Kezdő-sarok #6

Hogyan készüljünk egy versenyre?

Miután eldöntötted, hogy melyik versenyre szeretnél nevezni, össze kell rakni egy paklit a formátumnak megfelelően. (Hagyományos, Jellemek harca, Veszélyes faj stb. – a kiírásoknál olvashatóak a formátumok szabályai, ezeket ezért nem szeretném részletezni).

Körülbelül egy héttel a verseny előtt már jó, ha van egy paklielképzelésed, vagy a legjobb, ha már van egy pakli 1.0 verziód. Azt, hogy milyen paklit választasz cseppet sem magától értetődő. Figyelni kell az úgynevezett metagémre*.  Érdemes tehát vagy az aktuális top deckkel indulni, vagy ha nem ezzel mész, akkor készülni ez/ezek ellen (legalább side-ból). Végig kell gondolni, milyen paklik ellen erős a deck alapból, és mik azok, amiket esetleg side után sikerülhet megverni. Például el kell képzelni, hogy mit csinálsz, ha mondjuk egy Zarknod bilinccsel játszol, vagy épp Bűvös erdővel. Ha túl sok pakli fajta ellen érzed azt, hogy bajban lennél, akkor érdemes másik pakli után nézni.

Miután nagyjából eltaláltad a metagém paklit, tesztelni kell. Érdemes sokat játszani sok fajta pakli ellen (persze érdemes inkább baráti társaságban játszogatni, mert az se jó, ha mindenki tudja, hogy mivel indulsz a hétvégén). Kritikusan kell figyelni minden lapot, még azokat is, amiket megszoktál már, hogy spoilerek*, mert lehet, hogy nem annyira univerzálisak az aktuális környezetben. Látni fogod, hogy melyek azok a lapok, amik sose jönnek jókor, körökig csak szorongatod. Ilyenkor vagy csökkented a számát (pl. 3 helyett csak 1-gyel játszol), vagy teljesen ki is veheted. Sokszor előfordul, hogy egy gyakori lap egy pakliban jóval erősebb, mint egy drága ritka lap.

A teszt után side-ot kell csinálni. Ekkora már kiderül számodra, mik ellen kell készülni side-ból. Magadban döntsd el, hogy mely paklik a gyengéi a tiednek, és tegyél a side-ba ellen lapokat – ilyenkor gondold végig, hogy mit vennél ki, ha be kell tenned azokat.  Az ellenlapok mennyisége annak függvénye, hogy mennyire vagy esélytelen egy adott pakli ellen. Ha marad még hely a side 25 lapjában, akkor mindig érdemes vagy plusz leszedést vagy kántert berakni. Esetleg lassító lapokat.

Jó tesztelgetést és versenyzést!

*metagém: Az aktuális versenykörnyezet felmérése. Mik az aktuálisan versenygyőzelemre képes paklik?
*spoiler: univerzálisan erős lapok

Varga Károly

4 thoughts on “Kezdő-sarok #6

  1. Sziasztok!
    Nem ,túl, rég kezdtem a játékot és ,természetesen, tervezem a versenyre járást.
    Van egy ,egész, használható Dornodon/Tolvaj egyszínűm, de a side sehogyan sem akar összejönni. (Kevés a lap.)
    Kiegészítő pakli nélkül is indulhatok versenyen?

  2. Igen el,de mindenképp kérdezz körbe embereket a verseny előtt hátha tudnak kölcsönadni ezt-azt(akár írj rám behon(darkmelon).A semminél bármi jobb.Hátha pont az segít amit betettél akár csak random is.

  3. Illetve van egy Verseny előtt nevű topic is a Beholderes fórumon, ott is érdemes körbekérdezned, tud-e valaki valamit kölcsönadni. Általában akad legalább 1-2 ember, aki szívesen segít.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.