Trafó – Bűbáj pakli

Ezen a héten a mágia birodalmába kalauzoljuk olvasóinkat, egy bűbáj paklit átalakítva.

Eheti paklinkat Kalugyer Roland küldte be, ami nem más, mint (ahogy a címből is kiderült) egy bűbájokra épülő kombó-pakli. Először viszont nézzük a listát, hogyan is épült fel a kiindulási alapul szolgáló deck.

Az eredeti pakli

szabálylap: Ősi rúna

3 A bűbájosság rúnája
3 Techiánaflux
3 Bűvös forrás
3 Vészkijárat
3 Elemi Argon
3 Manaregeneráció
3 A pokol szeme
3 Felfelé a lejtőn
3 Ezüstsereg
3 Ősi legendák
3 Cselvetés
3 Az erős ereje
3 A gyenge ereje
3 Majd legközelebb
2 A bűvölet perce
1 Kurtz
1 Örökmozgó

46 lap

A pakli lényegéül szolgáló kombót ugyan sokan ismerik, azért mégis leírom: a végtelen varázsponthoz és a paklink felhúzásához nem kell más, “csak” 4 varázspont, egy Manaregeneráció, egy Elemi Argon és egy Vészkijárat. A manareget kijátszva 8 manához jutunk, majd miután visszavesszük az Argonnal, és újra kijátsszuk 12 manával fogunk rendelkezni. Innen nincs más dolgunk, mint Vészkijárattal mindig visszavenni az Argont és saját magát, így 20 varázspontig tornászva fel készleteinket, valamint a paklinkat is felhúzva. Innen aztán a nyerés már nem jelenthet gondot számunkra.

A változtatások

Először is a narancssárga lapok táján nézzünk körbe. Ugyan a bűbájoknak létezik saját követője Edharati formájában, ő azonban mára annyira gyengévé vált, hogy még a saját paklija mellé sem fér be. Az Ősi rúna így egyértelmű választásnak tűnt közel egy évvel ezelőttig, amikor is kijött a Változó környezet.

Aki teheti, mindenképpen az újabb szabálylappal játsszon: bár nem jó dolog mindenhova UR-eket berakni, de a Változó olyan széles körűen tud segíteni minket, hogy érdemes inkább őt hasznáni. A mellé választott négy szabálylap is közel ennyire egyértelmű: a Szűk esztendőkkel ellenfelünk első körét akaszthatjuk meg, a Birtoklással újra kijátszhatjuk valamelyik remek bűbájunkat, a Válogatás pedig a kombó behúzását segítheti. Az Ősi rúna pedig itt újra megjelenik, hiszen a zavaró szabálylapok ellen azért kell védelem.

Bűbájaink olcsóbbítása is kulcsfontosságú lehet, ugyanis nem mindig lesz ott a kombónk, hogy vele nyerjünk, olcsóbban pedig jóval könnyebb terülni. A bűbájosság rúnája eléggé adja magát cantrip mivolta miatt, a Techiánaflux helye viszont megkérdőjelezhető. Két lapunk áldozásából counterelni azért mégsem a legjobb dolog, ami történhet velünk, ráadásul ő maga is könnyen megakadályozható. Szerintem inkább használjunk helyette két Ultraspecializációt, ami nem csak bűbájainkat teheti olcsóbbá, ráadásul ütemen kívül felhúzva is jobban hasznosíthatjuk. A pakli 6. olcsóbbítása pedig egy helyszín, az új A mágia létsíkja legyen, ami ide is remekül illeszkedik minden képességével.

Az utolsó változtatás Ezüstseregeink számainak csökkentése. Roland ötlete, hogy a rengeteg angyallal egy alternatív ölési lehetőséget biztosítson számunkra nem rossz, de azért ritkán lesz rá szükségünk, hogy a maximális mennyiséggel játsszunk belőle. Helyette inkább rakjunk be még egy Örökmozgót: a sokoldalú bűbáj mindig épp abban tud a segítségünkre lenni, amiben kell: ha kell manát termel, ha kell lapot huzat, végső esetben pedig egy lénytől is megszabadíthatja ellenfelünket.

Ezzel el is készült a pakli új verziója, amely bár kevés, de talán annál lényegesebb változtatásokat rejt magában.

Az új pakli

szabálylap: Változó környezet (Birtoklás, Ősi rúna, Szűk esztendők, Válogatás)

3 A bűbájosság rúnája
2 Ultraspecializáció
3 Bűvös forrás
3 Vészkijárat
3 Elemi Argon
3 Manaregeneráció
3 A pokol szeme
3 Felfelé a lejtőn
1 Ezüstsereg
3 Ősi legendák
3 Cselvetés
3 Az erős ereje
3 A gyenge ereje
3 Majd legközelebb
2 A bűvölet perce
1 Kurtz
2 Örökmozgó
1 A mágia létsíkja

45 lap

A paklival való játékot mindenképpen gyakoroljuk, hiszen nagy odafigyelést igényel a tökéletes használata. Side-unk kialakításánál mindig legyünk tekintettel az aktuális metagame-re: kontrollos környezetben több reakció varázslatot is elrejthetünk ide, az asztalról játszó paklikat pedig Kronobogárral, illetve hozzá hasonló lapokkal lephetjük meg. Egyet ne feledjünk: további síkoknak mindig szorítsunk helyet a kiegészítő paklinkban. Jó bájolást kívánok mindenkinek!

Felizardo Dániel

Hírdetés

7 thoughts on “Trafó – Bűbáj pakli

  1. van ám más kombó is, ahhoz is 3 lap kell és lehet benne ilyenakkel játszani hogy ébren álmodom, meg kockázat ára és szerintem sokkal viccesebb 😀 mondjuk annyival instabilabb is…
    a kombót persze ki kell találni…. 🙂

  2. Szerintem nem, mert ahhoz 4 lap kell (2 Varázsmező, 1 olcsóbbítás, Vészkijárat). Ez a kombó már sajnos elavult, a háromlapos verzióval még jókat versenyeztem. Még most is tud 6/3-at hozni, a 6/4 meglépéséhez azonban bődületesen nagy szerencse kell-kéne.

  3. A kombó után a kezünkben van a paklink és maxon a varázspont, jöhet 1 A pokol szeme, ami 10 VP-ért és 10 asztalon maradó lapért lő 20-at. De az Ezüstsereget is bármennyiszer vissza lehet venni és újra kitenni, minden alkalommal kapsz egy Kisebb angyalt, amiből bármennyi bemehet az őrposztba és láthatatlanok, tehát simán lehet végtelent is sebezni.

  4. Az ezüstsereg iszonyat kamu, pokol szemét végtelenszer visszahozva ugyanúgy lősz végtelent és az direkt sebzés, ha hozod le a kissebb angyalokat a végtelenségig, akár óvhatnak is vagy döntetlen mert lejár az idő.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.