Interjú a Dungeonös verseny győztesével, Földi Viktorral

“Baghar” győzelemre vezette a csatamezős szúnyog-kontrollt.

Ahogyan az hétfői beszámolónkból már kiderült, Földi Viktor nyerte a Dungeon szeptemberi hagyományos versenyét, méghozzá egy Semleges csatamezőt használó Trinigan-kontrollal. Friss szokásunkhoz híven jól meg is interjúvoltuk őt – lássuk, hogy milyen válaszokkal szolgált kérdéseinkre.

HKK Blog: Szia Viktor, gratulálunk a szeptemberi Dungeonös versenyen aratott győzelmedhez! Kérlek mutatkozz be röviden az olvasóknak!

Földi Viktor: Sziasztok! Köszönöm! Októberben leszek 24 éves, az ÁVF-en tanulok. Budapesten születtem, fiatalabb éveimet viszont Tapolcán töltöttem a Balatontól nem messze. Még az előző évezredben sikerült megismerkednem a játékkal; egyből bontottam is egy régi Baghart, ami akkor még 8-ért jött a Manaforrásra épülő pakliban a többi thargodan kíséretében.

Komolyra fordítva a szót 1997-98 tájékán kezdtem ismerkedni a játékkal még az Ezüsthajnal megjelenése előtt. Az első HKK versenyre 2002 augusztusában, azaz pont 10 éve jutottam el Veszprémben (Horváth Zoli szervezte eleinte), ahol páran játszottunk rendszeresen, a kis létszám miatt hanyagolva a profi pontokat. Néha eljött pár nevesebb játékos is Budapestről (Csík Jani, Sass Tomi, Báder Matyi, Gice stb.), hogy begyűjtsék az UR-eket. 🙂

HKK Blog: A Szúnyogírtásra építő paklik mostanság újból népszerűek, köszönhető a Zanszilánkok kiegészítőben megjelent spoilereknek. A legtöbben Terrgathot használnak mellé, te azonban a Semleges csatamezőre tetted le a voksodat, immáron nem először. Honnan jött az ötlet? Miért ezt a verziót választottad?

Földi Viktor: Régóta játszom Szúnyogirtásos paklival. Az alapötlet már a legelején elnyerte a tetszésemet, miszerint a deck ‘alapja’ egy cantrip lapcounter a mindmáig legerősebb színből (szerintem), és eköré épül egy domináns erőforrás-kontroll. Egy régi jó barátommal, Lovas Gáborral tesztelgettük a “kapok sok VP-t, húzok sok lapot –> mindent megfogok” paklit. 2009-ben sikerült a topra juttatnom a Trinigan pakli úgymond elődjét egy Dungeonos hagyományos versenyen. Persze akkor még Trinigan tagadása és Trinigan dilemmája voltak a top lapok, pofátlanul kevés nehezebben leszedhető felújított elf lénnyel: Uwallával (Augurral), aztán Bérmágussal (most Zu’lit) karöltve, később Pókmalacok rémisztgették az ellenfelet.

Ez mind szép és jó volt, amíg nem jött a sok-sok drágító szabálylap és huncut követő. Mivel eléggé időszakosan játszom a HKK-t, 2 év kihagyás után idén újra rendszeresen kezdtem versenyezni. A Misztikus erők megjelenésével a Thu’zadra épülő paklik inkább Ősi rúnát használtak, kikapcsolva a zavaró szabálylapokat, mostanság viszont a hordaparancsnokok megjelenése óta a dívott követő a Terrgath lett, megtartva az 5 lapos kezdést, ami valljuk be, minimum elvárás a Triniganos lapok mellett (inkább korlátozottabb formátumra való, és ajánlom Krigissel összerakva a paklit).

Az egyre inkább keltetős, Bűvös erdős stb. metagame-et látva valamikor tavasszal jött az ötlet, hogy kicsit kibővítve a paklit több 3 VP-s lappal, és Semleges csatamezővel kiegészítve nagyobb eséllyel szállhatunk ringbe. Egyedül a másik “több counterem van, mint lapom” kontroll jelenthet igazi veszélyt, az anti-magic lényeket (Káoszteknőc, Antimágikus goblin, Quwarg harcmágus) side után ki lehet iktatni, ha nincs zavaró szabálylap játékban. A másik fő szempont az ultraritkák nélküli versenykörnyezet volt, hiszen nincsen Sokszínűség, Halandóság, Látókör, Repro stb.

HKK Blog: Kis méretű pakliról van szó – mekkora szerepe szokott lenni a játék elején kivett lapoknak? Jellemzően miket szoktak kivenni a játékosok?

Földi Viktor: Tény, hiszen 52-55 lapos pakliról van szó, amiből 7 lap kijön, ezért igyekeztem sok többfunkciós lapot (Kritanoid mágus, Zu’lit, Hok Rakon, Trok Rakon, Trinigan nergiapuffasztása) belezsúfolni a koncepcióba, hogy ne zavarjon annyira, ha egyféle típusból vesznek ki. Természetesen a side-ban van minden típusból plusz lap(erőforrások, counterek, lények, leszedések, semmizések). Előny még, hogy rengeteg erőforrás belefér alapból, mert kiiktatom a szabálylapokat. Még ide annyit fűznék hozzá, hogy Előnyös üzletből többet fogok használni, hiszen könnyen összejöhet az egy kör leforgása alatt történő pakli felhúzása, vagy a végtelen varázsponthoz jutás.

 • Egy másik (varázslat)kontroll pakli 6-7 countert szokott kivenni: 3 Szúnyogírtás, 3 Az erős ereje, 1 A mágia létsíkja – ez ezúttal a side-ba került, 3 Zilak-din és 3 Dornodon mosolya (plusz 2 Manaevő féreg – ha lecounterel, nehezebben kerüljön erőforrásfölénybe) segített kompenzálni.
 • Van, aki a 3 Trinigan manakonzervet (UR-es hagyományoson 4 :P) vagy 3 Cselvetést szeretné inkább megszüntetni, mert fél az első körös pörgéstől / akadályozástól (leginkább a Thu’zad felismerése segít ilyenkor a sideból megakadályozni az ellenfél pörgését).
 • Az előzőhöz szorosan kötődik a 3 Trok Rakon, és még jobban a 3 Hok Rakon megszüntetése, amik letiltva a kereséseket, laphúzással pörgetnek meg, minőségi lapelőnyt termelve. Ekkor kapnak helyet az Örökmozgók a pakliban – 4 lapos kezdésnél elférnek a Szúnyogirtás mellett (Hok Rakonnal egyszer szoktam 4-et húzni egy játék folyamán a kevés lapos pakli miatt, de ez általában elég szokott lenni).
 • Másik megközelítés, amikor a nagy lényeket(Vérkeszeg, Trok Rakon, esetleg Zu’lit) veszik ki, hogy ne legyek képes gyorsan nagyokat ütve nyerni.
 • Ha a 3 Szúnyogirtást vonják meg, akkor lehetőség van több olcsóbb lap használatára is a side után, akár csökkentve a 3 Vp-s lapok számát (extra semmizésként a Riannandit használom, amit még akár 3 Apró kívánság is kikereshet majd a későbbiekben).

HKK Blog: Mesélj egy kicsit a verseny öt fordulójáról. Kik voltak az ellenfeleid? Mik voltak az egyes meccsek főbb momentumai?

Földi Viktor: 1. forduló. Hoffmann Gaszton gyűjtős Bilincse ellen 0:1-ről fordítottam (azt hiszem, hogy több játszmát nem is buktam ezen a versenyen): kivett 7 lényt, ennek ellenére 3-4-et behúztam belőlük alapkézre, így talán az egyetlen kis kétszer működő kék counterével megfogta a Pufit, majd a Zu’litomra Tűnékennyel válaszolva, a Széltáncos megnevelt. A másik kettőben jött a Kritanoid mage / Riannandi – nem bírta őket.

2. forduló. Felizardo Dani szintén hasonló Bilincs deck. Az egyikben kevés ÉP-ről Utazással meg 3 nagyot ütő lénnyel tudtam csak nyerni nagy nehézségek árán, viszont a játék többi részébe nem igen volt beleszólása. (Érdekesség, hogy a mellettem lévő asztalnál ekkor történt meg MoFe ‘drillje’ 😀 –> kezdőkéz: 3 Erős + 1 Gyenge + 1 Torzulás)

3. forduló. Csető Zsolt Keltetős életjelzős deckkel. Ment a kivárás a negyedik körig, de addigra már a második Kritanoid mágus is bőven felhízott már, Cselvetésem is volt. Side után kezdtél jobban állni (apró hibáim voltak: félreértettem a Groboxot, illetve nem volt elég manám a Cselvetésre – a földharc olcsóbbított), amikor is jött az ominózus “behúztad? :(” – A feledés korszaka autowin, miután sikerült leszedni az egyetlen nagy életes lényt.

4. forduló. Bakos Attila gyűjtős Bilincse, ami az első körben támad, az előző kettővel ellentétben. Kezdőkéz: Cselvetés, Hoki és Troki. Mondom kezdek, majd a második körben Cselvetek, és akkor húzok százat (Bonyi megjegyzése: konzervatív HKK-s felfogás odaadni az első kört). Baka a vérfarkassal kezdett, ami kidobta a Hokit, aztán pörgött belőle áldozással, végül jött az Agykéreggyalu. Második körömben nulla kézre egy Zu’lit-ot húztam, ami szerintük nagy mák volt – szerintem bármilyen erőforrás is jó lett volna 😛 (mind 3-ért jön – Zajos léptek volt a másik gyűjtőben). Persze utána a Zu’litom kapta a Tűnékenyt. Végül 1 ÉP-ben maradtam a dupla Manakonzerves gyógyítás után, és hoztam a nagy lényekkel a meccset egyetlen kör alatt megoldva.

Side után kellett az idő – elég sokat számolgattam, hogy ne vérezzen el az ÉP-m a hordával szemben, ráadásul másodpercenként érkeztek a süregtő szavak mindenfelől, ami nem sokat segített koncentrálni. 🙂 Az állás a következő: ÉP-m 10 körül, Bakánál 16 ÉP és pár Árnytündér lidérc (egy az őrposztban), a gyűjtőben egy Tűnékeny csábítás és egy Széltáncos. Jött a régi AK-s feladvány (nyerd meg a játékot a kör végéig): 6 manám volt a köröm elején – Zu’lit és Trok Rakon együtt ütnek 14-et, egy Manakonzervvel pont 16-ot, de ekkor a kezemben lévő Kritanoid nem blokkolta volna a lidércet, illetce nem maradt volna VP-m a bemutatóra leszedni őt. Ezt tovább bonyolította az Előnyös üzlet, amivel végül visszavettem a Konzervet, mindkétszer manát kérve, a Kritanoidot leüttettem, hogy húzzak az izomra, és pont akkor jött a Riannandi, aki segített pontot tenni a küzdelem végére. A harmadikat odaadtam.

5. forduló. A döntő Aranyi Ákos szabálylap / követő nélküli Trinigan kontrollja ellen, elvetemülten sok lénnyel. Az elsőben én kezdtem, így ki tudtam várni a negyedik körig, amikor a Kritanoidot hagyta hízni, és lapot is húztam az izomra, mert létrejött a Cselvetésem és nem tudott Zilak-dint hozni. A Zu’lit visszament a kezébe, ahol 2-3 Erős és Gyenge ereje csücsült (8-ért jött volna a Szúnyogirtása :D), egy kör alatt pont ütöttem 18-at, magamat is meglepve ezáltal.

A másodikban 3 Sztatikus gólemmel kezdett, nagy nehezen létrejött az Utazása is, majd megláttam a kezét a Konzervre, és kevés countere maradt – így elég tapasztalattal lecountereltem úgy, hogy nem sebződtem a Dornodon mosolyokra. A gólemekre tartogattam a Bemutatót meg a Térszaggatást, a végén 3 ÉP-m volt, de a 2 Örökmozgó nagy előnyt termelt, miután a Rabszolgaság elcsente a Manaevőjét kétszer is. 3 Zu’lit volt nálam, ami nem sokat ért a 3 Sztatikus gólem ellen. Elloptam az egyiket, leütötte a másikat, és tudtam nyerni úgy, hogy a harmadikra hagytam egy Térszaggatást és volt még 3 counterem pluszban. Ákos állította, hogy ha nem nézi meg Erőssel 1-ért, hogy mi van nálam, akkor pont kijött volna neki az elég sebzés, hogy nyerjen.

HKK Blog: Ahogyan azt egy-két hónapja már láthattuk, a játékosok nagyon gyorsan reagálni szoktak egy hasonló jellegű pakli győzelmére a “mumus-deckekkel”. Mennyire élhet túl szerinted egy ilyen deck egy drasztikusabb metagame-változást?

Földi Viktor: Már jó ideje tart a koncepció hatalma, ráadásul ennek tetejében most az Előnyös üzlet kiadása is megdobta. A 2. és 3. helyre is Trinigan kontroll került a hétvégén, ismét dominálva az asztalokat. Ahogy a tények mutatják, az esetleges “mumus-deckek” nem igen rúgnak labdába. Talán majd az új kiegészítő megjelenésével nagyobb szerephez juthatnak, de ez a jövő zenéje.

HKK Blog: A közeljövőben több speciálisabb formátum is lesz a budapesti versenyeken (1-től 9-ig, egyszínű). Szerinted ezeken is győzelemre törhetnek majd a Szúnyogírtásos paklik?

Földi Viktor: Véleményem szerint ezekre a formátumokra is össze lehet rakni ütőképesre. Ellenben az a tapasztalatom, hogy mindig hiányozni fog a pakli egy olyan része, amit gyengébb lapokkal nem igazán lehet helyettesíteni; így új formában nem lesz képes visszatükrözni a koncepció igazi erejét.

HKK Blog: Nagyon szépen köszönjük az interjút, counterekben és erőforrásokban gazdag versenyeket kívánunk neked a jövőben is!

Csető Zsolt

10 thoughts on “Interjú a Dungeonös verseny győztesével, Földi Viktorral

 1. Grat Baghar, és igen, “első körben minek cselvessek, mi történhet”-Az Utolsó Mondások Könyvéből…:D

 2. grat! Kezd lassan olyan lenni a Trinigan pakli, mint régen az Újjászületés kiadása után a Fan Gor dekk….

 3. @hd1992
  Mondjuk ez jogos:D.
  Grat a győzelemhez és a cikk is jó lett. Azért az vicces egy kicsit, h majd minden versenybeszámolóban van egy benézés, ami csak így utólag derül ki. Persze itt sokkal több ember elemzi a szituációt és a profik is csak emberek (ez mondjuk megnyugtató 😉 ).

 4. Már nem emlékszem pontosan, de sztem elég volt csak blokkolni a gólemmel a másikat, hogy a 2 Zu’lit üthessen 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.