Olcsópakli – A Zanszilánkokból bontva (2. rész)

Ismét az aktuális kiegészítő gyak-nemgyakjaiból építkezünk.

Olcsópakli rovatunk múlt heti felvonása rendhagyó volt, hiszen egy olyan paklit mutattunk be, amely kizárólag a Zanszilánkok kiegészítő gyakori és nem gyakori lapjait használja, remek és könnyen beszerezhető pakli-alternatívát kínálva ezzel a kezdők számára. Úgy döntöttünk, hogy érdemes még egy kicsit leragadni ennél a pakliépítési koncepciónál, hiszen az elmúlt hetekben amúgyis a kezdőkre fókuszáltunk a HKK gyorstalpalóval, ezért készítettünk még egy paklit a fenti “játékszabályok” szerint.

A múlt héten egy zanszilánkos összeállítást közöltünk le, most pedig egy jóval hagyományosabb hordát építettünk, amely nagyjából ugyanakkora játékerőt képvisel, mint a “testvérpakli”. Ha tehát ketten kezditek a játékot, akkor ezzel a két paklival élvezetes és kiegyensúlyozott meccseket vívhattok – ezt garantáljuk számotokra, hiszen mi magunk is leteszteltük őket.

Tovább segítve a két pakli összeállítását: ezúttal kizárólag azokból a színekből és lapokból építkeztünk, melyekből a múltkor nem, így még könnyebbé válik a deckek együttes összerakása. Lássuk hát az eheti olcsópaklit.

A lapok ismertetése

Ezúttal tehát egy hagyományosabb hordát építünk, méghozzá Fairlight, Leah, Sheran és Tharr színekből – lássuk, hogy mely lapok lesznek a leghasznosabbak számunkra.

A Zanszilánkok kiegészítő legjobb gyak-nemgyak hordalényeit egyértelműen a fekete szín szolgáltatja számunkra. A Sötétségszellem a kiegészítő egyik legjobb lapja: nem csak egy repülő lénnyel ajándékoz meg bennünket szinte teljesen ingyen, hanem még egy varázsponttal is, első körös álomhúzásaink kötelező kellékévé előlépve ezáltal. Van még ráadásul pár jófajta nekronos cimborája: a Vámpírbébi és az Árnylord a szellemhez hasonlóan 2/1-esek – előbbi egy extra lapot, utóbbi pedig életet, kör végi sebzést és a gyógyítás letiltását tudja kínálni plusz képességként. Egy varázspontért még a Ködyeti is gondolkodás nélkül beszállhat a buliba: olcsón korrektet ütő lény, amely még ködözni is tud – ez utóbbinak lesz jelentősége.

Ha már hordázunk, akkor érdemes némi lénytápolást is használni – szerencsére ebből sincs hiány a gyak-nemgyakok között. Ott van például a Zanpók, amely körönként oszthatja az izmot lényeinknek – az sem baj ráadásul, ha a következő körben meghalnak a méregtől, hiszen ekkor plusz lapokkal vígasztalódhatunk az izmok miatt. Szintén izmokat oszt a Minotaurusz főszakács, aki ha nagyon kell, akkor maga is felmehet ütni, illetve szökőévenként méregjelzőket is osztogathat, ha éppen ez az ideális megoldás.

A lényerősítő kategória legjobbjai azonban mégsem a fentiek, hanem egy tárgy: a Ködmönről van szó, amely plusz sebzést, láthatatlanságot és büntetést ad harcosainknak, biztosítva ezáltal, hogy fixen megsebezzék az ellenfelet – ha máshogy nem, hát akkor, amikor lelövik őket. És mivel ködös lap, elő is tudjuk keresni, ha már csak ő kell a győzelemhez.

A Zanpók mellé érdemes még zanszilánkokkal játszani, hiszen egy igen erős lapról van szó. A mogokok őrületét amúgy sem vetnénk meg a paklinkban: a plusz manatermelés sosem jön rosszul, ráadásul alternatív képességként az ellenfél varázspontját is szipkázhatja (ne feledjük ilyenkor, hogy semmizhetünk is vele!), ami könnyedén biztosíthatja, hogy a másik játékos csak egy lapot játsszon ki körönként. Ott van emellett Agarannin is, aki ugyan közel sem egetrengető lény, de legalább zanszilánk, olcsón be tud repülni az őrposztba, és olykor még büntetése is kellemetlennek bizonyulhat. Fontos, hogy gnóm-harcosunk egyben végzetúr is, így bátran falatozhat a lezúzott szörnyek komponenseiből is.

Nem árt némi leszedéssel is készülni, hiszen a hordázásunkat zavaró kártyákat, illetve az ellenfél masszívabb vagy éppen kellemetlen lényeit is meg kell oldanunk valahogy. A halál nem válogat kijátszása egy lényünkbe kerül ugyan, ám az extra befektetett lapot vissza is kapjuk a kör végén, így összességében egy igencsak költséghatékony lapmegoldásról beszélünk, ami ritkán jön rosszul – már csak azért is, mert legrosszabb esetben el tudjuk párbajozni. Nála is jobb lap a Sorakozó, amely ugyan nem szed le bármit, viszont igen durva lapelőnyt csinál, hiszen nem elég, hogy kikeres nekünk a pakliból egy Zanpókot vagy egy Ködyetit, de még a gyűjtőből is visszarak nekünk egy elhullott lényt. Sokszor ez az egy lap is elég lehet a meccs megfordításához (vagy végleg eldöntéséhez).

Némileg masszívabb leszedés a Kiégett tisztás, amely egy komplett tartalékot vagy őrposztot leírthat. Kombózik zanszilánkjainkkal, így látszólag kissé drága költségét akár teljesen visszaadhatja, mint ahogy aktivizálós képességére is építhetünk – nem rossz dolog például kétszer használni egy Zanpókot vagy Minotaurusz főszakácsot. Leszedés-szekciónk utolsó lapja a Tüskecsapda, amely az ütőlények többségét el tudja csípni, de ha épp nem kell, akkor el is kincsezhetjük, ami első sorban a Ködmön miatt jön jól.

Könnyen lehet, hogy egy gyors hordázás után már csak egy kivégzés hiányzik a győzelemhez. Ezt a feladatot remekül ellátja az Eleven méreg, amely akár 9-et is odacsavarhat az ellenfélnek, ha van elég lény az asztalon. Persze nem csak erre jó: a kiosztott méregjelzőkkel egy durvább asztalt is leszedhetünk, és ha nagyon kell, akkor a másik játékos helyett egy zavaró lénybe is lőhetünk, ha úgy hozza a meccs.

Paklink utolsó helyeit védelemre szolgáló kártyákkal fogjuk feltölteni. A Virág szimbólum megvédi egy lapunkat, illetve egy nagyobb sebzésadagot is elháríthatunk vele (érjen az bennünket vagy egy lényünket akár). Rosszul pedig garantáltan nem fog jönni egyszer sem, hiszen erős áramlásával bármelyik kártyánkat visszavehetjük a gyűjtőből, ami rendkívül hasznos képesség. Gyógyulásunk még nincs: tegyük be erre a célra a legerősebb ilyen kártyát, a Gyógyító ködöt, amely akár egy lényünket is megmentheti, illetve bármikor csereberélhetünk közte, a Ködmön és a Ködyeti között – sose feledjük a kis felhő ikont a kártyákon.

Össze is állt a pakli – íme a teljes paklilista.

A paklilista

3 Sötétségszellem
3 Vámpírbébi
3 Árnylord
3 Ködyeti
3 Zanpók
3 Minotaurusz főszakács
3 Ködmön
3 A mogokok őrülete
3 Agarannin
3 A halál nem válogat
3 Sorakozó
2 Kiégett tisztás
2 Tüskecsapda
2 Eleven méreg
3 Virág szimbólum
3 Gyógyító köd

45 lap

Eheti paklinkat még a múltkorinál is könnyebb összerakni: 38 gyakori mellett mindösszesen 7 nem gyakorit tartalmaz a legújabb kiegészítőből, így még a 3-4 Zanszilánkok csomaggal induló kezdőknek sem okozhat gondot az összerakása, minimális cserélgetés után persze.

Tanácsok a paklihoz

  • Ne feledjük, hogy a Virág szimbólum a teljes forrást megfogja! Ha tehát egy varázslatnak csak az egyik képessége lenne a leszedés (mint például a Sorakozónál), akkor a többi sem jön létre.
  • A Vámpírbébi és az Árnylord élőholt, így a Sötétségszellemet az ő jelenlétük mellett már be tudjuk áldozni – ez egy zanszilánkos lapnál vagy A halál nem válogat esetében számíthat!
  • Figyeljünk arra, hogy a köd szabály miatt a Sorakozó gyengül valamelyest, ha már ködöztünk a játékban, hiszen nem kereshetünk vele ilyenkor.
  • A Tüskecsapda mellett akár egy másik Ködmönt is elkincsezhetünk, ha csontra van szükségünk a zöld tárgy kirakásához. Ha kell, ködözzük elő Ködyetivel vagy Gyógyító köddel!

Nincs más hátra, mint hogy jó játékot kívánjak a kezdőknek a paklival!

Csető Zsolt

 

 

 

2 thoughts on “Olcsópakli – A Zanszilánkokból bontva (2. rész)

  1. Kiraly ez is!
    Csak 1 keres: rakjatok be az utobbi idok Olcsopaklijait es a Kezdoknek szolo gyorstalpalot a ‘Kezdoknek’ resz ala is!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.