Dönczi Krisztián nyerte a Nemzeti Bajnokságot

Az éjfattyak hordáját senki sem bírta.

Befejeződött a XVI. Hatalom Kártyái Nemzeti Bajnokság, melynek végén a többszöri Hatalom Szövetsége-győztes, Dönczi Krisztián örülhetett – Krisztián nem először került közel a tűzhöz, a bajnoki címet azonban csak most sikerült behúznia, teljesen megérdemelten. A rossz sorozatok tehát folytatódtak: sem a duplázás, sem pedig a címvédés nem sikerült senkinek.

A 16 fős döntőben két csomag Elözönlésből és egy csomag Tengermélyből draftoltak a résztvevők, akik aztán két nyolcas csoportban, három fordulóban csaptak össze, az így továbbjutott 8 játékos pedig már egyenes kieséses rendszerben harcolt tovább. Itt az alábbi eredmények születtek:

 • Egyed Dávid vs Panyik Zoltán
 • Andrási Krisztián vs Dönczi Krisztián
 • Baross Ferenc vs Juhász Ferenc
 • Gellai Sándor vs Moschnitzka Ádám

A legjobb négy közé jutott játékosok közül Egyed Dávid olcsó direkt sebzésekkel és rendkívül masszív lényekkel operáló kontrollal, Dönczi Krisztián a három évvel ezelőtt már nyerőnek bizonyuló éjfattyakkal, Baross Ferenc leginkább fehérre építő hordával, Moschnitzka Ádám pedig egy rengeteg leszedést tartalmazó kontrollal játszott. Az elődöntő eredményei:

 • Dönczi Krisztián vs Egyed Dávid
 • Baross Ferenc vs Moschnitzka Ádám

A döntőben tehát a tavalyi bajnok, Moschnitzka Ádám, valamint a cím nélküli aktív játékosok közül az előzetesen legnagyobb esélyesnek tartott Dönczi Krisztián csapott össze. A rendkívül izgalmas és fordulatos meccseken Ádám végül nem bírt a végeláthatatlan Dezabukodonor-hordával, így Krisztián kapta a legnagyobb kupát. A bronzmeccsen Baross Ferenc diadalmaskodott.

A XVI. Hatalom Kártyái Nemzeti Bajnokság végeredménye

I. Dönczi Krisztián
II. Moschnitzka Ádám
III. Baross Ferenc
IV. Egyed Dávid

Gratulálunk az új bajnoknak, és persze mindenki másnak, aki végigküzdötte az elmúlt két-három napot!

Csető Zsolt

 

 

 

15 thoughts on “Dönczi Krisztián nyerte a Nemzeti Bajnokságot

 1. ÚÚÚ az isten Mosi majd nem meg csináltad!!! Azért a második helynek is gratulálok, nem kellett sok 🙂
  Mindenkinek gratulálok!!! 🙂

 2. Gratulálok az új bajnoknak, szép volt Krisztián! 🙂

  Le a kalappal Ádám előtt! Bajnoki cím után ismét eljutni a döntő asztalra példa nélküli teljesítmény.

  Egy kis elmélkedés a szerencséről, mert egyre több asztalról hallom versenyek alatt ennek a szónak a használatát pejoratív értelemben…

  Sokan szeretik a szerencse szerepét kihangsúlyozni, mert játék során ez az egyetlen, amit (megengedett eszközökkel) nem tudnak befolyásolni. A versenyt megelőzi 1) a szabályok és FAQ-k minél alaposabb elsajátítása, 2) tapasztalat, amit a múltbeli játékok és versenyek jelentenek 3) alapos metagame elemzés, 4) megfelelően összeállított és kitesztelt pakli(k), 5) precíz, közel hibátlan játék 6) megfelelő fizikai és szellemi felkészültség a hosszú verseny koncentráció igényére (ez különösen igaz a Nemzetire, ahol 3 egymást követő napon kell teljesíteni a kánikulában), és persze 7) a szerencse.
  Jó lenne ha a szerencse mindig maximálisan mellettünk állna, de egy megfelelő intelligenciával rendelkező játékos számol azzal, hogy ez nem így lesz. Természetes, hogy bosszantó ha egy kritikus pillanatban pártol el tőlünk, de ekkor is tisztában kell lennünk azzal, hogy korábban, egy másik kritikus pillanatban, amikor mellettünk állt, ellenfelünk érezhette ugyanezt.

  Kiemelt bunkóságnak tartom emiatt, ha valaki egy számára kedvezőtlen fordulat miatt a másik orra alá dörgöli, hogy ‘szerencsés’, és nem fogadja el, hogy ez is a játék része (de legfőképp azért, mert parasztság olyat a másik orra alá dörgölni, amiről nem tehet), de ahhoz, hogy komoly teljesítményt érjen el valaki, elengedhetetlen az első hat pont teljesítése. Valahol degradálod a teljesítményét azzal, hogy az eredményét egy tőle független változóhoz kötöd. Mindenki gondoljon bele, hogy minek örülne jobban, ha a komoly háttérmunkával rendelkező versenygyőzelmét mások a szerencséhez kötnék, vagy a nagyszerű játéktudásához. Érdemes úgy eljárni, ahogy szeretnéd, hogy veled szemben is eljárjanak…

 3. Felkészülés a Nemzetire (Simon Dániel). #1

  Bár nincs komoly eredményem még draft versenyről (eddigi legjobb a III. Nemzeti Bajnokság 4. helye), de pár tapasztalatot szívesen megosztok Veletek (többségnek valószínűleg nem lesz újdonság).
  Draft előtt ismert, hogy melyik kiegészítőből fogunk bontani. Ha nincs teljes gyűjteményünk az adott kiegészítőből, a lapkeresőben akkor is fellelhetjük az összes lapot, amivel a verseny során találkozhatunk, így alaposan fel lehet készülni.
  A verseny sajátossága, hogy kevés ritka lappal fogunk találkozni. Többségében gyakori lapokra, nem gyakori lapok kiegészítése mellett építhetünk koncepciót. Emiatt az a legfontosabb, hogy ezeknek a lapoknak az erejével legyünk tisztában, ráadásul azzal a kitétellel, hogy elhagyjuk a 3 lapos korlát szabályt. Ez felboríthatja bizonyos lapok standard erejét. Gondoljuk végig az összes lapnál, hogy mennyiben jelentene más erőt ha esetleg 6-7db-t is használhatnánk belőle a pakiliban. Ezen a ponton kell figyelembe vennünk, hogy kétszer annyi lap várható az egyik kiegészítőből, mint a másikból, tehát nagyobb eséllyel számíthatunk a dupla kieg nem gyakori lapjaira, mint akár a szimpla kieg gyakori lapjaira!
  Ezt követi a színek szerinti bontás. Ha átnézzük, hogy az egyes színek milyen gyakori és nem gyakori lapokat tartalmaznak, akkor átfogó képet kapunk arról, hogy melyik színből szedhetünk lapleszedést, lényleszedést, tárgyakat, anti-mágiát, kis- és nagy lényeket, gyógyítást, direkt sebzést vagy esetleg épületeket és szakértelmeket. Érdemes megnézni, hogy az egyes színek erősítik-e egymást, esetleg jól kiegészítik-e egymás működését.
  Most, hogy átláttuk a gyakori- és nem gyakori lapok erejét, a színek kínálatát, meg kell vizsgálnunk, hogy a kiegészítőkben lévő lapokban milyen kombinációs lehetőségek vannak, vagyis azokat a lapokat, amik együtt erősebb képességgel bírnak, mint külön-külön két másik, önmagában erősebb lap. Ez az a pont, ahol igazából eldől a draft pakliépítési versenye, mert a TOP16 kiemelt játékosállomány jó eséllyel mind tisztában lesz a lapok saját erejével, ezért arra kevésbé számíthatunk, hogy ezeket a lapokat adják tovább, viszont jobb eséllyel építhetünk koncepciót önmagukban gyengébb (vagy legalábbis kevésbé univerzális), de egymással kombinációt alkotó lapokból. A draft végkimenetelét jó eséllyel nem az fogja eldönteni, hogy kinek sikerült a legjobb lapot kiszednie, hanem az, hogy ki tudta úgy kiszedni a pakliját, hogy a lehető legkevesebb ‘blank’ (esetek többségében használhatatlan) lapja legyen.
  Ha ezzel is megvagyunk, akkor a felkészülésünk 80%-át már meg is tettük. Az igazán sikeres draft játékosok, azonban ezeket a tapasztalataikat kibővítik a ritka lapokra is. A felhalmozott tudásukat a gyakori és nem gyakori lapokról, a színek erejéről és a kombinációs lehetőségekről összekötik azzal, hogy milyen új irányt kaphatnak ha esetleg valamelyik speciális ritka lapot sikerül kézbekapniuk a versenyen. Ahhoz, hogy ezeket a lehetőségeket is végiggondoljuk, a ráfordítandó idő sokszorosa szükséges eddigi vizsgálódásunknak, hiszen ritka lapból közel annyi fajta található egy kiegészítőben, mint gyakoriból és nem gyakoriból összesen, és jelentős részük újragondolásra késztethet minket a kitalált kombinációkkal kapcsolatban.

  … folyt köv

 4. a Nemzeti (Simon Dániel). #2

  Mostani döntőben 2 elözönlés és 1 tengermény volt a kínálat. Jelentősen egyszerűbbé vált a felkészülés, hiszen ilyen feltételekkel rendeztek is már Nemzeti döntőt 2009-ben, amit Baross Feri nyert (thargodan/éjfatty alap) Panyik Zoli (thargodan/éjfatty alap) ellen. Ezen kívül még eredményes volt a kontroll verzió (sok leszedés nagy lényekkel). Feri és Zoli egyik kulcslapját, a morf mágiát kitiltottuk, így gyengült a koncepció, a kérdés csak az volt, hogy mennyire.

  Elemzésem végére úgy döntöttem, hogy a tiszta lelkek városa az elözönlés legerősebb lapja ilyen formátumon, ezért ennek adtam a legmagasabb prioritást, és a vég kezdete kapott még kiemelt prioritást. Két színt döntöttem így el előzetesen, mert mind a kettő mögé fel lehetett sorakoztatni lényes koncepciót, és az izmok, valamint a drága leszedések és a kevés gyógyítás miatt úgy gondoltam, hogy a gyors terülés lesz a győzelem kulcsa. Két szín függőben hagytam, hogy alkalmazkodni tudjak arra az esetre, ha változtatnom kell az elképzelésemen.

  Az első bontásomban rögtön volt is tiszta lelkek városa, így kivettem. Ezt követően azonban nem kaptam többet, így azt feltételeztem, hogy más is magas prioritással kezeli, de érkezett egy hógriff, angyalparancsnokok, kisebb angyalok, így úgy tűnt, hogy a fehér hordát más nem gyűjti, ráadásul az éjfatty/thargodan lényekből is szép számban érkeztek, amiket szintén begyűjtöttem. Kedvezőtlen volt a paklik összetétele, mert volt olyan pakli még a válogatás közepén is, amiből 2-3 lap is kiváló lett volna, míg olyan is amiből 0. Rendelkeztem egy fehér és egy lila horda vázzal 1 várossal és pár leszedéssel kiegészítve, így viszonlag jó feltételekkel vártam a tengermély bontást. Itt az espada és az örvénykeltő volt az aminek a legmagasabb prioritást adtam, és attól tettem függővé a további színeket, hogy melyikből látok-e belőlük. Espada és örvénykeltő közül is csak 1-1 került a kezembe, azokat ki is vettem, viszont jött 3 elit buvárharcos a fehér koncepcióba és üres járatok alatt 4 moa torpedót is sikerült begyűjtenem 2 újabb lila leszedéssel.
  A harmadik körben újra elözönlést bontottunk, és sajnos most nem bontottam várost, viszont 2-t kaptam a továbbadások során, aminek nagyon megörültem. Hógriffből is jött 2, hópárducból nem jött több, és éjfatty/thargodanból sem, így a barna szekciót erősítettem tovább dobótőrökkel és törpékkel akik izmosodnak.
  A bontások végeztével elégedett voltam, a paklim így nézett ki: 3 tiszta lelkek városa, 3 hógriff, 3 elit búvárharcos, 3 kisebb angyal, 5 angyal parancsnok, 3 izmosodó thargosan, 4 életes thargodan, 1 kereső thargodan, 1 baghar testőr, 4 moa torpedó, 2 dobótőr, 1 espada, 1 örvénykeltő, egy életből 5-t lövöldöző, 3 lila leszedés 1 fehér leszedés és 1 erődemonstráció volt.

  1. kör Vámos Csabi varázslat nélküli, vezetőkészséges paklija zöld, fekete, piros, kék összeállítással. Én kezdtem kétszer. Csabi nem játszott varázslatokkal, így nyugodtan tervezhettem a támadásaimat. Bontott alattomos orkot, vérfarkasokat, cantrip galetkiket, ártányokat. Igyekezett rezisztencia szakértelemmel és rezisztencia képességgel védeni támnadásait. A paklim jól pörgött ki és mindig megvolt a tempo előny, amit az is biztosított, hogy a vezetőkészség (3-t bontott Csabi) egyszer sem tudta lényeit erősíteni. Vagy ki sem fért, vagy lőttem.
  3-0

  2. kör Panyik Zoli nagylényes, sok leszedéses kontroll. Én kezdtem kétszer itt is. Első meccsen lényekből csak az angyal parancsnokok jöttek, amik önmagukban drágák és sebezhetőek, így Zoli felállt és már uralta a terepet. Buktam a kezdést… Második körben már jött tiszta lelkek városa, amit Zoli elegánsan megoldott úgy, hogy a keselyű elé nem engedte be lényemet zajos léptekkel, további lényt pedig a zajos léptekkel blokkolta. Itt 15+6 ép-n üresen hagytam az őrposztot, de hiba volt, mert Zoli 12-t ütött és lőtt még 2*5-t. Harmadik meccsen szépen kipörgött a horda és 3. körben kivégezte Zolit.
  1-2

  3.kör Juhász Feri ében íjász – vízitündér kontroll dekkje ellen. Itt Feri kezdett kétszer. Első körben szépen felálltak az íjászok és szoros csatában kivégeztek. Második körben én kezdtem, de megint csak angyalparancsnokok voltak. 10vp-nél nála sem voltak íjászok, csak 3 lénye ütött az őrposztban, amiket egy spellel és egy dobótőrrel megoldottam, majd a körömben lehoztam az érkező hógriffet + 3 parancsnokot -> mindenkinek + 13 sebzés : 45. Jöhetett a döntő. Amelyikünk nyer, az 6 ponttal még remélhet. Feri kezdett egy cápával, majd második körben megérkezett a tündér, így körönként 2-t húzott. Ezt a dupla tempó előnyt már nem bírtam és hamar összetört. Sajnos itt egy meccs alatt sem láttam várost.

  Csalódott voltam, hogy nem jutottam a 8-ba, mert elégedett voltam a bontással, de el kell ismernem, hogy nagyon jó paklikat épített mindenki és jó volt látni, hogy mennyi kreativitás szorult a játékosokba. Remek koncepciók is születtek. Sajnos a csoportunk kevésbé volt rugalmas, mint a másik csoport, valószínű jobban csapdáztunk koncepció lapokat mások elől, emiatt önmagukban gyengébb paklikat hoztunk létre, legalábbis az a tény, hogy a 4 közé jutásért minden csoporttagunk elvérzett, ezt mutatja.

  Köszönet a szervezésért, kiváló versenysorozat volt, remélem jövőre újra itt lehetek! 🙂

 5. Kösz Dani a részletes és érdekes beszámolót! Bíróként az egész versenyt csak kívülről láttam, jó látni az egészet egy játékos szemével is.

  A drafton én azt láttam, hogy mindenki igyekezett koncentrálni, elkerülni a hibákat, láttam több olyan zseniális meccset is, ahol utólag azt mondtam, ezt is fel kellett volna venni videóra. A Moschnitzka Ádám vs Baross Ferenc mérkőzésen 2 olyan meccs is volt, amit Ádám vesztesnek látszó helyzetből fordított meg.

  Igazad van Dani nagyon sok faktor szükséges a versenyen való jó eredményhez, és az állóképesség itt tényleg nagyon fontos, a vége felé sokakon látszott a fáradtság.

 6. Dani! Egészen biztos vagyok benne, hogy a szerencsével foglalkozó kritikád (részben) nekem szól. Álljon itt egy könnyen emészthető példa: A csoportmeccsek alkalmával játszottam a későbbi első, második, valamint harmadik helyezettel (Krisztián, Ádám, Feri), egyszer sem volt alkalmam kétszer kezdeni, a meccsdöntő ritkámat (lélektánc) 9 meccsből mindössze 2x húztam föl, mindkétszer a végjátékban. Volt ezen kívül egy olyan bírói döntés ellenem, amire senki, sem a bírók, se más profik nem tudtak érvet felhozni(tipikusan az a szitu, hogy én úgy játszottam a lapot, ahogy rá van írva, miközben az lett beítélve, amit elvileg csinálni akart tesztelésen…), szóval azt hiszem, érthető, ha elengedek egy “Szeeeeeeerencsés” megszólalást , miután kikaptam.

 7. gratulálok a jól szereplőknek elsősorban természetesen a Krisztiánnak. Dani a szerencse miatti sírást nem kell felvenni, hisz azt jelenti, hogy te győztél és ennyi elégtétel jár a vesztesnek..:). én az 50%-os pénzfeldobós lapokat utálom nagyon,
  (káosz teki, timera gondolat, stb.) roppant idegesítő amikor a 1 dobáson múlik 1 meccs.. remélem többé ilyen lap nem jön ki!

 8. egyébként nagy SZERENCSÉTEK van, hogy külföldön voltam és nem tudtam itthon mészárolni..:) bár két 1 lapos deckem azért részt vett a nemzetin, a Zoli és a Feri játszottak velük.

 9. szerintem simán megérné Dani 3 kommentje, hogy cikként kiemeljétek

  szerencse meg benne van a játékban, az adott pillanatban bosszantó is – belefér egy kis méltatlankodás miatta . magam részéről nem hiszek a szerencsében (ahhoz túl racionális vagyok); a szerencse inkább csak egy ítélet az adott helyzetről (s ami a legviccesebb: sokszor kiderül a szerencsés/szerencsétlen helyzetről, hogy téves ítélet volt (kártyában ez könnyen tetten érhető))

 10. Bazmaon szerint:

  Érdekes, mert bár a Timera deck az egyik kedvencem, de különben nekem is halálom, amikor másfajta paklikkal ilyenek döntenek el valamit. Első nap nekem mondjuk ezzel pont szerencsém volt, de utána elnézést is kértem az ellenfelemtől. Ennek ellenére az egész versenyt nézve sajna nekem sem volt szerencsém, ami akkor felidegesített, és volt, akinek a fejéhez is vágtam (mondjuk utána bocsánatot is kértem tőle), ilyenkor az ember egyszerűen néha ideges és nem gondolja át a dolgokat, de alszik rá egyet és lehiggad.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.