A blogverseny esélyesei – Nekronhorda

Három részes sorozatunk záróakkordjaként egy abszolút all-in paklit elemzünk, ami inkább gyors, mintsem stabil, és sokkal jobban kezdésfüggő, mint akármelyik pakli.

A bevezetőben felsorolt erények és hiányosságok összegyúrva egy teljesen korrekt paklit eredményeznek, versenyt azonban nem feltétlenül nyerünk majd vele. Ez az összeállítás inkább egy olcsón összerakható és becserélhető, mégis ütőképes koncepció, mely szerencsés sorsolással azért jó pár decket hozhat a konyhára.

Kezdjük egyből a szabálylapunk kiemelt szerepével, a paklin ugyanis rengeteget dob a Lassan járj. Lapjaink természetesen 90%-ban vegyes idézési költségűek, vagy kizárólag nekronért jövő lapok, így minket alig fog hátráltatni a szabálylap, míg ellenfelünknek pontosan számon kell tartania, és okosan befektetnie a manáját, ha tartani akarja velünk a lépést. A pakli tehát egy, a formátum jellegéből fakadó rést próbál kihasználni, vagyis a jól használható ősmágiás lapok hiányát. Nem kell tartanunk Abszolút preventálástól, Thu’zad felismeréstől, UR bűbájoktól, Visszavágástól és egyéb bosszantó védekező lapoktól. Amennyiben kezdünk, már a második-harmadik körre lehetetlen helyzetbe hozhatjuk ellenfelünket, aki ekkor még csak 1, illetve 3 manán ül, tehát jó esetben is egy lapot tud majd játékba hozni.

A másik kérdés a követő létjogosultsága, ami szerintem igencsak megkérdőjelezhető. A pakli nagyon gyorsan képes ölni, ebből kifolyólag a harmadik, de legkésőbb a negyedik körre dűlőre viszi a dolgot. Ez a tempó persze csak olcsó és ütőképes lapokkal valósítható meg leginkább, éppen ezért a deck méretét nem lehet a végtelenségig tölteni határeset lapokkal. Nekem 52 olyan kártyát sikerült találnom, amit nyugodt szívvel teszek a deckbe, emellé pedig bőven elférne a követő, hiszen négyesével a Semmibe dobálva a lapokat ez a mennyiség hamar megadhatja magát. A próbahúzások alkalmával azonban érezhetően jobbat tett a kezdőkéznek, ha plusz egy lappal kezdhettünk, még akkor is, ha a követőről ilyenkor lemondunk cserébe. Vannak kártyáink, melyekhez csak egy nekron szükséges, illetve néhány olyan lap is akad, ami csak varázspontért érkezik az asztalra, én tehát a kockázatosabb utat választottam, és a vele járó négy lapos kezdést.

Lássuk most már, hogy a lényözön kikből is tevődik össze, elsőként járjuk körül az eddig egyedüliként mellőzött színt, a barnát. Természetesen a moák jutnak egyből eszünkbe, ha Tharr és a Lassan járj! kapcsolatára gondolunk, a két régi kedvenc tehát egyből be is ugrik a pakliba Kelegish és Naso-thin nagyúr személyében. Kezdeni inkább előbbivel szeretnénk, ha ugyanis az első körben ki tudunk mellé rakni még egy lényt, már ki is kerültük hátrányát. Jogos persze a kérdés, miszerint hogyan fér ki Lassan járj mellett még egy monster az első körben? A válasz ugyanakkor adja magát, csak nekronért érkező lények, vagy egy előzetes manatermelés szükséges hozzá, meglepő milyen gyakran szokott bejönni az ilyen kezdés. Másik moánkat, a nagyurat inkább a második, harmadik körre tartogassuk, miután már kiszórtunk a kezünkből néhány lényt, amikkel ellenfelünk ÉP-jét vesszük kezelésbe, ha már VP híján senki nem tud lapot kijátszani. A szín másik egyértelmű választása az Elkorcsosult sziránusz, mely olcsón és aktívan érkezik, ráadásul egész jó a védelme és a sebzés mennyisége is, amivel a győzelem felé segít minket.

Következő színünk is adja magát rengeteg nekronos lapja miatt, lényegében a fekete szín adja paklink alapját és legfontosabb lapjait. Annyi lap persze nincs a repertoárban, hogy mondjuk egy Leah oltárt is elbírjon a pakli, de egy bővebbre eresztett vonal akár használhatja is, nekünk csak felesleges nekron (és sajnos VP) kiadás lenne. Első körös lapokból persze itt sincs hiány, a legígéretesebbnek a Sötétségszellemet és a Nekronmágust tartom, melléjük ugyanis egy másik lény is egyből kijöhet, vagyis személyükben ingyen sebzéseket teszünk az asztalra, ami igencsak jó üzlet, ha már a gyorsaságra törekszünk. A mágus ráadásul erősíti is a többieket, és a lényenkénti 2 ÉP-s büntetés sem utolsó szempont, amivel bevédi a csapatot. Ha már a védekező lapok kerültek elő, két másik, hasonló feladatkörű lapot említenék meg a színből. Az Enyészet porladó lovasa csak leszedésre hajlandó kiszállni a játékból, holmi Sötét nagyurak vagy Helvirek előtt nem hódol be. Ellenfelünk védekezési törekvéseit pedig minden kijátszott lapja után sebzéssel bünteti, így nehezítve életben maradását. Az Árnylord pedig egy másik érzékeny területet fed le, miszerint ellenfelünk nem gyógyulhat, amíg ez az életjelzős lény a játéktéren van. Két leszedésre szinte kizárt, hogy lesz manája, így máshogy kell megoldania a túlélést, ami biztosan nem lesz egyszerű. A sebzéskiosztás mellett persze ne feledkezzünk meg némi erőforrásról sem, a Rémeb és a Vámpírbébi is cantrip asztalra kerülésével pörgeti tovább a kezünket.

A szín két utolsó kártyája a többi lappal együttműködve tud igazán nagyot szólni, ők nem mások, mint a Halálgömb és a Robbanó birkák. A Halálgömb ideális esetben az első lapunk az asztalon, innentől kezdve pedig minden nekron újabb és újabb sebzést jelent ellenfelünkre, akár már rögtön utána, az első körben is. A birkákat pedig azt hiszem senkinek sem kell bemutatni, ha elegendő lény van az asztalon, még két manáért is megéri kipattintani, hogy aztán reakcióként a megfelelő pillanatban robbanhasson a tömeg.

Harmadik színünk a lényei helyett inkább tárgyaival brillírozó Elenios lesz, ami remek erőforráskártyákat tartogat paklink számára. A Manakulacs manatermelésként és -fojtásként, az Időgyorsítő pedig laphúzásként hasznosítható számunkra, manabefektetés nélkül. Előbbi a második körtől dolgozik igazán jól, míg utóbbit akár már az elején is szívesen látjuk majd a kezünkben. Számunkra nem lesz kérdés, szinte mindig elengedjük majd az esetlegesen nálunk lévő lapokat 3 újra, hiszen szinte csak ölőgépek érkezhetnek majd. Ellenfelünknél már nagyobb lesz a dilemma, hiszen semmi garancia nem kínálkozik rá, hogy egyáltalán húz-e olyan lapot, amire lesz elég kerete. Természetesen, és mivel lényekből sosem elég, a Sellő őrszemet nyugodtan betehetjük a paklinkba plusz ölésként, bár az ára kissé drága méreteihez képest.

Utolsó erősítésként a lila kártyák érkeznek meg deckünkbe, lények, tárgyak és varázslatok képében. Kezdjük a sort a manatermelésként és manabukatásként használható, valamint a kézben lévő lapok számát manipulálni tudó Martian repertoárjával. A paklival eddigi legdurvább kezdés is neki volt köszönhető, a Repetoár, Nekronmágus és 2 Halálgömb nyitás a megfelelő sorrendben kipakolt kártyákkal első körben 16-ot vert az ellenfélre, aki ezután nem sokkal fel is írhatta első varázspontját. Kelegish-es kezdés mellé is nagyon hasznos az első körben megnyomni, de ellenfelünk nehezen összegyűjtött VP-jét is könnyen elszedhetjük vele, ahogy azt a helyzet hozza. Lények közül a Tigriscápa és Óriás pöfeteg páros volt használatra érdemes Chara-din lapjai közül, utolsó hírmondóként pedig az Ében kehely nyerte el a tetszésemet, mintegy kivégzésként funkcionálva.

A kezdeti szakaszban volt még néhány kártya, melyeket a pakliba próbáltam, ám túlontúl lassúnak bizonyultak ebbe az összeállításba. A Sötét nagyúr és a Ravasz vérfarkas hiába termelhet nagy előnyt, mire érdemlegesen használni tudjuk, már lehet nyertünk is volna ha a gyors-lényes vonalat erőltetjük, így mindkettőnek mennie kellett. Ugyanez a helyzet a Moa fényvetővel is, melyre az elején kizárt, hogy lesz szörnykomponensünk, mire pedig nekronért érkezhetne, már nem szeretnénk játékban tudni ellenfelünket. Egy lassabb vonalba, A semmi mesterével játszva természetesen mindhármuknak komoly létjogosultsága van. Ha azonban az 55 lap nem elég nagy nekünk, tovább is bővíthetjük a decket például Ében tritonnal, ami a hordázás szempontjából semmivel sem rosszabb egy Sellő őrszemnél, sőt, még láthatatlan is. A Robbanó birkák és az áldozós lapok (Óriás pöffeteg, Ében kehely) mellé hasznos lehet még a Sebzett vérfarkas viszonylag olcsó feltámadása is, lehetőség tehát van bőven, ha más irányba akarjuk vinni a paklit.

szabálylap: Lassan járj!

3 Elkorcsosult sziránusz
3 Kelegish
3 Naso-thin nagyúr
3 Sötétségszellem
3 Nekron mágus
3 Árnylord
3 Az enyészet porladó lovasa
3 Vámpírbébi
3 Rémeb
3 Halálgömb
2 Robbanó birkák
3 Tigriscápa
3 Martian repertoárja
3 Óriás pöfeteg
2 Ében kehely
3 Manakulacs
3 Sellő őrszem
3 Időgyorsító

52 lap

Bíró Tamás

14 thoughts on “A blogverseny esélyesei – Nekronhorda

 1. Jégszív? őt nehogy kihagyjuk! meg akad még pár lap, szerintem 60lapig simán el lehet menni…

 2. én be raknám az alantas játékot, az jó, h drágítjuk az ellent de, h meg a pakliját is égetjük e mellet na az pofátlanul jó 🙂

 3. az alantas játék jobb, a fő cél, h ne én dobáljam a nekront az enyészet is jöhet, de nem az alantas kárrára…

 4. Van egy elég vicces kombó is az alantas játékra a méonech megfigyelővel. Akár hívó kürt (specializáció, stb) + reznagol + vagy némi Vp termelés. Eredmény: ha kijön, a Semmibe égett az ellenfél paklija, és pont.

 5. jó leírás.

  Szerintem ez a pakli nem arról szól, hogy 3 VPt összespóroljon az alantas játékra(ami mellesleg nagykieges ritka)

 6. Tetszik a pakli erre a formtumra, de két lap nagyon szúrja a szemem a leírásban:
  -Manakulacs fölösleges a lényes vonalba. Manatermelésnek nem jó, mert csak az ellenfél körében dolgozik, manaelvételnek meg egyáltalán nem éri meg, mivel nekem is költeni kell rá a manát.
  -Rémeb: a cantripelése közel sem elég, hogy indokolt legyen a használata. Kicsit üt és passzív.

  Sokkal jobb lenne szerintem például:
  -Rabu-thin főbiztos, ami vagy saját magát, vagy egy Naso-thin nagyurat tud olcsóbbítani és hízlalni.
  -vagy A tér-idő ura. Egy kicsit sok rá a 2 VP, és a szabálylap miatt a max. 1-es idézési költségű nem-varázslat lapokat többnyire nem fogja tudni elcsípni (max ha 0-ért jön), viszont ütés után bevéd minket egy gyakorlatilag max. 2-es alap idézési költségű varázslat kijátszásától. Ez egy teljes kört a játék elején, hiszen az ellenfélnek drágább lapokra kell hagyatkoznia a megoldásához.

 7. egyet értek Balukaaaval, jól látja a dolgokat, hozzáteszem Jancsár János féle kombo sem rosz… Nem értem miért baj, h ritka az alantas játék talán nem figyeltem eléggé, és nagy kieges ritkákat nem lehet használni?

 8. Igen, tudod ez most egy gyakori, nem gyakori és zén verseny.(a 2012-es zéneket sem lehet használni továbbá van pár kivétel de ezeket úgy vélem te is meg tudod nézni a verseny kiírásnál).

 9. alantas játék SEMMILYEN formátumon nem fér bele a pakliba!!! ezt jobbha tőlem tudod, eléggé sokat versenyetzem ilyen paklival.
  a rémeb szerintem is már kiszorult, még talán gyngyről is, de a manakulacs az iszonyatosan nagy sztár! alap a 3. nem manát kell vele termelni (amúgy az első körökben az is jól jön) de ha nem tudsz időben ölni, lefojtod az ellent.
  legrosszabb esetben első kör: valami meg kulacs, második kör: valami, meg kulacsból egy nagygomba
  ami nekem nem jött még be az a kehely. próbálgattam, de az áldozása nagyon neccessé teszi, jégszív nálam is alap kettő.

  és Moa Lord! ha már mindenképpen úgy félsz a nekronozástól (mert azt semelyik értelmes játékosról nem feltételezem, hogy egy hordával az ellenfél paklijának elégetése a célja), akkor erre a formátumra ajánlom neked a legális: ezeréves alkotás-t

 10. A Manakulacs a mai napig az egyik legnagyobb sztár, bármilyen Lassan járjról is legyen szó.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.