az artista
1 Trapéz
2 A kalózok kincse
2 Moa ékszer
2 Mo’khabut fétis
3 Antimágikus goblin
2 Az újjászületés könyve
1 Antimágikus ballaszt
1 Óriások földje

45 lap

Elsőként a szabálylapok kiválasztását vegyük át újra. A rúna-esztendő-bilincs trió természetesen alap, de a negyedik narancssárga lapunkon érdemes elgondolkozni. A Specializáció ugyan meg tudja védeni a lapjainkat, de minket is akadályozhat, ha rosszul jön ki a lépés. Ezért inkább cseréljük is le Birtoklásra, ami Bomtar könyvével a legjobb, de sok lapunkkal jól járunk ha kétszer is megnyomjuk egy körben. Ne felejtsük el, hogy gyógyít rajtunk 1 ÉP-t, meccsek múlhatnak rajta.

Akik túl gyengének bizonyultak

Aranydukátból elég egyet használnunk, mivel sokszor jöhet ütemtelenül, olyankor, amikor épp nincs ellenfelünknek ellopjató lapja. Ha kell, úgyis előkereshető Xeddel. Hasonló megfontolásból elég két Cselvetés a pakliba, hiszen kettőt soha nem szeretnénk behúzni. Van amikor jobban járunk egy kincses tárgyunk behúzásával, mint vele.

Trinigan iszákja kicsit véleményes. Elhúzódó meccseken persze jó lehet, de az elején nagyon drága. Én sokkal szívesebben használnék helyette egy Kiégett őskövet, ami befektetett pénz, és így különösebb kockázat nélkül teremthet előnyt számunkra, és persze áldozandó lapként sem utolsó.

A Mo’khabut fétis és az Antimágikus ballaszt ugyan jól is tud jönni, de inkább side-ba raknám őket. Túl sok pakli ellen egyszerűen nem tudnak semmit ezek a lapok – esetleg ha kincsesek lennének, akkor használnám a fétist alapból.

Az Óriások földje szintén inkább side lap, alapból csak pörgősön használnám. Persze side-ba kötelező a három.

Akiket semmiképp ne hagyjunk ki

Zanaranit megéri használni, rugalmasan ki tud segíteni minket, ha kell manával, ha kell szörnykomponenssel. Áldozós idézési költsége miatt jól kombózik Ősmatériánkkal, hatalmas pörgéseket tudunk produkálni a segítségükkel, ha ügyesek vagyunk.

Ha már az áldozásnál tartunk, cseréljük is le a Sherant valami másra. Dornodon ugyan sok szép lappal tud minket segíteni (Kisebb Zan, Tirranda batyuja stb.), de inkább használjuk Chara-din kincseit. Ében kehellyel szintén a végeláthatatlan hokit tudjuk tovább húzni (eldobunk neki egy tekercset, majd visszahozzuk matériával), valamint egy kis plusz ölést jelent számunkra, míg az Agykéreggyalu rövid úton megszabadít minket ellenfelünk kézben maradt lapjaitól.

Végezetül ne felejtsük el a jó védelmet (és a halált), amit Zu’lit biztosít számunkra kedves tekercseivel. Ha sikeresen kiraktunk egyet, akkor ellenfelünk szinte biztosan nem fog beleszólni a játékunkba, ami bizony nem kis előnyt jelent számunkra.

Az új pakli

Szabálylap: Változó környezet (Birtoklás, Szűk esztendők, Zarknod bilincse, Ősi rúna)

3 Aranymosó serpenyő
3 Ősi tekercsek
3 Ősmatéria
3 Manaevő féreg
3 Apró kincs
2 A három kívánság gyűrűje
2 Zanarani
2 Zu’lit védőtekercse
2 Cselvetés
1 Aranydukát
1 Nihilum kulcs
3 Bomtar varázskönyve
2 Mágikus óra
2 Xed, az artista
1 Trapéz
3 Antimágikus goblin
2 A kalózok kincse
2 Moa ékszer
2 Ében kehely
2 Agykéreggyalu
1 Kiégett őskő

45 lap

A pakli rendeltetésszerű használatához gyakorlás ajánlott, nem mindig egyértelmű, hogy melyik lehetőséget ragadjuk meg a temérdek lehetséges variáció közül. Kiegészítő paklinkba tegyünk még egy kis védelmet (Ilgarathi védőháló, Nihilum kulcs), valamint anti-mágiát (Káoszteknőc, Mo’khabut fétis). Érdemes továbbá Óriások földjét, Őrző lordot és Zilak-din főkancellárt is a side-unkba préselni. Jó kincsezgetést kívánok mindenkinek, aki tesz egy próbát a paklival.

Felizardo Dániel

Hírdetés

11 thoughts on “Trafó – Alanor kincsei

 1. Tudom hogy nem tartozik ide de nem tudom hova írjam szóval azt kérném ha lehet a következő blogos verseny legyen olyan hogy csak tf-es lapokat lehet használni.
  szerintem érdekes lenne

 2. Benkenobi: A “most titeket kérdezünk” alá inkább elfért volna. 🙂 és ne legyen, mert a keltetőm nagy része torzsszülöttekből áll 🙂

 3. kővári úr, mi a helyzet a rezidencián? enyje, hogy nem minket kértél meg, hogy segítsünk. 🙂

  szerintem az eredeti pakli jobb 😀 de van néhány észrevételem, amit megosztanék:

  az első és legfontosabb dolog az, hogy a négy szabálylap a következő:

  – rúna
  – birtoklás
  – esztendők
  – spec

  a bilincs minket szinte mindig zavar, viszont ellenfelünket nagyjából az esetek felében, gondoljunk csak a pakli egyik legnagyobb ellenfelére, a bilincsre, vagy az életes lényes deckekre. a kontroll ellen fontosabb a védelem (spec) a saját körünkben, minthogy a bilinccsel egy körrel késleltessük az erőforrását. ezeket amúgy általában kidobatjuk, vagy megfogjuk. bomtar könyvvel, goblinnal, és harcimágussal.

  a második dolog, hogy a négy szín (nálam midnenképp):

  – sárga
  – barna
  – rhatt
  – piros

  igen a következő kérdés, hogy a lila használata tök indokolatlan, hiszen az előbb említett lapokkal már éppen eleget dobattunk.viszont a legjobb első körös védelem a harcimágus, és jó kis búnuszlapnak berakható egy kisebb zan.

  sideból 3 klántag és 3 merénylő is nagyon kell a pakliba, ha nem kontroll ellen játszanánk, akkor legyen mivel beleszólni az ellenfél körébe is, és ezt azt lopokdni se rossz.

  a harmadik szintén fontos észrevételem, hogy kevés a nyerés

  2 db gyűrűre hagyatkozni manapság több mint merész. mi van ha a beinduláshoz pont azt kell elkincsezni, mert amúgy a 27 db kincses lap is borzalmasan kevés, és akkor csak egy gyűrű marad bent, ami kaphat egy trok rakont, vagy egy végképp eltörölnit/eltörlést, és már nincs is nyerés a pakliban.

  a fentiek fontos és jogos észrevételek, az viszont már szubjektív dolog, hogy én pl nem használok xedet, és trapézt. ezek elég jó pörgést biztosítanak, de én egyszerűen mégsem tudom beszorítani 🙂

  ja és, ahol van mana xedre, ott van mana iszákra is! 😀 persze nem biztos hogy egyszerre.

 4. Szerintem azert a gyalus jobb mint az eredeti 😀 regen nekemis benne volt 😀 csak nekem 1 kehellyel 😀 nagyon kemeny 😀 foleg xeddel kiporrentve 😀 de azert nekemis a piros jobban bejon 😀 harcmagus, merenylo, kisebb zan 😀 merenylo nekem alapbol benne van nem csak side ba 😀 merenylo kicsit jobb mint a magikus ora 😀 orat ellopjak ilyen tolvajklantag feleseg lapokkal az eleg kellemetlen 😀 kisebb zan a gyuru melle alap 😀 ha igy lilaval tennem ossze akkor en tennek bele nyuzokest , mert eza 2 gyuru szerintemis keves 😀 xed az nagyon fasza, de kettot en abbol nem tennek bele 😀 1 xed meg egy trapez 😀 nemigen szeretnek behuzni elso korbe kettot, vagy 1et goblin,merenylo,moa ekszer meg ilyenek melle, mert akkor kb eretvagok 😀 en az iszakot nem hagynam ki a 3 osi tekercs melle 😀 hat bilincs az nem mindig rossz 😀 pl ha ellenfel kezd akkor elso korbe szuk masodikba neki bilincs 😀 es mire megint a bilincs jonne addigra nagyvaloszinuseggel megolom 😀 hameg en kezdek akkor meg a kezemtol fugg 😀 de megnezem a specializaciot 😀 tergath se nagyon szereti a bilincset 😀

 5. Nem a legjobb az eredeti pakli, de az új se jobb. Lila például side-ba kell szerintem alapból mehet a piros vagy a zöld. Amúgy a formátum/metagame határozza meg, hogy milyen szabálylap/követő kell. Nem mindig a változó a legjobb. Most nincs kedvem lerészletezni többet, de akit érdekel, az úgy is mindent elolvas a témával kapcsolatban és okosodik. Ja és 2x még sohasem indultam ugyan azzal a tárgydekkel versenyen, de szerintem se Huszár Ádám, se Varga Robi, de még Dex sem.

 6. Igazából az Óriások földjének kivételét nem is értem. Komolyan, mit nem zavar rajtunk kívül? Kontrollt szivatja, hordát is… Épület ellen kereshet újra síkot és ami nem szellemszolga, az halott. Antimág. horda is elszáll, mert a masszív lények nem tudnak eleget megfogni a tárgyat. 1 alap, kettő metagame függő, de ritka. És itt 2. körös a drágaság, kereséssel és 9 lap bármelyikével, tehát nem is értem…

 7. Nekem nincs különösebb bajom a javított decckel, szerintem jól eltalálták. Max. egy-két lap arányán változtatnék, de nem vészes.
  Jó cikk lett!

 8. Az Óriások földjét ki nem hagynám alapból. Gondoljatok bele, amikor egy kontroll számít a jó kis Mágia sík olcsóbbítására és kap a pofájába egy óriás síkot, pedig tárgyba nem szokták berakni alapból…:P. Az első meccsen egy ilyen momentum perdöntő lehet, side-ból már úgy is számít rá. Lassan járjas tárgyba még durvább az 1-es drágítás.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.