A blogverseny esélyesei – Archaix

Következő győzelemvárományos paklink egy abszolút metagame-decknek ígérkező összeállítás, melyben kizárólag eddig nem használt színeket foglalkoztatunk.

Erős a gyanúm, miszerint a következő blogos versenyünkön masszív korlátozó szabálylap és Edralian-dömping támadja majd be a versenyasztalokat. Ennek talán legvalószínűbb oka, a kevés tesztelés okozta gyors döntéshozatal, és az ezzel járó „korlátozzuk a saját játékát játszani kívánó ellenfelet” gondolatmenet kialakulása lesz. Szó sincs persze arról, hogy a játékosok kreativitását degradálnám le, sőt! Pesten eddig is számos érdekes és újszerű formátumon vehettek már részt a játékosok, viszont a gyak-nemgyak talán egyike a fővárosban legritkább előforduló versenyen. Éppen ezért, hiába a kreatív agy, a játékosoknak a várható metagame ismerete nélkül kell leülniük az asztalokhoz, amivel valamennyire mindenki tisztában is van. Ezért választanak majd szerintem inkább korlátozó, mint előnyépítő narancssárga lapokat. Edralian, Beldian, Hegymélyi keltető, Zarknod bilincse és még sorolhatnám. Lépéselőny, Magirox vagy éppen Sötét manifesztáció pedig elvétve fog csak előfordulni. Nagyot léphet tehát előre, aki mégis megtalálja a legerősebb, előnyt biztosító követőt a mezőnyben, ami szerintem könnyen lehet maga Archaix is.

Elöljáróban még csak annyit, hogy cikksorozatunk lényege nem csupán egy-egy erősnek tűnő koncepció bemutatása, próbálunk a leírások mellé, általánosságban is támpontot adni a játékosoknak a színek útvesztőjében. Mik lehetnek az erős kártyák bizonyos istenek lapkészletéből, illetve mire számíthatunk, ha ellenfelünk kezét próbáljuk elképzelni lelki szemeinkkel? Éppen ezért mostani kontrollunkat is ezen törekvés mentén csiszolgattuk, csak olyan színeket használtunk hát fel, melyek a már bemutatott Zarknod bilincsés koncepcióba nem kaptak helyet.

A koncepció lényegével hamar tisztába kerülünk, amint elolvassuk a lapot. A megnövekedett ÉP mennyiség lényegében csak jelképes, de mindenképpen hasznos, sokkal fontosabb azonban a lapokkal történő trükközés. Két lapos kezdésünkért cserébe ugyanis a második körtől fogva dupla annyit húzhatunk a húzási fázisban, mint ellenfelünk. A meccs elején tehát komoly laphátrányból indulunk, ám a harmadik, negyedik körtől kezdve megfordulnak az erőviszonyok, és kevés az a deck ami onnan lapelőnybe képes kerülni ellenünk, ezen a formátumon.

A pakli sebezhetősége tehát az első körökre koncentrálódik, éppen ezért a hatékony hordák ellen sem árt készülni. A Királyi főszakács szinte tálcán kínálja magát, hiszen olcsón képes nagyokat gyógyítani rajtunk, ráadásul a VP termelésbe is igen hasznosan segít be. Defenzív lapok után nem kell sokáig kutatnunk a fehér szín kártyái között, itt is van mindjárt a következő alany, a Fényrobbanás. Ellenfelünk lapkijátszását korlátozza, ezzel nyerve nekünk egy újabb kört, hadd termelődjük csak az előnyünk. Fontos megemlíteni ezeknél a lapoknál, hogy bár 1 manás idézési költségük miatt hamar elkezdhetnek dolgozni, ám ennyi védelem korántsem tűnik elégnek. Használhatunk még Korhadást vagy Plazmacseppet, esetleg mindkettőt a paklinkba, én azonban jobbnak érzem kettejük összehasonlításában a Korhadást. Sokat számíthat az, hogy egyikük csak 2-es idézési költségig képes leszedni, míg a másik bármilyen lapra jöhet. Ellenfelünk laphúzása pedig nem feltétlenül zavar majd meg minket, a kör eleji két lapnak hála.

Egynél több manából már komoly hátráltatásokat tud felmutatni a paklit, a második körtől ugyanis szinte minden lapunk kijátszhatóvá válik, irreálisan rosszul tehát alig húzhatunk a deckből. A hátráltatásoknál maradva említsük meg a formátum egyik legaljasabbnak ígérkező lapját, a Felfelé a lejtőnt. Kézből kijátszott, de nem csak sikeresen létrejövő kártyákra specializálódott ez a két manás, cantrip bűbáj, így néhány counter használata erősen ajánlott mellé. Ezekre pedig az általunk használt színek nyújtanak is alternatívákat. Fehérből adja magát a Manacsapda használata, zöldből a lényekre specializálódott Óriás hullámokat illeszthetjük be, kékből az előző pakli leírásban már említett Tudati blokkolás és Diána kívánsága jöhet szóba, míg pirosból a leszedésként is funkcionáló Pirofordításra érdemes figyelni. Mindegyik nagyon erős lap, az Elenios szekcióból rendelkezésünkre álló kártyákból azonban mégis elégedjünk meg kettő-kettővel. A Diánánál az ára, a Tudatinál pedig dupla felhasználhatósága szól ezen megfontolás mellett.

A counterek mellett persze leszedéseknek is szorítanunk kell még helyet, hiszen a Korhadás és Óriás hullámok páros önmagában nem lesz elég a meccs végéig. Szerencsére az általunk használt színek ebben a játékelemben is jól pörögnek, a legnagyobb sztárunknak valószínűleg a Tűzfuvallatot fogjuk tekinteni. Háromért két lapot eltakarítani nem újszerű dolog, ám a legtöbb leszedéssel ellentétben neki áldozni kell a lapokat, így sem rezisztencia nem állja útját, de még gombajelzőket sem hagyhatnak hátra az áldozatok. A nehezen megoldható lények elleni másik remek fegyverünk a Csipkerózsika álma lesz, ami több körre hátul képes tartani a nem kívánatos vendégeket az őrposzttól, míg mi termeljük tovább előnyünket.

Apropó lapelőny, remélem senki nem hitte azt, hogy megelégszünk pusztán a kör elején a követőnk által biztosított előnyökkel? Miért mondanánk le a különösen erős erőforrásokról, mikor ezek a színek különösen bővelkednek bennük. A cantrip lapokon (Fényrobbanás, Felfelé a lejtőn) túl pár igazán ütős laphúzás után nézve feltűnik a színen egy lap, ami gyógyít és lapot is húzat egyszerre, egy szóval tökéletes választásnak tetszik. Sőt, egyszerre kettő is érkezik! A Nemes númakról és a Gemina könnyeiről van szó. Előbbi a kör végi három lapot fixen adja, de szorult helyzetben lényként is besegíthet, míg utóbbi manát ad a gyógyítás mellé, és követőnk megnövekedett paramétereinek hála, lapot is húzhatunk rá jó esetben. Szintén gyógyít, és lappal lát el minket a Térfaló manaspórák, melynek a többi vízió nélkül is helyet kell szorítanunk összeállításunkban, hiszen sose lehet tudni, hiányzik-e majd épp valami a kezünkből, amit mielőbb pótolni szeretnénk a körünkben.

A kezdeti olcsó lapok után igencsak megsokasodtak a manaigényes kártyák a paklinkban, és a Gemina könnyein, valamint a Királyi főszakácson kívül eddig nemigen láttunk más VP-termelést. Ennek megoldására (újabb cantrip lap) két Bűvös forrást javasolnék, melynek kiszórhatjuk a kezünkbe felgyűlt lapokat is, akár gyógyulni akarunk, akár manára van szükségünk.

Legnagyobb gondban érdekes módon az ölések kiválasztásánál voltam, hiszen kevés jól működő, elegendő védelemmel felruházott lény szerepel ezen színek palettáján. A Lohd Haven familiálisa azonban mégiscsak megakasztotta a tekintetemet, tökéletesen illeszkedik ugyanis elképzeléseinkhez. Egy lény, korrektnek mondható védelemmel, ami még gyógyítani is tud rajtunk? Ide vele! Utolsó laphármasunk megtalálása már nehezebb szülés volt, és végül egy kicsit (félig) szerelemből, kicsit pedig (a másik 50%) stratégiai megfontolásból három Teishin keselyűre esett a választásom. Mielőtt kinevetnétek a lapot figyelmetekbe ajánlom rezisztenciáját és hatalmas méreteit, valamint hízásra hajlamos testalkatát. Hátránya a Kurtz hiányában könnyen kicselezhető, ne felejtsük el azonban, hogy ha kalandozó támad rá, könyörtelenül visszaüt! Talán csak Zu’lit állhatja eredményesen útját, egészen az első Csipkerózsika létrejöttéig.

Lássuk tehát újabb, 45 laposra tervezett paklinkat.

követő: Archaix

3 Manacsapda
3 Felfelé a lejtőn
3 Fényrobbanás
3 Nemes númak
3 Királyi főszakács
3 Korhadás
3 Gemina könnyei
3 Óriás hullámok
3 Lohd haven familiálisa
2 Diána kívánsága
2 Tudati blokkolás
2 Csipkerózsika álma
2 Bűvös forrás
1 Térfaló manaspórák
3 Tűzfuvallat
3 Pirofordítás
3 Teishin keselyű

45 lap

A side-ról itt meglehetősen nehéz lesz érdemi elemzést adni, ugyanis nem nyilvánvaló az, hogy ha lesznek is gyors paklik, mennyire hamar képesek leütni azt a bizonyos 22 ÉP-t, mint ahogy az sem, milyen egyéb paklitól akad félnivalónk. Amennyiben a gyors haláltól félünk, márpedig miért ne tennénk, ha már side-ot építünk, 3 Isteni infúziót és 3 Felesleges kockázatot javaslok a kiegészítő pakliba. Drágítás ellen remek lehet 3 Tudati klónozás és 3 Sportszerűség használata, valamint kivárásos játékra 2 Összeesküvés is beférhet. Szintén permanens előnyre gyúró, gyűjtőből építkező paklik ellen semmizésként 2 Megrontott trikornis és 3 Inkvizíciós tisztogatás lehet a fő fegyverünk, Gyors paklik ellen a szűkítés során kimaradó 3 Plazmacseppnek bőven juthat hely, illetve kicsit speciálisabb vonal, de 3 Titanitbányászat is teljesen jó lehet.

Bíró Tamás

3 thoughts on “A blogverseny esélyesei – Archaix

  1. Ölés részleget erősíteném még egy piciit side-ból, mert azért bilincsre kell mindenképp számítani. Illetve javaslom még a Riannandi használatát, ami egyszerre oldja meg a leszedést (bár ez átmeneti), semmizést, ölést meglehetősen hatékonyan.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.