A blogverseny esélyesei – Zarknod bilincse

Három részes sorozatunkban elsőként személyes kedvencem, és a formátum egyik nagy esélyese mutatja meg erejét.

Gyak-nemgyak versenyen eddig nem kellett számolni a korlátozó szabálylapok által megteremtett egyedi játékkörnyezettel, a Zénes kártyák pályára engedésével azonban minden felborult. Igaz, hogy lehet majd Rúnát is használni (ami megjegyzem szintén győzelemre esélyes koncepció a szememben), de mégis úgy vélem, méltatlanul kevesen fogják ezt az utat választani. Ennek sokfajta oka lehet, leggyakrabban talán azzal indokolják majd maguknak a játékosok a letiltó szabálylap mellőzését, hogy inkább egy erős követőt (Beldian, Edralian) tesznek a pakli mellé, annak legalább komoly haszna is van. Ezt a téves szemléletet lovagolják majd meg azok a játékosok, akik mégis korlátozó szabálylapot forgatnak majd.

Lehet próbálkozni a Szűk esztendőkkel, ahol lilából a Martian repertoárja és az Átoksólyom csapolja a manát, barnából a moák fognak ügyeskedni, míg zöldből a drágító polipjelzők és olcsó leszedések kerülnek elő, végül pedig sárgából a tipikusan idevágó lapok (Cselvetés, A mogokok alkuja, Zirri átokmacska stb.) pattannak a deckbe. De persze a Lassan járjas vonalat sem kell leírni, ugyanúgy okozhat meglepetést, mint a Keltetős, vagy a Hálócsapdás pakli. Mind közül azonban a legjobbnak a Bilincset érzem, ugyanis igen széles lapskála áll rendelkezésünkre a pakli megálmodásakor. Lássuk mire is gondolok.

A pakli alapját a kézből dobatások és a rengeteg leszedés adja, megspékelve nehezen megoldható, hasznos lényekkel. Ennek mentén kezdjünk el tehát haladni, és építsük fel szép lassan paklinkat. A formátum sztárlényének ígérkezik az Óriás pöffeteg, melynek valószínűleg csak ritkán tudunk majd lapot áldozni, ám a kijátszására fordított 4 VP egy lassú játékban még mindig nem a világ. Olcsó leszedéseink elég időt fognak ugyanis nyerni nekünk ahhoz, hogy kényelmesen kiférjen a kellő pillanatban. A Sötét nagyúr mellett azt hiszem senkit nem kell majd győzködni egy ilyen pakliba, hiszen egy személyben testesíti meg a dobatós-leszedős vonalat a játéktéren, ráadásul kevés lap akad, amivel ellenfelünk kényelmesen képes lehet megoldani. Két lényünk és két színünk tehát már adott is, és az, hogy feketét és lilát használunk a pakliba, szinte elvárás ezen a formátumon. Előbbi ugyanis a leszedések, utóbbi pedig a dobatások képviselőjeként fog beépülni a pakliba.

Fekete leszedésből bár nincs túl nagy választék, a két leghasznosabb kártyát mégis itt találhatjuk. Elsőként a Morgan kisujj univerzalitása tűnik szembe, mikor Leah gyak-nemgyakjait átfutjuk, hiszen mind lények, mind egyéb asztalon maradó lapok ellen korrekt leszedést jelent. A túlvilág hívása pedig lapleszedés mellett visszavetetésként is funkcionálhat, ami gyakran ránt majd ki minket a szorult helyzetből. Paklink úgyis rengeteg dobatással játszik és a terv szerint ezek valamelyikével is indít, szóval nem lehet gond a gyűjtőben lévő lapok számával. Ha már a dobatásokat említettük, vágjunk is bele, Chara-din ugyanis elhalmoz minket legjobbjaival. Olcsó és hatásos. Ezzel a két jelzővel tudnám leginkább illetni a Kreatív affinitást ebbe a pakliba, szinte mindig első lapként akarjuk majd kijátszani, hogy megszabadíthassuk ellenfelünket az általunk legerősebbnek ítélt lapjától, és átnézhessük a többi lapját, hogy mire számíthatunk az első körökben. Jó játékosok kezében ez a két elem együtt hatalmas fegyverré áll össze. Szintén az első körben érkezhet Martian repertoárja, mely ugyan már kétszer annyi lapot dobat ellenfelünktől, ám mégis egy kicsit gyengébben teszi mindezt. Egy manát és egy nekront be kell ugyan fektetnünk, ez persze nem nagy ár két lap dobatásáért, sokkal fájóbb, hogy mindkét lapot ellenfelünk választhatja ki a saját kezéből, és az egyiket csak a kör végén kell eldobnia. Ezzel pedig azt érjük el, hogy leghaszontalanabb lapjaitól „mentjük meg” a szemben ülő játékost, sőt elképzelhető, hogy gyűjtőből működő lapjai is lesznek. Ennek ellenére jó lapnak tartom ebbe a pakliba, hiszen azonnaliként érkezhet, és megtermeli a kívánt lapelőnyt. Side után, amikor ellenfelünk csak hasznosnak vélt lapokat forgat majd a kezében, egyből jobbnak tetszik majd. Harmadik dobatásunk a klasszikus Kiüresedés, mely végre random lapokat dobat, ráadásul egyszerre kettőt is. Külön erénye emellett, hogy párbajozik is, tehát sebzésre és gyógyításra egyaránt alkalmazhatjuk, ha ellenfelünk üres kézzel ül előttünk. Utolsó dobatós lapként egy darab Vízióhalált még beillesztenék a deckbe, ezzel minden körben kontroll alatt tudjuk tartani az ellenfelet, nehogy felgyűljenek a kezébe a lapok. Akár megcountereli akár nem, mindenképpen jól járunk és következő körben újra ráengedhetjük.

A leszedés és dobatás vonalat tegyük most már teljessé, ideje kiválasztani a maradék két helyre a legmegfelelőbb színeket. Több esélyes is pályázik ugyanis a posztra, kezdjük azokkal, amik szintén erősek a koncepcióban, de a mostani változatba nem a legideálisabbak.

Dornodon leszedései bár széles körben ismertek, ám ezúttal nem rájuk esett a választás. A tűzfuvallat remekül oldja meg az ellenfél rezisztens lapjait és Óriás pöfetegjeit, borsos ára miatt azonban egy több manatermeléssel, esetleg olcsóbbítással játszó pakliba tudom inkább elképzelni. A Pirofordítás szintén jó kis kártya, leszed vagy counterel, mindig azt tudja, amit éppen megkíván a helyzet. Leszedésként gondolhatunk még a Plazmacseppre, esetleg Helvirre is, bár mint már mondtam, ez egy kicsit lassabb vonal, tegyük is most félre kicsit. Éppen hogy kicsúsztak a keretből Elenios lapjai, ami már egy sokkal nehezebb döntés volt. A Tudati blokkolás remek counter ezen a formátumon, illetve a Diána kívánsége is remek ellenszernek tűnik ebben a korlátozott környezetben. Az ellenfél lapdobatása és manatermelése ellen védekezhetünk Nyomorult gyűjtögetéssel, és ha már a a gyűjtőből működő lapoknál járunk, említsük meg az Álomhozót, aki az eldobatott lényekre koncentrál, és Ekhnagorhut is, aki hamvaiból feltámadva érkezik újra és újra az őrposztba. A szín egyetlen hibája, hogy használható leszedésnek igencsak híján van. Egyedül az Ektoplazma transzportálást vagy az Ügyességpróbát lehetne betuszkolni a 45 lap közé, de inkább ne tegyük. Válasszunk másik színt, hiszen bőven van még lehetőség előttünk.

Ragadjuk is hát meg a két legkínálkozóbb jelöltet, Rhattot és Fairlightot, akik rengeteget tesznek hozzá ehhez a paklihoz. Kezdjük a sárga kártyákkal a további boncolgatást, hiszen itt található a pakli egyik legerősebb leszedése és counterek, a Szinguláris gyengeség és a Furfang temploma képében. Előbbi ősmágiásal, azonnaliként szedi áldozatait, míg utóbbi manateremelésre és counterelésre alkalmas leginkább. Feleslegessé vált dobatásainkat és leszedéseinket a lényekre költhető manává konvertálja, de ha megmarad a VP az se baj, ellenfelünk következő varázslatát örömmel csípjük majd el vele. És ha már counter, észrevehetően kevés ilyen funkciójú lap szaladgál a paklinkban, ezért a régi Gyenge erejének mindenképpen szorítsunk helyet. Olcsó dobatásainkat remekül bevédi, és segít megtermelni ezáltal a lapelőnyt. A későbbiekben pedig kezünkből eldobva juttat minket előnyhöz, például a Templomnál is. Leszedéseink bár olcsóak, nem feltétlenül alkalmasak rezisztens lények megoldására, és a pakli nagy mumusát, a Lohd Haven familiálisát is csak kevés kártyánk oldja meg, ezért egy darab Láncvillám használata azt hiszem teljes mértékben indokolt. Rhatt esetében nem lesz ilyen változatos a felhozatal, ám annál hasznosabbnak érezzük majd őket versenyen. Bomtar rendje és –vétója az olcsó és hatékony védelmet jelentik a HKK világában, hiszen egy manáért counterelni és leszedni mindig jó, egy olyan deckben pedig, ahol ellenfelünknek szerencsénkre limitált a hasznosítható lapok skálája, még inkább még több keresnivalója van. Következő Rhatt lapunknak a Lidércgömböket mondanám, hiszen a rezisztens lényekkel ő is remekül bánik, ellenfelünk várzslatait is képes kiszórni a kezéből és adott esetben manát is tud termelni, amire eddig csak a Templom volt képes a paklinkban.

Dilemmás helyzetekkel is jár egy erősnek szánt pakli megtervezése, nehéz ugyanis eltalálni a jó arányokat. Nagy fejtörést okozott számomra a Magmarobbanás használata, hiszen egyszínű paklikra nemigen kell számítani, és két lapot egyszerre leszedni mindig jó üzlet, három VP-ért pedig főleg. Hely azonban nem igen jutott már neki a pakli építésekor, és egyedül a Morgan kisujj, Lidércgömbök duóból lennék hajlandó háromnál kevesebbet használni. Olcsó leszedéseknek ugye nincs híján a pakli, tömegirtásnak és rezisztens lénymegoldásnak azonban annál inkább. Valószínűleg a Kisujjak helyét vehetné át ez a Rhatt leszedés, bár hármat nem feltétlenül használnék belőle, talán csak az áramlása miatt nem lesz sok ha maximális darabszámmal játszunk vele. Az utolsó döntési helyzet az ölések kapcsán alakult ki, hiszen hat lénnyel nem egy életbiztosítás belevágni a küzdelembe, főleg úgy, hogy nekronos lapjaink is vannak a deckben. Erre a célra egy feltámadó lényt kellett még a pkaliba építeni, és az igényeknek leginkább a Rémlovag felelt meg. Akárhányszor visszajöhet a csatatérre, és bár az ára borsos, a kezünkben ragadt felesleges lapokkal remekül olcsóbbíthatjuk.

Rengeteg varázslattal játszó paklink mellé az utolsó laphármas természetesen nem is lehet más, mint a Mágia létsíkja, melyet már a második körben is boldogan rakunk ki. Olcsóbbítja a dobatások, leszedések és counterek özönét, ellenfelünk reakció forrásait pedig bedrágítja, de legjobban a visszavetetős képessége miatt fogjuk szeretni. Mindig a helyzetnek megfelelő kártyát veszünk majd fel vele, így robogva megállíthatatlanul a győzelem felé.

Íme tehát a paklink.

szabálylap: Zarknod bilincse

3 A túlvilág hívása
3 Sötét nagyúr
3 A gyenge ereje
3 Szinguláris gyengeség
2 A furfang temploma
1 Láncvillám
3 Kreatív affinitás
3 Martian repertoárja
3 Kiüresedés
3 Óriás pöfeteg
2 Rémlovag
1 Vízióhalál
3 Bomtar rendje
3 Bomtar vétója
3 Lidércgömbök
3 Magmarobbanás
3 A mágia létsíkja

45 lap

Végezetül ejtsünk néhány szót a side-ról is, lássuk mitől kell tartanunk a versenyen. A pakliból éppen hogy kiszorult 3 Vérkeszeg a lényes, gyorsan nyerő vonalat erősíti, halálakor visszaadott manával pedig a drágítós paklik ellen segíthet. Pár kör alatt megnyerheti nekünk a meccset is, ha agresszívabb játékra törekszünk, akár alapból is használhatjuk. Lényes paklik ellen 2 Mélytengeri szimbiontát használnék, bár kicsit drága, de permanensen zabálja fel az ellenfél asztalát, ami sokat hozhat a konyhára. Utolsó side-os lényként a 3 Lelkek démonát emelném ki, semmizős képessége és manatermelése egyaránt hasznos lehet bizonyos meccseken. Leszedésből sosem elég, főleg egy horda, vagy nehezen megoldható lényekkel játszó pakli esetén. Ilyen szituációkra 3 Kinteikus detonáció és 2 Régi dallam a tippem. Ha már gyors deckek ellen készülünk, mindenképp szorítsunk be 3 Cselvetést az ellenfél akadályozására és 2 Energiadagasztást a saját pörgésünk elősegítésére, valamint az akadályozhatatlan gyógyulás érdekében. Anti-mágiás, lényes pakli ellen 3 Halászattal és 1 Mágia hajnalával, pörgős, tárgyas vonallal szemben pedig 3 Morgan kisujjal védekezhetünk az elején.

Bíró Tamás

5 thoughts on “A blogverseny esélyesei – Zarknod bilincse

 1. Nagyon jó leírás, néhány dologgal azonban nem értek egyet (ízlések és pofonok):
  – Vízióhalál (új) full kamu. SOSE jön jól, még gyűjtőgenerálós bilincsbe sem (vagy nem marad lap az ellenfél kezében, vagy van olcsóbb megoldásunk rá, vagy nem zavar a kezében lévő lap).
  – Ha szeretnénk lapelőnybe kerülni bilincs mellett, akkor megfontolandó egy darab Az áldozat szintje. Vigyázzunk, hogy ezt játsszuk ki utoljára a kézből dobatás miatt (vagy menjünk gyűjtőgenerálós bilinccsel… 😉 )!
  – Rémlovag helyett inkább Zu’lit (új) vagy Vérkeszeg (új). Sokat gyengít rajta, hogy passzívan jön. Zu’lit meg viszi legalább Lohd Haven familiálisát, ráadásul kombózik a Láncvillám (új)-jal. 🙂
  – Magmarobbanás véleményes. Jó lehet, ha nem egy mérgező vagy élőholt dekkel nézünk szembe. Érdemes lehet kipróbálni helyette az Elemekre bontást, annak is jó az áramlása.
  – Alapból használnék semmizést, az említett Lelkek démona mellett használható a Lopakodó ganüid, Peppe, Alaptalan remény vagy Karimon sírja is. Nemcsak a gyűjtőgenerálós bilincsben gonoszkodnak ám víziók a gyűjtőből. 😉
  – A gyenge ereje használatát is meggondolnám. Inkább Cselvetés alapból, Gyenge ereje meg side-ba, de ezt azért ki kell próbálni. Jobb visszavenni a síkkal a Cselvetést, mint a gyengét az elhúzódó játékban.
  – Szintén véleményes: Zarknod pecsenyéje és/vagy Manakorong áldozásnak. Ekkor jöhet valamelyik dobatás helyett/mellett az Ében kehely és/vagy Agykéreggyalu. Ráadásul a Manakorong már az első körben rá tud szabadítani egy Óriás pöfeteg (új)-at az ellenfélre. 😉
  – Side-ba kívánkozik még: Kritikus tömeg (új) a tárgyak és épületek ellen, Samantha kb. minden ellen, illetve lényes paklik ellen van egy egész jó kombó, a fekete és lila színekből (vagy akár csak lilából is megoldható), de ez maradjon egyelőre meglepetés… 😉

  Meglepően hangozhat, de a barna színen is érdemes elgondolkodni a Rabszolgaság (új), Az erős gyengéje, Zilak-din főkancellár, Béklyó (új), Goblin takarító, Moa fényvető, Minotaurusz specialista, Gaddar ultimátuma, Trappoló dinymák (új), Taposás (új), Agg sziránusz, Ongóliant (új) lapok miatt… csak az eddigi tapasztalat alapján a fenti 4 szín az optimális ehhez a dekkhez, a barna inkább csak mókázásra való.

 2. jó leírás, lilát fehérre cserélném(manacsapda, megrontot trik, thauglorendon gyors dekkek ellen)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.