Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

Összefoglaló az idei tesztelésről, némi kóstolóval az új kiegészítőben érkező lapokból.

Immáron hosszú hetek óta nem jelentkeztünk Szivárgás rovatunkkal, melyben a legújabb HKK kiegészítő teszteléséről szórunk el némi infómorzsát, így ezúttal egy igencsak tartalmas epizóddal kárpótolunk titeket. A lent olvasható cikket a tesztelők egyike, Abonyi Attila készítette, ezúton is köszönjük az általa nyújtott segítséget. Jó olvasást hozzá!

* * *

Sziasztok! Ebben a cikkben a HKK tesztelésérõl fogok mesélni általánosságban, valamint konkrétan az idei új lapokról konkrétumok formájában is.

Kezdjük az elején! Az idõrõl-idõre rendszeresen megjelenõ HKK kiegészítõk (Zén- és nagykiegészítõk) létrehozásán egy kisebb csapat dolgozik, akik minden hét keddjén ülnek össze. A tesztelõcsapat jelenlegi tagjai: Dani Zoltán, Tihor Miklós, Makó Balázs, Panyik Zoltán, Baross Ferenc, Bakos Attila, Gáspár Tamás, Dárday Gergely, Kakuk Róbert, Györki Dávid, valamint jómagam. Egy ilyen alkalomra mindannyian egy új paklival készülünk, amely sok új lapot tartalmaz. Ezeket a jövõben megjelenõ lapokat egy táblázatban tartjuk nyilván. Mivel a lapok gyakran hétrõl-hétre változnak, minden meccs közben ott van mellettünk az a bizonyos tesztlista. Egy ilyen alkalom után mindenki kommenteket ír a lapokról, így finomítva, erõsítve vagy éppen gyengítve azokat. Minden megjelenõ lap több pakliban is kipróbálásra kerül, így csak ritkán kerül ki valami olyan, amivel nem kalkuláltunk elõre (pl. A kétségbeesés hatalma + Arochos).

A rövid bevezetõ után lássuk a legújabb kiegészítõt! Azt ugyan még nem lehet tudni, milyen néven fog megjelenni, de azért sok infót elárulhatok. A legfontosabb talán egy új ikon, a védekezés bevezetése. A védekezés ikonos lapok a következõ képességet kapják: ha ellenfeled kezdte a játékot, ellenfeled elsõ körében ingyen kijátszhatod. Természetesen csak azonnali lapok lehetnek védekezésesek. Ezek a kártyák a játék lassítását hívatottak elõsegíteni, például ilyen az Elzárás (új) is: Elenios azonnali, 1 VP, védekezés, kijátszhatod közvetlenül ellenfeled húzási fázisa után is. Ellenfeled ebben a körben már nem játszhat ki lapot (helyszínt sem). Nekem személy szerint tetszik ez az irány, hiszen csökkenti a kezdés erejét.

Mivel ez az elsõ kiegészítõ, amit tesztelek, nagyon lelkesen vágtam bele. Miután átböngésztem a tesztlistát, egybõl össze is raktam pár olyan decket, amivel amúgy sosem játszanék. Ilyen volt az ork deck, amely két új lényt is kap, az azóta már megjelent életes koncepció, de természetesen a kedvenceim sem maradhattak ki (Semleges csatamező, Sokszínűség), amelyekhez inkább védekezõbb lapok várhatók, erõforrások kevésbé.

Ugyan még nincs vége a tesztelésnek, de az eddigi tapasztalatok alapján számomra egyértelmû, hogy kiemelkedik egy koncepció a többi közül, ez pedig a legendás deck, 4 lappal. Sok új, nagyon erõs (szerintem kicsit túlságosan is) legendás lény fog megjelenni, amelyek lehetõvé teszik, hogy építsünk rájuk egy négylapos lényes kontrollt. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a koncepció sorsa – ha megjelennek a lapok a jelenlegi formájukban, annak komoly metagame-formáló ereje lesz.

Több érdekes koncepció is életre kelt a tesztelés során. Az egyik ilyen volt a Quwarg deck egy új iránya, méghozzá az agro-hordás vonal. Két olyan új quwarg is lesz, amely egyáltalán nem illeszkedik a kombós vonalba: az egyik ilyen Qriklix, akinek méretei függnek attól, hány quwargunk van kinn, míg a másik a Quwarg harcos, egy egyszerû lény, amely az ellenfél ÉP-jének gyors csökkentésére hivatott.

Noha az új lapok többsége a tesztelõktõl ered, jó néhány papíros van a jelenlegi listán, ami külsõs játékostól származik. Semmilyen prioritás nincs a kettõ között, gyakran vannak igazán jól eltalált lapok a beküldött ötletek között is. Nekem a következõ a kedvencem az új kiegészítõbõl. Csábos áldozat: 3 VP, 0/1, kalandozó. Sikeres kijátszásakor az ellenfél egy célpont lapja, ha akarod, átkerül hozzád, ha lény volt, passzívan. 1 VP, áldozd fel és rakd a semmibe: célpont lap a gyûjtõbe kerül. Szerintem kitûnõen eltalált lap, természetesen nagyon lassú egy hagyományos környezetben, de 3 Bûvös erdõben elég erõs volt, valamint bilincsbe is lehetett próbálgatni.

A tesztelés során gyakran elõfordul, hogy egy lapot nem éri meg erõsíteni vagy gyengíteni, mert semmi szükség nincs rá a játékban, vagy túl bonyolult, így inkább lehúzzuk a listáról. Természetesen idén is több lap jutott a kihagyás sorsára, köztük a következõ is. Vohuana (új): Bufa, avatár, 7 VP, szkritter, 5m/5m. Anti-mágia: 0, Idézési költségébõl helyettesíthetsz 4 VP-t egy szkrittered kézbõl semmibe dobásával. Sikeres kijátszásakor visszavehetsz a gyûjtõdbõl egy szkrittert a kezedbe. Aktívan jön játékba. Minden szkrittered kap +2/2-t. Ahhoz, hogy a szkritterjeidet visszavedd az asztalról a kezedbe, nem kell VP-t költened. Nem rossz ez a lap, de igazából a Nemes númakon kívül semmilyen értelmes szkritter nem jelent meg az utóbbi idõben és nem is nagyon fog, így semmi szükség rá.

Nos, ennyi lenne a tesztelésrõl szóló cikk, zárásképp jöjjön néhány jövõben megjelenõ lap, kommentár nélkül:

Õsi praktika (új): X VP, Chara-din, azonnali. Célpont lény vagy játékos sebzõdik X+2-t, te pedig gyógyulsz X+2-t. X maximum 9 lehet.

Bársony gyilkos (új): 3 VP, Dornodon, szörny, 4m/3. Anti-mágia: 0. Repül. Nem lehet azonnali varázslat célpontja, Direkt sebzõ harci képességekre immunis. Harci képesség: ellenfele a harc ütés fázisában a gazdáját sebzi.

Mestermágus (új): 1 VP Fairlight, kalandozó, 0/1. Sikeres kijátszásakor aktivizálhatsz egy lapot. 1 nekron: célpont lap aktivizálódik és a mestermágus kap egy szintet (egy körben egyszer).

Köszönöm, hogy elolvastátok, remélem, már várjátok az új kiegészítõt! Mi mindent elkövetünk, hogy élvezhetõre és erõsre sikerüljön.

Abonyi Attila

 

 

 

25 thoughts on “Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. Nagyon tetszik az új védekezés szabály. Valóban csökkenteni fog egy kicsit a kezdés erején. Üdvözlöm a törekvést.

 2. Sok érdekes infót kaptunk,köszönjük. A védekezés nekem is bejön,csak a drágítós szablapoknak sajnos rendesen oda fog vágni.Bár talán az erdő nem feltétlenül akar már 1. körben kivágni semmit az asztalra. A quwargokat őszintén szólva már unom,és nem is az zavar,hogy jönnek ki újak,inkább az a féle hozzáállás,hogy “Nem rossz ez a lap, de igazából a Nemes númakon kívül semmilyen értelmes szkritter nem jelent meg az utóbbi idõben és nem is nagyon fog, így semmi szükség rá.” Senkit nem zavarna,ha lenne egy gyengébb szkritter lap is a kiegben,azért próbálkozni lehetne velük és ha már megjelent,lehetne felújítani mellé pár szkrittert.

 3. remélem mindenki tudja, hogy mit jelent az Elzárás (új) megjelenése!?
  nálam lehet jelentkezni a régi verzióval, szívesen megfosztalak tőle (akármennyitől) akár lapok, akár kevéske pííz formájában

 4. A szkritterek megjelenését a tesztelőkön kívül senki nem tudja befolyásolni, úgyhogy ha nem tetszik a jelenlegi szkrittrek száma és minősége, akkor tessék újakat kiadni és/vagy felújítani a régieket! 😀
  Én biztos örülnék neki.

 5. jó cikk lett grat. várom már az új nagykieget. Remélem a legendás dekk nem lehetetleníti el teljesen a kontrollokat. Bilincsbe jön lap?

 6. Illetve, mire kimondtam, hogy előttem lévő, valaki beelőzött, így csatlakozom Balukaaaa hozzászólásához!

 7. Tetszik ez a védekezés dolog.. 😛 (már ameddig nem ellenem fogják kijátszani 😀 ). Érdekes de ez a Mestermágus nagyon megmozgatta a fantáziám 😛

 8. Tessék lehet elővenni a Krigisht a mappákból. =P
  Nekem is tetszik ez a szabály de így látatlanba nekem inkább úgy tűnik, hogy olyan lapok lesznek mint a természet rendje: Ha biztos, hogy ellenfelem kezd akkor bemegy sideból.

 9. Mestermágus: nem mondom melyik dekk jutott először eszembe mert a keltető-utálók elkezdenek zúgolódni 🙂

 10. bramwell95 szerint:

  Biztos vagyok benne hogy a tárgypaklik egy forradalmasított, lényesebb változatára gondoltál!

 11. Már nagyon vártam az újabb Szivárgást, nagyszerű lett a cikk, köszi érte Attila!
  El sem tudom mondani, mennyire örülök annak, hogy tetszik Neked a csábos áldozatos ötletem, remélem a hozzá készült illusztrációm is kedvelt lesz 🙂
  Bárcsak már holnap megjelenne az új kieg!

 12. Örülök, hogy visszatér a Mestermágus, az első HKK-s időszakom kedvenc kontroll-lénye volt. (meg még pár embernek)

 13. A mestermágust én egy villámos dekkben teszteltem, és a villámhárítóval, cikázó villámokkal elég jól működött, volt, hogy kijött 2. körben.
  Nekem bejött a lap, remélem másoknak is tetszeni fog, de jön azért még pár meglepetés is 🙂

  S.R. : Igen, a bilincs is fog kapni pár lapot 🙂

 14. @Gabesz, a Csábos áldozat elég sokmindenkinek tetszik. 🙂

  Vohuana szituja érdekes, én adtam be, június közepéig nem volt rajta a tesztlistán, aztán pár tesztelésen nem tudtam ott lenni, ezekszerint az alatt felkerült és egyből le is került. 🙂

  A védekezés pedig egy nagyon jól eltalált szabály, és nem csak akkor lesznek használhatóak a lapok, ha az ellenfél kezdett.

 15. a semmibe kerüljön a Elzárás a kijátszása után, vagy nézhetjük a “elmerombolás” nevű dekket újra.

 16. se nem ősmágiás, se nem 0 VPs, teszteltem batyuval, egyáltalán nem volt para, h vissza lehet venni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.