Olcsópakli – Sheran deck

A zöld szín jelenleg hátul kullog az istenek rangsorában – lássuk azonban, hogy mit tudnak a lapjai összefogva.

Olcsópakli rovatunkban leginkább hasznos gyak-nemgyak lapokra építkezve igyekszünk decket kreálni, és bár a Sheran szín mostanság közel sincs ott a HKK élmezőnyében, azt pont nem lehet elmondani, hogy a vizsgált kategóriában gyengélkedik.

Hogy miért? Azért, mert a Földanya ligete és a Sheran könnyei személyében két remek nem gyakori erőforrással is rendelkezik, melyek leginkább egy zöld lapokkal teletömött pakliban mutatják meg erejüket. Építsünk hát egy ilyet.

A lapok ismertetése

A teljesen ingyen érkező Shrean könnyei remek stabilizáló lapja lesz a paklinknak, hiszen elhulló kártyáinkat igen nagy hatásfokkal fogja visszahozni a játékba – sőt, a középjátékban, csontért érkezve még durvábbat fordíthat a meccsen. Vegyük észre, hogy a tárgy áldozás esetén is kapja a jelzőket – ezt a kombólehetőséget ki is fogjuk majd használni.

Amíg a könnyek a stabilizálást szolgálják, addig a Földanya ligete a pörgés első számú beindítója lesz a paklinkban. A meccsek elején leginkább erőforrásként fogjuk használni, a későbbiekben pedig keresős képessége kerülhet előtérbe, konkrét kártyákkal megcélozva a győzelmet. Kell persze hozzá néhány olyan lény, amely fel tudja építeni nekünk az első körben, a legjobb ilyen pedig fura mód egy varázslat, a Szilmill spórák. Hogy miért? Egyszerű: azért, mert egy jelzőt kapásból be is áldozhatunk neki, így rögtön megindulhat a pörgés az első körben. Lesznek persze más opcióink is: a Fekete özvegy egy rendkívül egyszerű lap, de legalább ingyen jön, és építő-, valamint ütőlényként is jól funkcionál. Építkezhetünk emellett első körben Zanpókkal is, igaz, neki első sorban más feladatai lesznek. Rendkívül ötletes, többfunkciós lapról van szó: feltápolhatjuk vele egy nagyobb ütőlényünket, de arra is játszhatunk vele, hogy valaki (mondjuk épp saját maga) belehal a következő körben a méregjelzőkbe, ízletes lapokkal gazdagodva így az izomjelzők miatt.

A folyamatos lényutánpótlást a Pókkirálynő fogja biztosítani, pókocskákkal elárasztva az asztalt. Az özvegyek sérülékenysége nem nagy gond, hiszen jó eséllyel sok lesz belőlük. Az esetleges felesleges példányok sem vésznek kárba ráadásul: beáldozhatjuk őket csontnak a kör elején, kombózva ezzel a Sheran könnyeivel (a szörnykomponens is jól fog jönni ráadásul, de erről később), de a Földanya ligetének is nyugodt szívvel beszállhatnak.

Mivel a Szilmill spórákat leszámítva nem igen szeretnénk sok varázslattal játszani, ezért nyugodtan vihetünk egy kis drágítós és anti-mágiás vonalat is a pakliba. A viszonylag új Zénes lap, az Aurafaló komoly fejtörést fog okozni például a varázslatos pakliknak, akárcsak a Bánatos teknős, aki pedig a tárgyakat és az épületeket is belassíthatja is egy kicsit.

Varázslatok híján a leszedést is lényekkel kell megoldanunk. Szerencsére vannak opciók: a Hártyás lemúr álom- és dermesztésjelzői bármit képesek optimálisan megoldani, kikerülve az esetleges büntetéseket és gyűjtőből történő visszavetetéseket, míg a Zoloboo törzsfő a lényes paklik durva ellenszere lesz – belőle minden esetre elég egy darab is alapból.

A sok lényünk és a termelt pókocskák mellé érdemes használni néhány Targantulát is, alaposan meggyorsítva ezzel győzelmünket. És ne hagyjuk ki természetesen a zöld szín remek avatárját, Földanyát sem, aki az esetek többségében 1-2 varázspontért fog megérkezni az asztalra, igen kemény ölésként és hasznos erőforrásként funkcionálva egyszerre. Belőle – pénztárcánk és cseremappánk függvényében – egy vagy két darabot érdemes használni.

Látható, hogy paklink átlagköltsége viszonylag alacsony, így a Földanya ligete mellett nem igen fontos további manatermeléssel játszanunk. Egy-két olcsóbbítás azért beférhet: én az Ultraspecializációból és a Sheran ékkövéből is ajánlok egy-egy darabot, egyrészt azért, mert időnként sokat javíthatnak a pakli tempóján, másrészt pedig azért, mert ha nincs rájük szükségünk, akkor visszakaphatjuk a lapot.

Nem véletlenül emeltem ki korábban a szörnykomponenst: van a Sheran színnek egy kisebb tárgyas vonala is, aminek a Sheran könnyei csak az egyik eleme. Ott van például a Savas üvegcse, amely játékosba és lénybe is tud sebezni, és kombózik a könnyel is, amivel ráadásul jellemzően épp őt fogjuk visszavenni, pillanatok alatt sokat sebezve így az ellenfélbe (vagy éppen letakarítva az asztalát). Szintén jó kis sebezgetős és lényleszedős tárgy a Mérgezett dobótőr, amely ráadásul könnyen jöhet ingyen is, hiszen egész sok mérgező lény van a paklinkban – ha más nem, egy kósza Fekete özvegyünk gyakran lesz neki.

Védelmünk egyik tagja szintén egy tárgy lesz: ő a Virág szimbólum, amely teljesen ingyen megmenti egy lapunkat (vagy adott esetben a mi bőrünket), alternatív képessége, az áramlásos visszavetetés pedig talán még ennél is erősebb. Másik védekező kártyánk paklink egyetlen varázslata a Szilmill spórákon kívül: bizony, a Cselvetés meglepő mód ide is befér – az ingyen jövő spoilerről már többször sikeresen megállapítottuk, hogy anti-mágiás deckekben sem érdemes lemondani a használatáról, hiszen szinte bármikor ki tudjuk (és ki is érdemes) játszani.

Van még egy nem Sheran lap, ami csodásan illeszkedik paklinkba. Ez a kártya nem más, mint a Robbanó birkák: vegyük észre, hogy ő is kemény kombót alkot a Sheran könnyeivel, így akárcsak a Savas üvegcsével, vele is pillanatok alatt kegyetlen pusztítást vehetünk véghez, az ellenfél arcába hajigálva pókocskáinkat és egyéb lényeinket.

Felmerül a kérdés, hogy mit használjunk a pakli mellé. Különösebben nincs olyan követő vagy szabálylap, amely sokat lendítene a koncepción, így akár az öt lapos kezdést is be lehet vállalni. Én mégis azt mondom, hogy rakjunk a pakli mellé egy Beldiant: a varázslatos paklik ellen van néhány kemény lapunk, a lényes deckek azonban okozhatnak nekünk nehéz szituációkat – nem árt, ha lassítjuk egy kicsit a beindulásukat.

Paklink ezzel össze is állt – vessünk is rá gyorsan egy átfogó pillantást.

A paklilista

követő: Beldian

3 Sheran könnyei
3 Földanya ligete
3 Szilmill spórák
3 Fekete özvegy
3 Zanpók
3 Pókkirálynő
3 Aurafaló
3 Bánatos teknős
3 Hártyás lemúr
1 Zoloboo törzsfő
2 Targantula
1 Földanya
1 Ultraspecializáció
1 Sheran ékköve
3 Savas üvegcse
3 Mérgezett dobótőr
3 Virág szimbólum
3 Cselvetés
2 Robbanó birkák

47 lap

A deck több mint a fele az elmúlt két kiegészítő gyak-nemgyakjaira épül, és ritkából is szinte csak idén megjelent Zénes lapok vannak benne, így beszerzése nem okozhat komoly gondot – megfelelve így az Olcsópakli-követelményeknek.

Tanácsok a paklihoz

  • Mindig keressük a kombólehetőséget a Sheran könnyeivel, hiszen a leggyorsabban a Savas üvegcse többszöri kijátszásával nyerhetünk. A szörnykomponensnek, képesség költségének (Robbanó birkák, Földanya ligete), zanszilánk-költségnek áldozás mind-mind extra jelzőket ad a könnyre. A Zoloboo törzsfő akár a mi lapjainkat is kilőheti, ha csak ennyi kell a győzelemhez – egy ilyen kockázatos lépést persze csak akkor tegyünk meg, ha biztosak vagyunk abban, hogy az ellenfél nem tud visszavágni!
  • Szinte mindegyik tárgyunk kincsezik, így a Sheran könnyeihez, vagy épp a többi tárgyunk kijátszásához könnyen szerezhetünk csontot.
  • Ha versenyre megyünk, akkor side-ból mindenképp készüljünk az Óriások földje ellen ÉP-növelő lapokkal (például Az élet burjánzásával), hiszen lényeink többségét csúnyán elpusztítja.

A pakli természetesen ritka lapokkal (Sheran védősárkányával, több Földanyával vagy éppen univerzális spoilerekkel) tovább erősíthető, de jelenlegi formájában is egy rendkívül élvezetes és sok kombinációs lehetőséget magában foglaló deckről beszélhetünk, amely remekül segítheti a komplexebb paklik használatának elsajátítását. Jó játékot!

Csető Zsolt

5 thoughts on “Olcsópakli – Sheran deck

  1. Kiégett tisztást tuti raknék bele, 1-et alapból, 2-t sideba, Szent kulacs mehet side-ba mert a virág szimbólum sajnos lopás ellen nem véd és egy ellopott pókkirálynő vagy Földanya érzékenyen érinthet minket, illetve én Páncélos lovagból is elrejtenék a pakliban egyet, ha nem elég a birka sebzése, lehet hogy ezt kikeresve előbb nyerünk.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.