Top 7 követő és szabálylap Szúnyogirtáshoz

Napjaink egyik legnépszerűbb és legerősebb koncepcióját járjuk körbe, a hozzá illő narancssárga lapok tükrében.

A Zanszilánkok kiegészítővel újra felfedezett pakli jobban pörög, mint valaha. A másodvirágzását élő Szúnyog-kontroll sorra halmozza a győzelmeket, a játékosok pedig versenyről-versenyre újabb kombókat találnak bele, emlékezzünk csak a legutóbbi, Aranytigrises változatra. A rengeteg változat, valamint a metagame folyamatos törekvése, hogy megakadályozza a koncepció egyeduralmát arra ösztökélte a pakli szerelmeseit, hogy más és más követővel, esetleg szabálylappal kísérletezzenek. Lássuk mely változatok a legerősebbek jelen állás szerint.

#7 – Edralian

A Triniganos lapok azonnali jellegét tekintve szinte adja magát a dobatós hordaparancsnok a pakli mellé. Fehér és sárga counterek, leszedések és hátráltatások 0-ért vagy X-ért, kiegészítve a 3 manás erőforrásokkal, és már körvonalazódik is a pakli. Simán beillik mellé akár a barna, akár a Rhatt, de még a lila is, attól függően, hogy milyen irányba visszük el a decket. A lények tekintetében sem panaszkodhatunk, hiszen a sárga már egymagában elég három manáért jövő, vagy nem fix idézési költségű lényt tud nyújtani. Voltak régebben próbálkozások ezzel a típusú Szúnyog-deckkel, ha a metagame a korlátozó szabálylapok felé mozdul el, még lehetséges, hogy újra bekerül a vérkeringésbe.

#6 – Hálócsapda

Counterek mellé elsőre nem tűnik olyan jó választásnak ez a szabálylap, ám a koncepció mégis működőképes. Erőforrásai bevédésében nem zavarja a szabálylap korlátozása, és rengeteg azonnalija miatt az ellenfél körébe is remekül bele tud szólni. Gondolkodást és jó döntéseket igényel a pakli ilyen irányba történő fejlesztése, de ellene játszani szintén maximális koncentrációt igényel. Visszavetetésekkel, illetve a gyűjtőben található lapok kihasználásával különösen erős a koncepció, Mágia létsíkkal vagy Vulkáni energiával behozhatatlan előnyt alakíthat a középjátékban, és mindkét lap kiválóan is illeszkedik a hálós környezethez. A szabálylap ereje sok Rúnával és Csatamezővel felszerelt mezőnyben érheti el maximumát, hiszen a lapelőny miatt hatalmas plusz kapunk, és a többi deck ellen is jók leszünk. Hiszen ha előre lehet tudni, hogy sok lesz a Mező és a Rúna, vélhetően kevesen lesznek, akik hátráltató szabálylapokkal állítanak majd oda.

#5 – Molluszk

A Szúnyog-deck első igazi újjáélesztője ez az ultra ritka Követő volt, és hosszú hónapokig uralta is a versenyasztalokat a rá épített kontroll. Olcsó counterek, erőforrások jellemezték, tömegirtásokkal kiegészítve. Ölésként olcsó, de hasznos lényeket (Chloe, Káoszangyal) és drágának tűnő, ám bőven megérős monstereket (Móg, a behemót) foglalkoztatott. Az igazi ölőszekciót azonban mégsem a kézbe felhúzott lények szolgáltatták, sokkal inkább a counterek után mutogatott Alvilági hordák, és a Sötét föld fatty termelő képessége.  Ócskás barátunk később gyorsabb, pörgősebb változatot alaktított ki maga körül, és a Szúnyog deck is máshol találta meg igazi számításait, a mostani környezetben valószínűleg nem állná meg a helyét, bárhogy formálódik is az.

 

#4 – Beldian

Egy újabb követős változat, mely a játék elején egy hasznos funkcióval segíti győzelmünket. A Molluszk alakítható ócskasága után ezúttal ez egy beépített countert jelent, mely az ellenfél első, asztalon maradó lapjára automatikusan kisül. Egy lapot tehát fixen kiszed ellenfelünk stratégiájából, ha pedig erre még varázspontot is költenie kell, az csak hab a tortán. Ne felejtsük el továbbá azt sem, hogy a pakli alapjára, a Szúnyogirtásra tartogatott Zilak-dinokat és Demizrákat is elcsípi, így a counter-párbajban is segíthet minket adott esetben. A jelenlegi lényes környezetben kiváló választás, mely nehéz döntés elé állítja ellenfelünket, szinte lapjainak felhúzásától.

#3 – Semleges csatamező

A soklapos mezők ideje lecsengeni látszik, egyre több kísérletet láthatunk az 52 lapos és a száz alatti lapszámmal próbálkozó mezőkből, köztük Szúnyogos változatokból is. Rengeteg counterrel és erőforrással csap ellenfelére, és persze ölésből is pont annyit használ, hogy sehogy ne lehessen optimálisan kivenni azt a 7 lapot, amivel az ellenfél lecsökkentheti a paklit. A korlátozó szabálylapok, a zavaró követők és főleg a mostanra megszaporodott 3 lappal kezdő paklik miatt jó választásnak tűnik a Mezős vonal, melyben a legütősebb színösszeállítás megtalálása és a pakli végletekig történő optimalizálása még jelenleg is zajlik. Kísérletező kedvűeknek és erőforrás imádóknak tökéletes választás a Mező, hiszen a második körben menetrend szerint érkező manatermelés elég védelem mellett biztosan bejön, onnan pedig jó játékkal nehéz elveszíteni a meccseket. Főleg olyan ellenfél ellen, aki normál esetben Bilincses, Járjas vagy egyéb speciálisabb környezetre alakította saját pakliját.

#2 – Öt lapos változat

„Néha a kevesebb, több” – tartja a mondás, és a jelenlegi metagame-ben ez a klisé a Szúnyog-deckre is könnyen igaz lehet. Stabilan öt lappal kezdeni, és jó eséllyel dominálni a játékot a több behúzott counter miatt nagyon csábító ajánlat, mely mellett több, egészen egyszerű érv is szól. Elsőként is a mirror deckek, vagyis egy másik Szúnyog-kontroll ellen sokat számíthat az a plusz egy lap, amit húzhatunk. A Csatamezők megszaporodása szintén plusz egy indok, ami miatt bátran támaszkodhatunk az 5 lapos kezdésre, hiszen ekkor ellenfelünk szabálylapja semmit nem tud ártani nekünk. Bátor, de érthető lépés az öt lapos kontroll gondolata jelenleg, mely nagy eredmények szállítója lehet!

#1 – Terrgath

A legnagyobb kultuszt és a legstabilabb változatot még mindig az öt lappal kezdő hordaparancsnoknak ítélném oda, hiszen ereje szinte minden fronton megkérdőjelezhetetlen. A kezdeti plusz egy lap hatalmas előny ennek a decknek, egyedül Csatamező ellen lehetnek gondok, de ha ügyesen választjuk meg a 7 kivett lapot, előnyre tehetünk szert. Zavaró hordaparancsnokok képességétől is óv minket, ami egy mirror meccsen is remek,  illetve egy olcsó semmizéssel is fel vagyunk szerelkezve, ami a jelenlegi környezetben aranyat érhet. Egy elfekvő countert, Manaevőt vagy Víziót kitekerve keresztülhúzhatjuk ellenfelünk számításait. A Vulkáni energiával ellátott vonalban is jól jön a kezdeti plusz egy lap, ez a változat azonban manapság lépéshátrányban van  a nála sokkal gyorsabb kombókkal szemben. Legyen az a Manakonzervátorral indító pakli, vagy az Aranytigrissel odapirító koncepció.

Bíró Tamás

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.