Randomlap

Mert hogy azokkal a lapokkal is foglalkozni kell, amelyek ritkán köszönnek vissza a versenyasztalokon.

Ahogyan azt megígértük, megújult formában tér vissza a Vigyázz Autótól örökölt Randomlap rovat, melyben az elfeledett, vagy éppen igazán sosem befutott lapok felett elmélkedünk egy kicsit. Az új recepttel valójában visszatérünk a gyökerekhez: a kezdetekhez hasonlóan egy-egy lapot vizsgálunk csupán írásainkban, azokat azonban alaposabban körüljárjuk, erősebben kutatva a használhatóság mikéntje után.

Kár lenne tagadni: mai alanyunkat a HKK Blog szombati versenyén fedeztük fel, méghozzá Gáspár Tamásnak köszönhetően, aki egy rendkívül egyedi és ötletes kombóval hívta fel magára (na meg persze paklijára) a figyelmet. A koncepció végül nem ért oda a legjobbak közé, a kombóról azonban úgy érezzük, hogy mindenképpen megéri beszélni – ennek alapja nem más, mint A moák fénykora.

Nem mondható, hogy valaha is bármiféle pályafutása lett volna ennek a lapnak: leginkább a gyak-nemgyak épületes pakli esetében kerülhetett szóba, ám abban az időben, amikor ez a lap még aktuálisnak számított nem igazán volt értelmes nyerése a decknek Hatalom korlátozása formátumra, így végül A moák fénykora is szépen elsikkadt. A hagyományos épület deckekben ugyanis soha nem tudott helyet követelni magának – legfeljebb a kiegészítő pakliba.

A Zanszilánkok kiegészítőben azonban megjelent egy olyan lap, amivel egészen remek kombót alkot a meglehetősen drágácska varázslat – csak éppen egészen idáig kellett várnunk arra, hogy valaki megtalálja. Ez a lap nem más, mint a Magányos torony. Ha megvizsgáljuk a két kártyát, akkor hamar rájövünk, hogy itt bizony egy olyan két lapos kombóról van szó, amely négy manából végtelent sebez az ellenfélbe. Ez még 2012-ben sem számít gyöngének.

Nem lepődnénk meg, ha Tomi ötlete egy új pakli első verziójává válna – ő egyébként Ősi bölcsességgel játszott, A moák fénykorát keresve a szabálylappal, és olcsó speciális keresésekkel (Abarrun segítsége, Agyfürkészés) előkutatva a kombó másik felét. Olyannyira nem, hogy ha agyalunk egy kicsit a dolgon, akkor néhány kevésbé konzervatív verzió is az eszünkbe juthat.

Adja magát a Lassan járj!, amely mind A moák fénykorához, mind pedig az épületekhez viszonylag jól illeszkedik – igaz, ezt a változatát alig-alig próbálgatták eddig a játékosok a paklinak. A keresések miatt – ezek ugyanis mind drágulnak – azonban úgy érzem, hogy ez a verzió kevésbé építhetne a kombóra, és inkább mókás kiegészítésként használhatná ezt.

Sokkal érdekesebb ötletnek tartom a Zarknod bilincsét, amely már a verseny estéje folyamán felmerült bennünk. Válaszolva az értetlenkedő tekintetekre: természetesen az új divatpakli, a gyűjtőgenerálós bilincs egyik új verzióját láttuk megszületni, amely a paklit dobatva, A moák fénykorát A pokol kapujával visszavéve komplett lakótelepet pattint vissza az asztalra. A végtelen kombó persze itt is hátrébb szorulna, hiszen a gyűjtőből sajnos nem működik.

Legyen azonban bármi is a sorsa A moák fénykorának, íme egy remek példa arra, hogy miért nem szabad elfeledni a megjelenésüket tekintve már elavultnak számító kártyákat: sosem lehet tudni, hogy mikor jelenik meg egy olyan új lap, amitől hirtelenjében erőssé válnak.

Csető Zsolt

15 thoughts on “Randomlap

 1. (AK52) Délibábbal és Újjáépítéssel 0 építőnek megfelelő méretű táborod lesz. Az Építkezésnél passzivizálnod kell egy lényt, így ekkor egy építős Szekértábort kapsz.

  Ezt még nem láttam semmivel felülírni.
  Segítsetek ki srácok!
  (Ha ez még érvényben van akkor sajna ez a kombó 0-s)

 2. attila: aranytigris vs vérkeszeg = délibáb vs torony.

  ezzel akartam gyngy versenyre menni, vagy 100 pontosra, erre tomi elcseszte, ráadásul egy 4 manás lappal, nem is a dilábabbal. 😀 megvettem kőkemény forintokért, azt már fenn is van a blogon. le kellett volna védetni…. 😀

 3. Igen, ez a faq ellentmondás a múltkor az aranytigris kapcsán hozott döntéssel. Márpedig ha az a mérvadó akkor működnie kell mind a délibábbal mind az építőmesterrel. Szerintem.

 4. 2 érv amellett, hogy miért működik:

  1. “(AK29) Ha kézből játszok ki egy X-es idézési lapot, akkor X értékét mindig én határozom meg. Az olyan esetekben, mint pl. a Nagyobb idézés, amikor az X idézési költséget nem kell elkölteni, bármilyen értéket mondhatok X-re, ami az X-es idézési költségű lap keretein belül lehetséges. Azaz egy Nagyobb idézéssel lehozott Vérkeszeg 0/1-től 7/1-ig bármilyen lehet, viszont ha játékban akarom tartani, akkor ki kell fizetni a már meghatározott X-2 VP-t. Ezek szerint ha X-et 0-nak vagy egynek határozom meg, akkor nem kell rá költeni plusz VP-t, ha akarom akkor a játékban marad. Ha az X-es idézési költségű lap nem kézből kijátszva kerül játékba (pl. Feltámasztással), akkor X értéke mindig 0 lesz.”

  2. A lapkijátszás menete általában: megmondom, hogy mit játszok ki, utána, hogy mennyiért, ezután jöhetnek a módosító hatások, először a saját maga, aztán a többi lap általi, majd jöhet a helyettesítés. Ez után kell kifizetni a költséget, aztán jöhetnek a reakciók.
  A fenti sorrendből levezethető, hogy a kombó működik: (moák fénykora már megvolt) kijátszom a tornyot pl. 200 építő költséggel, magán nem módosít, a moák leviszi a költséget 0 építőre, nincs helyettesítés, reakciók, lejön a torony.

  Attila, Wilbury: az AK52-es faq nem ellentmondás ezzel, ugyanis a szekértábor nem az idézési/kijátszási költségre, hanem betű szerint a ténylegesen felhasznált építők számára hivatkozik, ezért nem működik ezen a módon. Lehet, hogy megérne a lap egy felújítást, hogy ugyanígy működjön, akkor korrekt védelem lenne az épületeknek/játékosnak leütés ellen.

 5. Ha már felhoztad Viktor, függetlenül ettől a témától, lehet Nekem is le kellett volna védetnem az Aranytigris + Vérkeszeg és Sztatikus kombót… Túl sokan sztárolnak vele mást. Ennyi!

 6. Ez is igaz Jani! Én csak előtte háromszor kérdeztem rá, mire a válasz az volt: “Persze, működik!” Aztán mégse és most mégis. Érdekes menetek, de a lényeg, hogy fixált már. 🙂

 7. @ O. Attila: Ilyenkor az van, hogy az újabb faq felülírja a régit, tehát az Aranytigrisnél levő faq miatt (ami nincs is ott, csak a kérdezz-felelek 16.-ban) működik a kombó.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.