Paklileírás – Életjelzős deck

Lássuk, hogy mire képesek a legutóbbi Zén kiegészítőben megjelent halhatatlan lények.

A legutóbbi Zén kiegészítő, a Halhatatlan lények ízletes csemegéket tartogatott a lényes paklik szerelmeseinek: az új lapok egy szempillantás alatt feltámasztották a hosszú ideje pihenő életjelzős koncepciót, ismételten az asztalra varázsolva A halhatatlanok nagymesterét – leginkább Hegymélyi keltetővel párosítva. Ma egy ilyen paklileírást olvashattok tőlünk.

A lapok ismertetése

Ha végignézünk az új lapokon, akkor láthatjuk, hogy igencsak használható darabokról van szó, egy azonban még közülük is kiemelkedik: ő az Életadó, amely messze a legerősebb lapja a paklinak.

Hogy miért? Azért, mert semmiféle korlát nem került a lapra, így egy körben annyiszor használhatjuk a képességét, ahányszor csak szeretnénk – csak győzzük persze az életjelzőkkel. Ez utóbbi követőnk mellett nem lesz komoly probléma.

A legdurvább kombót egyértelműen az orglingos vonallal alkotja: az Áldozati orglinggal párosítva pillanatok alatt megoldhatatlan asztalt varázsolhatunk magunk elé. Hogyan? Az Áldozati orglingot beáldozva, és az Életadó képességével mindig visszarakva szépen kirakosgathatjuk a paklinkban lapuló Orgling ősanyákat és Orgling tanácsadókat – a visszahozást az ezekre tett életekből tudjuk kifizetni. Három ősanya, kilenc Orgling kártevő, minden lap +3 varázspont – nem igen fog senki sem megoldani egy ilyen szituációt.

Igen ám, de ez kismillió életpontba kerül, mondhatnánk. Nos, szerencsére erre is van megoldás, méghozzá az Áldozati orgling sokak által elfelejtett második képességének köszönhetően, így összességében alig néhány ÉP-nkbe kerül csupán a kissé hosszadalmas akció. Egy igencsak durva, két lapos, négy manás kombóról beszélünk tehát, melynek mindkét lapja külön-külön is igen erősnek mondható.

Lássuk, hogy mit jó még visszarakosgatni az Életadóval. Például a Trikornis herceget: ő ugyan nem kaphat életjelzőt, de nincs is rá szüksége, hiszen épp hogy azt akarjuk, hogy meghaljon. Persze nem az ellenfél miatt, hanem a saját képességétől: varázspontadós képességével pillanatok alatt akár kétszámjegyűre tornászhatjuk készleteinket, ha pedig már elég manánk van, akkor még egyszer visszatér a közben kiszórt lényeink életeinek egyikéből, hogy még egy négyest is odacsavarjon az ellenfélnek. Ez szintén egy olyan második körös kezdés, amely szinte garantálja számunkra a győzelmet.

Ha már manatermelés, akkor van nekünk egy másik is az új Harfori szent személyében, aki szintén beindíthatja számunkra a második körös pörgést. Ha ez nem lenne elég, akkor egy borzasztóan hasznos gyógyítós képessége is van neki: gyógyíthatunk magunkon, ami a követőnk mellett közel sem rossz, de jó lényeink és kalandozóink is közel leüthetetlenné válnak általa. Az már csak hab a tortán, hogy alapból 3 élete van – ilyen szempontból ő lesz a legjobb erőforrásunk.

Az új lények közül négyen csatlakoznak még a buliba. A tébolyodott egy brutálisan jó dobatás, aki ilyen szempontból hamarosan akár a HKK elitjébe is felkapaszkodhat, a Lélekszolga a varázslatok ellen véd be bennünket, Az élet és halál ura és Deego pedig első sorban az ellenfél lapjait fogják megoldogatni. Mindegyiküknek vannak ráadásul egyéb pozitív tulajdonságai is. A tébolyodott hosszú távon is működhet, a Lélekszolga igencsak tiszteletre méltó méretekkel rendelkezik, Az élet és halál ura laputánpótlást is biztosíthat számunkra, akár még az ellenfél körében is, Deego pedig lénytápolásra és plusz életek osztogatására is kiválóan alkalmas.

A masszív életjelzős vonal mellett szükségünk lesz kiegészítő lényekre is, hogy paklink tökéletesen működhessen. A Szilmill kapitány például igencsak hasznos harcos a drágítás mellett, hiszen tovább dézsmálhatjuk vele az ellenfél egyébként is szűkös manatartalékját. Bátran áldozgassuk neki Orgling kártevőinket vagy éppen kiürült A tébolyodottjainkat, de bátran keressük a kombózási lehetőséget az Életadóval is. Utóbbira még inkább alkalmas a Robbanó birkák, amely Életadó mellett kétszer annyit (plusz még négyet) sebez, ahány életjelzőnk van játékban.

Használjunk még azért olyan lényt, amit szívesen bedobálunk: ha valami, hát a Türkiz sárhajító például biztosan ilyen, hiszen Életadó, illetve valamelyik áldozós lényünk mellett pillanatok alatt elfogyasztja az ellenfél életpontját. Ha kell, akkor persze a zavaró lényeket is el tudja távolítani.

Nem csak hátulról tudunk harcolni: az őrposztból is boldogítani fogjuk az ellenfelünket – pláne akkor, amikor a Páncélos lovag is megérkezik. A Szilmill kapitányhoz hasonlóan ő is ellátja lényeinket egy kis extra sebzéssel, a végtelen őrposzt pedig kellő lény esetén önmagában elegendőnek bizonyulhat a győzelemhez.

Minél több irányból terrorizáljuk az ellenfelet, annál jobb: Az enyészet porladó lovasa mellett például minden lapját alaposan meg fogja gondolni. Életjelzővel szinte levakarhatatlan, hiszen csak varázslatok hatnak rá – ha első körben vele tudunk kezdeni, akkor ritkán fogunk vesztesként távozni az asztaltól. Még nagyob lockot tehetünk emellett az ellenfélre akkor, ha egy-két Káoszteknőccel is meglepjük – nem rossz dolog az egyébként is drágított varázslatokat még jobban zavarni, hiszen ezekkel nehezebben bánunk el, mint az asztalon maradó lapokkal.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban nem hiányozhat a Hegymélyi keltető mellől a Földharc sem, hiszen ingyen jövő lapként mindhárom képessége extra-hasznos lesz számunkra, tovább biztosítva ezáltal a gyors győzelmet.

A paklilista

szabálylap: Hegymélyi keltető
követő: A halhatatlanok nagymestere

3 Életadó
3 Áldozati orgling
3 Orgling ősanya
3 Orgling tanácsadó
3 Trikornis herceg
3 Harfori szent
3 A tébolyodott
3 Lélekszolga
3 Az élet és halál ura
2 Deego
2 Szilmill kapitány
1 Robbanó birkák
3 Türkiz sárhajító
2 Páncélos lovag
3 Az enyészet porladó lovasa
3 Káoszteknőc
2 Földharc

45 lap

A pakli a sok Zénes lap miatt viszonylag könnyen beszerezhető, hatékonysága pedig megkérdőjelezhetetlen: a Nemzeti Bajnokság első napján Varga Róbert 5, én pedig 4,5 fordulót nyertem vele a 6-ból, vagyis egy rendkívül erős és stabil összeállításról beszélünk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem szükséges az alapos felkészülés: side-ból mindenképpen használnunk kell néhány fontos lapot. Legnagyobb mumusunk természetesen a Semleges csatamező, amely ellen a Grobox fluxustörő és a Xenó bilincsmester lehet a legnagyobb segítségünkre, míg Triniganos pakliknak a Telkarid agyszívóval okozhatunk kellemetlen perceket, kidobatva a Térszaggatásokat, a Szúnyogírtásokat, a Vérkeszegeket és a Sztatikus gólemeket. Az egyre népszerűbb gyűjtőgenerálós Zarknod bilincse ellen Geomi, a gömböc és A lelkek démona jöhet jól, míg egy hasonló életjelzős paklit meglepetés-Szörnybűvölésekkel készíthetünk ki.

Én tehát bátran ajánlom mindenkinek a paklit, hiszen ahogy azt az eredmények is mutatják, rendkívül erős lapokkal bővült az életjelzős koncepció. Jó játékot!

Csető Zsolt

 

 

 

23 thoughts on “Paklileírás – Életjelzős deck

 1. Iszonyat a deck!!! Én mind Robival mind Zsoltival megharcoltam a nemzetin és csak ellenük maradtam alul, nem véletlenül.

 2. Sok eltérés van keltető és keltető között is, az enyém máshogy néz ki, még a színekben is. Mondjuk ott egy kész dekkbe szuszakoltam be a lényeket és nem köréjük építettem egy koncepciót. Amúgy ha már rámentünk az anyucis-áldozatis vonalra, az orgling mágust nem hagynám ki, 2ért is jó, és élettel több mint levakarhatatlan, amellett, hogy gyógyít, amellett hogy ha felgyűlik egy ősanya, kivégez, bár a legendáshoz képest még így is csak felezett idővel…

  Tetszik ez a dekk is, bár néhány 3-ast megkérdőjeleznék, és pl. a földharcot 3ra raknám…

 3. Nem lett volna szabad kiadni ezt a zént. Túl erősek lettek a lapok, a játék még nincs erre felkészülve.

 4. Ezzel többnyire egyet kell, hogy értsek.Legfőképpen igaz ez az életadóra.Ha ő nincs (vagy van rajta korlát)máris erősen gyengül a koncepció.Mondom ezt úgy, hogy az én bilincsem is erre a lapra épül.

 5. Mondjuk az ifjú tekire is ezt mondtuk amikor megjelent, mégsem tette tönkre a metagame-et, még fajon/egyszínen se túl dominánsak a teknősök.

  Ennek ellenére fel kéne újítani a feledés korszakát, hogy legyen az ilyen orglingos hulladék-dekkek ellen egy hatékony ellenlap.

 6. “túl erősek? hány versenyt nyertek?”

  …eddig? És hányat fognak még ezután?

 7. kertelésmentes véleméynem: ez a pakli undorító, és 200 forintból megvan. ezen nem segít az apokalipszis sem 24.000-ért. BALANSZ!!

  a feledés korszaka 3 manáért full elrakja a kis szotyikat, mit kell ezen felújítani? 😀

  ja,azt hogy kiantimágiázzák, lekánterlik, bedrágítják? hát igen.
  hogyan szeretnéd ezt egyszerre megoldani? 😀 szerintem jó lenne, ha ik-jából lehetne helyettesíteni lapbobással, vagy ilyesmi. de ezt ne mfogják felújítani 2 éven belül.

 8. ez ellen a pakli ellen még a sidelapok is szarok, egy mélységgel csa ktovábbi használhatatlan és bedrágított leszedéseket erőforrásokat fogunk húzni, a halászatot kiröhögik az élet miatt, a thuzad 4 manából old meg egy két manás lapot, de amjd úgyis ingyen visszajön hála életadó, és miközben szenvedünk a kis vakarékokkal, az orglingok meg a lovas eszi az ép-nket. ha meg elbűvölnénk, egyszercsak lesz egy élet nélküli 2/2es csicska lényünk, amivel szart se érünk.
  igazából egy mező vagy egy aranytigris lehet jó ellenük, de még ekkor is kell a szerencse.

  szégyelje magát aki ilyennel játszik, remélem nem nyer vele versenyt! 😀 😀 😀

 9. Hányat fognak ezután?
  Senki sem tudja.
  Majd ha sorra nyerik a versenyeket, lehet jajongani 🙂
  Akkor viszont a molluszkot miért is nem tiltották ki?
  KB. 1 éven át (ha nem több ideig) nem volt olyan dobogó, amin nem volt Molluszk.
  Mindegy, nem érdekes.
  Ez mindenesetre egy ötletes, érdekes lap, nekem tetszik.

 10. A játékosok ki fogják találni az ellenszerét. Ajánlom mindenki figyelmébe az Ősök bilincse nevű 10 Ft-os side-lapot.

 11. Az életes lények ellen jó: Hétfejű hidra, Trappoló dinymák, Molekulabitorló, Thu’zad teóriája, Troglodita úszóbajnok 😀

 12. Nekem tetszenek az életes lények,amivel inkább tele tököm,az az,hogy minden lényes deck orglingokkal kezdődik…azt hittem végre olvasok egy aranyos kis agresszív életes decket,erre nem,hiszen van ősanya,miért ne autóznánk? jó mellé Molluszk,jó mellé halhatatlan nagymester,jó mellé legendák völgye,nagyon örülök….

 13. Én se örülök annyira ennek a vonalnak (mikor még csak a listára kerültek fel, már annak se örültem), kár, hogy a tesztelés azon fázisában, amikor kipróbálásra kerültek gyakorlatilag egyszer se értem rá a sakkversenyeim miatt. Kíváncsi lettem volna a véleményemre, mert, hogy az életadón kiakadtam amikor megláttam az biztos. Jelentős része ezeknek az életes lapoknak eléggé irreális, ezt mondom úgy, hogy még csak nem is a legoptimálisabb környezetben, paklikban próbáltam ki őket, főleg másoknál láttam, meg most a Nemzetin.
  A Zsolti brutális és remek kombója is rámutat, hogy itt bizony baj van… Akár 2. körös kombó, ami ellen alig van ellenszer, ha kezdett a keltető? Korrekt. Mondjuk ez ellen legalább működhet a korszak, a legendás ellen az is egy kalap szar.

  Mostanában nem nagyon lesz időm versenyezni, de a fenti paklik miatt aligha láttok majd mással versenyen az elkövetkező hónapokban, mint a csatamező. Talán egy korszakos Edra vagy a sárkány kincs miatt egy-egy alkalommal lesz kreatívabb is a részemről :D.

 14. ha túl sok a kontroll az a baj, ha túl kevés akkor meg az a baj…

  de ha valóban jó a deck, akkor biztosan előkerül valami megoldás ellene – egy nezopurrafixet vagy egy goblin vajákost pl. elég nehezen kezel a deck; s akkor még se kezdtem gondolkozni

  amúgy mitől kaptatok ki nemzetin?

 15. Zsolt, nem mondod, hogy egy darab nyeszlett Robbanó birkák volt abban a deckben?????? !!!!!!! 🙂

  Amúgy jó a pakli, de sztem messze nem verhetetlen. Valamit ki lehet találni ellene.

 16. Én Panyik Zoli gyűjtős bilincsétől kaptam ki 2-1-re. De két másikat elkaptam, meg a felkészülés során is jó voltam a pakli ellen, úgyhogy inkább Bonyi mezőjétől paráztam, de amellett sikerült ellavírozni szerencsére. 🙂

 17. Bubu: ha megnézed a paklit, akkor láthatod, hogy volt még jónéhány további out is a szitura, nem csak a birkák.

 18. Én Vámos Csabi Változós Tárgyától kaptam ki, ami meglepett, mert tesztelésen sosem bírtam ezt a decket elverni Tárggyal.

 19. Csető Zsolt szerint:

  Összességében a fix. győzelemhez héttel kellett többet sebezned belém, mint amennyit az asztalról tudtál okozni, ezt pedig egy lappal…azért ilyen lap nem sok volt, mondjuk olyan volt, amivel pár orglingomat leszeded és akkor az én húzásomon múlott volna minden. Meg az élet és halál ura még lehetett volna egy járható út. Illetve a többes leszedés miatt a Sárhajító is jó lehetett volna, az én húzásom függvényében. A Páncélos lovag még elég lett volna, az tuti. Ok, összességében tényleg volt jópár out-od, bár azért kb. 25-30 % esélyed volt sztem :). Ok, mondjuk ez már nem az a kategória, ami nem jöhet be egy meccsen, vagy csak extrém mákkal, abban igazad van.

 20. Kedves siro-rivo nepek! (csak annak szol, aki sir)

  Dungeon hagyi most:
  1. Foldi Viktor Csatamezős Trinigan-kontroll (#12 ) 15 40 25
  2. Aranyi Akos 5-lapos Trinigan-kontroll (#2 ) 12 48 21
  3. Donczi Krisztian Beldian, Trinigan kontroll (#9 ) 12 45 20
  4. Kurunczi David Csatamező (#18 ) 12 40 24
  5. Molnar Ferenc Csatamezős köd-deck (#19 ) 12 36 20
  6. Bakos Attila Bilincs (#3 ) 10 42 21
  7. Abonyi Attila Csatamezős (#1 ) 10 35 21
  8. Gaspar Tamas 3 Bűvös erdő + Átkozott követő (#13 ) 9 54 18
  9. Cseto Zsolt Hegymélyi keltető + H. nagymestere (#7 ) 9 48 16
  10. Juhasz Ferenc A1 2 Rúnás tárgy (#17 ) 9 42 16
  11. Szlovak Csaba Quwarg-kombó (#28 ) 9 39 18
  12. Schmidt Edit A2 Teknős (#25 ) 9 36 16
  13. Tamasi Viktor Csatamező (#29 ) 9 33 18
  14. Buzassy Tamas Teknős (#6 ) 9 30 18
  15. Gergely Ferenc A3 Zanszilánk-deck (#14 ) 9 24 16

  vagyis 1 DB 9. HELYET csipett el a pakli!
  Mikozben az ELSO 3 HELYEN TRINIGAN kontroll! ill. az elso 7-bol 4 CSATAMEZO!
  Kb. mirol beszeltek?
  Probaljuk valtozatossa tenni a HKK-t, hogy ne kizarolag a kontroll kulonbozo valfajaival lehessen indulni a siker remenyeben egy komolyabb hagyomanyos versenyen, es a folyamatos hiszteriakelto siras-rivas megy egyesektol… nem segitetek 🙂 mondjuk nem is aggaszt annyira 🙂

 21. azért indulnak mezővel meg beldiannal, mert az életes követőt csak így lehet megverni, vagy tergatnál egy bemákolt aranytigrissel.

  azért nézzük meg a játékosokat is, meg a triniganos és keltetős deck-kel indulók számát is. én nyilván nem zsolti képességeiről van szó, hiszen ő az egyik legjobb játékos szerintem, csak az eséylekről. 10 kontroll féle deck, és egy keltető, még jó hogy a kontroll nyer.

  ha egy versenyen 10-10 indulna ezekből a deckekből, a kontrolok kiszálnának a francba…. és keltetővel lenne tele a dobogó.

  szerencsére kevés játékos szeret három lappal kezdeni, és passzív lényekkel játszani 😀

  és a legfontosabb: gratulálok Viktornak és Editnek!! 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.