HKK gyorstalpaló kezdőknek (1. rész)

Indulnak a Kezdő Szombatok, melyek felvezetéséül egy kezdőknek szóló eligazítást közlünk le két részletben.

A Hatalom Kártyái remek játék. Remek, de egyben komplikált, sokrétű, és jónéhány dimenziója létezik – mint ilyen, egy kezdő számára kellő segítség nélkül nehezen elsajátítható. Még szerencse, hogy itt vagyunk mi: az alábbi írást azért hoztuk létre, hogy egy olyan kiindulási alapot nyújtsunk a játékkal most ismerkedőknek, melynek elolvasásával átfogó képet kapnak a HKK alapjairól, és bátrabban foghatnak annak elsajátításába. A cikket két részletben fogjuk leközölni, a későbbiekben pedig kitüntetett helyen fogjuk “tárolni”, hogy folyamatosan ott legyen az újonnan érdeklődő kezdők szeme előtt. Vágjunk is bele – kezdjük az alapokkal.

Az alapok

Bár mi egy specifikus blog vagyunk, mégis megeshet, hogy véletlenül kerültél ide, vagy épp egy barátod ajánlására látogattál el hozzánk, így mindenképpen érdemes végigmenni az alapokon – mégis csak a játék átfogó ismertetése lenne a cél.

“Gyűjtsd és játszd” – így szól a játék szlogenje, amely jól példázza a fentebb említett többdimenziósságot. A HKK ugyanis nem egyszerű kártyajáték, hanem egy úgynevezett gyűjtögetős kártyajáték, ahol a lapok beszerzése, cserélgetése legalább annyira a részét képezi a szórakozásnak, mint maga a játék. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Azt, hogy folyamatosan újabb és újabb lapok jelennek meg, melyek így állandóan formálják a játék képét – jelenleg több mint hatezer féle van belőlük.

Gyűjtögetős kártyajátékról lévén szó, a játékosok által használt paklik egyediek. A pakliépítésre vonatkozó alapvető szabályokon túl nincsenek megkötések: mindenki olyan lapokkal játszhat, amilyenekkel csak szeretne. És éppen ez a játék talán legnagyobb szépsége: az, hogy paklijaik révén a játékosok kedvükre formálhatják azt. Szereted a sárkányokat? Rakd tele velük paklidat, és vezesd őket győzelemre! Vagy inkább mágiát használva kerekednél felül ellenfeleden? Semmi akadálya: a HKK erre is lehetőséget ad. Meg igazából még sok minden másra, közel végtelen féle dologra: ha szereted azt, ha egy játék szabadságot és a kreativitás lehetőségét adja a kezedbe, akkor a HKK-val egészen biztosan jó barátságban leszel.

A fantasy miliő miatt a HKK első sorban szerepjátéknak mondható, így aki fogékony az ilyesmire, az mindenképpen egy szerethető és sokrétű világgal fog megismerkedni. Van azonban egy másik oldala is a HKK-nak, az alapok, a szabályrendszer, illetve az abban rejlő lehetőségek miatt ugyanis a HKK legalább annyira mondható stratégiai (és némileg logikai) játéknak, mint szerepjátéknak. A gondolkodás tehát alapvető eleme a HKK-nak.

(A játék szabályaira ebben az írásban külön nem térünk ki. A játék hivatalos weboldalán megtaláljátok a HKK teljes szabálykönyvét.)

Egy stratégiai fantasy-szerepjáték, amelyet gyűjtögethető kártyákkal játszanak – ha a lehető legrövidebben, de mégis tartalmasan kellene jellemeznünk a HKK-t, akkor valahogy így írhatnánk körül. Ennyi alapján minden bizonnyal már el tudod dönteni, hogy fejest szeretnél-e ugrani bele – ha a válasz igen, akkor irány a következő fejezet, melyben ennek feltételeivel foglalkozunk.

Hogyan kezdjem el?

Mint minden hobbinál, úgy a HKK-nál is szükség van egy kezdeti befektetésre, ha bele szeretnél vágni, de ne ijedjen meg senki: ez szerencsére egyáltalán nem magas. Sőt! Ha esetleg van olyan barátod, aki már komolyabban belemélyedt a játékba, akkor bizonyára akad néhány felesleges stóc ajándék kártyája, amivel segíthet neked az indulásban. Nem kell aggódni azonban akkor sem, ha egyedül, vagy éppen szintén újonc barátoddal, barátaiddal együtt szeretnél beleugrani a HKK-ba: minimális ráfordítással el lehet kezdeni a játékot.

Ez nagyjából 5-6 ezer forint (öt kiegészítő ára) kezdeti befektetést jelent: ez már egy olyan mennyiség, amivel – természetesen kezdő szemmel nézve a dolgokat – lehet kezdeni egyet s mást, de mégsem terheli meg komolyan a pénztárcát. Aki megteheti, az persze kezdhet komolyabb kezdőtőkével is, de ilyenkor is érdemes inkább apránként haladni, hiszen vásárlásaink hasznosságát is jobban látjuk és érzékeljük akkor, ha magát a játékot is megismerjük valamelyest.

Rengeteg fajta szerepjátékos kocka létezik

A játékhoz a lapok mellett szükség lesz egy adag gyöngyre és, kockára, melyek például a játékosok életpontjait, varázspontjait és egyéb dolgokat jelölnek. Ezek különböző kivitelben, méretben és színben megvásárolhatók a szerepjátékboltokban vagy a játékot készítő Beholder honlapján, de ezeknek is létezik olcsó alternatívája. Elvégre könnyen lehet, hogy bújkál otthon valamelyik fiókban, vagy esetleg valamelyik társasjátékban, pókerkészletben néhány nem használt dobókocka. De a különféle gyöngyöket is helyettesíthetjük például bútorboltokban kapható olcsó dekorációs kavicsokkal, picike üveg- és műanyag díszítőelemekkel. Szabály, illetve előírás igazából nincs ezekre, így itt is bátran lehet egyedieskedni.

Nem elhanyagolható tény persze, hogy ha belép az ember egy HKK-t árusító üzletbe, akkor számtalan kiegészítővel találja szembe magát, melyek közül közel sem egyértelmű, hogy melyiket érdemes megvenni. A következő fejezetben ebben igyekszünk segíteni.

A kiegészítők

A HKK 1995 óta íródó történetében számtalan kiegészítő jelent már meg – ezek azok a kártyacsomagok, amelyek a lapokat tartalmazzák. Alapvetően három típusuk létezik: az alapcsomag, a nagykiegészítők és a minikiegészítők.

Az alapcsomag – bár neve ezt sugallhatja – nem szükséges a játék elkezdéséhez. Néhány évente jelenik meg belőle új verzió, és 45 lapot, valamint egy szabálykönyvet tartalmaz, így a legtartalmasabb csomag, amit vehetünk, mégis érdemes inkább a nagykiegészítőkre fókuszálni.

A nagykiegészítők azok, amelyek mozgásban tartják a HKK egészét: jelenleg évente jelennek meg (régebben egy évben két nagykiegészítő is megjelent a játékhoz). Nagyjából 170 féle különböző lap bontható belőlük – ezekből található meg bennük 21 darab, méghozzá véletlenszerűen. A név itt se csapjon be senkit: az ezekben bontható lapokból tökéletesen el lehet kezdeni a játékot.

Nagykiegészítők – Örökkévalóság, Újjászületés, Tengermély

Hogy mi a különbség az egyes kiegészítők között? Leginkább a témájuk: az egyes csomagok általában egy-egy világot vagy történetet ölelnek fel – míg a Tengermély a vizek világába kalauzol el bennünket, addig a Zanszilánkokban a névben is szereplő szilánkok történetével ismerkedhetünk meg a lapok és az azokon szereplő színesítő szövegek segítségével. Ezek persze csak idézőjeles külsőségek – a lapok szempontjából már jóval lényegesebb az eltérés. A HKK-nak ugyanis van egy állandó, és a készítők által kontrollált evolúciója: az újabb és újabb kiegészítőkben mindig egy lehelletnyivel erősebb lapok jelennek meg, mint az előzőkben, ezzel biztosítva a játék és a lapok folyamatos fejlődését. Ez a folyamat közel húsz év alatt persze komoly különbségeket szült: a játék indulásakor megjelent lapok közül alig pár van már csak, amit a mai napig rendszeresen használnak, de összességében is elmondható, hogy a lapok többsége néhány évig marad csak benne a játék körforgásában, ezután szépen lassan elavul, és kikopik onnan.

Ez utóbbi miatt érdemes mindig a legutóbbi két-három kiegészítőből vásárolni, hiszen ezekben vannak a leginkább használható és az aktuálisan legértékesebb (leginkább keresett) lapok. Ha a legújabb csomagból veszel, akkor nem csak azt biztosítod, hogy használható lapjaid lesznek, hanem azt is, hogy garantáltan tovább tudod majd őket cserélni.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban a minikiegészítőkről kell még szót ejteni. Ezek érkeznek a legsűrűbben: kéthavonta jelennek meg és tíz új lapot tartalmaznak, melyek közül négy darabot bonthatsz belőlük. Jellemzően egy-egy paklit vagy koncepciót erősítenek, így leginkább akkor érdemes vásárolni belőlük, ha tudatosan törekszel valamelyik bennük rejlő lap (vagy lapok) kibontására, hiszen ezekből a legkönnyebb kihúzni az áhított kártyákat (itt a legjobbak az esélyek).

(A minikiegészítőkre a továbbiakban mint ‘Zén’, illetve mint ‘Zénes lapok’ fogunk hivatkozni. Jelenleg a ‘Zén expedíciója’ sorozat fut, és a játékosok is így szoktak hivatkozni rájuk – innen az elnevezés.)

Minikiegészítők – Alanori dalverseny, Halhatatlan lények, Felhők szárnyán

Miután a nagykiegészítők évente érkeznek, ezért mindössze havi 2-3 ezer forint (két-három kiegészítő ára) ráfordítás is elegendő lehet a rendelkezésünkre álló lapkészlet bővítésére, de ha barátokkal együtt kezded a játékot, akkor a dolog még könnyebbé válik, hiszen a lapok csereberélése is egyszerűbben megoldható ilyen módon.

Igen ám, de nem csak az egyes kiegészítők, hanem a belőlük bontható lapok között is vannak különbségek, amit a cseréknél mindenképpen figyelembe kell venni. A következő fejezetben erről lesz szó.

A lapok ritkasága és értéke

A HKK-ban különböző ritkaságú lapok léteznek, melyek alapvetően meghatározzák azok értékét (és gyakran használhatóságát is). A 21 lapos nagykiegészítőben 13 gyakori, 6 nem gyakori és 2 ritka lapot találsz.

A gyakori lapok a legegyszerűbben beszerezhető kártyák: akár már néhány kiegészítőből kibonthatod belőlük a maximálisan használható három darabot, de más játékosoktól is rendkívül könnyű beszerezni őket, és pénzben kifejezett értékük is alig néhány forint. A gyakori lapok jellemzően a legegyszerűbb kártyák a játékban – ezek segítségével a legkönnyebb megtanulni a HKK-t, így kezdetben érdemes rájuk fókuszálni.

A nem gyakori lapok – mint ahogy nevük is mutatja – már egy fokkal nehezebben beszerezhetőek, kisebb eséllyel tudunk bontani belőlük a kiegészítőkben, mint a gyakori kártyákból. Az értékük ettől függetlenül ezeknek sem magas még: általában 20 és 200 forint közé áll be az áruk. A gyakori és nem gyakori (együttesen “gyak-nemgyak” néven szokták őket hívni) lapok tehát olcsó és elérhető alternatívának számítanak a lapbeszerzés és a pakliépítés szempontjából.

A ritka lapok a legértékesebb lapok a kiegészítőkben: a legújabbak ára 400-tól akár 3000 forintig is terjedhet. Ez nem csak azért van, mert – mint azt már leírtuk – csupán két darab lapul belőlük egy-egy kiegészítőben, hanem azért is, mert jellemzően ezek a játék legerősebb, leghasználhatóbb lapjai, ami komoly hatással van az árakra is.

(Fontos megjegyezni, hogy a lapoknak nincs hivatalos ára. Ezeket a körülbelüli értékeket az interneten lapokat áruló játékosok, illetve a lapok egyenkénti árusításával is foglalkozó szerepjátékboltok határozzák meg a lapok iránti kereslet és a használhatóság alapján.)

Ez utóbbi tény azonban ne riasszon el senkit: a HKK sok szépsége közül az egyik az, hogy nem csak ritka lapokkal lehet sikert aratni. Szinte minden pakliban vannak gyakori és nem gyakori lapok – gondoljunk csak bele: ha ezek nem lennének elég használhatók, akkor nem is lenne igazán sok értelmük! -, de az sem számít ritkának, hogy valaki egy többnyire gyak-nemgyak lapokból álló paklival ér el szép eredményt.

A Zénes lapokról nem esett szó: ezek is a ritka kategóriába tartoznak. Mivel azonban ezek könnyen beszerezhetőek, és általában sok forog belőlük a játékosok kezeiben, ezért általában 100 és 400 forint közé szokott beállni az áruk.

Megjelenést jelző ikonok – Zanszilánkok nagykiegészítő, Elözönlés nagykiegészítő, Őselemi káosz minikiegészítő, ultraritka, Hatalom Szövetsége, Alanori Krónika

A különböző kiegészítők lapjait eltérő ikon jelöli a lapok bal oldalán, így minden kártya könnyen beazonosítható a megjelenés szempontjából (a Zénes lapokat könyv ikon jelöli). Van emellett néhány további különleges jelzés. A tekercses lapok az úgynevezett ultraritkák: ezeket a több ezer forint értékű lapokat kizárólag versenyeken lehet nyerni, így nem fogsz velük találkozni minden második mappában. Láthatsz azonban itt-ott HSZ, illetve AK ikonos kártyákkal is: előbbiek a Hatalom Szövetsége névre hallgató HKK-ligába történő nevezés, utóbbiak pedig a már megszűnt Alanori Krónika magazin mellé jártak. Mindkét kategória lapjai a maximum párszáz forintos kategóriát képviselik.

Az imént leírt dolgokkal tehát mindenképpen ajánlott tisztában lenni, mielőtt cserélésbe fogsz – ez utóbbihoz a következő fejezetben nyújtunk tanácsokat.

A csere

A cserélés során – főleg kezdőként – egy alapvető szabályt mindenképpen érdemes betartani: mindig azonos gyakoriságú lapokat cserélj, így nehezen járhatsz rosszul – gyakorit gyakorira, ritkát ritkára.

Ehhez szerencsére nem kell fejben tartanod minden lap esetében a ritkaságot: ezt a nagykiegészítős lapoknál a kártya bal oldalán található ikon mutatja. A bronz ikon a gyakori, az ezüst ikon a nem gyakori, az arany ikon pedig a ritka lapokat jelöli. Ha tehát ehhez igazodsz, akkor mindenképpen tudni fogod, hogy éppen megfelelő “kategórián” belül folyik-e a csere.

Ritkaságok: bronz – gyakori, ezüst – nem gyakori, arany – ritka

Ott vannak persze a ritka lapok, melyeknél – mint az az előző fejezetből kiderült – lehetnek komoly árbéli különbségek. Éppen ezért érdemes utánanézni legalább a legújabb ritka lapok értékének, hogy semmiképp se járj rosszul egy cserével, de az a legbiztosabb, ha egy cserénél segítséget kérsz egy olyan játékostól, akiben megbízol, vagy nálad tapasztaltabb. Elvégre senki sem örülne annak, ha utólag kiderülne, hogy egy 3000 forintos lapott adott egy 400 forintosért.

Ez utóbbira az úgynevezett cápák miatt van szükség: a HKK-ban így nevezik azokat, akik a cserék során kizárólag a saját érdeküket nézik, és a lehető legnagyobb “profitra” próbálnak szert tenni. Kezdőként elkerülhetetlen, hogy ne fussunk bele egy-két kedvezőtlen cserébe, ám ha ügyelünk, és kellően informáltak, valamint elővigyázatosak vagyunk, akkor biztosíthatjuk, hogy hosszú távon ne járjunk rosszul.

“Csak úgy” persze nem érdemes csereberélni, így először érdemes kitalálni, hogy mi is az, amit be szeretnénk szerezni. Lássuk, hogy miként érdemes kiválasztani az első paklit.

Az első pakli

Ha nem külső segítséggel kezdtél bele a játékba, hanem kiegészítővásárlással, akkor kezdetben csupán egy kártyakupac fog rendelkezésre állni, amely nem igen hasonlít majd egy igazi HKK paklihoz. Csak hogy tisztába tegyük a dolgokat: egy HKK deck (ez a pakli idegennyelvű szinonímája) minimum 45 lapos, legfeljebb négy isten lapjai szerepelhetnek benne, és jellemzően valamilyen koncepció köré épülnek.

A HKK-ban nincs mindent verő pakli: mindennek megvan az ellenszere, így a játék képe is folyamatosan változik – rendre újabb és újabb deckek bukkannak fel, illetve tűnnek el a feledés homályába. Éppen ezért nem kizárt, hogy az első kiegészítők kibontásakor a bőség zavarába kerülsz majd: rendkívül sokfajta lény, varázslat és egyéb kártya lesz lapjaid között. Ezeket érdemes néhány napig nézegetni, esetleg játszogatni is velük, ha van megfelelő játékostársad, hogy még jobban megismerkedhess velük.

Bárhogyan is legyen, előbb vagy utóbb bizonyosan találsz majd egy olyan “paklit” (idézőjelben, hiszen a jövőbeli paklidat meghatározó néhány kiválasztott lapodról van szó csupán), amely elnyeri a tetszésedet. Nem törvényszerű, de a kezdő játékosok esetében ez általában valamilyen etnikum deck szokott lenni. Etnikum paklinak nevezzük azt, amely valamilyen lény altípus köré épül: sárkányokra, teknősökre, goblinokra vagy bármi másra – a játékkal ismerkedők leginkább ilyen irányba szoktak elindulni, amikor paklit építenek.

Mindez egyébként nem csak megszokott, hanem határozottan ajánlott hozzáállás is egyben: a lényes paklikkal sokkal egyszerűbb megtanulni a játék fortélyait, hiszen könnyebb kezelni őket, és az ellenfél játékától sem függ annyira a lapok használata, mint például egy varázslatokra építő decknél. Ugyanakkor a játékban és a lapokban rejlő kombinációs lehetőségek ezekkel is megtanulhatók, köszönhető az egymással általában együttműködő kártyáknak.

Az első pakli kiválasztásánál fontos, hogy olyan decket válassz, amely többnyire olcsó és könnyen beszerezhető lapokból áll. Jó stratégia lehet például az, ha megnézed az általad bontott nagykiegészítők gyak-nemgyak lapjait, és azok alapján választasz ki valamit, ami szimpatikus neked. De érdemes körülnézned a blog Olcsópakli rovatában is, hiszen itt kifejezetten olyan deckeket közlünk le, amelyek kezdőknek készültek, és egyáltalán nem tartalmaznak értékes lapokat, így könnyen beszerezhetőek.

Érdemes keresni emellett az úgynevezett univerzális (sokféle pakliba beleillő) gyak-nemgyak lapokat, melyek garantáltan hasznosak lesznek HKK-s pályafutásod kezdetén: az elmúlt néhány kiegészítőből ilyen például a Manakorong, a Manaregeneráció, az Energiadagasztás, a Kreatív affinitás, a Robbanó birkák, a Páncélos lovag, a Spektrális manipuláció, a Megrontott trikornis, a Sötétségszellem vagy A mogokok őrülete. A valamivel értékesebb, de még mindig bőven beszerezhető kártyák közül a Cselvetés, A gyenge ereje és a Hívó kürt jöhet szóba például – utóbbi különösen hasznos, ha etnikum pakli építésébe fogsz.

Ahogy sok minden másnál, úgy az első pakli összeállításánál is nagy segítség lehet, ha egyszerre többen kezditek el a játékot. Ekkor ugyanis – feltéve, hogy mindenki mást választ első paklinak – az egymás közti csereberéléssel még könnyebben be tudjátok szerezni a szükséges lapokat, így paklitok még gyorsabban fejlődhet.

A HKK gyorstalpaló első része ezzel végéhez ért, melyben megismerkedhettetek a legfontosabb alapokkal. A második részben tovább boncolgatjuk majd a pakliösszeállítást, beszélünk azok teszteléséről, a fejlődés mikéntjéről, a versenyekről és az egyéb fontos tudnivalókról. Reméljük hasznosítani tudtátok tanácsainkat – hamarosan visszajövünk!

Csető Zsolt

20 thoughts on “HKK gyorstalpaló kezdőknek (1. rész)

 1. Nagyszerű cikk!!!Ilyen színvonalú cikkek(reklámok) segíthetik a játék népszerűsítését.Bárcsak a Beho is min ilyen szinten foglalkozna saját termékével.Grat Zsolti!

 2. Őszinte grat!
  Ha megengeded felhasználnám a sorozat cikkeit az Androidos alkalmazásnál egy külön menüben.

 3. Grat, jó kis cikk! Terveztek az online változatról is írni, vagy szigorúan csak a papír HKK a blogtéma? Merthogy elindult az éles online is reggelre. Ott most nagy eséllyel sok kezdő jelenik meg, akik esetleg a papíros változathoz is kedvet kaphatnak később.

 4. @hkkapp: Persze, hogy megengedjük, sőt! 🙂

  @MinM: természetesen írni fogunk az Online-ról.

 5. Csatlakozom az előttem szólokhoz: nagyon jó cikk lett, csak egy kérdésem lenne:
  A HKK szerinted miben szerepjáték? Mert a szerepjátékot, legyen az virtuális vagy hagyományos, én úgy definiálnám, hogy egy történet szereplőjeként veszünk részt a történet lebonyolításában, ahol a tetteink befolyásolják a történet alakulását. Attól még, hogy ez általában fantasy környezetben zajlik, a kettő nem lesz ugyanaz.
  A HKK-t én inkább egy szellemi sporthoz, például a sakkhoz tudnám hasonlítani. Körökre osztott rendszerben kell stratégiai lépéseket tennie a játékosnak ahhoz, hogy az ellenfelét legyőzze.
  Ha ebben az a szerepjáték elem, hogy bele kell élnünk magunkat egy csatázó mágus szerepébe, akkor ennyi erővel a foci is szerepjátéknak számít, hiszen a meccs idejére élet-halál kérdése lesz a végeredmény a játékosoknak (és a nézőknek).

 6. Gratulálok, nagyon jó lett a cikk! Profi írás, jónéhány főállású újságíró tanulhatna tőled!

  Balukaaaa: Nem értem, hogy miért akadnak meg olyan sokan azon, hogy a HKK szerepjáték gyökereken nyugszik ?! (Engem a Behó fórumán a minap egy horu5 gyerek is megtámadott emiatt, mert néhány tavalyi hozzászólásomban hangsúlyoztam a fantasy miliő és “beleélhetőség” fontosságát a HKK sikerességében).
  A szerepjáték NEM valós cselekedet, de beleéljük magunkat. Ha leülünk egymással szemben a szobában törökülésben, és gondolatban focizunk egymással és bejelentjük milyen virtuóz cseleket hajtottunk végre, az is szerepjáték.

  Ellenben ha lemész a pályára és TÉNYLEGESEN focizol, az már hogyan is lehetne szerepjáték?! (Persze néhány alibiző profi játékosnál valóban találó a gondolatod ;))
  A sakkozás során pedig szintén különbözik a HKK-tól, mert pl. amikor lépünk a bástyával, nem kell arra figyelnünk, hogy legyen mellette egy szabad gyalogunk, aki lebontja a tornyot és áttelepíti a harctér egy másik részére…

 7. @Dr. Gabesz
  Nem azon akadok meg, hogy a HKK szerepjáték gyökereken alapszik, az vitathatatlan, hanem azon, hogy ez egyszerűen nem egy szerepjáték. Ez egy körökre osztott logikai kártyajáték. A kettő nem ugyanaz és vélhetően más a célközönsége a kettőnek, ami sokat jelent egy kezdőknek szóló írásnál.
  A focis hasonlatomban arra akartam kilyukadni, hogy ott is beleéljük magunkat egy szituációba (győzelem vagy halál) és ettől ez is egy fajta szerepjátszássá alakul. A HKK-ban is max annyi a beleélés, mint a fociban. A fizikai cselekvés ebben az esetben teljesen lényegtelen, nem értem hogy mit akarsz ezzel mondani.

 8. Balukaaaa: Volt olyan alternatív játékmód, ahol próbálták jobban kihangsúlyozni a szerepjátékos vonulatot – lásd pl. hadvezér lények – de elhalt a kezdeményezés és maradt az eredeti játékmenet.

 9. Szerepjáték köztudatban: hülyegyerekek hősnek képzelik magukat és szörnyekeket ölnek a fantáziálgatásaik során.

  A szerepjáték eredeti értelmezésben lefed minden olyan eseményt, amikor egy felvett szerepben játszunk el egy történést. Lehet ez a papás-mamás játék vagy egy céges csapatépítőn a “most én vagyok a főnök és Te a beosztott”.
  A szónak a fent említett pejoratív jelentése azért kötődik a fantasy körhöz, mert a fantasy kalandokban résztvevők nevezték magukat tudatosan szerepjátékosoknak. Mint bármely különc hobbit a “normális” vagy másnéven “átlagos” társadalmi réteg kiveti magából, és idegenkedik tőle.

  Nem célszerű ezt a mindennnapi életben rosszul vagy kétesen definiált szót (szerepjáték) használnunk a közös kommunikációban, sokkal egyértelműbbé (vagy kifejezőbbé) teszi a gondolatainkat ha úgy fogalmazzuk meg: érdemes-e a mese/fantasy alapot erősítenünk a HKK-ban.
  Számít, hogy Korgó Szikra Bufa/Bárd végzetúr vagy az számít, hogy 1-ért 4/5 passzívan jön és láthatatlan.
  A mostani játékosokat nem zavarja a mese alap, de lehet sok olyan stratégiai/logikai játékokat kedvelő ember, akit igen, akit csak azért riaszt a HKK, mert nem akar mágusként utasításokat osztogatni a szörnyeinek és egyéb mágikus relikviáinak.
  Baj, hogy ezek a játékosok távol maradnak a HKK-tól? Döntés kérdése, csak a helyén kell kezelni. El kell fogadni, hogy kevesebb játékos lesz azáltal, hogy tartalmaz mese/fantasy elemeket, de sokak számára ez színesebbé és izgalmasabbá teszi a játékot.

 10. Kiegészítésül: jól mutatja szerintem, hogy a mostani játékosok többsége is jobban kötődik a HKK-hoz, mint stratégiai/logikai játékhoz és nem pedig fantasy/mese játékhoz, hogy anno (vagy 12-15 éve) emlékszem G. Erzsébet (3x) játékostársunkat mindenki megmosolyogta, amikor játék közben szabályos fantasy mesét szőtt a játék során a fennálló játék alatt. 😀
  A többség viszont szigorúan csak a “nyers tápot”, a stratégiai vagy kombinációs lehetőséget látja a kártyákban és nem pedig a mesét (hogy most egy orkkal/élőholttal készül mindezt végrehajtani).

 11. Nagyon jo cikk lett, gratulalok!!!

  A Beho tamogatja a HKKBlogot, tehat, ha szereny mertekben is, de hozzajarul az ilyen cikkek megjelenesehez, ‘foglalkozik’ a HKK-val.

  A HKK szerintunk (ahogy masok is irtak): fantasy alapu gyujtogetos-strategiai-logikai jatek (ebben a mufajban nyilvan a legjobb 🙂 ).

  Leinad: A szerepjatek megitelese Mo.-on azert ennel joval arnyaltabb szerintem (foleg ertelmisegi korokben), sokat segitett a Gyuruk ura film nepszerusege pl.

 12. Olyan helyen is jó lenne ha meglenne ez a cikk ahol nem veszik el.PL a Mi is az a HKK link alatt valahogy.Mert ha most a főoldalra felkerül a hírek közé az idővel szépen lepereg és a kutya nem találja meg újra.

 13. Visszajelzés: HKK gyorstalpaló kezdőknek (2. rész) « HKK Blog

 14. Sziasztok
  Ősrégen 4-6 éve gyűjtögettem sohase játszottam vele nem igazán volt kivel meg csak fellángolás volt lényegében megszabadulnék a 263 db kártyámtól vannak benne motyogok meg vámpik én ezekt szerettem de mivel nem is nagyon cserélgettem csak a csomagokat vettem igy van bennük minden követők is … mind újszerü egy fém dobozban tároltam őket de már csak porfogó 4000 Ft ért akit érdekel budapesten viheti khol3@citromail.hu

 15. Visszajelzés: 200 játékos, 800 bejegyzés, 9000 komment – Két éves a HKK Blog! | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.