Olcsópakli – Orgling deck

A Kezdő Szombatokon minden alkalommal egy Olcsópakli leírással várunk benneteket – első alkalommal az orglingok kerülnek a középpontba.

Az Olcsópakli rovatban rendre gyak-nemgyak kártyákból igyekszünk ütőképes paklikat építeni – persze csak a lehetőségeinkhez mérten -, az aktuális HKK nagykiegészítő, a Zanszilánkok pedig éppen ilyen lapokkal tett brutálisan erőssé egy korábban nem is igazán létező koncepciót. A címből már kitalálhattátok, hogy az orglingokról van szó – most megnézzük, hogy szűkös készletből gazdálkodva mit tudunk kihozni belőlük.

A lapok ismertetése

A paklink alapjai tehát az újoncok, az Orgling ősanya, az Orgling mágus és az Áldozati orgling lesznek. A szerepeket ügyesen kiosztották egymás között.

Az Orgling ősanya az asztal elárasztásáért felel, kellemetlen kártevőkkel ellepve a játékteret, egyben igencsak komoly védelmet nyújtva. Az Orgling mágus védelmi vonalunk második tagja, célozhatatlanná téve lényeinket, fő feladata azonban nem ez: sokkal inkább az ellenfél ÉP-jének farigcsálása – mindezt ráadásul úgy, hogy a gyógyulások haszontalanok ellene. Gyógyítása már csak hab a tortán. Az Áldozati orgling pedig paklink jolly-jokere, hiszen mindig azt a cimboráját keresi elő nekünk, amelyikre éppen szükségünk van. Ne feledjük ráadásul, hogy ő is tud gyógyítani – időnként ez a képessége is hasznosnak bizonyulhat.

Ha már orgling paklival játszunk, akkor használjunk néhány régebbi darabot is – szerencsére vannak ilyenek. Ott van például az Orgling tanácsadó, amely nem csak egy remek drágítás, hanem egy komoly veszélyforrás is, hiszen miután az ellenfelünk kiszenvedett mellette néhány lapot, ő már alaposan meghízott. Manatermelésünk is akad az etnikumon belül: ő az Orgling haszonállat, aki ha létrejön, akkor szinte garantáltan megadja nekünk a plusz varázspontokat, köszönhető mindez kárpótlásának. Ne feledjük azonban másik képességét sem: az olcsóbbítással sokszor nagyobb pörgést tudunk csinálni, mint a manatermeléssel!

Az Orgling ősanya megjelenésével durvát erősödött egy régi orgling-varázslat, az Orgling szagvarázs: mindössze egy varázspontért cserébe annyi manát és lapot ad nekünk, ahány orglingunk van az asztalon. Ez a kártevő-termelésnek köszönhetően ma már igen könnyen feltornászható négyig (ennyi a laphúzás maximális korlátja), ráadásul a lapra még reagálni is drágább, így szinte garantáltan létre fog jönni. Kiváló erőforrás a paklinkba.

Akad tehát több manatermelésünk is, de nem árt némi olcsóbbítás sem a pakliba, hogy minél előbb ki tudjuk pakolni lila lényeinket. Az etnikumok kötelező lapja, a Hívó kürt természetesen innen is kihagyhatatlan, de egy ritkábban használt univerzális etnikum lap, a Morf mágia is jól illeszkedik paklinkba. Ő is olcsóbbít, illetve a kör végén lapokat is ad nekünk a kijátszott orglingok után, így igecsak hasonlít a szagvarázshoz. Vegyük azonban figyelembe, hogy a lap sima kijátszást néz, így egy ősanya kijátszásakor már kapásból biztosítottuk a kör végi maximális laputánpótlást! Ha pedig kell, akkor két manáért azonnal is adhat nekünk egy orglingot – ha például már csak egy mágus hiányzik a győzelemhez, akkor vele könnyedén kikereshetjük, méghozzá counterelhetetlenül.

Mivel a pakliban komoly pörgési lehetőségek rejlenek, ezért érdemes használni még néhány erőforrást. Erre a célra a két jól ismert univerzális és gyakori lapot, a Manaregenerációt és a Spektrális manipulációt fogjuk használni, melyek varázsponttal és lappal is bőségesen el tudnak bennünket látni.

Lényeink többnyire nehezen levakarhatóak, erőforrásainknak azonban nem árt létrehozni egy kis extra védelmi vonalat. Be is került a pakliba a Kreatív affinitás és a Cselvetés: előbbi az ellenfél legzavaróbb lapját távolítja el (esetleg a saját kezünkön is javíthat, ha kell), utóbbi pedig egy nyugodt kört biztosít számunkra.

Ezidági három Zénes lap (a Hívó kürtök) került csak a pakliba, így még az Olcsópakli-szabályok mellett is van hely néhány a gyak-nemgyak kategóriánál picivel értékesebb kártyának. Sokszáz forintos lapokhoz persze ezúttal sem nyúlunk, maradunk inkább a könnyen beszerezhető Zénes kategóriánál: az Életadó és a Kumulatív szimmetria használata mellett döntöttünk.

Az Életadó a játék egyik legerősebb lapja: két lényünket is vissza tudja rakni a gyűjtőnkből az asztalra, méghozzá teljesen ingyen. Hogy mivel lesz a legjobb? Természetesen – ahogy az életjelzős paklink leírásából már kiderült – az Áldozati orglinggal, amely így egy körön belül többször is működhet, durva asztalt biztosítva ezáltal számunkra. De az Orgling ősanyát is beáldozhatjuk a körünk elején szörnykomponensért, ha tudjuk, hogy Életadóval vissza tudjuk hozni, szintén tovább növelve ezáltal orgling-hadseregünket. A Kumulatív szimmetria szintén bármelyik orglingunkkal remek kombót alkot: a mágusból, az ősanyából vagy az áldozatiból sem fogunk megvetni egy második példányt, de legrosszabb esetben egy keresésre szinte mindig jó lesz.

Jól illeszkedik a paklinkba a Robbanó birkák is. Egyrészt remek kombó Életadóval, amely így rögtön bármit vissza tud hozni, de a mágus és a kártevők max. ÉP-csökkentésével is jól összedolgozik, hiszen könnyen kerülhetünk olyan szituációba, amikor már csak pár ÉP sebzés kell a győzelemhez, ezt a birka pedig – főleg a kártevőket bedobálva – könnyedén biztosíthatja számunkra.

Vicces lap az Átokpulzáns, melynek segítségével újból kijátszhatjuk valamelyik asztalon maradó lapunkat. Nem rossz dolog visszavenni, és újból kitenni egy már passzivizált mágust, de az ősanyával, vagy éppen a haszonállat olcsóbbítós képességével is jól kombózik – meg persze egy Életadót sem rossz újból “feltölteni” életekkel.

Az utolsó helyekre egy leszedést raktunk a pakliba, az ugyanis még nem volt benne: ezt a feladatot a Zanszilánkokban megjelent remek univerzális lény, a Megrontott trikornis fogja ellátni, amely ha kell, akkor az ellenfél gyűjtőjéből is eltávolíthat néhány zavari lapot. Zanszilánkos költségét általában ki fogjuk tudni használni építkezéssel vagy áldozással, így ára nem okozhat gondot.

Ezzel össze is állt paklink – nézzük őt teljes valójában.

A paklilista

3 Orgling mágus
3 Orgling ősanya
3 Áldozati orgling
3 Orgling tanácsadó
3 Orgling haszonállat
3 Orgling szagvarázs
3 Hívó kürt
2 Morf mágia
3 Manaregeneráció
2 Spektrális manipuláció
3 Kreatív affinitás
3 Cselvetés
3 Életadó
1 Kumulatív szimmetria
2 Robbanó birkák
2 Átokpulzáns
3 Megrontott trikornis

45 lap

Paklinkban a gyak-nemgyakok mellett mindössze 7 Zénes kártya kapott helyet, így a beszerezhetőséggel nem lehetnek komoly gondok – már csak azért sem, mert túlságosan régi lapok nincsenek benne. A haszonállatokat és a szagvarázsokat kellhet esetleg egy kicsit kitartóbban keresni, de ezek sem számítanak ritkaságnak.

Tanácsok a paklihoz

 • Az Orgling ősanyával termelt kártevőket az első két-három körben nem igen érdemes feltolni az őrposztba, ha nem számítunk egy körös nyerésre az ellenféltől – az általuk termelt extra varázspont sokszor jóval többet számít. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor persze toljunk fel egy-két darabot
 • Ha versenyre megyünk, akkor a kiegészítő pakliban mindenképpen használjunk Orgling szatócsot, hiszen egy Óriások földje alaposan elláthatja a bajunkat.
 • Ha van Kumulatív szimmetriánk, akkor nem rossz ötlet Áldozati orglinggal egy másik áldozatit keresni, hiszen így biztosíthatjuk, hogy kettő legyen belőle a gyűjtőben, és már jöhet is a következő jelző formájában.
 • Az Orgling szagvarázsnál figyeljünk, hogy minden reakció forrást drágít, nem csak a varázslatokat!

Remélem elnyerte a tetszéseteket a pakli ezen pénztárca barát verziója – jó játékot kívánok azoknak, akik próbát tesznek vele!

Csető Zsolt

4 thoughts on “Olcsópakli – Orgling deck

 1. Én az Átokpulzáns helyett inkább még valami védőlapot vagy lassítást tennék be. Nem azt mondom, hogy rossz lap, de kicsit veszélyes, mivel az ellenfél is jól ki tudja használni, ha olyan a deckje. Ettől eltekintve remek a pakli!

 2. Sziasztok
  Remélem nem baj ha ide is írom 263 db 4-5 évvel ezelőtti szinte új kártyám csak megvettem kibontottam fém dobozban tároltam nem cserélgetettek. egyben eladó 4000 ft ért budapesten csak porfogó hátha valkinek kell van benne midnen ahogy a cosmagokba jött főként motyogók meg vámpirokat akartam szal amik ezekkel jöttek irj khol3@citromail.hu

 3. hali!
  az volna a kérdésem, hogy laponként vásárolva körülbelül mennyi lenne ennek a dekknek az ‘összköltsége’, illetve, hogy mennyire ajánljátok ezzel kezdeni // nagyon nagyon sok év után folytatni a játékot?
  előre is köszi a választ, üdv,
  bálint

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.