Olcsópakli – A Zanszilánkokból bontva

A lehető legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás után nyomozunk a kezdők számára.

Olcsópakli rovatunkban rendre igyekszünk olyan deckeket összeállítani, amelyek első sorban gyakori és nem gyakori lapokra építenek, kiegészítve néhány kevésbé értékes – jellemzően Zénes – kártyával. Mai paklink esetében a csúcsra járatjuk az elképzelést, a lehető legelérhetőbb megoldás után kutatva a kezdők számára: kizárólag az aktuális nagykiegészítő, a Zanszilánkok gyak-nemgyakjaiból fogunk építkezni.

A lapkészlet tehát adott, egyedül a koncepción kell egy kicsit gondolkodni – hamar rájövünk persze, hogy a lekézenfekvőbb megoldás egy zanszilánkos deck lesz. Lássuk, hogy mik a lehetőségeink.

A lapok ismertetése

Ha zanszilánkokban gondolkodunk, akkor leginkább három lap kell, hogy eszünkbe jusson első körben, melyek pörgésünket és nyerésünket biztosítják majd hatékony módon: ezek egy kalandozó, egy épület és egy tárgy, vagyis Halafír, a Fertőzött szentély és a Sugárzó ősanyag.

Halafír nem csak a zanszilánk pakli, hanem a komplett kiegészítő egyik legjobb erőforrása. Két szilánk-költségért két lapot húzni, méghozzá azonnal, és bizonyos esetekben válogatva egészen remek dolog, ráadásul egy lényünk is marad az akció végén, melyből további szilánkjainkat fizethetjük a későbbiekben. Az már csak hab a tortán, hogy a gyűjtőbe dobott lapokat is hasznosíthatjuk, ha ügyesek vagyunk. Ahhoz persze, hogy jól működjön jó sok zanszilánkkal kell játszanunk – éppen ezért paklink több mint kétharmada ilyen kártya lesz.

A Fertőzött szentély kiváló olcsóbbítás: szinte ingyen jön, és az összes szilánkuk költségét lecsökkenti. Nagy pörgések biztosítója ő, ráadásul a gyűjtőbe kerülő lapok után is adja a tápot – legyen szó az ellenfél lapjáról vagy éppen a sajátunkról, az ilyenkor kapott két varázspont vagy egy lap ritkán fog rosszul jönni.

A pakli alapját képző lapok közül a Sugárzó ősanyagról kell még szót ejtenünk, amely ugyan olcsó költsége ellenére három képességgel is el van látva, ám igazából az utolsó, vagyis a sebzés miatt fogjuk használni. Egy zanszilánkért hetet sebezni igencsak jól hangzik – nem is nehéz összehozni, hiszen nem csak az asztalra fogunk sok lapot kipakolni, de Halafírnak köszönhetően a gyűjtőnk is növekedni fog.

Lássuk, hogy a fenti színekből (Chara-din és Rhatt, kiegészítve a szilánkokkal teli Dornodonnal) mely zanszilánkok jöhetnek még szóba – szerencsére akad jónéhány olyan lapunk, amely hatékony nyerésként tud funkcionálni.

A Fekélyes thargodan, a Quwarg széltáncos és az Eleven zancsepp repülő és masszívat csapó ütőlények. A thargodan-srác az esetek többségében 5/5-ösként fog megérkezni (ha már van belőle lent, akkor izmokkal), a táncoló rovarúr egy nehezen megoldható és rendkívül stabil harcos, a zancsepp pedig kellően nagy asztal esetén akár brutálisan nagyot is odacsaphat, méghozzá direkt sebzésből, könnyedén túlélve akár a legnagyobb szörnyetegek elleni csatákat is.

Szintén nyerésként funkcionál a Zan-kulmináció, amely már a játék elején is rögtön elkezdheti csipegetni az ellenfél életpontjait, hiszen az asztalon és a kézben lévő lapokat is figyeli. Áldozni- vagy dobnivaló pedig általában mindig lesz neki, így egymás után többször is működhet, a széltáncoshoz hasonlóan visszatérő veszélyt jelentve ezáltal. Külön öröm, hogy ha akarunk, akkor egy lénybe is lőhetünk vele, ami egy Fertőzött szentély mellett különösen hasznos extra.

A blokkolás, mint koncepció első blikkre kissé talán kilóg a pakliból, az Elvetemült burkinátor használata azonban így is javasolt. Ha ugyanis ki tudunk pakolni, akkor igen komolyakat csökkenthet az ellenfél maximális varázspontján, így néhány Halafír és burki után akár ilyen módon is nyerhetünk. Egyébként pedig árához képest egy egészen korrekt méretekkel rendelkező szörny, akire ha épp nincs szükségünk, akkor repülő lényként kétszer is beszállhat egy-egy szilánk-költségbe.

Még mindig van egy szabad színünk, így ideje kiválasztani azt: zanszilánk-szempontból Raia határozottan hasznos darab. A Kristálytündér szinte ingyen jövő ütőlény, a Megrontott trikornis egy szuper multifunkcionális lap, amely nem csak leszedésként és semmizésként funkcionál, hanem nyerésnek sem utolsó, az Átkozott gyógyítás pedig szintén jó a nemkívánatos lapok eltávolítására, egy kis gyógyulással és opcionális laphúzással megspékelve.

Ha már vannak fehér lényeink, akkor érdemes bevetni A fény oltárát is, amely önmagában sem rossz – lényegében ingyen kapunk egy anti-mágiás Kisebb angyalt -, de ha többször is tudjuk használni, akkor már durván megérős biznisznek mondható. Rakjunk mellé még Raia lényt: például a Baltazár, a behemótot, aki alapból ugyan aprócska, de könnyedén megnőhet, ha megjönnek a társai. De nem csak ezért van szükség rá: mint látható, nem igazán játszunk manatermeléssel, a zanszilánkos lapok miatt azonban erre nem is igazán van szükség – egy ingyen jövő repülő lény, mint Baltazár például sokkal hasznosabb erőforrásként funkcionál, hiszen körönként építkezhet, ha pedig épp nincs erre szükség, akkor mehet ütni.

Van még pár hely a paklinkban – igyekezzük betömködni ezeket néhány további gyak-nemgyakkal. Az oltár anti-mágiája miatt nem igen szeretnénk nem fehér varázslatokkal játszani (eddig csak a Zan-kulmináció került be), a Ködszurkálás azonban ingyen jövő spellként idei is elférhet. Általában a játék elején leérkező zavaró lényeket tudjuk vele ingyen eltávolítani (ha egy-két csont is esik az akcióból, akkor már jócskán megérte), legrosszabb esetben pedig kettőt lő az ellenfélbe, ami 2012-ben ugyan messze van az egetrengetőtől, ám könnyen lehet, hogy épp ez lesz a különbség a győzelem és a vereség között.

Szintén Rhatt lap, ám jóval keményebbeket lövöldözik a Lopakodó ganüid. Kijátszási feltétele miatt a játék legelején ugyan nem lesz hasznos, a későbbiekben azonban kulcsszerepet vállalhat az ellenfél életpontjainak villámgyors lepörgetésében, de lényleszedésként és semmizésként is tud funkcionálni. Végül, de cseppet sem utolsó sorban pedig Toragh katonájának is jutott egy szem hely a pakliban: Halafírnak nyugodt szívvel fogjuk a gyűjtőbe hajítani, hogy aztán körönként bosszantsa az ellenfelet, de fix építő lényként sem funkcionál rosszul.

Paklink ezzel össze is állt – lássuk, hogy mit sikerült összehozni.

A paklilista

3 Halafír
3 Fertőzött szentély
3 Sugárzó ősanyag
3 Fekélyes thargodan
3 Quwarg széltáncos
3 Eleven zancsepp
2 Zan-kulmináció
3 Elvetemült burkinátor
3 Kristálytündér
3 Megrontott trikornis
3 Átkozott gyógyítás
3 A fény oltára
3 Baltazár, a behemót
3 Ködszurkálás
3 Lopakodó ganüid
1 Toragh katonája

45 lap

Ahogyan az tehát már elhangzott, kizárólag a Zanszilánkok kiegészítő lapjaiból gazdálkodtunk: 25 gyakori és 20 nem gyakori kártya került végül a pakliba. A deck összegyűjtése tehát villámgyorsan megoldható a HKK-t frissen kezdő játékosok számára: négy-öt kiegészítőből a gyakori lapok jelentős része kibontható, de a hiányzó darabokat és a nem gyakoriakat is villámgyorsan össze lehet cserélgetni, hiszen jelenleg ezekből lapul a legtöbb a játékosok mappáiban.

Tanácsok a paklihoz

  • Ha tudunk mást felvenni helyettük, akkor a Quwarg széltáncosokat és a Kristálytündéreket nyugodtan a gyűjtőbe dobhatjuk Halafírnak, hiszen ezek innen is működnek. Sőt, a széltáncost lényegében így éri meg igazán használni, hiszen így ingyen jöhet az asztalra.
  • A Lopakodó ganüid képességének nem muszáj lapot semmizni (csupán az a feltétel, hogy meglegyen a 3), így ha azt szeretnénk, hogy hosszú távon is működjön, akkor párat mindig hagyjunk meg!
  • Fertőzött szentély mellett néha érdemes elgondolkodni saját lapjaink leszedésén is (sok kártyánk van ilyen célra, és könnyen előfordulhat, hogy van egy-két felesleges lapunk), hiszen lehet, hogy épp az így szerzett varázspontok vagy lap segítségével tudunk nyerni.
  • Soha ne felejtsd el felírni az ellenfél lényeiből kinyert csontokat, hiszen a pakli működése szempontjából ezek rendkívül hasznos erőforrások!
  • Szintén ügyeljünk a blokkolásra: a Halafír és a Ködszurkálás esetében soha ne feledjük el felírni az 1-1 csökkenést, hiszen nem tudhatjuk, hogy egy-két burkinátor után mennyit számíthat majd!

Bízom benne, hogy a fentiekkel sok segítséget tudtam nyújtani a kezdő játékosoknak, akik ezáltal a lehető legkorábban belefoghatnak egy épkézláb pakli építésébe. A haladóknak és a profiknak pedig egyúttal üzenném, hogy ha van olyan ismerősük, aki most ismerkedik a játékkal (vagy csak pusztán megtanítanának valakit), akkor a fenti deck egy jó és könnyen összeállítható kiindulási pont az alapok elsajátításához. Jó játékot!

Csető Zsolt

One thought on “Olcsópakli – A Zanszilánkokból bontva

  1. ganüidekkel párosítva lehet h ütőképesebb lenne :)) csak úgy benne van a követőlövés rizikója.. :/

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.